Niet tevreden met je werkende leven? Soms is een klein duwtje in de goede richting alles dat je nodig hebt. Met een simpel inzicht of een eerste stap richting je nieuwe bestemming, maak je al zo veel energie los dat de rest bijna vanzelf komt.

Zo ging het in ieder geval ook bij Krishna (42, foto). Van huis uit communicatiekundige, maar door allerlei cursussen en opleidingen in de ict terechtgekomen. Bij een groot waterschap is hij adviseur informatievoorziening en projectleider automatisering. Als er bijvoorbeeld iets met elektronische dienstverlening moet gebeuren, is Krishna degene die het regelt. Zowel het advies, de procesverandering, de financiën, de planning, maar ook het technische gedeelte verzorgt hij.

Krishna

Bureaucratisch
Het waterschap is alleen wel een erg bureaucratische organisatie, waar veel wordt geklaagd en soms een negatieve sfeer heerst. Het kost Krishna telkens veel energie om zaken voor elkaar te krijgen en zijn plannen geaccepteerd te zien. In de consultancy, waar hij eerder werkte, leerde hij in groei en resultaat te denken. Bij het waterschap is dat ver weg. Krishna zit tegen een burn-out aan.

Dan leest hij een paar van mijn nieuwsbrieven, waarin ik cases omschrijf van mensen die aan het wandelcoach programma deelnamen, en zoekt hij contact. Wat moet hij doen om weer zin te krijgen in werk en leven?

Genieten van de natuur
We wandelen. Krishna geniet van de omgeving van Amelisweerd. ‘Wow, ik was helemaal vergeten hoe mooi het hier is’, roept hij uit als hij de bruggetjes en weilanden met koeien ziet. ‘Heerlijk , die frisse lucht!’
Ik vraag hem hoe zijn leven eruit zou zien als hij niet kon falen. ‘Dan heb ik echt een zorgeloos gevoel’, zegt hij. ‘Ik werk niet voor het geld, maar om anderen te helpen. Er zijn geen regels, mijn werk is elke dag heel afwisselend, geen sleur. Ik draag echt iets bij aan de maatschappij.’

Opkomende zon

Ik stel vragen om zijn beeld concreet te maken. Krishna: ‘Hmm… ik werk met allemaal innovatieve mensen en ideeën. We voeren technische vernieuwingen door, waar iedereen wat aan heeft.’ Hij denkt even na. En dan zie ik bijna een lampje aangaan in zijn hoofd.

‘Eigenlijk wil ik het zo: er is een probleem in een bedrijf. Dan gaan we met de mensen die er last van hebben brainstormen in een workshop. We verzinnen oplossingen. Vervolgens gaan we in een tweede sessie met inhoudelijk specialisten bedenken welke oplossing het beste is, en hoe we die kunnen implementeren. Ja, dat is het!’ Krishna leeft helemaal op bij het idee.

‘Kun je zoiets al in je huidige werk doen?’, vraag ik. Daar moet hij even over nadenken. Hij gaat het onderzoeken.

Bevroren weiland

Hervonden passie en zingeving
De volgende keer als we elkaar zien, trappelt Krishna van ongeduld. Zeer gepassioneerd vertelt hij wat hij in de tussentijd heeft gedaan. Want hij heeft zijn idee van twee workshops gewoon voorgelegd aan zijn leidinggevende en gelijk in praktijk gebracht op zijn werk. Zijn leidinggevende is verrast door deze originele aanpak en ziet een kans van slagen.

En wat blijkt: het werkt! Hij krijgt ruimte om het idee verder te ontwikkelen. De aanpak geeft helderheid en zowel de probleemeigenaars als de specialisten kunnen hun visie en expertise kwijt. Het probleem wordt dankzij de aanpak van Krishna opgelost buiten de vergadercircuits om, en dat werkt heel verfrissend. En scheelt een hoop tijd.

De proeftuin
Krishna is apetrots, tevreden en energiek. Hij noemt zijn aanpak ‘De Proeftuin’. Maar hij is niet alleen blij dat het zo goed opgepikt wordt, het fijne is ook dat hij voor zichzelf heel helder heeft gekregen hoe hij het wil, en wat zijn rol en betekenis in het geheel zijn. Hij ervaart zingeving.

Reiger

Authentieke talenten
Dat is eigenlijk ook logisch als we samen de uitslag van de talententest bekijken. De functie die Krishna nu heeft – projectleider, eigenlijk operationeel uitvoerder – past helemaal niet bij hem. Hij is een man van ideeën, van creativiteit, van analyse en innovatie. Hij gedijt niet bij regels en bureaucratie, maar juist bij vrijheid en inspiratie. De uitslag van de tests bevalt hem goed, want hij vindt er bevestiging in van hoe hij zichzelf authentiek ervaart.

Rode Rups
Het succes van ‘De Proeftuin’ heeft hem echt ontketend. Al tijden speelt Krishna met het idee om voor zichzelf te beginnen, een bedrijf dat kwalitatieve websites op maat maakt voor startende ondernemers. Hij maakte al verschillende websites en nu hij zo bezig is met nieuwe ideeën, kan hij bijna niet wachten om dat bedrijf op poten te zetten. Een naam heeft hij ook al: ‘Rode Rups’.

Van moe naar energiek. Hoe lukt het?
Hoe komt het nou dat zo iemand als Krishna eerst bijna overspannen raakt door de stroperigheid en negativiteit op zijn werk, en dan bevrijd en gepassioneerd raakt en energie voor tien krijgt? ‘Hoe is je dat gelukt’, vraag ik. Het blijkt door verschillende dingen te komen. ‘Door een duidelijk doel en de deadline’, zegt hij. ‘Ik had jou beloofd voor onze volgende ontmoeting iets te hebben ondernomen, dus ik deed het gewoon! En toen ik eenmaal een stap had gezet, kwam ik in een soort flow. Ik had ook overzicht, kleine stappen die ik wilde zetten voor een voorlopig doel. Ik ben zo geïnspireerd’.

Kromme Rijn

Het komt vaker voor bij dromers en denkers zoals Krishna. Ideeën genoeg, maar van uitvoeren komt het meestal niet. Tenzij je echt een duidelijke deadline of een doel stelt. Het hoeft niet meteen groots en meeslepend te zijn, een klein stapje helpt ook al. Wat Krishna ook helpt, is het gevoel dat hij iets voor anderen kan betekenen. ‘Dan’, zegt hij, ‘kom ik in een flow en lijkt alles te lukken’.

Te veel wensen, te weinig tijd
Een paar weken later zien we elkaar weer. Het is frisjes en we zien prachtige mistvelden. Krishna geniet van de vogels, de grote houtstapels, het gras en de mooie natuurbeelden. In de wandeling vertelt hij dat Rode Rups nu een feit is. Hij heeft zelf zelfs al een paar opdrachtgevers.

Mistvelden

En alsof het niet genoeg is, heeft hij samen met twee collega’s ook een plan om een adviesbureau op te richten, specifiek voor technische vraagstukken bij waterschappen. Een naam hebben ze ook al: H3O.

‘Dus als ik het goed begrijp werk je overdag bij het waterschap, ’s avonds aan H3O en ’s nachts aan Rode Rups’, zeg ik semi-serieus. ‘Dat wordt nog wat!’

‘Ehm, ja, daar heb je wel gelijk in’, zegt Krishna beduusd. ‘Ik ben gewoon heel enthousiast, voel zoveel energie… maar mijn gezin is er ook nog, en ik wil ook nog wel tijd om te sporten en te ontspannen…’

‘Dan is er maar één intuïtieve vraag mogelijk’, zeg ik. ‘Waar ligt je hart?’
‘Het liefst zou ik fulltime met Rode Rups verdergaan’, weet hij direct. ‘Maar dat geeft vooralsnog te weinig inkomenszekerheid…’

Je bedrijf succesvol starten
‘Laten we eens kijken’, zeg ik, en stel hem praktische vragen over Rode Rups. Wat wil hij eigenlijk verdienen? Hoe veel uren heeft hij per klant nodig? Hoe veel klanten heeft hij nodig? Hoe veel kan hij er tegelijk aan? En we onderzoeken wat hem onderscheidt van al die andere websitebouwers.

Krishna is over dat laatste heel duidelijk: hij wil de beste kwaliteit leveren voor een goede prijs. En dat kan hij doen door zijn creativiteit en technische expertise, èn omdat hij met slimme en goede experts samenwerkt. Startende ondernemers vormen zijn doelgroep en ze zijn bij hem in goede handen. Hij heeft aandacht voor ze en kan hun wensen helder vertalen naar een klanten-aantrekkende website.

Meer Rode Rups, minder werken
Maar dan moet hij toch echt de knoop doorhakken, want een baan, Rode Rups en H3O laten zich niet combineren. Eigenlijk weet hij het al: H3O moet afvallen want dit kan ook niet samen met het waterschap. Samen bereiden we het gesprek voor dat hij met zijn maatjes gaat voeren. Hij ziet er erg tegenop, maar als het gebeurd is, voelt het heel goed. Ze begrijpen hem.

Intussen is hij ook van plan met zijn werkgever te praten om minder te gaan werken, zodat hij meer tijd kan steken in Rode Rups. Hij heeft recht op ouderschapsverlof en dat zou een goed idee zijn. Ik hang er samen met hem een concrete deadline aan: wanneer zal hij het gesprek voeren? Hij prikt een datum.

Bij onze laatste wandeling loopt Rode Rups al. Eigenlijk gaat het super. Hij werkt 3 dagen bij het waterschap, heeft met Rode Rups al aardig wat klanten uit zijn netwerk en via twitter. En zelfs de burgemeester heeft laatst op een officieel feestje met een druk op de knop een website van zijn hand geopend. Krishna voelt zich weer helemaal geïnspireerd – mijlenver verwijderd van waar hij was toen ik hem voor het eerst sprak. En tijd om te sporten heeft hij ook nog.

Rode Rups!
Ben je een startende ondernemer en lukt het maar niet je eigen website van de grond te krijgen? Wil je vlot, goed en voor een aangename prijs een kwaliteitswebsite? Wil je dat er goed naar je wensen worden geluisterd door een leuke man? Kijk dan op de website van Krishna, Rode Rups en doe er je voordeel mee!

Hoe komen dromers en denkers in actie? Tips.

  • Ben je een dromer? Een denker? Heb je meer van het creatieve dan van het praktische? Blijf niet te lang dromen als je het anders wil, maar kom in actie. Ontdek eerst waar je gepassioneerd van raakt. Maak het helder en concreet.
  • Maak je ambities concreet: stel doelen en deadlines. Pas als je weet wat je wilt en je gaat het (stapje voor stapje) doen, dan gebeurt er wat!
  • Werk samen met mensen die expertise hebben die jij niet hebt. Krishna werkt samen, als het nodig is, met onder andere een tekstschrijver die wervende teksten schrijft.
  • Krishna maakt heel gemakkelijk contact en via zijn netwerk krijgt hij al nieuwe klanten. Ook via twitter gaat het heel goed. Als je weet wie je doelgroep is en waar ze zich bevinden, kun je er op af.
  • Lees ‘Ondernemers hebben nooit geluk’, van de overigens zeer succesvolle Ali Niknam. Ali kwam op zijn 7e vanuit Iran naar Nederland. Nu is hij 30 jaar en hij laat op frisse wijze de valkuilen zien waar we als ondernemer in kunnen stappen.

Veel succes en wat zijn jouw tips voor de startende ondernemer?

Veel succes en hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

©Hilde Backus 2009-2012

———

Vind jij het moeilijk om beslissingen uit het verleden te waarderen en kun je daarom niet goed bedenken of voelen wat je graag zou willen voor je toekomst? Dan is het individuele wandel coachprogramma ‘Ontdek je Talent en wie je bent!’, in de prachtige bossen van Amelisweerd iets voor je. In 4 wandelingen onderzoeken we je diepste wensen, je natuurlijke talenten, dat wat je werkelijk drijft en in welke werkomgeving jij het beste tot je recht komt. Je komt ook in actie om het te gaan realiseren. Welkom!

Geïnspireerd door dit artikel? Neem een abonnement en ontvang wekelijks een artikel met praktische en bruikbare tips, ideeën, ervaringen en inspiratie over talentvol, succesvol en gelukkig werken. Ga naar Het Coach Bureau. Op elke pagina vind je een formuliertje om je aan te melden. Wanneer je dat doet ontvang je tevens de gratis E-course: ‘De 5 stappen naar optimale inzet van jouw talent’.

 

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau