Het nieuwe, tweewekelijkse, E-zine voor professionals met tips, ideeën, ervaringen en inspiratie over talentvol, succesvol en gelukkig werken. Het onderwerp van dit E-zine is: hoe kun je uit je ontmoedigende piekeren komen en de acties doen die je eigenlijk wilt doen? Laura zat er erg mee. Je leest het in het artikel hieronder.

E-zine: Stop met piekeren, kom in actie!

Als denken omslaat in piekeren, kun je door alle gedachtes niet meer zien wat je nou echt wilt. Laura (30) liep vast omdat ze maar bleef nadenken over hoe het verder moest. Pas toen ze in actie kwam, vond ze zichzelf weer terug.

Laura is helemaal vastgelopen in haar werk. Na haar studie sociaal pedagogische hulpverlening begeleidt ze eerst mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en daarna gaat ze aan de slag in de jeugdhulpverlening. Maar het werk past niet bij haar; ze baalt ervan dat ze elke dag weer volgens dezelfde protocollen moet werken. Ze komt bij de wandelcoach. ‘Ik wil dingen scheppen, iets creëren’ zegt ze. Ze heeft ontslag genomen en leeft van een financiële buffer waarmee ze het een tijdje kan uitzingen. Ze wil op zoek naar welk werk of studie het beste bij haar past, maar eigenlijk verzandt haar leven nu in de hele dag piekeren over hoe het moet. ‘Ik heb geen idee wat ik wél wil’, zegt ze.

Piekeraars weten meestal eigenlijk best wat ze willen doen met hun leven, maar ze zien alleen maar hindernissen. Of ze hopen dat er nog een betere droom voorbij komt en blijven daar maar over nadenken. De denkers worden daardoor onzeker en durven nieuwe stappen niet aan. Wanneer ik Laura vraag te dromen over hoe haar favoriete werkdag eruit ziet, ziet ze zichzelf in een bruin café zitten. Ze kijkt naar de mensen om zich heen en laat allerlei gedachten door haar hoofd spelen. Die observaties en gedachtes schrijft ze op. Al pratend geeft ze haar ware droom toe: ze wil schrijven!

Concrete stappen

Laura vertelt me dat ze al een tijdje gedichten en andere teksten schrijft. Maar ze laat het aan niemand zien. Dat durft ze niet. Tijdens haar studie kreeg ze van leerkrachten veel complimenten over schrijfopdrachten. Ze had visie, het was mooi geschreven en de docenten spoorden haar aan om toch vooral met schrijven door te gaan. Maar Laura geloofde het niet. Ze is angstig en besteedt heel veel aandacht aan die onzekerheid. Daardoor durft ze geen stappen te ondernemen om te bekijken of het schrijversleven ook echt iets voor haar is.

Ik merkte dat Laura een onafhankelijke denker is, iemand die diepe gedachten op een heel frisse manier brengt. En ik nodigde haar uit om uit het denken te gaan en vooral gewoon in actie te komen. Samen bedenken we concrete stappen. Om zich te presenteren als schrijver meldt ze zich aan bij LinkedIn en maakte ze een weblog aan. Ze stuurt twee gedichten in naar de Turing Nationale gedichtenwedstrijd. Ze benadert twee journalisten om met hen te praten over het vak.

Groots effect

Deze vakmensen zijn onder de indruk van haar teksten. Al pratend met hen komt ze erachter dat werken bij een krant niet echt wat voor haar is; ze wil niet de opdrachten van anderen uitvoeren, maar vooral zelf bedenken waar ze over schrijft en de tijd hebben om er wat moois van te maken.

Het effect van deze concrete stappen is groot. Doordat ze in actie komt en bevestiging van haar talent krijgt, raakt Laura haar angst en bibberigheid kwijt. Of, zoals ze het zelf zegt: ‘De jas die ik al 30 jaar aan heb, begint te schuren en te knellen omdat hij niet meer past. Daaronder zit wie ik echt ben, en eindelijk durf ik dat te laten zien. Overleven wordt weer leven.’

De wereld in

Laura neemt de beslissing om zich als schrijver meer te ontwikkelen. ‘Ik wil graag mijn geld verdienen met denken en schrijven, maar ik moet realistisch zijn. Op dit moment zoek ik een eenvoudige baan waarbij ik kan doén’, zegt ze. Via het uitzendbureau komt ze terecht bij een groot distributiecentrum. Eerst staat ze in de productie en nu is ze teamleider geworden. Ze vindt het heerlijk om eenvoudige handelingen uit te voeren en ondertussen de mensen te observeren. In haar hoofd schrijft ze nieuwe verhalen.

Denkers als Laura zijn leergierig en intelligent, maar het gevaar is dat hun gedachtes verzanden in piekeren. Ze kunnen bij elk nieuw idee iets negatiefs bedenken en dat belemmert ze. De beste remedie is om – net als Laura die voor een wandelcoach koos– in actie te komen. Stap de wereld weer in; de ervaring leert dat als je eenmaal een paar dingen hebt gedaan er grote veranderingen op gang gaan komen.

Tips om het piekeren te stoppen

Denk jij ook zoveel na dat je geen concrete stappen meer durft te nemen? Met deze stappen kom je op een zinvolle manier in actie.

* Schrijf elke dag drie dingen op waar je trots op bent. Richt je juist op dingen die goed gaan. Dat kan iets kleins zijn; bijvoorbeeld dat je eindelijk de lekkende kraan hebt gerepareerd. Maar het kan ook groter: je hebt iemand benaderd die je verder kan helpen, of je hebt een bedrijf durven bellen voor een kennismakingsgesprek.

* Wacht niet tot je angst over, of ‘verwerkt’ is, dat is lang wachten. Bedenk welke kleine, concrete stappen je kunt zetten. Je kunt jezelf zichtbaar maken op internet, zoals Laura ook heeft gedaan.

* Spreek helder af, bij voorkeur met een iemand anders, wat je, wanneer gaat doen. En vertel vervolgens hoe het is gegaan. Hierdoor is de kans groter dat je je voornemens ook echt gaat uitvoeren.

* Beloon jezelf vooral voor je uitgevoerde acties en niet alleen voor het resultaat! Houd er rekening mee dat dingen niet gelijk lukken. Soms moet je 5 bedrijven bellen om een oriënterend gesprek te kunnen plannen. Beloon je voor je moed.

* De belangrijkste tip is: doe in ieder geval iets! Soms weet je als denker gewoon niet waarmee je in actie kunt komen, omdat je geen idee hebt wat je anders wilt met je baan of in je privéleven. Als je niks doet, blijf je piekeren. Twee boeken kunnen je hierbij op weg helpen. ‘Het slimme onbewuste’, van Ap Dijksterhuis beschrijft dat je bij moeilijke beslissingen het beste het eerste kunt doen wat in je opkomt. Het boek ‘Ja-maar, wat al alles lukt?’ van Berthold Gunter is ook een aanrader. Met tips voor een leven zonder voortdurend toe te geven aan ja-maar-gedachtes.

Maar voor dat je gaat lezen: ga eerst wat doen!

Succes en hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

Psycholoog/loopbaancoach

—–

Vind jij het moeilijk om uit de piekermodus te stappen en in actie te komen in de richting die echt bij je past? Misschien is een individueel wandelcoachtraject in de prachtige bossen van Amelisweerd iets voor je. In 4 wandelingen onderzoeken we je diepste wensen, je natuurlijke talenten, je drijfveren en in welke werksetting jij het beste tot je recht komt. En….we kijken hoe je in actie gaat komen. En nu echt! Kijk bij ‘Coachprogramma’s’, bijvoorbeeld ‘Ontdek je talent en wie je bent’, je bent welkom bij de wandelcoach.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau