Mijn nieuwe wandelcoach e-zine gaat over Remko. Hij heeft een functie waarbij hij steeds weer nieuwe mensen moet overtuigen. Maar dat past helemaal niet bij deze introverte jongen. Gelukkig zoekt hij naar de baan die veel beter past bij zijn persoonlijkheid. Hij solliciteert en krijgt hem!

Remko werkt als technisch architect bij een grote verzekeraar. Hij ontwikkelt software voor de gebruikers binnen het bedrijf. Een baan die goed bij hem past; hij houdt ervan om ingewikkelde vraagstukken op te pakken en nieuwe dingen te creëren. Na twee jaar bij dezelfde baas groeit Remko door naar applicatie architect. Hij wordt verantwoordelijk voor alle applicaties van één afdeling en moet nu ook de beslissers binnen het bedrijf overtuigen van zijn visie.

Deze nieuwe functie is voor Remko eigenlijk heel frustrerend. Hij heeft enorm veel goede en bruikbare ideeën, maar meer dan de helft daarvan gaat in rook op. Ook moet hij maanden leuren met zijn plannen en zelfs als een idee bijna geaccepteerd is kan het afketsen. Dat demotiveert hem en hij neemt zichzelf van alles kwalijk. Waarom is hij niet overtuigender en weet hij de belangrijke mensen in het bedrijf niet gemakkelijker te beïnvloeden?

Niet het extraverte type

Het probleem is dat Remko nu een functie heeft die niet goed bij hem past. Hij is introvert, houdt van problemen analyseren en met zijn creatieve brein kan hij praktisch toepasbare oplossingen bedenken. Hij kan goed met zijn directe collega’s overweg maar hij is niet het type dat je steeds op nieuwe mensen af moet sturen om die te overtuigen van allerlei veranderingen.

Toch is Remko daar niet gemakkelijk van te overtuigen. Natuurlijk vindt hij dat hij niet een ander mensen hoeft te worden maar hier zou hij toch wel beter in kunnen worden? Ik laat hem fantaseren over zijn ideale werkweek. Hij ziet het meteen voor zich; één dag in de week werkt hij thuis en ontrafelt hij een ingewikkelde softwarepuzzel. De andere dagen werkt hij bij een kleine organisatie, waar iedereen gedreven is, zijn eigen expertise heeft en voor een gezamenlijk doel gaat. Hij kan daar denken en doen beter in balans brengen. Al pratende onder het genot van een stuk taart in de Veldkeuken (zie foto) zegt hij: ‘Ik zag laatst een vacature van zo’n baan bij een kleine organisatie!’.

Slim, creatief, sportief, handige klusser, vogelkenner, en…en…en…enz!

Uit de sterke punten test blijft dat Remko enorm veelzijdig is. Hij heeft veel creatieve ideeën, kan complexe vraagstukken oplossen, is analytisch en gedreven. Ook tijdens onze gesprekken komt zijn veelzijdigheid naar boven; hij maakt niet zomaar contact met iedereen, maar houdt wel van diepgang in relaties. Hij is heel handig, heeft zelf zijn hele huis opgeknapt. Hij is ook nog eens sportief, een wielrenner en kan goed koken. Kortom: hij is het type man waar heel wat single vrouwen als een blok voor zouden vallen. Ik laat hem merken dat ik onder de indruk ben van zijn veelheid aan talenten. Dat raakt hem; hij had er nooit bij stilgestaan dat die veelzijdigheid iets bijzonders is.

Langzaam begint er iets bij hem te borrelen. De ontdekking van zijn sterke punten en het fantaseren over de toekomst hebben hem lef gegeven. Hij benadert meteen die kleine organisatie. Hij mag op gesprek komen en krijgt een aanbod. Fantastisch!

De sprong in het diepe

Maar gek genoeg slaat dan de twijfel toe. Weet die nieuwe organisatie wel dat hij introvert is en dus niet steeds nieuwe mensen moet ontmoeten? Wat nou als de sfeer minder goed is dan bij zijn oude werkgever? En stel dat hij met zijn nieuwe collega’s alleen maar oppervlakkige contacten kan opbouwen? Hij heeft zijn nieuwe contract al thuis ontvangen, maar durft het niet te ondertekenen.

Die twijfels zijn niet zo gek, dat zie ik wel vaker bij mensen die een nieuwe baan vinden. Bij het aannemen van een nieuwe baan, laat je zekerheden achter je. Toch is het belangrijk om die sprong in het diepe gewoon te wagen. Vooral als je – net als Remko – een baan hebt die niet goed bij je persoonlijkheid en talenten past. Dan is een nieuwe baan aannemen die wél bij je past, het beste dat je voor jezelf kunt doen.

Remko trekt de stoute schoenen aan en belt zijn nieuwe baas op. Hij vertelt over zijn twijfels en vraagt of hij in zijn nieuwe baan inderdaad vooral langdurige contacten zal hebben in plaats van steeds weer nieuwe, vluchtige. De directeur van de organisatie stelt hem gerust; zijn persoonlijkheid past prima bij de organisatie. Een grote opluchting, en dezelfde dag tekent Remko zijn nieuwe contract. 1 mei begint hij in zijn nieuwe baan en ervoor neemt hij nog een korte vakantie.

Bewandel niet de heilloze weg

Remko liep vast in zijn baan omdat hij dacht dat hij moest veranderen in iemand met een extraverte persoonlijkheid met veel overtuigingskracht. Maar jezelf willen veranderen is een heilloze weg. Natuurlijk kun je een beetje aan jezelf schaven, maar je zult nooit een compleet ander persoon worden. Je wordt veel gelukkiger en succesvoller in je werk wanneer je werk bij je unieke talenten past.

Zit jij ook gevangen in een baan die eigenlijk niet goed bij je past? Ga dan aan de slag met deze tips:

*Kijk naar jezelf met compassie, waardeer jezelf zoals je bent. Kijk naar Remko; hij baalde ervan dat hij geen ster was in nieuwe contacten, terwijl hij zoveel andere dingen in huis heeft. Probeer realistisch te zijn; dit is wie je bent. Als je baan daardoor niet bij je past, durf dan nieuwe wegen in te slaan.

*Vraag je nou eens niet af wat je allemaal zou moeten kunnen, maar wat jij zelf graag zou wíllen. Hoe ziet jouw ideale werkweek er eigenlijk uit? Wat voor werkzaamheden doe je dan, bij wat voor bedrijf werk je, hoe ziet je werkomgeving eruit en met wat voor soort mensen zou je willen werken?

*Twijfel je net als Remko over een nieuwe baan? Spreek je twijfels dan uit bij de nieuwe werkgever. Daarbij hoef je natuurlijk niet direct je angsten prijs te geven; geef vooral aan hoe je het zou willen. Vraag of je bij de nieuwe organisatie echt op de manier kunt werken die je het liefst wil.

Ik wens je veel succes!

Wandelcoach Hilde Backus

Heb je vragen of reacties?

Mail naar

—–

Heb je ook de neiging je zelf te willen veranderen of verbeteren? En wil je nu eindelijk eens een andere aanvliegroute nemen: welke baan past bij jou (in plaats van ‘hoe probeer je jezelf in je baan te wurmen’)! Heb je lang genoeg geprobeerd? Wacht niet langer en meld je aan voor het beproefde individuele coachprogramma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie/rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. En ontdek hoe je prettiger, positiever en vruchtbaarder in het leven kunt staan.

Kijk bij De coachprogramma’s

Het Coach Bureau, wandelcoach Hilde Backus

Als coach/psycholoog is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht.

‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau