De klap kwam toen zijn vrouw ernstig ziek werd. Dat zette de boel op zijn kop. Zij verkocht haar bedrijf. Hij werd wakker. Waar gaat het nou allemaal om? Erik (49) belt me. Een zware mannenstem. Uitgeblust. Hij heeft een wens. Hij wil bruisen.

20150901schaduw

Erik

Dan begint hij te vertellen. Managementbanen in profit en non-profit. Als manager in de gezondheidssector start hij naast zijn werk een fondsenwervingsproject. Hij haalt €60.000,- op voor een bijzonder project.

‘Wow, dat klinkt goed’, zeg ik. Ach ja, hij was ook wel even trots maar hij verveelde zich al weer snel.

In zijn volgende managementjob geeft hij leiding aan 60 mensen. Hij wordt zeer gewaardeerd, verdient veel geld. Maar dat hij nu gepassioneerd werkt? Eigenlijk nooit. Hij mist altijd iets. ‘Ja, en toen werd mijn vrouw ziek.’

20150901brug

Boom van een vent

Hij rijdt de oprijlaan op. Uit een grote zwarte auto stapt een boom van een vent. De hele wandeling kijk ik omhoog. Een man met impact dat is duidelijk. Met zijn vrouw gaat het gelukkig goed. Hij wil anders leven.
We zien een reiger opvliegen en gaan op onderzoek uit.

Hij wil in ieder geval fysiek en mentaal met mensen werken. Hij wil mensen motiveren, enthousiasmeren en vermaken waarbij het echt zin heeft.

Hij geniet van Amelisweerd. Lekker eruit zijn en bewegen. Af en toe vraag ik hem of hij wat langzamer wil lopen. Niet omdat ik vind dat hij moet vertragen, het is immers zijn tempo. Maar omdat mijn benen de helft zijn van de zijne en ik een beetje aan het hollen ben.

Wars van conventies

We gaan verder. Hij tuurt de verte in. In zijn verbeelding woont hij aan het strand. Hij sport eerst en rijdt dan naar een grote boerderij. Daar ontvangt hij mensen met verschillende vragen op de ruime zolder. Op zolder is alles van ruwe oermaterialen. Al wandelend ontdekken we dat het een metafoor is voor hem: oprecht, zonder franje, wars van conventies. Hij raapt een ruwe steen op en steekt die in zijn zak.

‘Wie loopt er de trap op naar zolder? Wat komt-ie doen?’

Hij kijkt rustig om zich heen en denkt na. ‘Er komt een puber die faalangstig is en zijn moeder haat. En later op de dag een vader die het contact met zijn puberzoon verliest.’

‘En wat doe je?’

‘We gaan naar buiten, sportief doen. Ik denk met de ander mee, ik heb veel ideeën waar ze verder mee kunnen. Het is gezellig, er is (mannen)humor’. Hij kan acteren, improviseren en zijn creatieve hersenspinsels de vrij loop laten.

‘Wil je werken met pubers?’
‘Ja! En met de vaders.’

Doen

Zijn NLP-masterschap zou hij kunnen inzetten. Aan de hand van twee bomen kiest hij zijn eerste stappen. Hij heeft contacten bij een training voor pubers. Dat wil hij eens aanvoelen, hoe dat is.

‘Ideeën bedenken vind ik leuk’ zegt hij.
‘Wandel thuis nog een paar keer en laat alle ideeën boven komen. Mail je me die?’.

Dat heb ik geweten.

Ideeëngenerator

Dat ideeën genereren zijn kracht is blijkt niet alleen uit het Talentenonderzoek: met zijn creatieve brein kan hij improviseren, origineel problemen oplossen en onconventionele richtingen bedenken. Het blijkt ook uit de lijst van 41 ideeën die hij me mailt met activiteiten die hij graag zou doen. Van tekenfilms inspreken, documentairefotograaf, Vikinggames organiseren voor stoere mannen, trainer van jonge talenten tot reiscoach, werken met angstige pubers, enz. enz.

20150901kruis

Energie vloeit weg

Ik weet ondertussen dat hij zowat alles kan. Wat hij wil kan hij doen. Maar hoe kan hij doorpakken? Wil hij wel iets oppakken?

Lastig talent

In het Talentenonderzoek zien we ook hoe verbindend hij is en dat mensen graag voor hem werken. Hij is een gemakkelijke manager. Zit hij eenmaal in een werksituatie dan zal hij er alles aan doen om het top te maken. Hij is loyaal en resultaatgericht. Maar dan, daar blinkt hij in uit: hij heeft groot inlevingsvermogen en een enorm vanzelfsprekendheid om zich aan te passen aan de situatie waarin hij zich bevindt. Als het gaat om zijn eigen wensen geeft hij niet thuis.

De sleutel

En dat is de sleutel. Daarmee voelt hij feilloos aan wat de ander wil en het is voor hem volkomen normaal om dat dan te geven. Hij kan immers alles.

‘Fff’ blaast hij, ‘dat wil ik dus niet meer. Nu ben ik aan de beurt.’
‘Precies’.

20150901hek

Bevrijding

De keer erop zegt hij hoe het hem bevrijdde om er naar te mogen handelen. Hij liep mee, als assistent, bij een training voor effectief communiceren. Dat was prima maar het zit te vast aan een methodiek. Dat wil hij niet. Klaar. Hij hoeft er niet verder mee. Helder.

Maar dat zijn vrouw zegt: je moet je het ook afmaken, brengt hem aan het twijfelen. Praktische zaken, technische dingen, administratie en andere regels. Hij kan het allemaal wel maar hij wil het niet.
‘Hoe kan ik iets opzetten zonder dat?’ zwaait hij met zijn grote armen.

‘Stel dat het kan?’
Even is hij stil en dan: ‘dan zou iemand anders al die dingen doen!’
‘Voilà’.
‘Jee, daar heb ik nog nooit aan gedacht’.

Aanpassen aan de ander, daar kan soms het beste creatieve brein niet tegen op.

‘Hier wil ik meer van’ zegt hij. ‘Deze kant wil ik op. Mijn kant’. Als hij lang rond kijkt is het weiland zelf de associatie. ‘Het is royaal, ruim en rijk, alles is mogelijk’.

20150901weg

Nieuwe stappen

En dan gaat het snel. Hij luistert naar zichzelf! Dat doet hem goed. Als hij ‘ja’ of ‘nee’ zegt kan hij er helemaal achter staan.

Hij wordt bestuurslid van 2 goede doelen en kan hierin zijn creativiteit en ideeën kwijt. Hij coacht en traint vrijwillig jongeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat vindt hij superleuk en het maakt hem dankbaar.

20150901weg2

Santiago de Compostella

Als toch alles mogelijk is… Hij wil wandelen naar Santiago de Compostella. Hij vraagt een vriend, prikt een datum en ze lopen vanaf de Franse Pyreneeën.

Op Facebook volg ik hem en na afloop mailt hij.

De wandeltocht naar Santiago de Compostella was een gigantische fysieke en mentale uitdaging. Mijn inzichten van het wandelcoachtraject zijn bevestigd en versterkt.

Meteen bij de start, waarin we de Franse Pyreneeën overstaken hadden we wind en regen, flink klimwerk en een te zware rugzak. Dus ik moest mezelf op de eerste plaats zetten: gezond eten, goed slapen, mentaal fris zijn en mijn blaren goed verzorgen. Dan stond ik open voor nieuwe ontmoetingen en de omgeving.

Eenvoud

Door de eenvoud van het leven (eten, slapen, drinken, wandelen) op weg naar Santiago de Compostella kwam ik in flow. Ik zag mijn kwaliteiten en waarden weer:
vrijheid,
respect voor mezelf en anderen,
humor.

Ik voelde haarscherp hoe goed het me doet als ik mensen enthousiast maak, motiveer of vermaak. Het gaf me power om door te gaan zowel op weg naar Santiago de Compostella als op mijn eigen route. Het maakte me gelukkig. Nog steeds. 

Ik ben mijn plannen verder aan het uitrollen. In oktober start ik met een nieuwe Coach opleiding. Ik weet dat ik weer kansen krijg en mogelijkheden zie om projecten helpen opstarten. Ik geef mezelf hier 2 jaar voor. 

Volgend jaar word ik 50. Op weg daarnaar heb ik 2 ideeën die in de lijn liggen van het wandelcoachtraject:

  • Ik interview 50 ‘gewone mensen die bijzondere dingen doen’ met 10 levensvragen. Ik neem 3 foto’s op een plek die veel voor hen betekent. Het wordt een boek.
  • Komend jaar loop ik 50 wandeletappes van 10 km langs plekken die voor mij belangrijk zijn. Familie, vrienden kunnen mee lopen.

Vrij en vrolijk

Ik ben trots. Eindelijk doe ik wat ik leuk vind en waar ik mijn talenten in kwijt kan op een manier die me enorm veel plezier geeft! Ik voel me vrij te kiezen en ik ben een vrolijker, actievere partner, vader, zoon, broer en vriend.

Santiago de Compostella, een wandeltocht er naar toe, ik kan het iedereen aanraden. Een wandelcoachtraject bij jou trouwens ook…

Erik

Hoe is het met jou? Loop je vast je loopbaan? Krijg je maar niet te pakken hoe je gepassioneerd kan werken? En wil je dat wel? Wil je ontdekken waar je gelukkig van wordt in werk en leven?

Kom tot rust en krijg weer energie al wandelend in de natuur. Ontdek je mogelijkheden op weg naar ontspannen en uitdagend werken en leven, waarbij je je talenten ontdekt, inzet en verder ontwikkelt èn met enorm veel plezier op de juiste plek werkt. Er is veel mogelijk. Juist nu!

Kom op adem in ons wandelcoachprogramma Ontdek je Talent. In 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ontdek je je talenten, je waarden en de werkomgeving waarin je zal floreren.

Je houdt op met het kritische geklus aan jezelf en je gaat merken hoe dat je leven verandert. Je accepteert jezelf zoals je bent. En nu echt. En je komt in actie, op weg naar plezier in je werk en leven. Kijk op Ontdek je Talent. Je bent van harte welkom!

Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau