Petra, preventiemedewerker in de zorg en coach in haar eigen praktijk is enorm gefrustreerd in haar baan waar slecht managent heerst en zij weinig uitdaging ervaart.
We wandelen en ze komt stap voor stap op dreef. Lees hier de eerste wandelingen in het blog van vorige week. Lees nu welke kwartje valt en welke stappen zij neemt.
Aha-erlebnis
Ineens wordt duidelijk dat Petra’s irritaties bij collega’s voortkomen uit gebrek aan uitdaging! ‘Eigenlijk wil ik graag veel nieuwe dingen leren maar ik zit in een situatie waarbij dat gewoon niet kan!’
Petra lacht. Ze ziet er opgelucht uit. ‘Jeetje! Dat realiseerde ik me niet.’ Haar huidige werk kost haar flink wat energie omdat het niet bij haar past.
We trekken een conclusie. Petra is dol op onderzoek doen, diepgang en de onderwerpen gezondheid en psychologie hebben haar interesse. Ze wil dit in relatie brengen met de praktijk.
Kent ze mensen in de nieuwe richting?
Ze kent iemand bij een grote gemeente die het ouderenbeleid doet. Daar zal ze contact mee zoeken. De komende tijd zal ze onderzoeken welke mogelijkheden er zijn in de richting die haar belangstelling heeft. Daarnaast start ze het Talentenonderzoek.
Terugval
Al snel na de wandeling krijg ik mailtjes van Petra waarin ze vertelt dat het slechter met haar gaat. Er zijn wel dingen helder geworden maar ze stort helemaal in. Ze slaapt slecht en is gespannen. Ze zegt dat ze tegen de wandelopdrachten en het netwerken op ziet.
Ik begrijp het wel en zie het vaker gebeuren: opgeruimd met gerichte plannen vertrekken mensen en thuisgekomen lijken het onoverkomelijke acties. Ik moedig haar aan om te wandelen in de natuur. Ze doet het en hervindt rust. Ze verzamelt moed en netwerkt.
De natuur doet haar goed waardoor ze zachter wordt en weer ideeën krijgt. ‘Ik krijg meer compassie voor mijn eigen geworstel’ zegt ze.
Energiegevers
De volgende keer dat we elkaar zien heeft ze het Talentenonderzoek gedaan. Ze is leergierig, kan nieuwe informatie snel doorgronden. Ze is betrouwbaar, relatiegericht en ze vindt het prettig om dingen samen te doen in een team. Ze wil graag betekenis hebben voor mensen. Er komen twee dingen heel duidelijk uit: onderzoek en mensen. Daar liggen Petra’s passie en talent.
Ze heeft ook bijgehouden welke dingen haar energie kosten en welke dingen energie geven. In haar huidige werk geven het klantencontact, gesprekken met collega’s en het fietsen naar haar werk de meeste energie.
Omdat Petra een echte onderzoeker is, wil ze ook nadenken over de dingen die niet lopen. Ze wil de dingen ontrafelen. Ik suggereer om haar energie te steken in het ontrafelen welke dingen je wél energie geven.
Nu ziet ze dat nadenken over het management in haar organisatie haar vooral frustraties oplevert maar geen oplossing. Sommige dingen zijn zoals ze zijn.
Flow komt na de actie
Ze heeft het gesprek bij een gemeente en roept meteen dat ze daar nooit wil werken: veel te traag! Maar ze heeft ondertussen veel zicht gekregen op organisaties die ze kan benaderen. We nemen haar LinkedInprofiel onder de loep en kijken wie er in haar netwerk zit die iets voor haar kan betekenen.
Ze ziet opnieuw enorm tegen een netwerkgesprek op en wil het liefst wachten tot ze in de juiste flow is. Maar we draaien het om: de kans bestaat dat ze juist in een flow komt als ze het gesprek aan gaat. Dat doet ze. Na het gesprek bruist ze van energie!
De Talentenscan
De uitslag van de Talentenscan. Ze wordt gewaardeerd om haar humor, ook in moeilijke situaties! Ze is een goede voorzitter. Er komt ook uit dat ze onderzoek en praktijk in samenwerking met mensen, goed zou kunnen combineren. Het sterkt haar.
We komen tot een nieuwe conclusie.
- Ze wil werken bij een kleinschalige organisatie waar de focus ligt op innoveren
- Ze wil nieuwe inzichten vertalen naar de praktijk
- Ze wil projectmatig werken met een team maar ook buiten de deur met anderen samenwerken
- Ze wil werken met hulpverlening, GGZ of ouderenzorg
- Haar doel is kwaliteit behouden in de zorg
- En ze wil een uitdagende positie: vlak onder de directeur!
Nog meer netwerken
In de periode die volgt heeft ze nog vier leuke gesprekken, waaronder een gesprek met een adviseur die bij een bureau werkt die samenwerking in de 1e lijns zorg ondersteunt. Petra leest zoveel mogelijk over dit bureau en als die een studiedag organiseren, gaat ze erheen. Ja, dit is de wereld waarin ze verder wil groeien.
Het bureau heeft geen vacature maar ondertussen leert Petra aanverwante organisaties kennen die haar ook leuk lijken. Er gaat een nieuwe wereld voor haar open waarvan ze het bestaan niet kende. Ze ligt op koers.
Waar word ik blij van?
Ik geniet als ik naar het stralende gezicht van Petra kijk. ‘Het is wonderlijk dat ik binnen paar weken helder heb wat ik wil terwijl ik daarvoor jaren lang heb zitten dubben. Ik ben uit mijn getob en uit de impasse. Jouw aanpak deed wonderen: dingen die ik graag doe concreet maken maar ook mogen falen. Dat laatste is nieuw voor me maar haalt het beste naar boven.’
Petra zegt dat één ding heel veel voor haar veranderde. ‘Ik wilde altijd analyseren waarom iets niet lukte. Nu herhaal ik één zin als een mantra: waar word ik blij van?’ Ik steek zo steeds meer energie in de dingen die ik leuk vind.’ Petra netwerkt vol vuur en geniet met volle teugen. Ze weet wat ze wil en gaat er op af!
Tips van Petra
Zit je ook in een impasse in je werk? Deze tips geeft Petra je mee.
- Wandel! Wandelen in de natuur bracht Petra rust toen ze opzag tegen de netwerkgesprekken. Ze kreeg meer compassie voor haar geworstel.
- Wacht niet tot de juiste stemming om in actie te komen. Het hielp Petra om niet te wachten op flow om te gaan netwerken, maar om te gaan netwerken en daardoor flow te ervaren. Dus doe vandaag wat je wilt doen.
- Lees: Je bent wat je doet, het nieuwe boek van Roos Vonk. Eerst doen! Want die info geef je aan je lichaam en hersenen. Met langdurig praten en denken gebeurt er niets. De tijd is nu. Vandaag!
- Waardeer jezelf om je actie en niet om het resultaat ervan. Zo kon Petra tevreden zijn met een netwerkgesprek an sich. Ze mocht ‘falen’. Dat maakte haar juist excellent!
- Focus op wat je wel wilt en steek geen tijd of aandacht in de analyse waarom je iets niet wilt. Waar word je blij van? Dat is de mantra van Petra geworden.
Waar word jij blij van? Vertel het ons op weblog.
Hartelijke groet,
Hilde Backus
Wandelcoach/Registerpsycholoog NIP
© Het Coach Bureau
Geef een reactie