Ik hoop dat je met zin en nieuwe ideeën aan de slag ben gegaan na de vakantie. De dagen worden korter en kouder. Vorige week was Amelisweerd na hele mooie zonnige dagen aan het begin van de week, veranderd in een zwembad door de zware regenval. Gewapend met regenlaarzen, bergschoenen, regenjassen en stormparaplu’s werden er grote stappen en belangrijke beslissingen genomen. Het was leuk en enerverend! En de appeltaart met slagroom smaakte zoet en zalig.
Willem voelde zich minder zalig met zijn dilemma tussen verstand en gevoel. Hij onderdrukte zijn gevoel, althans, dat probeerde hij. Lees in onderstaand artikel hoe Willem ontdekte hoe rijk je kunt worden wanneer je zowel je verstand als je gevoel ziet.
Wandelcoach ezine-artikel: Met je gevoel en verstand in de clinch. En dan?
Willem werkt 9 jaar als psycholoog/trainer bij prestigieuze trainingsbureaus. Ondertussen is hij een flinke senior geworden en doet hij zijn werk goed en effectief. Maar zijn drive is hij al jaren kwijt. Hij wil iets anders. Maar wat? En dat plan om carrière te maken en veel geld te verdienen, staat ook nog op zijn programma. Moe en chagrijnig piekert hij zich suf en hij loopt er helemaal in vast. Hij besluit het wandelcoach traject te doen.
Piekeren en piekerloos
Als Willem (40) bij mij komt voor een wandelcoach traject, werkt hij 9 jaar als psycholoog/trainer bij verschillende trainingsbureaus. Hij heeft een grote workload, veel verantwoordelijkheden en kan het werk goed aan, maar hij verveelt zich en is snel geïrriteerd. Hij laat steeds vaker steken vallen en dat ergert hem nog meer. Willem: “Ik voel me ontzettend moe, en breng het niet meer op om wéér een tweedaagse training te geven in een hotel in Zandvoort of Eindhoven. Ik pieker me suf hoe ik hier nu uit kom”.
Willem wil iets anders, maar wat? En hij wil veel geld verdienen en ontleent eigenwaarde aan de seniore rol die hij binnen het bureau verwierf. Gevoel en ‘moeten’ liggen met elkaar in de clinch, en Willem kan er niet van slapen. Hij weet niet wat hem de voldoening geeft waar hij zo naar snakt.
In de wandeling ‘draai ik het om’ en vraag hem wat er zou gebeuren als hij piekerloos en zorgeloos zou leven en werken? Willem vertelt me dat hij dan vol energie is en hij schetst zijn idealen: hij zou werken in een inspirerende, lichte ruimte, met jonge mensen met onconventionele ideeën. De interactie met het jonge volk inspireert hem. Hij heeft een enorme passie om jonge mensen anders, bewuster te laten kijken naar ideeën, gedachten, gevoelens, beelden: hij wil ze echt wat leren! Verder houdt hij van onderzoek doen en diep in de materie duiken. Bij het bureau was zijn wens al bekend voor grondige literatuurstudies, maar hij kwam er niet aan toe. Ik moedig hem aan om door te fantaseren, maar Willem laat zich ontmoedigen door zijn ‘ratio’. “Wie zit er nou te wachten op iemand die jonge mensen bewuster wil leren kijken? En: met zo’n vaag omlijnd werk kan ik toch nooit mijn brood verdienen?”.
Doen wat je gemakkelijk af gaat
We onderzoeken zijn talenten en ontdekken hoe analytisch en precies hij observeert. Zo leest hij over zijn vak en zo kijkt hij ook naar mensen: elk individu is nieuw en anders en hij is enorm gemotiveerd om mensen te prikkelen het beste uit zichzelf te halen. Met zijn creativiteit en flexibiliteit is hij in staat verschillende manieren te bedenken om zijn ideeën en kennis over te dragen. Hij houdt van de interactie en is ook zo vrij dat mensen zelf kunnen experimenteren en op hun eigen wijze leren. Een baan als docent zou goed aansluiten bij de verlangens voor diepgang in materie, langduriger contact en de talenten van Willem.
Als huiswerkopdracht loopt Willem mee met een docent op een opleiding voor maatschappelijk werk en dienstverlening. Hij verwacht niet zo veel maar doet het vooral als afleiding van zijn saaie werk. Onverwacht doet hij een stukje mee en geeft les. Hij vindt het zeker inspirerend en leuk. De studenten zijn geboeid maar kritisch. Dat vindt hij leuk.
En wat opvallend is: als hij fouten maakt laat hij dit gemakkelijk van zich af glijden. We constateren iets heel belangrijks: de piekerstand waar Willem in zijn dagelijks werk en leven zoveel last van heeft staat volledig uit als hij les geeft aan deze jonge, niet zo maar te overtuigen mensen. Dat verbaast hem ook. Hij kijkt opgelucht. Zou het docentschap iets voor hem zijn? Maar dan start Willems ratio en komt hij met zijn tegenargumenten: met doceren kun je geen droge boterham verdienen en het heeft geen status. Dit is geen verstandige carrièrestap. Maar er dringt ook het besef door: “als ik lesgeef aan deze jonge mensen die niet alles voor zoete koek slikken, dan voel ik me goed, zeker van mijzelf en geïnspireerd!”.
Ratio versus gevoel
Willem spreekt nog een docent en hij mag een deel van de les voorbereiden. Hij ziet haar liefde voor het vak en raakt enthousiaster. In zijn les merkt hij dat hij zich nooit hoeft te forceren en heel erg geniet. In deze lessen ligt de inhoud dicht bij zijn wens: mensen bewust laten kijken naar hun eigen gedrag en gevoelens en hen echt wat leren. Het moet nog een beetje bezinken maar de geest is uit de fles. Er is geen weg meer terug. Willem besluit zijn gevoel te volgen: dit is wat hij écht wil. En kan! Zijn besluit om docent te worden staat vast. Ondertussen krijgt hij de mogelijkheid om zijn lessen uit te breiden.
Wat Willem dwars zat, net als veel andere mensen die ik in een coachtraject beter leer kennen, is dat hij vast zat in het dilemma tussen ratio en gevoel: ik moet geld verdienen, ik moet status hebben, ik moet me optimaal ontplooien binnen dit bedrijf. Dat is prima als het matcht met wat je wilt en kunt. Maar wanneer het niet klopt en je je gevoelens negeert raak je je oorspronkelijke motivatie en drive kwijt. Er ontstaat een vicieuze cirkel die pas te doorbreken is als je weer in contact met je gevoel komt. Het is grappig dat Willem aan het eind van het traject zegt: “ik voel me gelukkig dat ik deze weg in sla; ik ben creatief op mijn manier en draag wezenlijk bij aan de ontwikkeling van mensen. Het geeft me een enorm rijk gevoel!”.
Tips om gevoel toe te voegen aan je ratio
Het is dus van groot belang dat je niet alleen naar je verstand luistert, maar ook je intuïtie. Met de volgende tips kun je gevoel en intuïtie laten spreken.
* Sta jezelf toe uitgebreid te fantaseren. Vooral voor de plichtgetrouwe, verantwoordelijke mensen is dit belangrijk om te doen. Wat wil je nou echt, en hoe ziet jouw ideale werk eruit, als er géén obstakels zijn. Wat geeft jou energie, waar word je blij van en -nog belangrijker- wat gaat jou met gemak af, zonder dat je twijfelt aan je zelf?
* Ga wandelen of fietsen. Als je een belangrijke beslissing wilt nemen en je komt maar niet dichter bij je gevoel en verlangens, kan bewegen, fietsen, wandelen of met toewijding en aandacht koken of een klusje in huis doen, je uit de gedachtestroom halen. Er na kun je gemakkelijker je gedachten ordenen, dan als je met een vol hoofd een voor- en nadelen lijstje opstelt.
* Een belangrijke stroming binnen de moderne psychologie is mindfullness. Het komt er feitelijk op neer dat je door ademhalings- en bewegingsoefeningen met meer aandacht en helderheid leeft waardoor je ook contact maakt met je gevoelens. Mindfullness wordt inmiddels vergoed door veel zorgverzekeraars, en is razend populair onder mensen die zo in hun ‘hoofd ‘ zitten, dat ze hun intuïtie niet meer horen.
Probeer deze mindfullness oefening eens, als je hoofd helemaal vol zit op je werk:
1. Ga zitten, of als je al zit: ga verzitten. Sluit je ogen en focus op je lichaam: registreer wat je voelt en probeer niet te oordelen, alleen te observeren, zo is het nú, op dit moment.
2. Richt je vervolgens op je ademhaling; haal 20 keer in en uit en focus je volledig op de sensatie van ademhalen. Weer niet oordelen of denken, alleen registreren. Breid je aandacht vervolgens uit naar de rest van je lichaam. Wat voel je allemaal? Dit houd je ongeveer twee minuten vol.
3. Doe nu je ogen open en ervaar wat je ziet. Waarschijnlijk voel je iets meer afstand tot de ruimte waar je bent. In zo’n staat kun je beter beslissingen nemen die stroken met je gevoel.
* Lees ‘Intuïtie’, van Malcolm Gladwell en ‘Het slimme onbewuste’, van Ap Dijksterhuis. Beide zeggen dat we zoveel informatie te verwerken krijgen dat we op basis daarvan geen besluiten kunnen nemen. We moeten het hebben van onze onbewuste besluiten, die we op gevoel nemen. Leuk geschreven boeken met veel voorbeelden.
Veel succes!
Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
Worstel je ook tussen je verstandige ‘moet’-redeneringen en je gevoel van onvrede en zorgen? Wil je uit deze spagaat komen en ontdekken wat je echt gelukkig maakt? Misschien is het individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. Je ontdekt je unieke talenten, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Ik luister graag naar je verhaal en coach je fris en deskundig tijdens het wandelcoach traject. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent.
Beste Hilde,
Leuk, dit artikel. Het sluit nauw aan bij de slogan die ik gebruik voor mijn pas opgerichte bedrijf “Orde op Zaken”: secretariële dienstverlening met verstand en gevoel.
Ik heb een ontwikkeling doorgemaakt waardoor ik gedwongen werd te luisteren naar mijn gevoel. Dat levert in veel gevallen geen geld op, maar wel: heel veel levensvreugd. Bij mij is het gevoel de kapitein die bepaalt waar ik heen wil. Het verstand is de stuurman die de juiste koers naar het gewenste doel bepaalt. Als je op deze manier durft te leven en vrij bent van de honger naar macht, geld of status dan kan er iets heel moois opbloeien.
Bedankt voor het inspirerende artikel
Jolanda