Hanna Pol Als wandelcoach voel ik dat het klopt

.

Hanna Pol volgde in 2020 de Wandelcoach Opleiding. Ze vertelt over de weg die daarnaartoe leidde en hoe ze de kennis uit de opleiding nu toepast in haar wandelcoaching van vrouwen op zoek naar zingeving en richting. Hanna heeft haar draai in werk en leven gevonden en ondertussen een succesvol wandelcoachbedrijf. 

Hanna: “Ik heb zoveel in mijn leven moeten overwinnen en zoveel rare kronkels moeten maken. Ik ben door blijven groeien naar het licht en nu sta ik hier; volop in de zon!” Hanna Pol staat voor een kronkelige esdoorn. “Hij staat symbool voor mijn leven.”

Zoektocht

Hanna is blij, houdt van het bos, zit goed in haar vel en heeft haar weg gevonden als wandelcoach. Dat is niet altijd zo geweest: “Ik heb best een beladen achtergrond, ik heb veel bagage. Tijdens mijn opleidingen en mijn werk liep ik steeds vast.” Ze lacht: “Ik ben heel goed in dingen niet afmaken”. Ze deed de Pabo en stond tijdens haar stage een half jaar voor de klas. Vlak voor het einde van de opleiding stopte ze omdat ze daar te veel worstelde. “Ik kwam bij een grote wasserij terecht, waar ik allerlei projecten deed. Maar ook daar liep ik vast, deels ook door mijn zoektocht in mijn privéleven.” In 2017 raakte ze burn-out en kwam ze thuis te zitten. “Het gaf rust om niet meer te werken. Daarom dacht ik dat het snel beter zou gaan, maar dat was niet het geval. Ik kwam er juist achter dat het probleem veel dieper zat. Toen ben ik echt aan de slag gegaan om mijn verleden te verwerken.”

Als alles klopt

Door de burn-out kwam Hanna dichter bij haar gevoelens. Ze startte met wandelen en ontdekte dat het haar goed deed. Voordat Hanna burn-out raakte, volgde ze de opleiding HBO Theologie. “Met name voor de psychologische en pastorale kant. Ik wist ondertussen wel dat ik mensen wilde begeleiden, ik droomde over een praktijk voor coaching en pastoraat. Ik heb ik al veel basis en kennis, en daarnaast ervaring door mijn eigen psychische processen. Maar ik wilde niet meer achter een bureau zitten.”

Toen Hanna na een dag wandelen haar auto parkeerde en haar modderige wandelschoenen oppakte, dacht ze: “Hoe geweldig zou het zijn als je zo na een dag werken thuiskomt?” Ze zocht op internet en vond verschillende wandelcoach opleidingen. Waaronder die van Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau. “Ik wist meteen dat deze opleiding het was; professioneel en kwalitatief goed. En dat blijkt ook zo te zijn, alles past bij elkaar. Hilde was de trainer en ze besteedde onderdelen uit aan experts en er is een koppeling met de wetenschap. De Wandelcoach Opleiding is een combinatie van theorie, kennis en praktijk.” Ze lacht en voegt toe: “En natuurlijk het eten en de verzorging in de Veldkeuken, dat is echt fantastisch! Het lijkt een detail, maar voor mij klopt het gewoon helemaal.”

“Ook als ik nu zelf wandelcoach, voel ik dat het klopt. Ik merk het effect van de wandelcoachoefeningen en de aanpak bij mijn coachees. Daardoor krijg ik meer zelfvertrouwen. Ik ben nu meer ontspannen als ik coach en kan het gesprek meer laten gebeuren. Dan luister ik beter en hoor écht wat de ander zegt. Daarbij heb ik nu tools in handen waarmee mijn coachee inzicht krijgen en concrete stappen zetten.”

Hanna Pol wandelcoaching in de praktijk

Kracht van de natuur

“We zijn mensen van meerdere zintuigen. We kunnen wel alleen maar praten maar ik denk dat de toevoeging van andere zintuigen in het bos ook waardevol is. Dat je dingen ondergaat, voelt, ziet, hoort, ruikt, en soms zelfs proeft. Je bent veel meer heel mens als je in het bos wandelt. Ik loop met coachees vaak over de hei, waar je hele mooie vergezichten hebt. Ook letterlijk. Zo’n vergezicht zet mensen veel meer aan tot dromen dan wanneer je binnen zit en tegen een muur aankijkt. De beperking is binnen fysiek aanwezig, en dat is op de hei heel anders.”

Boom van compassie

“De natuur maakt het mogelijk prachtige oefeningen te doen, zoals de ‘Boom van compassie’. Bij deze oefening kies je een boom die je aanspreekt. Vervolgens bekijk je mooie en imperfecte kenmerken van de boom. Maakt dat de boom minder boom? En hoe zit dat bij jou, ben je daardoor minder mens? Dat is een mooie ontdekking.”

De keuze voor de boom zegt al veel over de persoon en zijn situatie. Hanna: “De boom die ik kies is niet de boom die jij kiest. Dat is dus al interessant. Ik coachte een vrouw die koos voor een stevige beuk. De boom had al heel wat stormen doorstaan en was omringd door een aantal andere bomen. De bomen vooraan waren kaal, die daarachter stonden volop in blad. Voor haar was het de betekenis van mensen die er niet voor haar waren geweest en mensen die ze wél om hulp kon en kan vragen. Ze legde de parallel dat ze zelf ook stormen had overwonnen en dat ze nog steeds fier rechtop staat. Dat gaf haar kracht en vertrouwen.”

Bomenles van de boswachter

Hanna denkt met veel plezier terug aan ‘de Bomenles met de boswachter’. “We zochten een boom uit die symbool staat voor jou en je wandelcoachpraktijk. Ik koos een esdoorn die schuin over het pad hing. Hij groeide in hele rare kronkels naar boven, steeds op zoek naar het licht. De boswachter zei “Mensen denken vaak dat er iets mis is met bomen die krom zijn. Maar dat is niet zo; dat zijn juist de sterkste bomen.” Ik moest toen zo hard lachen, want dat klopt ook! Ik heb zoveel in mijn leven moeten overwinnen en met zoveel rare kronkels moeten gaan omdat gangbare wegen voor mij niet begaanbaar waren. Daar was geen ruimte. Ik voel me nu ook echt sterk, en dat is zo gaaf.” Op de esdoorn die ze koos, zag ze klimop meegroeien. “Dat wil ik ook als coach; dat mensen mee kunnen groeien naar het licht toe. Dat je als wandelcoach samen op weg gaat en misschien wel naar wegen zoekt die helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Maar dat is de ruimte die jij nodig hebt om naar het licht te groeien. En dat is prima.”

Zinstap

Zin gekregen om met Hanna op stap te gaan? Hanna coacht vrouwen die ontdekken dat er in hun dagelijks leven voor henzelf weinig tijd, ruimte en zorg overblijft. Tijdens haar wandelingen kun je op adem komen en even stil zijn. Samen ontdekken waar jij je op je pad bevindt en waar je naartoe wilt. “Laat het maar eens even stil worden in je leven zodat je weer kunt luisteren naar wat je hart je zegt”. Kijk op www.zinstap.nl

De betekenis van Zinstap: ‘Zin’ staat voor zin in stappen en zingeving. ‘St’ staat voor stiltebeleving en ‘p’ voor pastoraat.

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

En jij? Wil je ook een succesvolle wandelcoach zijn?

Wil je ook een verfrissend nieuwe aanpak ontdekken die je zekerheid, rust, houvast en richting geeft in je coachwandeling? En waarbij je leert hoe natuur betekenisvol wordt voor je coachees, zonder dat het vaag of zweverig wordt? En waarbij ontdekt wat je nog meer kunt doen dan alleen wandelen? Op weg naar resultaat waar je coachee echt mee geholpen is. Je leert ook hoe je op weg kunt naar klanten in de Post Hbo-Wandelcoach Opleiding.

Dit zijn de data in het najaar:

  • Oosterhout (bij Breda): 22 september, 27 oktober, 24 november, 15 december 2023, 12 januari, 2 februari, 1 maart 2024 Nog enkele plaatsen vrij
  • Bunnik (bij Utrecht): 29 september, 3 november, 1 december 2023, 12 januari, 9 februari, 8 maart, 5 april 2024 Laatste plaatsen!
  • Diepenveen (bij Deventer): 6 oktober, 10 november, 8 december 2023, 19 januari, 16 februari, 15 maart, 12 april 2024 VOL 

Spreekt het je aan? Heb je belangstelling? Lees meer over de Wandelcoach Opleiding en meld je hier aan. Heb je vragen? Mail naar of bel 06 170 66 750. Je bent welkom.

Hartelijke groet, Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau