Depressie

‘Loop je zorgen uit je lijf. Dát boek was mijn redding’ zegt ze. Een paar jaar geleden coachte  ik een vrouw die uit haar depressie kwam door anderhalf jaar lang dagelijks een wandeling van 2 uur te maken. Nog steeds was ze trots dat ze eerder in haar leven de kracht kon mobiliseren om het dagelijks wandelen vol te houden. Er was immers geen zekerheid. Het lukte. Wandelen kreeg een vaste plek in haar leven.

Depressies verschillen en wandelen werkt niet altijd of alleen. Ook als je niet tobt met depressieve gevoelens zitten wel met emoties, herhalende gedachten en pijn. Dat hoeft niet meteen nu te spelen in je leven maar er komt weer een moment dat nare herinneringen, boosheid, angst, schaamte opduiken.

Loop je zorgen uit je lijf in de natuur

Loop je zorgen uit je lijf

Thom Hartmann schrijft in zijn boek ‘Loop je zorgen uit je lijf’* dat je psychologisch herstelvermogen door wandelen vergroot en dat je problemen, zelfs trauma’s, wandelend kunt oplossen.
*Het boek is helaas niet meer leverbaar

Wat helpt?

Wat deden ze vroeger met pijn en dood? Volgens Thom rituelen zoals trommelen en dansen. Hij noemt dat bilaterale activiteiten omdat je steeds je linker- en rechterkant van je lichaam gebruikt. Freud ontdekte het ook: bilaterale therapie waarbij door heen en weer bewegen van vingers voor de ogen herstel ontstaat (het huidige EMDR).

Ondertussen weten we dat de eenvoudige scheiding van de hersenhelften niet klopt: de aanname dat de rechterhelft verantwoordelijk is voor logica en denken en de linkerhelft voor emoties en creativiteit blijkt te simpel. MRI-scans laten zien dat veel activiteiten verspreid in de hersenen zitten. Het is complexer en dat geeft meteen meer mogelijkheden.

Bilaterale activiteiten

Toch werken bilaterale activiteiten. Marc Mieras, wetenschapsjournalist, vertelt dat myeline, een vettige stof die zich rond de zenuwen bevindt, dikker wordt naarmate we meer wandelen. Het betekent dat boodschappen sneller gaan en dat we helderder worden.

Lammetjes in het voorjaar - loop je zorgen uit je lijf

Laat je afleiden door de natuur

Thom ontdekte het effect van wandelen eerst bij zichzelf en stelde het toen voor aan de professionals aan wie hij les gaf. Al zijn collega’s die een probleem ervoeren en die daarmee wandelden hadden binnen een half uur een oplossing voor het probleem of  een verzachting van heftige emoties. Helder en relativerend denken werd mogelijk. Ze deden niet zo veel tijdens het wandelen, dat is belangrijk, zij namen op hun gemak de natuur waar: een eekhoorn, de roep van een adelaar, het loeien van de koeien. De natuur draagt bij aan het herstel. Dat weten we ook uit onderzoek van Agnes van den Berg.

Wandeling ‘Ontzorg jezelf’

Thom Hartmann beschrijft verschillende wandelingen in zijn boek. Ik koos er 2 waar ik zelf dol op ben omdat ze mij zo goed helpen. Ik beschrijf ze in heldere stappen, zodat je ze eenvoudig onthoudt. Je kunt de wandelingen ook inzetten in je wandelcoaching. Vertel je me jouw ervaringen? Ik ben met name benieuwd hoe ze werken voor jouzelf.

Met deze wandeling in 5 stappen ontzorg je jezelf.

Stap 1: Waar ploeter je mee?
Kies het probleem waar je over piekert. Als je het kunt visualiseren, er aan denkt en er gevoel bij krijgt kun je er mee gaan wandelen.

Stap 2: Laat het verhaal naar boven komen.
Welke gedachtes roept je vraagstuk op, in een paar kernzinnen (bijvoorbeeld, hij had het recht niet om me te kwetsen. Ik wil die baan graag hebben maar hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik baal ervan dat ik me zo onzeker voel). Vragen van allerlei soort. Kies er een. Scoor je emotionele lading op een schaal van 0-10 waarbij 0 staat voor ‘het raakt me niet’ en 10 voor ‘het heftigste gevoel dat ik ooit heb ervaren’. Hier kun je ook tussen 2 bomen gaan staan, zoals bij de Bomenschaalvraag.

Stap 3: Wandel dan met je probleem.
Wandelen is heel eenvoudig maar Thom heeft een paar regels:

  • Draag comfortabele kleding en schoenen, zodat dit je niet afleidt.
  • Neem niets mee zodat je armen soepel kunnen zwaaien.
  • Kies een route van ± 3 kilometer en loop met een gemiddelde snelheid van ± 5 km/uur ongeveer 20-30 minuten. Ik loop veel langzamer, dat past beter bij mij. Je leest hier waarom.
  • Je bent vlot afgeleid en afgedwaald. Dat geeft niet. Ga weer terug met je aandacht naar je kwestie.
  • Ontspan (steeds opnieuw) bewust je lichaam.

Stap 4: Bemerk hoe het probleem verandert.
Het beeld van je probleem kan vervagen. Merk op als de heftigheid van de emotie of de waarde die je aan de emotie toekent verandert. Stel dan de vraag: wat is nú mijn verhaal? Je verhaal zal gezonder en veerkrachtiger zijn, aldus Thom.

Stap 5: Veranker de nieuwe beleving.
Visualiseer je nieuwe verhaal en let op de gevoelens die ermee gepaard gaan. Hoe zou je het aan iemand vertellen? Suggestie: kies een associatie in de natuur die past bij je nieuwe verhaal. Zo veranker je nieuwe beleving. Je kunt je nieuwe verhaal opschrijven of hardop uitspreken. Zo neemt het een nieuwe plaats in je brein. Het werkt echt. Want waar zou je nu staan tussen een 1-10?

Amelisweerd in de mist - loop je zorgen uit je lijf

Wandeling: ‘Wandel jezelf positief en actief’

Thom beschrijft ook een positieve variant van de wandelstappen om je meer gemotiveerd en actief te gaan voelen. Doe je voordeel ermee. Ik ben er dol op. Het geeft me ook nieuwe ideeën. En een heerlijk hoopvol gevoel.

Stap 1Wandel en visualiseer je mogelijke toekomstige situaties. Het helpt bij om te denken: Wat is mijn best mogelijke toekomst? Concentreer je erop en visualiseer deze, met alle details. Hoe voel je je erbij?

Stap 2Denk aan momenten waarop je het heel lekker ging. Er lukte iets waar je tegenop zag. Je was trots op jezelf. Ervaar de gevoelens die je erbij hebt. Laat jezelf vollopen met deze gevoelens. Zie de natuur om je heen. Hoor de natuurgeluiden. Ooh, mooi he.

Stap 3Zie dan jezelf duidelijk in de toekomstige situatie: Hoe ben je? Hoe beweeg je, hoe kijk je, waar ben je? Wat doe je? Met wie? Waar geniet je van?

Stap 4Bedenk een woord, geluid of gebaar om de toestand te verankeren. Of, mijn suggestie: Kijk om je heen en vind een aansprekende associatie in de natuur. Leg dit vast door een foto, schrijfsel, schets of tekening. Of misschien vind je een mooie steen de je bij je kunt dragen.

Wandelcoaching in de natuur - loop je zorgen uit je lijf

Met Thom Hartmann start je meteen met denken en visualiseren. Vaak word je effectiever als je eerst een moment neemt om je lichaam te voelen en de natuur te ervaren. Dat kan bijvoorbeeld met de Basiswandeling. Je kunt hem hier gratis downloaden.

Met deze stappen kun je een vriend, collega of coachee ook begeleiden.

Veel plezier en succes de wandelingen.

Vertel me je ervaring, ik ben er heel benieuwd naar. Dank alvast voor je reactie!

Ik wens je vruchtbare wandelingen.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau