20151027Kris

Klimmen

Kris (39, foto hierboven) werkt als voorlichter bij een overheidsorganisatie. Hij is enthousiast over zijn job maar voelt zich niet altijd thuis in de organisatie. Soms verloopt de communicatie met zijn collega’s stroef, maar hij vraagt zich vooral af: wat wil ik nou met mijn werk? En mijn leven? Hij heeft hobby: klimmen.

Tijdens de eerste wandeling stelt Kris vrijwel meteen de vraag: ‘Wat moet ik doen om beter te passen in de organisatie en beter te communiceren met mijn collega’s?’

Omschakelen

Een roodborstje trippelt voor ons uit. De ochtendzon geeft felle stralen tussen de bomen door en er hangt een lage mist boven de weilanden. De natuur ontwaakt. ‘Stel dat de organisatie en je collega’s precies zo zijn dat jij je prettig voelt?’ Kris moet even omschakelen van deze omdraaiing. Met rust in de wandeling in het frisse Amelisweerd nemen we de tijd. ‘Hier in de natuur de dag beginnen is gewoonweg fantastisch’ zegt Kris. Dan ontspant hij zichtbaar en glimlacht als hij om zich heen kijkt.

20151027Ochtendzon

Ik wil me graag gesteund voelen. Dat krijg ik als de ander met belangstelling luistert en benieuwd is naar mijn plannen. Niet als iemand iets brengt als een beklonken zaak en me geen ruimte geeft. Dat geeft me stress.’

We onderzoeken zijn wensen nauwkeurig. Hij ontdekt dat bijna iedereen aan deze optimale omschrijving voldoet. Het is een openbaring dat hij slechts met twee mensen moeite heeft. We bekijken wat hij hen wil zeggen op een manier waarop ze luisteren. Kris is opgelucht te weten dat hij hierover kan praten, hij heeft echt iets in handen. Hij voelt zich gesterkt.

Klimmen?

We praten over waar zijn hart ligt. Hoe wil je leven en werken? Hoe ziet je toekomst eruit?

Kris is een klimmer. Hoge rotswanden, spleten en schoorstenen. ‘Ik vind klimmen op grote hoogten fantastisch, óók omdat ik het fijn vind om buiten te zijn. De natuur doet me goed, daar kan ik mezelf zijn. Daarom heb ik ook voor dit wandelcoachtraject gekozen.’

Hij is net terug uit Tsjechië. ‘De natuur is daar overweldigend. Ik wil misschien in het buitenland wonen.’ Gepassioneerd en gedetailleerd schetst hij een eenvoudig zelfvoorzienend bestaan, dicht bij de natuur. Klimmen in Amerika is zijn grootste droom. Dan maakt hij ook foto’s en films op grote hoogte. Maar ja, daar moet je wel super getraind voor zijn en goed kunnen fotograferen. Hij kent niemand die mee zou willen naar de VS.

20151027Klim2

Fotograferen

Kris klimt dus. En hij fotografeert al op grote hoogte. Hij volgde een opleiding bij de Fotovakschool en hij verkocht foto’s aan vakbladen. Kris blijkt geen beginneling. Maar hij ziet bezwaren om er meer werk van te maken.

Ik verkocht foto’s omdat ze me vroegen. Voor meer opdrachten heb je een vlotte babbel nodig.’ Als ik hem iets uitleg over integere marketing besluit hij zijn vorige opdrachtgever eens te bellen. Kort daarna krijg ik een enthousiaste mail waarin hij vertelt dat het eerste telefoontje al raak was. Hij belde om te vragen hoe het ging en kreeg meteen twee opdrachten!

In beweging

Het wandelcoachtraject maakt iets los bij Kris en hij komt in beweging. ‘Buiten zijn en wandelen doen me ontzettend goed. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om in de ochtend voordat ik ga werken, eerst een wandeling te maken. Ik ben me bewust geworden dat ik graag alleen ben, dat ik vaker alleen zou willen zijn.’

Tijdens zijn wandelen alleen geniet hij erg van bomen, neemt bladeren en kastanjes mee, maakt er foto’s van en geniet intens. Net als vroeger klimt hij weer eens tot in de top van een boom.

Van discussies en brainstormen op zijn werk krijgt hij energie. Als hij voorstelt om eens buiten in de zon te vergaderen is iedereen enthousiast. Hij verbindt mensen met elkaar en slaat een brug tussen afdelingen. Zijn ideeën worden gewaardeerd.

20151027Klim3

Eigen weg gaan

Kris verandert. Waar hij eerder wachtte neemt hij nu het initiatief. Hij vraagt vrienden om samen een Alpine-cursus te doen. Dat is een oude wens en ook een grote ontwikkelstap in het klimmen. Uiteindelijk gaat de cursus niet door een paar afzeggingen. Dit is een grote teleurstelling die meteen ook een belangrijk inzicht geeft: vrienden zijn belangrijk, maar hij kan ook alleen zijn eigen weg volgen…

Overzicht creëren

Zijn werk organiseren en vooruit plannen is niet zijn sterke kant. ‘Ik stel dingen uit en ze blijven me in mijn hoofd achtervolgen. En dan voel ik me schuldig.’

Zijn leidinggevende die zich voor een keer bijvoegt in de wandeling, is zeer te spreken over Kris. Hij benoemt misstanden bij een fraudezaak die Kris in een vroeg stadium signaleerde. Zijn opmerkzaamheid en de manier waarop hij kan brainstormen ziet hij als grote toegevoegde waarde. ‘Ik heb alle vertrouwen in je kwaliteiten. Wat kan ik voor je doen om het op je werk overzichtelijker voor je te maken?’ vraagt zijn leidinggevende aan Kris.

De waardering doet Kris goed. Ze vinden een oplossing in de samenwerking met een collega bij wie Kris zich op zijn gemak voelt en die erg goed is in plannen.

20151027Klim

Dit is wie ik ben

Kris ziet zichzelf realistischer. Nu durft hij meer voor zichzelf te kiezen. Hij gaat vaker klimmen en voelt zich opgewekt en fris. ‘Ik vraag ruimte voor mezelf. Dat is nieuw voor me en het doet me ontzettend goed.’

‘Ik ben wie ik ben en daarmee basta.’ Hij lacht. Zelfacceptatie geeft hem rust. ‘De communicatie op mijn werk is helderder. De gesprekken met mijn leidinggevende, de planning die een collega voor me doet; het maakt het aangenamer.’

Klimmen: droom in actie

En dan doet hij het. Hij voert hij zijn grote droom uit. Dat wat hij voortdurend wilde maar waarvan hij dacht dat hij niet goed genoeg was en het niet alleen kon: hij vertrekt alleen naar Amerika om te klimmen en onbekende routes te verkennen. Zijn idool Pamela Pack zou er ook klimmen rond die tijd.

Hij moet op gang komen als hij daar is. Hij is alleen en er zijn groepjes klimmers. Het klimgebied voldoet aan alle verwachtingen. Dan vraagt hij waar Pamela Pack (foto hieronder) klimt. Ze nemen hem mee in hun routes en hij ontmoet haar. Pamela is hartelijk en open en vraagt hem mee te klimmen, nieuwe routes te ontdekken. Zij is onder de indruk van zijn klimvaardigheden, zijn blik op de routes, zijn foto’s. Veertien dagen lang klimmen ze samen. Kris leeft zijn droom.

20151027Pamela

Dit is geen hobby, dit is wie ik ben

Als hij thuis is, is hij opgetogen. En rustig. Hij voelt zich vrij en sterk. Zijn plannen zijn helder: hij houdt zijn lichaam sterk in de trainingen, heeft een nieuwe klimexpeditie gepland en over een half jaar gaat hij weer naar Amerika, waar hij Pamela Pack en haar groep weer ontmoet. Hij is deel van de groep. Hij gaat er meer foto’s maken en filmen.

Op zijn werk is hij creatief en initiatiefrijk. Hij meldde zich aan bij 2 nieuwe projecten. Hij doet waar hij goed in is. Zijn toekomst ligt in het klimmen en fotograferen. ‘Dit is geen hobby, dit is wie ik ben’.

Vrijwel alle foto’s uit dit artikel nam Kris zelf. Wil je meer zien? Kijk op www.krisschrijvers.com

 

logo talent 560

Hoe is het met jou? Ligt jouw passie op een (totaal) ander gebied dan in je werk? Kom je daardoor niet uit de verf, zowel op je werk als in je passie? Kost het je veel energie en maakt het je aan het twijfelen? Wil je eens goed uitzoeken hoe je dit vraagstuk oplost, waarbij je optimaal ontwikkelt?

Kom tot rust en krijg weer energie al wandelend in de natuur. Ontdek je mogelijkheden op weg naar ontspannen en uitdagend werken en leven, waarbij je je talenten ontdekt, inzet en verder ontwikkelt èn met enorm veel plezier op de juiste plek en mannier werkt. Er is veel mogelijk.

Kom op adem in ons wandelcoachprogramma Ontdek je Talent. In 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ontdek je je talenten, je waarden en de omgeving waarin je zal floreren.

Je houdt op met het kritische geklus aan jezelf en je gaat merken hoe dat je leven verandert. Je accepteert jezelf zoals je bent. En nu echt. En je komt in actie, op weg naar plezier in je werk en leven. Kijk op Ontdek je Talent. Je bent van harte welkom!

 

PS: Wil je professioneel Wandelcoach worden en zelf deze vervullende en zingevende resultaten bij mensen bereiken in de natuur? Lees alles over de erkende Post HBO-Wandelcoach Opleiding en de bouw van je wandelcoachbedrijf. Welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau