Deze zomer interviewde Sjoukje van der Kolk van Simplify Life mij over mijn werk en mijn wandelboek ‘Op weg naar plezier in je werk’. We hadden een heerlijke zonovergoten wandeling in Amelisweerd. Het interview lees je hieronder.

——

Hoe maak je je werk leuker als je er geen plezier meer in hebt? En hoe vind je uit waar je werkelijke talenten liggen en wat je eigenlijk wilt? Psycholoog en wandelcoach Hilde Backus schreef er een boek over: Op weg naar plezier in je werk.

Hilde

Natuurlijk doen we het gesprek al wandelend. Op het landgoed Amelisweerd, waar Hilde ook haar coachingsprogramma doet, is de lente op zijn uitbundigst. De bomen zijn groener dan groen, het fluitenkruid reikt tot schouderhoogte en het gezang van de merels overstemt bijna wat we tegen elkaar zeggen. Een idyllische omgeving om jezelf en je talenten beter te leren kennen.

Ochtendzon in Amelisweerd

Want daar draait het vooral om, zegt psycholoog Hilde Backus, als je weer meer plezier wilt krijgen in je werk. Ze ontwikkelde een wandelcoachprogramma voor mensen die het gevoel hebben niet uit de verf te komen, die op hun tenen lopen, zich dagelijks afvragen “wat doe ik hier” of – in het ergste geval – niet meer naar hun werk willen. ‘Je bent door de sollicitatie heen gekomen en het leek allemaal leuk, maar nu je er zit, lijkt de baan helemaal niet op wat er in het gesprek werd gezegd. Of er komt een reorganisatie waardoor je functie verandert’, zegt Backus.

Wat doe je dan? Niet bij de pakken neerzitten in elk geval. ‘Je kunt proberen om je bestaande werk leuker te maken, dat heet jobcraften, of je gaat op zoek naar een andere baan waarin je meer tot je recht komt. Het begint in elk geval allemaal bij een zoektocht naar wat je nu eigenlijk zelf, diep van binnen, wilt. Naar datgene ‘what makes you tick’. Want het grootste probleem is volgens Backus dat je vaak niet goed luistert naar jezelf. Dat je wilt voldoen aan een plaatje, aan wat je denkt dat status heeft, of aan allerlei normen waaraan je vindt dat je moet voldoen.

Maar hoe kom je er nu achter wat je werkelijk wilt?

‘Vaak blijf je vooral hangen in je piekergedachten en probeer je voor die problemen een oplossing te vinden. Terwijl je beter kunt uitgaan van wat je wél wilt. Om dat boven water te krijgen stel ik altijd de “wondervraag”. Stel dat er terwijl je slaapt een wonder zou gebeuren.

Als je de volgende ochtend wakker wordt, zijn alle dingen waar je mee zit, helemaal opgelost. Wat is dan het eerste waar je aan merkt dat het wonder gebeurd is? Voel je je energiek, heb je zin om uit je bed te springen, ben je uitgerust? Of lig je alleen maar en hoef je niks? Doordat je je verbeelding gebruikt, krijg je meteen energie en hoop en dat helpt om je verborgen wensen naar boven te halen en erin te geloven.

Tijdens het wandelcoachprogramma nemen we zo’n dag tot in de details door. En we gaan ook naar het werk kijken dat je op zo’n wonderdag zou doen, ga je dan achter een bureau zitten, ga je de deur uit, komt er iemand naar jou toe? Zo ontstaat er een beeld. Dat hoeft nog helemaal niet realistisch te zijn. Pas in een latere fase ga je kijken hoe je daadwerkelijk tot actie kunt komen.’

Jij vindt het ook belangrijk om te weten wat je talenten zijn.

‘Ja, een talent is een aanleg die je ergens voor hebt en die aanleg kun je ontwikkelen. Als je weet wat je talenten zijn en het leuk vindt om ze in te zetten en te ontwikkelen, krijg je energie van wat je doet en kun je in een flow raken. De oude manier van denken is: dat waar je niet goed in bent, moet je beter in worden. Veel managers, mensen en organisaties hebben die gedachte. Ik vind dat je beter verder kunt ontwikkelen wat goed gaat. In een team krijg je dan mensen met verschillende capaciteiten, ze vullen elkaar aan en samen functioneren ze optimaal.’

Jouw uitgangspunt is werken met plezier. Maar verwachten we niet teveel van ons werk, bijvoorbeeld dat het precies bij ons past en dat het altijd leuk is?

‘De verwachtingen liggen nu inderdaad hoger dan in bijvoorbeeld de jaren zestig, zeventig, toen we vooral zekerheid wilden ontlenen aan ons werk. Nu stellen we hogere eisen waar we ongelukkig van kunnen worden, maar aan de andere kant is er ook veel meer mogelijk dan vroeger en heb je dus ook veel kansen om daadwerkelijk te doen wat je wilt en waar je goed in bent. Bovendien is meer plezier in je werk niet alleen maar fijn voor jezelf. Als je plezier in je werk hebt, dan ben je effectiever, vriendelijker en je kunt beter samenwerken. Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je ook voor je team, je organisatie, je thuissituatie.’

Treurwilg – Kromme Rijn

Is werk niet gewoon een manier om geld te verdienen in tijden van crisis en zouden we niet wat tevredener kunnen zijn met wat we hebben?

‘Het blijft belangrijk om te kijken hoe jij het beste floreert. Als je naar je manager gaat en zegt: “ik functioneer beter als je mij dit meer laat doen en dat minder en dan verdienen wij meer”, dan heb je daar ook in deze tijden iets aan. Zo kun je ook in je bestaande werkomgeving proberen om dingen te verbeteren. Daarmee sluit je aan bij waar een organisatie of manager mee zit.

Het gaat er ook om dat je je verdiept in de ander, kijkt waar die van wakker ligt ‘s nachts en wat jij voor hem of haar kunt betekenen. Dat geldt zowel binnen je eigen organisatie als bij sollicitaties. Als je een verhaal hebt dat coherent is, dat aansluit bij jij bent en wat de andere nodig heeft, dan kom je veel verder. Dan kun je gefocust de wereld in stappen, naar een nieuwe baan of naar je baas.’

Jouw coaching doe je altijd buiten, waarom?

‘Ik ben ermee begonnen omdat ik het zo leuk vond. Het leek me helemaal fantastisch om buiten te kunnen werken. En later vond ik allerlei onderzoeken over de herstellende werking van de natuur. Bijvoorbeeld op mensen die moe zijn, gestrest of die zich druk maken. Je hartslag en je bloeddruk gaan omlaag. Mensen worden helderder in hun denken, positiever, optimistischer en milder. Complexe besluiten kun je gemakkelijker nemen door een wandeling in de natuur, je zelfdiscipline neemt toe. Afspraken die je maakt met jezelf worden eerder nagekomen.’

Boerderij Rhijnauwen – Libelle

En hoe komt dat?

‘Dat is nog niet helemaal duidelijk, maar de natuur heeft wat rondere vormen, de overgangen zijn geleidelijker in tegenstelling tot de stad, die hoekiger en harder is. En in de stad heb je ook te maken met wat heet een ‘geanticipeerde sociale situatie’. Als je in de natuur loopt, dan verwacht je niet direct dat er mensen zijn.

In de stad wel, en eigenlijk overal ben je constant bezig om je daaraan aan te passen. Ik merk het in het bos ook, als ik wandel met iemand en er komt een ander aan, dan is er gelijk een reactie: ‘loop ik goed, moet ik iets zeggen, moet ik hem aankijken?’ Je anticipeert op de ander en wat die vindt. In de wereld met allemaal mensen heb je vaak een soort masker op, moet je iemand zijn, vraag je je af hoe je moet zitten, lopen of eruit zien. Zodra er mensen zijn ga je daarover nadenken.

En wat ook zo fijn is: de natuur ís, is niet bezig met anders zijn dan zij is, het groeien gaat gewoon door, alles gebeurt op z’n tijd. Het komt en het gaat. De natuur is de metafoor voor ‘stop maar met klussen aan jezelf’, dit is wie je bent. Laat het maar zo zijn. Ook je verleden, de besluiten die je hebt genomen. Ga er maar vanuit dat je goede redenen hebt gehad om die studie niet af te maken, of die relatie te beëindigen. Het is niet nodig om jezelf daar elke dag nog voor op de kop te geven.’

Is het in de natuur ook gemakkelijker om erachter te komen wie je echt bent?

‘Ik denk het wel. In een mooie prettig ruimte in de stad kan dat ook, maar ik denk dat er meer levenslust en echtheid loskomt in de natuur dan in een kamertje. Ook het naast elkaar lopen maakt het gemakkelijker, je kunt kauwen op vragen, als er een stilte valt is dat niet erg. Je komt dingen onderweg tegen, het geeft lucht als je even naar een eend kunt kijken met kuikentjes, dat geeft lichtheid aan het gesprek.

Ook de cadans van het lopen werkt, ik denk dat wandelen in de natuur het nieuwe mediteren is. Dagelijks een wandeling maken geeft ruimte in je hoofd, het is goed voor je lichaam, je conditie, je hart. Zeker als je bewust luistert en kijkt, dan werkt het als een meditatie.’

Met het boek Op weg naar plezier in je werk van Hilde Backus kun je zelf aan de slag. Het bevat toepasbare theorie en veel concrete opdrachten. Bovendien ga je naar buiten om er al wandelend achter te komen wat je nu eigenlijk echt wilt in je werk en letterlijk stappen te nemen naar meer plezier.

Op Het Coach Bureau vind je meer informatie over de wandelcoaching van Hilde Backus, een gratis online werkboek en drie gratis te downloaden audio-opnames met wandeloefeningen.

Op weg naar meer plezier in je werk, isbn 9789058779496, 17,95, 160 pagina’s, uitgeverij Forte.

Wil je het boek bestellen, klik dan op Op weg naar meer plezier in je werk.

**********************************************

Zit je niet lekker op je werk? Wil je je talenten kennen en erkennen en ontdekken in welke functie of rol je daarmee gaat floreren?

In de 4 heerlijke wandelingen van het individuele wandelcoachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent’ nemen we de tijd voor deze vragen en antwoorden. Je krijgt helderheid, hoop en energie. Je ontdekt welke besluiten je wilt nemen. En je gaat ze nemen! Op weg naar een leven en carrière waarin je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’.
**********************************************

Wandelworkshop ‘Van Piekeren naar Lef’ op 21 september

Met nazomeraanbieding! Meld je aan vóór 7 september en profiteer van 50% korting.

De Veldkeuken

Een groepswandelprogramma waarin je leert om met meer zelfvertrouwen te leven. 

Stel je hoge eisen aan jezelf? Ben je kritisch naar je zelf en voel je je daardoor onzeker? Heb je de neiging om naar jezelf te kijken door de ogen van de ander en ‘vergeet’ je wat jij nu wilt? Zou je je eigen koers willen en durven varen?
Je bent niet de enige. Veel mensen hebben de gewoonte om kleine fouten zwaar te laten wegen en successen voor lief te nemen. Dat kost veel energie. Je doet jezelf te kort.
Het is mogelijk om natuurlijker en met meer zelfvertrouwen te leven.

Hoe?Door je zelfcompassie te ontwikkelen! In deze wandelworkshop leer je de waarde van je kritische stem en vooral hoe je ermee om kunt gaan zodat je je eigen koers vaart. Je voelt je meer zeker en je maakt keuzes. Je werkt met meer lef, plezier en je piekert veel minder!

Welkom!

Klik hier voor meer informatie, de zomeraanbieding en aanmelding! 

Hartelijke groet,
Hilde Backus

 

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Wandelcoach.nl

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau