In haar werk blijkt er maar één mogelijkheid om verder te komen: manager worden. ‘Kan ik dat? Wil ik het eigenlijk wel? Wat voor een andere mogelijkheden zijn er nog?’

20150929bootje

Teambuilder, budgetcoach of styler?

Dan zie ik haar voor de wandeling. Ze lijkt op Dione de Graaff van StudioSport maar kleiner en jonger. Sprekende ogen. Sportief is ze zeker: skiën is meer dan een hobby. Ons kennismakingsgesprek, enkele weken geleden, zette haar al in beweging. ‘Ik denk al aan 3 dingen: budgetcoach, restaurant advies voor inrichting en styling, of werken in de outdoor-business, bijvoorbeeld als teambuilder.’

Onder een vergrootglas

Tijdens de zonnige Basiswandeling hoor ik al diepe zuchten van ontspanning. ‘Ik heb er zin in’ zegt Rineke. ‘Zullen we je ideeën onder een vergrootglas leggen?’ ‘Ja!’

We wandelen onder het bladerendek van de Beeldenlaan in Amelisweerd.
‘Budgetcoach sluit aan bij mijn studie en dan sta ik veel dichter bij mensen. In mijn huidige werk, bij beleid maken ligt dat anders: ik heb zelden een idee hoe dat uitpakt in de praktijk. Dat mis ik. Ik wil dichtbij mensen staan.’

En het restaurant-idee? ‘Ik was vroeger heel creatief met kleuren, tekenen, ontwerpen, maar in mijn drukke leven doe ik er niets meer mee. Het lijkt me leuk om met inrichting en styling aan de slag te gaan.’

Over de outdoor-activiteiten: ‘Ik deed mee aan teambuildingsdagen maar dat vond ik van die standaard spelletjes met weinig diepgang. Mijn handen jeuken om zo’n training zo te doen dat ik mensen écht help zodat ze bijvoorbeeld werkelijk samenwerken. Ik zou dan ook gedragsanalyses van mensen maken. Analyseren kan ik goed.’

Complex

Rineke kijkt rond en zwaait licht met haar armen. ‘Ik voel me vrijer en vind het fijn om woorden te geven aan mijn gedachten. Ik denk altijd ‘ik weet niet wat ik wil’, maar sommige dingen dus wèl.’

Ze kijkt om zich heen en geniet zichtbaar. ‘Hoe heet dit water?’ ‘De Kromme Rijn’ zeg ik. ‘Mooi’ glimlacht ze. Dan vliegt een reiger op die we niet hebben opgemerkt. Ze kijkt hem na en zegt ‘ik wil ook onverwacht opvliegen en echt de vrijheid nemen om te onderzoeken wat ik wil. Geen brave antwoorden. Echte antwoorden!’ Ze kijkt vastbesloten.

20150929kikker

Fysiek en psychologisch

Er wordt veel duidelijk in deze wandeling waarin ze vrij spreekt. Ze wil liever werken in de geborgenheid van een kleine organisatie. Haar werk wil ze op haar eigen manier doen en haar eigen tijd indelen. Resultaat boeken is belangrijk, ze wil dingen bereiken met mensen. Het moet complex en uitdagend zijn zodat ze zij zich kan ontwikkelen en de mensen echt iets bereiken. ‘Het lijkt me heerlijk om buiten bezig te zijn met een fysieke én psychologische kant.’

Rineke is blij en opgelucht met zo veel duidelijkheid over zichzelf. ‘Dit gaat de goede kant op,’ lacht ze vrolijk. Aan de hand van 2 bomen maken we kleine stappen concreet. Rineke gaat onderzoeken welke aspecten haar aanspreken bij een onderzoeksbureau voor gedrag van mensen, een schuldhulpverlenersorganisatie en een outdoor-bedrijf.

Kan ze misschien nu al naar buiten op haar werk?
‘Ik zit heel veel achter de computer alleen en ongestoord te werken. Dan ben ik best stil en serieus. Maar ik zou heel graag meer contact willen met collega’s.’ Wat is er mogelijk? ‘Ik zou in de lunchpauze kunnen wandelen. Dan zit het mijn werk niet in de weg én ik kan collega’s meevragen.’

Mensen observeren

Rineke geniet van de wolkenluchten in de volgende wandeling. We bespreken we de Energiemeter die ze als een echte analyticus nauwkeurig bij hield. De leergierigheid en dynamiek spatten er van af! Ze werkt graag samen met experts van buiten haar werkkring; zij brengen nieuwe info en daarmee kan een project echt verder komen. Rineke wil graag overal het beste uithalen.

Ze schrijft graag over onontgonnen onderwerpen en vindt het leuk om high potentials te begeleiden. Deadlines en hectiek geven haar flow.

Tussendoor observeert ze mensen altijd met de gedachte: hoe kunnen ze wat ze doen optimaliseren? Dat vindt ze heel boeiend, maar daar kan ze niet zo veel mee in haar werk.

Mm, interessant.

‘Ik wandel nu iedere dag met collega’s tijdens de lunch. Het is heerlijk. Met één collega kan ik het goed vinden, ze is veel extraverter dan ik. Ik kom losser van mijn werk en alles loopt soepeler nu ik buiten kom.’

20150929zon

Analyseren van gedrag van mensen

Ze ging op onderzoek uit en sprak met mensen. ‘Van de outdoor-business trekken de natuur en de fysieke prestaties haar aan maar het levert te weinig intellectuele uitdaging. Wat de schuldhulpverlening betreft: mensen helpen naar werkbare oplossingen en hun persoonlijke verhaal spreken haar aan maar ze ontdekte dat het niet uitdagend genoeg is. Het styling-advies staat nog op de lijst om te onderzoeken.

Uit het Talentenonderzoek blijkt ook haar gedrevenheid. Ze wil excelleren. Ze wil de beste zijn en echt wat betekenen voor mensen. Het is duidelijk dat niet tot haar recht komt in haar huidige werk. ‘Ik ben goed in analyseren en doet dit het liefst bij gedrag van mensen.’ Nadat ze dit hardop zegt staat ze stil. Ze tuurt het pad in, alsof ze herkauwt wat ze net heeft gezegd.

Mag ik echt doen wat ik wil?

Dan gaan haar wenkbrauwen omhoog en verschijnt er een verbaasde glimlach. ‘Zou dat mijn werk kunnen zijn?

Voor mij is observeren een tweede natuur en ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik daar mijn werk van kan maken. Bovendien, ik heb het eigenlijk altijd afgewezen en een beetje soft gevonden.’ Ze denkt aan de onverwacht opvliegende reiger: dit is wat ik wil!

Ze lacht. Ze wil zich verbonden voelen en ze heeft ongelooflijke belangstelling voor het gedrag van mensen. ‘Ik zou coach kunnen worden maar dat is niet uitdagend genoeg. Psychiater is een te lange weg. Psycholoog, zou dat het zijn?’

Bewust kiezen voor wat ik leuk vind

Rineke ontdekt de Open Universiteit waar ze in modules kan studeren. De tijdsinvestering is te overzien en het is betaalbaar. Wow. Dit maakt haar ongekend enthousiast. ‘Ik kan niet meer terug. Dit is wat ik ga doen. Klaar.’

Als we onze volgende wandeling maken, bruist ze. ‘Ik doe nog steeds de lunchwandelingen waardoor mijn werk veel leuker en gezelliger is. ’s Middags om 15.00 uur doe ik in mijn eentje een  korte wandeling. Dan doe ik de ontspanningsoefeningen die ik samen met jou doe.’ Ze maakt een klein huppeltje.

Ze is net verhuisd. ‘Ik heb me kunnen uitleven op de inrichting. Toen merkte ik wel dat ik dat leuk vind, maar echt niet uitdagend genoeg om er mijn werk van te maken. Het is meer een hobby en ze mijmert over tekenles.

‘Ik weet niet wat ik wil’ riep ik altijd. Dit is de eerste keer dat ik een bewuste keuze maak voor iets wat ik écht leuk vind.’

Het is duidelijk dat ze geen manager wil zijn. Dat lucht op.

20150929paddestoelen2

Tweede tentamen

Rineke is al begonnen met haar eerste module psychologie, haalde haar eerste tentamen en studeert voor haar tweede. Ze smult ervan. Ze maakt stap voor stap de overgang naar het werk als psycholoog. In de buitenlucht natuurlijk.

Lees ook ”Opnieuw studeren voor een tweede carrière. Durf jij het?”


 

logo talent 560

Hoe is het met jou? Zit je te lang in een zelfde functie en is de energie eruit? Wil je je zelf ontwikkelen maar zit er weinig schot in? En wil je dat wel? En mogelijk een switch maken met een nieuwe studie? Wil je ontdekken waar je gelukkig van wordt in werk en leven?

Kom tot rust en krijg weer energie al wandelend in de natuur. Ontdek je mogelijkheden op weg naar ontspannen en uitdagend werken en leven, waarbij je je talenten ontdekt, inzet en verder ontwikkelt èn met enorm veel plezier op de juiste plek werkt. Er is veel mogelijk. Juist nu!

Kom op adem in ons wandelcoachprogramma Ontdek je Talent. In 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ontdek je je talenten, je waarden en de werkomgeving waarin je zal floreren.

Je houdt op met het kritische geklus aan jezelf en je gaat merken hoe dat je leven verandert. Je accepteert jezelf zoals je bent. En nu echt. En je komt in actie, op weg naar plezier in je werk en leven. Kijk op Ontdek je Talent. Je bent van harte welkom!

logo opl

PS:

Wil je professioneel Wandelcoach worden en zelf deze vervullende en zingevende resultaten bij mensen bereiken in de natuur? Lees alles over de erkende Post Hbo-Wandelcoach Opleiding en de bouw van je wandelcoachbedrijf. Welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau