I love my work, but I love my family more

Jan-Willem (41, foto) studeerde Science and Policy. Hij werkt kort bij de universiteit aan het thema klimaatverandering en CO2 emissiereductie. Aansluitend vertrekt hij naar Spanje. Hier zet hij OneCarbon op; onderdeel van het groene energiebedrijf Econcern. OneCarbon groeit in een mum van tijd van tien naar honderd medewerkers. Hij geniet enorm. Dan slaat de crisis toe in 2008.

Jan Willem

In deze periode verkoopt Jan-Willem het bedrijf inclusief de medewerkers zodat zo min mogelijk mensen op straat komen te staan. De verkoop is een succesverhaal binnen de context van Econcern dat failliet aan het gaan is. Jan-Willem is trots dat de verkoop is gegaan met relatief weinig banenverlies.

Na de verkoop verhuist hij met zijn gezin naar Parijs want als onderdeel van de koop gaat hij bij Societe Generale werken. Maar die omgeving trekt hij niet en een baan als investment banker bevalt Jan-Willem heel slecht. Hoewel hij vertrekt met een goede beëindigingsregeling is het een moeilijke periode. De onzekerheid vlak na de verhuizing met zijn hele gezin is zwaar.

Zichzelf kwijt

Voor onze eerste wandeling komt Jan-Willem aanvliegen vanuit Parijs. De afwikkeling van de overname is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Niet alles is slechter geworden. Hij heeft meer tijd voor zijn gezin; dat vindt hij erg belangrijk.

‘Maar ik ben iets kwijtgeraakt. Ik was succesvol en zelfverzekerd. Tegenwoordig ben ik onzeker en durf ik nauwelijks nog op mijn intuïtie te vertrouwen. Ik vind het moeilijk om te kiezen hoe ik verder moet. Moet ik een baan zoeken of iets voor mezelf beginnen?’

Ik loop in het bos met deze wereldburger, die vanmorgen nog in de drukke straten van Parijs liep, en zie hoe hij het heerlijke koele licht in zich opsnuift. Amelisweerd heeft een kalmerend effect.

Amelisweerd

Gedreven en hard werken

Jan Willem heeft een faalgevoel. Als we er over doorpraten zou hij het weer zo aanpakken. Het waren de beste besluiten die hij kon nemen onder de omstandigheden.

‘Wie ben je als je niet kan falen? Wat zou je doen?’ Ach, als dat zou kunnen. Dan is hij energiek en springt ’s morgens fris uit bed. Dan woont hij met zijn gezin aan zee en beginnen ze de dag met een duik in de golven. Daarna brengt hij zelf de kinderen te voet naar school om vervolgens door te gaan naar zijn werk.

Hoe ziet je werk er uit?

Dan ben ik weer terug in Spanje! Een ‘Open Office’. Er zijn verschillende mensen: een journalist, een IT’er, iemand van marketing en communicatie en een gestor, iemand die thuis is in de Spaanse administratie.

‘Dit is de vaste ploeg waarmee ik samenwerk. We bijten ons vast in een complex probleem over schone energie. We geven presentaties. En hier worden mensen klaargestoomd om in een ander bedrijf zelfstandig verder te gaan op het thema schone energie. Sparringpartners komen en gaan. We zijn gedreven en vol energie.’

Vrije tijd

We lopen door de Beeldenlaan, Jan-Willem kijkt omhoog naar de oude bomen. ‘Dít is eigenlijk mijn ideaal: complexe problemen oplossen samen met anderen in een keigoede sfeer; gedreven, happy en professioneel. Daarnaast ga ik een paar keer per week lunchen met mijn vrouw. Ik wil voldoende tijd en aandacht voor mijn gezin én tijd voor mezelf en mijn hobby’s: muziek, fotografie en duiken.’

De omgeving doet Jan-Willem goed. Het zet hem in de juiste modus om weer contact te krijgen met waar hij warm voor loopt. Hij schudt de zwaarte van hem af.

Beeldenlaan

Herontdekking

‘Ondernemen is heerlijk! Wat ik wil bereiken, is echt impact op sustainability.’ Hij deed het altijd binnen een organisatie. Durft hij het voor zichzelf?

‘Ik hou echt van samenwerking, geen competitie. Goede deals binnenhalen en mensen enthousiasmeren. Ik ben een soort meewerkend voorman’ lacht hij ‘en ik weet dat ik gemakkelijk communiceer en vertrouwen wek. Bovendien kan ik goed omgaan met politieke spelletjes die vaak gespeeld worden.’

Het is mooi om te zien dat Jan-Willem zich niet meer richt op de negatieve ervaring uit het verleden maar (her)ontdekt wat hij allemaal kan en wat mogelijk is.

Alleen zijn ideeën blijven overeind

Er gaan wat maanden voorbij waarin ik geniet van de seizoenswisselingen in de bossen van Amelisweerd terwijl Jan Willem de wereld afreist met zijn gezin. En het besluit valt: ze vertrekken naar Barcelona, voor wonen aan zee!

‘Het is grappig om te constateren dat ik met allerlei ideeën –van anderen- naar onze eerste wandeling kwam’ zegt Jan-Willem ‘uiteindelijk zijn alleen de ideeën die uit mijzelf kwamen overeind gebleven. Hier zit eigenlijk alles in wat ik belangrijk vind. Met inspirerende mensen van wie ik kan leren en zij van mij.’

​Geld verdienen, maar dan anders

Een Open Office past bij hem, dat is duidelijk. Maar hoe komt hij aan geld? En wie zijn de mensen met wie hij gaat werken? Hij heeft al ideeën en benadert een paar mensen. Dat levert hem ook een mooie opdracht op: maandelijks reist hij naar Amsterdam om een CEO te coachen. Daarnaast krijgt hij twee consultancy opdrachten. Dit levert alvast inkomsten voor het komende jaar.

‘Weet je, ik heb aanvragen voor werk gehad waarop ik nee heb gezegd omdat het me niet aansprak. Dat deed ik niet eerder. Het gaf me ontzettend veel voldoening om deze keuze te maken. Ik heb besloten alleen nog te werk te doen waarvoor ik me gedreven voel! Ik vóel mezelf weer.’

Talenten

Het talent spat van hem af, maar wat zijn precies zijn talenten?
Hij is een grote-lijnen-denker èn actiegericht, hij anticipeert omdat hij zo goed verschillende scenario’s kan uitdenken en het helder voor zich ziet. Met zijn onconventionele creatieve manier van denken heeft hij veel ideeën en is hij een echte out-of-the-box-denker. Hij loopt vaak een paar passen voor op de rest, dat vindt hij geen punt, hij motiveert anderen ermee.

Jan-Willem stelt dezelfde hoge eisen aan zichzelf als aan anderen. Een flexibel mens die van improviseren houdt. Hij is goed met getallen, wat handig is voor zijn business.

Flow!

Er gaan weer een paar maanden voorbij voordat Jan-Willem bij mij komt voor de derde wandeling. Wat heerlijk om te zien: hij is in flow! Hij is druk bezig met het opstarten van zijn Open Office in Barcelona en doet alleen dingen waar hij plezier in heeft. Dat is aan hem te zien! Het huis in Barcelona is 800 meter vanaf de zee: in de ochtend een duik en hij brengt zijn kinderen naar school. Een droom komt uit.

Na een ochtendduik aan zee in Barcelona

Investeerders

Zijn dreamteam krijgt vorm met inspirators vanuit de hele wereld: als partner gaat hij verder met een voormalige Econcern collega. In het team in Barcelona zitten mensen met wie hij eerder al werkte in de OneCarbon tijd, en verder inspirerende mensen, inclusief investeerders, die in de eerste maanden instappen. Samen met dit team wil hij straks tien nieuwe bedrijven in duurzaamheid klaarstomen.

Strand Barcelona

Investeerders komen eerder dan gepland: een succesvolle ondernemer uit Barcelona investeert in het beginstadium van Swapsee, zo heeft hij zijn bedrijf gedoopt. Swapsee gebruikt internet om mensen in lokale communities te ondersteunen bij het opzetten van nieuwe bedrijven – een manier om zijn ideeen nog grootser neer te zetten!

Jan-Willem is scherp en barst van de energie. Hij is enorm bevlogen voor duurzaamheid en het welzijn van de wereld. Zijn idealen motiveren hem en zijn behoefte aan avontuur hoort bij hem. Jan-Willem is op zijn best bij de complexe uitdagingen en werk dat in hoog tempo gedaan moet worden.

Weer een andere stad: Bath

Jan-Willem zit op koers met zijn klaar-stoom-bedrijf. Zijn dierbare Engelse vrouw krijgt haar draai niet te pakken in Barcelona. Zij verlangt naar homeland Engeland. Hij verlangt naar zijn vrouw. Ze verhuizen naar Bath waar hij zijn business weer onverminderd voorzet. Geen zee hier, maar wel meer rust in zijn gezin en een unieke broedplaats voor nieuw talent. Jan-Willem geniet van zijn internationale bedrijf.

Bath

Wil je meer weten over Jan-Willem, zijn schone-energie- en entrepeneurbedrijven? Kijk op Swapsee.

Wil je lid worden (normaal alleen op uitnodiging)? Ga dan naar swapsee join us.

Mooi dat deze internationale businessman helemaal gaat voor zijn werk, maar zijn vrouw en kinderen op de 1e plaats zet. Hoe is dat bij jou? Lukt het je echt? Of is het stiekem andersom? Laat het ons weten op ons weblog.

Hartelijke groet,

Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau