Annemiek (42, foto) was, in meerdere opzichten, uit haar baan gegroeid en wilde voor zichzelf beginnen. Net als meer mensen die veel ervaring hebben in hun werk, had zij een grote behoefte aan onafhankelijkheid en vrijheid. Negen tot vijf verplichtingen, lange vergaderingen en een manager die de dienst uit maakt, pasten niet meer. Het was tijd voor verandering. Annemiek was toe aan vrijheid.

Annemiek

Annemiek

Veel mensen die ik coach willen voor zichzelf beginnen. Het is een landelijke trend. Afgelopen zaterdag lees ik in het NRC dat de toename van ZZP-ers het ook steeds moeilijker maakt voor hen om een goed bestaan te hebben. Ze zitten elkaar dwars. Toch is het mogelijk om succesvol te worden, maar daar gaat wel wat aan vooraf! Lees in mijn nieuwe artikel hoe Annemiek een succesvolle start maakt met haar organizerbureau.

—-

Coachen in de natuur is een avontuur!

Om in de Paassfeer te blijven fotografeerde ik een konijntje in actie. De natuur in het voorjaar is een avontuur! En niet alleen in het voorjaar, maar daarover zal ik in de andere jaargetijden schrijven.

Een ringslang ritselt tussen het groen (foto), vlinders fladderen rond, spechten timmeren aan de weg, een slak is niet onder de indruk (foto), velden met bluebells (foto) zijn echt de moeite waard, de sterhyacint is een dotje (foto) en de nieuwe bonbons van de Veldkeuken zijn onweerstaanbaar lekker. Toen ze op waren bedacht ik me dat ik er een mooie foto van had kunnen maken. De volgende keer probeer ik me in te houden.

—-

Wandelcoach e-zine: Hoofd Studentenbalie wordt succesvol Organizer
– daar gaat wel wat aan vooraf!

Annemiek heeft het helemaal gehad met haar vaste baan. Ze wil vrij zijn en echt uit de verf komen. Ze heeft al besloten dat ze organizer wil worden, maar een proefklant tijdens haar opleiding gooit roet in het eten. Het loopt voor geen meter en onverrichter zaken gaat Annemiek naar huis. Wat nu? Ze heeft haar baan immers al opgezegd.

Carrièreswitch

Na haar studie rechten maakt Annemiek een mooie carrière waarin ze juridische en leidinggevende functies heeft. Op het moment dat ik haar ontmoet voor de eerste wandeling in het geel-rode herfstbos is ze nog plaatsvervangend hoofd van de centrale infobalie voor rechtenstudenten aan de Erasmus Universiteit. Ze heeft al besloten dat ze haar baan gaat verlaten. Het keurslijf van een geregelde baan en rekening moeten houden met verschillende belangen, is voor de levendige en oprechte Annemiek erg vermoeiend. Ze wil niet meer op eieren lopen. Vrijheid is haar motto.

Samen met ex-collega en vriendin Petra volgt ze de opleiding tot Professional Organizer bij De Huishoudcoach. Ze geniet enorm van de opleiding: het zit degelijk in elkaar en ze leert veel. Petra en Annemiek willen samen verder.

Als onderdeel van de opleiding coacht ze een proefklant. De vrouw heeft een huis vol kleine spulletjes en een keukenkastje met 40 soepzakjes. Annemiek wil graag beginnen met opruimen en ordenen, maar de klant wil praten over haar problemen en heeft geen zin in de soepzakjes. Het gaat helemaal mis en Annemiek kan haar kennis niet kwijt. Ze wordt er moedeloos van. Wat nu?

Wat wil ik nu écht?

‘Nu weet ik het niet meer’, zegt Annemiek in onze eerste wandeling. ‘Ik dacht dat het bij me paste, maar als het zo moet houd ik het geen dag vol!’. We lopen langs de schapen en gaan op zoek naar hoe ze het liefste wil werken. Ze ziet het helder voor zich: in haar opgeruimde werkkamer krijgt ze een vrij, energiek en rustig gevoel over zich. Ze ordent papieren, brengt een hele administratie op orde, schrijft bezwaarschriften (ze is immers jurist), gaat op pad en helpt een bedrijf de wanorde op te ruimen. Ze deelt haar eigen dag in. Ze geniet.

Niche

‘En welke klanten ontmoet je het allerliefste?’, vraag ik haar. Het is een verademing dat ze het toe mag geven: haar klanten hebben geen ernstige problemen, maar zin om aan de slag te gaan. ‘Het is prima als ze wanhopig zijn over de chaos, dat ken ik maar al te goed’, zegt Annemiek. ‘Ik vind het zo leuk om mensen te laten zien dat je niet van nature een opgeruimd type hoeft te zijn. Het is heel goed te leren met praktische veranderingen. Die hoop en zeker een goed resultaat wil en kan ik ze bieden’. Ondertussen ontvouwt zich stap voor stap haar niche.

Annemiek ontdekt dat ze jonge gezinnen wil helpen, stellen waarbij het eerst nog allemaal prima liep maar waarbij met kinderen de chaos de overhand neemt. En ZZP-ers die verzuipen in de verschillende werkzaamheden en die niet weten waar ze wat moeten laten. Ook een afdeling van een bedrijf waar mensen met volle bureaus en kasten werken. Deze dienst werkt zij gelijk verder uit en ze noemt het ‘Ruim je bedrijf op in 1 dag’. Ze legt de domeinnaam gelijk vast.

Eerste klant

 

afspreekplek

Voor de volgende wandeling zie ik haar weer op mijn ‘afspreekplek’ (foto) en het najaarsweer is guurder geworden. Het waait flink en de bomen zijn bijna kaal. De boswachter heeft enkele paden afgezet maar wij trotseren de hekken om een mooi rondje te lopen. Het weer kan Annemiek niet deren: ze heeft haar eerste klant! Een jong stel, allebei een fulltime baan en 2 kleine kinderen. Het zijn de achterburen van Petra. ‘We kregen ze als klant omdat we zo enthousiast vertelden over wat we doen. Het helpt om het zo helder te kunnen vertellen. Ik ga er mee door!’.

Talenten

We bespreken de talententest en Annemiek moet lachen om haar profiel: ‘Pfew, zo helder zag ik het niet eerder’. Het actiegerichte spat er vanaf. Ze is doelgericht, praktisch, doortastend en daadkrachtig. Maar ook haar aandacht, inlevingsvermogen en nauwkeurig kunnen afstemmen op de ander (klant) worden ondubbelzinnig helder. Ze is toegankelijk, heeft humor en is recht door zee zonder confronterend te worden.

En natuurlijk: ze kan complexiteit ordenen, administreren en organiseren. ‘Niet altijd voor mezelf hoor’, roept ze. ‘Ik ben wel begonnen aan het opruimen van mijn werkkamer maar hij is niet af, ik wil er een dakraam in! Die ga ik straks bestellen. En dan wel met een goede kwaliteit-prijsverhouding, daar ben ik gespitst op, om waar voor mijn geld te vinden. Daar ben ik ook heel goed in zegt iedereen’. ‘Is dat misschien ook een product vraag ik haar?’. ‘Ja!’.

Geen winterdip

Ondertussen werkt Annemiek ook nog 3 dagen in haar baan en dat valt niet mee. Het kost haar veel energie om deze baan nog 3 maanden vol te houden (volgens afspraak) en in haar vrije tijd te schakelen om haar droom vorm te geven. We ordenen samen al haar plannen, Annemiek maakt de keuze in haar meest geliefde en passende ideeën en we maken een opzet van de producten. Ze besluit de hele kerstvakantie te besteden aan haar bedrijf. ‘Grappig’, zegt ze, ‘in deze tijd van kale bomen en grijze luchten heb ik altijd last van een dip, maar daar is nu niets van te merken, ik ben reuze enthousiast en geïnspireerd!’.

Ik zie het bij veel mensen. Zodra ze werkzaamheden doen die aansluiten bij hun talenten en ze hebben er plezier in verdwijnt een groot deel van hun voormalige problemen. Vaak denken mensen dat ze binnen de energieverslindende, armzalige situatie moeten ontdekken hoe ze gelukkig kunnen worden. Dat is verspilde energie: in een passende omgeving komen mensen tot bloei en uit de verf.

Annemiek volgt een training bij Laura Babeliowsky en krijgt nuttige en praktische tips. Met haar collega ontwikkelt zij producten die op hun lijf geschreven zijn, en bedenken er aansprekende namen voor. Ze bedenken hun bedrijfsnaam met behulp van hun overeenkomende tweede voornamen, maken de website en componeren de eerste nieuwsbrief. Annemiek is niet in te tomen met ideeën.

Licentie van de Huishoudcoach

En dan is het zo ver. Annemiek wordt één van de eerste drie licentiehouders van de Huishoudcoach en Els Jacobs introduceert haar op haar website. Ze krijgt er leuke klanten door, maar doet het na de afronding van haar baan nog even rustig aan. Een half jaar lang een baan hebben en een bedrijf starten is zwaar geweest.

Annemiek werkt samen met haar collega en voelt zich geborgen onder de vlag van de Huishoudcoach. Ze heeft helder voor ogen wie haar klanten zijn en wat ze voor hen kan betekenen. Ze realiseert zich dat ze een doener is en geen coach van mensen met problemen; met haar eerste proefklant was het geen goede match. Ze geniet van haar vrijheid, haar eigen tempo, de gevarieerde werkzaamheden, de tijd voor haar gezin en ze heeft plezier! Haar werkkamer, met dakraam, is ondertussen opgeruimd.

Als je je nu opgeeft ontvang je aanstaande donderdag hun kersverse nieuwsbrief. Kijk op H2organizers. Op de site van De Huishoudcoach vind je Annemiek ook.

Wat gaat vooraf aan een succesvol eigen bedrijf?

Wil je een succes maken van je eigen bedrijf zorg dan dat je gerichte keuzes maakt en zorg dat je herkenbaar bent voor de klant die jij wilt. Als je presentatie gericht is worden je kansen duidelijker en realistischer. Kijk naar deze tips:

* Met je talenten ontdek je je niche. Je talenten geven je richting en maken je kans op succes het grootst. Annemiek is een goede organizer. Maar er zijn er veel. Zij kan zich goed inleven en afstemmen, maar wil gericht aan de slag. Zij is een ster in geld besparen en administreren. Vaak lijk je zelf op je leukste doelgroep: omdat Annemiek de perikelen van een jong gezin, de zzp-er en (als) leidinggevende van een afdeling door en door kent, kan zij in deze doelgroep haar talenten het beste inzetten.

*Ken je pitch: omschrijf in één of twee zinnen met welke problemen jij jouw (ideale) klant helpt en wat jij voor hen betekent. Wat is er uniek aan jou en aan jouw product? Vertel je pitch aan iedereen die je tegenkomt.

*Geef je dienst een naam. Noem het bijvoorbeeld zoals Annemiek deed: ‘Ruim je bedrijf op in 1 dag’, ‘Geldzaken op orde’ en ‘Huishouden op rolletjes’.

*Bij Laura Babeliowsky volgde Annemiek een training. Laura is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en biedt verschillende producten aan op het gebied van klanten krijgen.

*Volg één van de workshops van Daphne Medik, een goede en praktisch trainer, gespecialiseerd in Marketing, LinkedIn en Strategisch netwerken, boordevol ervaring en tips.

Je reactie op dit artikel is welkom!

Veel succes en hartelijke groet!
Wandelcoach Hilde Backus

Wil je ook voor jezelf beginnen? En ontdekken wat jouw unieke talenten zijn waarmee jij je onderscheidt op de markt? Wil je weten wie je passende klanten zijn? Meld je aan voor het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ten oosten van Utrecht en ontdek je niche en maak de eerste stappen op weg naar je succesvolle onderneming. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau