Yvon (40) is moeder van twee zonen van 3 en 5 jaar oud. Ze studeerde Cultuur, Organisatie en Management en werkte zeven jaar met plezier als Hoofd Personeelszaken bij een verzekeraar. Dat verandert na een ingrijpende reorganisatie. De vele slechtnieuwsgesprekken die ze hierdoor moet voeren drukken zwaar op haar. Uiteindelijk moet haar vestiging sluiten. Ze neemt zelf het besluit weg te gaan. 

Als ze bij mij komt is ze alweer een jaar thuis. Steeds als ze solliciteert, haalt ze niet de laatste ronde. 

Ze wil iets anders. Maar wat? Hoe moet ze het aanpakken? Ze hoopt dat een wandelcoach traject haar verder helpt.

Stress

Yvon komt bijna aanrennen vanaf de parkeerplaats in het bos voor de eerste wandelcoach afspraak. Ze heeft zich duidelijk gehaast en verontschuldigt zich omdat ze eerst de kinderen weg moest brengen. Haar wilde haren verraden de ochtendstress.

Als we wandelen heeft ze duidelijk tijd nodig om te landen en los te komen van ‘thuis’. We doen de basiswandeling en langzaam komt ze aan in het bos. Dan ziet ze de enorme wolkenpartijen. Ze geniet.

Flow

‘Wat waren leuke dingen op je werk?’

‘Stagiaires begeleiden!’ roept ze zonder twijfelen. ‘Ik vind het leuk om jonge mensen te begeleiden, hun mentor te zijn. Ik had altijd veel plezier met zo’n groep. Ik hielp ze de overgang van school naar werk soepeler te laten verlopen.’

In een vorige baan waar ze manager van een congrescentrum was, begeleidde ze ook groepen uitzendkrachten. ‘Toen vond ik dat ook al zo leuk. In korte tijd een band opbouwen. Ik organiseerde trainingen en borrels. Met jonge mensen werken vind ik echt leuk! Het past bij mij.’

Wat heb je dat je er zo goed in bent?

‘Ik kan goed luisteren, invoelen en meeleven. Ik ben altijd aanspreekbaar en kan goed uitleggen. En ik denk dat mijn enthousiasme en creativiteit die ik erin steek, goed merkbaar zijn. Studenten namen vaak tevreden afscheid na hun stage en voor mij gaf het veel voldoening om te zien hoe ze zijn gegroeid in zo’n periode.’

Er staat een andere Yvon voor me dan een uur geleden. Ze straalt energie uit en het tobberige is uit haar gezicht verdwenen. Ze voelt het zelf ook. ‘Door erover te vertellen krijg ik al energie. Ik voel de flow weer! Ik was het vergeten.’ Ze zwaait haar armen open. ‘Wat is het heerlijk hier.’

Kinderen vragen veel tijd

Hoe ziet haar leven er op dit moment uit? Pfff… Ze zucht diep. ‘Omdat ik niet werk, hebben we de opvang voor de kinderen opgezegd. Mijn dagen zijn gevuld met het zorgen voor ze. Dag in dag uit, de dagen rijgen zich aaneen. Dat duurt nu al een jaar.’

Yvon vertelt over de druk die ze voelt om te solliciteren. Ze wil ook ontzettend graag weer aan het werk. ‘Ik ben niet zo’n moederkloek’ zegt ze. Eigenlijk schaamt ze zich daar een beetje voor. ‘De kinderen kosten me veel energie en dat ik steeds niet word aangenomen maakt me down en onzeker.’

We lopen even stil naast elkaar en dan zegt ze: ‘Lekker om dat zo hardop te kunnen zeggen hier. Ik voel me ook even helemaal los van alles. Vrij. Even alleen ik.’ Ze maakt weer een wijds gebaar naar de lucht en ruimte om haar heen.

Heerlijke dag

De daslook geurt en Yvon vertelt hoe een heerlijke dag eruit ziet. Ze wordt uitgerust wakker. Ze is alleen. Ze kan rustig opstaan en heeft zin in de nieuwe dag. De zon schijnt door een kier van de gordijnen en als ze deze open doet ziet ze de zee. Ze wacht niet maar rent naar buiten en neemt een duik in het frisse water.

Na het ontbijt gaat ze naar haar werk. Ze neemt even de tijd voor zichzelf en rond half tien komen de cursisten binnen! Ze lachen veel en doen gekke dingen samen. Ze gaan op excursie, doen opdrachten, bezoeken een museum en na afloop bespreken ze de opdrachten samen in een café.

Yvon straalt als ze dit vertelt. Ze geeft dus les.

Docent? 

Ze roept meteen dat dát niet kan! ‘Ik heb wel eens een gastcollege gegeven en trainingen… maar écht docent zijn? Dat kan ik niet!’ Maar ze lacht erbij. Het idee laat haar niet meer los.

Vervolgstappen

Wat zou een vervolgstap kunnen zijn om het verder te onderzoeken? Ze mijmert. Ik kan eens kijken bij een taleninstituut. Taalles voor allochtonen of inburgering. Of buitenlanders die verbonden zijn aan de universiteit. Ze gaat zich oriënteren.

Wat kun je doen om wat meer rust en tijd voor jezelf te creëren? Yvon denkt hardop na. De kinderen. De oudste gaat naar school maar de jongste vraagt veel tijd. Zou hij naar de peuterspeelzaal kunnen? Zelfs als het niet ‘nodig’ is?

We staan stil. Ze tuurt de weide in. Kalveren lopen er rond. Ze haalt diep adem.

Het mag. Ze mag tijd nemen voor zichzelf.

Ze regelt twee ochtenden vrij. Helemaal voor haar alleen.

Talenten

Het Talentenonderzoek schetst een duidelijk profiel. Het profiel van een docent. Ze heeft alles in zich om les te geven, coachen, trainen en begeleiden. Ze ziet wat een ander nodig heeft en kan goed afstemmen. Ze heeft veel creatieve ideeën is goed in organiseren en ze is betrouwbaar. Ze kan een groep aan, kan leiding nemen. Yvon springt bijna een gat in de lucht bij het horen van deze prachtige uitkomst. Ze durft het nu ook zelf te geloven.

Sollicitatie

Er volgen oriënterende gesprekken via een vriendin bij een hogeschool. Ze maakt kennis bij een trainingsbureau. Ze verstuurt een paar sollicitaties.

Dan ziet ze een vacature voor de baan: docent/studiebegeleider bij een Hogeschool. Ze solliciteert, wordt uitgenodigd. Vol energie gaat ze het gesprek in. Vol onzekerheid komt ze er vandaan. Ze is te kritisch op zichzelf. ‘Eerst ging het goed maar later in het gesprek stuntelde ik.’

Nergens voor nodig.

Ze wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek. Snel daarna hoort ze dat ze is aangenomen!

Ze kan vrijwel meteen beginnen.

Een nieuwe baan

Het is erg leuk, fijne collega’s en de inhoud uitdagend. Maar de lessen zijn spannend, de jongeren van 20 lijken de puberteit nog niet ontgroeid. Het is heel zwaar. Alles is nieuw waardoor het veel energie kost.

Al snel komt Yvon op het punt dat ze zich afvraagt: ‘Waar blijf ik in deze drukte? Het is druk op mijn werk, druk met mijn kinderen. Waar is mijn tijd gebleven?’ Haar bekende probleem.

Ruimte thuis en op haar werk

We gaan op zoek naar ruimte. De weidsheid van de ligweide, de weilanden en de Kromme Rijn helpen mee. Weer spreidt ze haar armen.

‘Zaterdag’, daar kan ik mijn tijd nemen.

We kijken naar haar werk. Yvon let erg op haar collega’s en probeert te doen wat zij doen. Maar het is niet haar stijl van lesgeven om eenzijdig college te geven, daarom kost het flink veel energie.

‘Hoe geeft jij het liefste les?’

‘Heel anders. Interactief met subgroepjes en veel opdrachten. Dát is mijn stijl en daar houd ik van. Ze besluit zich niet langer aan te passen maar zichzelf te blijven.

Daardoor accepteert ze nu makkelijker dat ze tijd nodig heeft om een betere docent te worden. Ze is goed genoeg zoals ze is. Beter wordt ze door ervaring. De positieve feedback die ze krijgt van studenten bevestigen dat haar stijl goed bij hen past.

Hoe meer ze zich richt op haar eigen kracht en ervaring, hoe minder ze vergelijkt met anderen. Dat maakt haar sterker en authentiek.

Op haar vrije zaterdag sport ze, luncht met vriendin, shopt ze of gaat ze naar het strand. Zonder gezin. Tijd voor haarzelf.

Tips tegen stress in een nieuwe baan

  • Wandel. Maak er een gewoonte van. De basiswandeling helpt je ontspannen en aankomen in de natuur. Het geeft helderheid van denken.
  • Met een helder hoofd kun je je wensen serieuzer nemen: hoe wil je eigenlijk werken in je nieuwe baan? Wat is jouw stijl?
  • Wie wil je beter leren kennen? Maak contact met je collega’s en nodig ze uit voor een lunchwandeling.
  • Stel je vragen en wacht niet als je ploetert.
  • Realiseer je dat een nieuwe baan op hbo/wo niveau een half tot een jaar duurt om er goed in te komen. Neem je tijd en vraag niet van jezelf dat je gelijk optimaal moet scoren.
  • Creeer tijd voor jezelf. Veel moeders hollen achter hun kinderen aan. En achter zichzelf. Kijk eens waar je ruimte zin, en neem hem. Het maakt je energieker en krachtiger.

Succes en ik zie uit naar je reactie op mijn weblog.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau