Veerle (35) werkt 5 jaar als business consultant. Ze wordt steeds op nieuwe klussen gedetacheerd. Leuke opdrachten, zeker, maar het kost haar energie om zich steeds opnieuw in te werken. Ze wordt er moe van terwijl ze houdt van dynamiek en afwisseling. Hoe zit het dan? Veerle snapt het niet. Ze wil vooral met veel vreugde werken.

Nu doet ze vier dagen per week een leuke opdracht; ze stroomlijnt een afdeling. De vijfde dag zit ze bij haar werkgever op kantoor. Hier voelt ze zich niet op haar gemak. De sfeer wordt bepaald door de mannen, Veerle is de enige vrouw. De mannen competeren met elkaar door nachtelijke emails en lange werkdagen.

Veerle vindt het haantjesgedrag. Eerst maakten de heren nog indruk op haar, maar nu wekken ze vooral irritatie op. En stress.

Als ze er niet aan meedoet zal ze zich hier niet verder kunnen ontwikkelen. Veerle is ambitieus en wil gewaardeerd worden om haar inhoud en kwaliteit.

Er is geen haast bij, maar ze wil hier weg. En als ze toch mag wensen: een huis met een tuin én en baby. ‘Kan dat ook bij jou?, vraagt ze. ‘Haha.’

Snelle dame

Het valt me meteen op bij onze eerste wandeling: Veerle is een snelle prater, een snelle denker en –zoals later ook zal blijken- een snelle beslisser. Daar past stevig doorlopen natuurlijk bij. Na een natuuroefening raakt ze wat meer ontspannen. De wensen wellen op.

‘Ik zie mezelf fietsen in de stad, naar mijn werk (heerlijk, want nu zit ik dagelijks twee uur in de auto). Mijn collega’s zijn hoog opgeleide en belezen mensen. Ze zijn gepassioneerd en ruimdenkend. En ja, het is toch een bestuurlijke omgeving.’

Wat wil ze hier doen? Wat is haar rol?

‘Ik ga eerst een half uurtje een training voorbereiden en dan stap ik een vergadering in. Daar is gedoe, een hoop gedoe. Er wordt veel gepraat maar niet soepel. Houd ik wel van.’

Complexe zaken

Veerle schetst een situatie die ik daarna voor haar samenvat. Ze houdt van complexe zaken binnen een organisatie. De complexiteit speelt zich af op verschillende niveaus en terreinen: ingewikkelde overleggen met tegenstrijdige (politieke) belangen, ruziënde teams en afdelingen die niet willen samenwerken, doordenken en besluiten nemen op strategisch niveau. Dát is waar Veerle warm voor loopt. Daar is dynamiek en afwisseling.

‘Ik overzie wat mensen doen en zoek samen met hun naar optimale oplossingen binnen het grote doel van een organisatie.’

Veerle zit voor en stuurt aan. Hier en daar een training. Het is werk dat een stapje hoger is dan wat ze nu doet, maar ze is er aan toe.

Strategische denker die de diepte in gaat

Veerle doet het Talentenonderzoek. Ze is een echte strategische denker: anticiperen, verschillende scenario’s bedenken en orde scheppen in chaos. Dat kan ze goed. Een bijzonder talent van Veerle: ze kan goed omgaan met verschillende belangen. Ze kiest niet voor of tegen maar gaat er resultaatgericht mee aan de slag.

Ze heeft een brede interesse en duikt in de complexiteit om er alles van te weten te komen. Ze kan goed overzicht houden in ingewikkelde situaties en toch nog productief blijven. Ze kan flexibel omgaan met plannen.

Veerle vindt persoonlijk contact heel belangrijk en wil hier ook de diepte in. Ze is loyaal naar anderen, wekt vertrouwen en kan door haar communicatieve vaardigheden en onpartijdigheid mensen met elkaar verbinden bij ruzies of verschillende belangen.

Behoefte aan verdieping

We wandelen, de zon komt door de wolken en we genieten van de warmte. Veerle herkent zichzelf in de uitslag. Dan valt er een kwartje.

‘Ik begrijp ineens waarom ik zo moe wordt van detachering. Ik wil steeds de diepte in met mensen met wie ik werk. Daar houd ik van en dan krijg ik resultaten. Dàt kost me zoveel energie bij de detachering!

En als de klus geklaard is zie ik ze niet meer en moet ik ergens anders weer opnieuw beginnen. In vaste dienst zou dat wat zijn?’

Helderheid in wensen

Het wordt steeds helderder wat bij Veerle past. Het is duidelijk dat ze leiding wil geven aan hoog opgeleide medewerkers, in situaties waar echt flinke problemen zijn. Een echte organisatieveranderaar. Dat is ze nu ook al. Maar ze verlaat de organisatie steeds als de boel op de rails is gezet. En de problemen waar ze aan werkt: ze zijn te eenvoudig. Te saai eigenlijk.

‘Werken in het publieke domein; een ziekenhuis, Rijkswaterstaat… Dat zou wat voor mij zijn. Ik wil graag van maatschappelijke betekenis zijn.’

Helderheid maakt moedig

Ondertussen zit ze nog steeds met de mannen op vrijdag.

‘Ik heb behoefte aan diepgang in de relaties met collega’s. Dat gaat met ‘de haantjes’ nooit gebeuren.’ De helderheid maakt haar moedig. ‘Ik heb besloten minder tijd aan hen te besteden. Ik werk vaker thuis op de kantoordag.’

De mannen hebben de gewoonte om vergaderingen te plannen in de avonduren of in het weekend. ‘Ik heb besloten dat ik nog maar op de helft van deze vergaderingen aanwezig zal zijn.’

Terwijl Veerle haar voornemens uitspreekt, zie ik dat er een last van haar schouders valt. ‘Het geeft me nu al ruimte!’ zegt ze lachend en tuurt de weide in.

Een duidelijk plan geeft rust

De laatste wandeling alweer. Haar huid glanst, Veerle kijkt ontspannen. Wat is ze mooi.

‘Ik ben zwanger’ zegt ze blij. Wow, gefeliciteerd.

‘En dat is nog niet alles: we hebben een huis gekocht. Met een tuin! Precies waar ik van droomde. Voorlopig blijf ik werken waar ik nu zit. Maar na mijn zwangerschapsverlof ga ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik weet nu wat ik wil: beslissingen nemen, excelleren, improviseren, complexe uitdagingen en verbinden.’

Ik wil voor een organisatie werken waar flinke problemen spelen: hoge werkdruk, ontevreden klanten, inefficiënte processen, gedoe bij afdelingen, de koers kwijt, veel klachten… Dát is mijn ding. Op een plek waar ik een tijd kan blijven. Dan pluk ik de vruchten van de investering in de contacten.’

Ze springt

Blij springt ze op de fiets in haar felrode jas. Ze kijkt om en zwaait precies onder het koepeltje van koetshuis Rhijnauwen. Een plaatje.

Voor jou, lezer, plezier in het vinden van helderheid. Het is dichterbij dan je denkt! Vertel je ervaring op ons weblog.

Hartelijke groet,

Hilde Backus
© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau