Mijn nieuwe wandelcoach E-zine gaat over onze twijfels over onze zwakke punten. We vinden dat we deze punten nu maar eens een keer moeten aanpakken. En nu echt! Deze gedachten achtervolgen ons en natuurlijk pakken we onze zwakke punten niet aan! En dan gaan we daar weer over denken. Simone deed het ook. Ze werd er onzeker en lusteloos van. En ze stelde van alles uit!

Lees in mijn nieuwe wandelcoach E-zine hoe Simone haar werk en leven een verrassende wending geeft en in haar werk nu hoogtepunten beleeft.

Dank voor alle mails en openhartige verhalen die ik ontving naar aanleiding van mijn vraag in mijn vorige wandelcoach E-zine:

“Wat is het grootste probleem waar jij tegenaan loopt in je huidige functie en/of in je loopbaan? Waar zit je al een tijdje mee en kom je maar niet mee verder?”.

Ik stel het zeer op prijs als je ook jouw probleem, vraag of wens mailt naar . Ik ga mijn best doen om de komende maanden je vraag te beantwoorden in de artikelen (anoniem natuurlijk).

Je mag ook vertellen waar je van geniet in je werk, waar je energie van krijgt, wat een succesvol moment was, hoe je een lastig probleem hebt opgelost.

Ik hoor het graag van je!

Begin dit startte ik met mijn nieuwe wandelcoach programma: Loop naar de baan! Veel mensen toonden al belangstelling voor dit traject! ‘Loop naar de baan!’ is een vervolgprogramma op ‘Ontdek je talent’. Het is een kort en zeer intensief programma waarin je, letterlijk naar de baan loopt die past bij jouw talenten, in maximaal 4 maanden tijd.

We werken samen met onze jobhunter. Hij weet 30 tot 50 verborgen vacatures voor jou te ontdekken! Realiseer je dat het aantal mensen dat solliciteert op deze vacatures aanzienlijk minder zal zijn! Verder gaat ons enorme netwerk en de intensieve begeleiding je helpen jouw baan te vinden.

Lees er meer over de wandelcoach trajecten bij de Coachprogramma’s.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

E-zine: Zwakke punten? Geniet van je unieke combinatie van talenten!

Simone heeft in korte tijd een goedlopend bedrijf opgezet. Toch knaagt er iets; ze twijfelt vaak over de dingen waar ze niet goed in is. Het maakt haar onzeker, moe en lusteloos. Ze stelt het uit om aan de slag te gaan. In plaats daarvan gaat ze poetsen en maakt ze haar huis brandschoon. Simone heeft niet door dat ze een heel bijzondere combinatie aan talenten in huis heeft.

Op het eerste gezicht lijkt het of Simone (46) het helemaal voor elkaar heeft met haar goedlopende bedrijfje. Tot een half jaar geleden werkte ze als opleidingskundige- en coördinator bij een groot IT-bureau. Door de economische crisis ging het met dat bureau financieel echter zo slecht dat ze werd ontslagen. Dat was geen keiharde klap; Simone was al een tijdje op zoek naar iets anders. Ze was het ontgroeid om voor een baas te werken en begon een eigen bedrijf.

Twee maanden na de start loopt het bedrijf al goed. Simone geeft opleidingsadvies aan bedrijven, doet interim-management bij opleidingsafdelingen en zet zelfs in samenwerking met anderen een hele nieuwe opleidingstak in de IT op. Ze is gespecialiseerd in e-learning en opleidingsgames. Simone vindt het werk leuk en geniet ervan dat ze eigen baas is.

Balen van zwakke punten

Maar toch knaagt er iets. Ze vraagt zich vaak af of ze het allemaal wel goed doet en of ze wel toegevoegde waarde heeft. Ook mist ze collega’s om haar heen. Vooral als Simone het gevoel krijgt dat ze moet presteren, wordt het lastig. Ze heeft het gevoel dat ze ‘moet’, en dan is de lol eraf. Ze stelt het werk uit en gaat vooral zitten balen van alles wat niet lukt. Ze geeft aan dat haar leven kabbelt, ze kent geen hoogtepunten.

Simone heeft namelijk de neiging om zich te concentreren op waar ze niet goed in is; in haar geval het schrijven van rapporten en plannen, en het uitwerken op detailniveau. Ze baalt ervan dat ze nog geen cursus heeft gevolgd om beter te leren schrijven en neemt het zichzelf kwalijk dat ze niet de tijd neemt voor de details. Eigenlijk vindt Simone dat ze niet goed genoeg haar best doet om haar zwakke punten aan te pakken.

Wat mij opvalt bij onze eerste wandeling is dat Simone haar bijzondere talenten bagatelliseert. Ze is sociaal vaardig, heeft snel in de gaten hoe de intermenselijke èn organisatorische processen in een bedrijf verlopen en hoe dat beter kan, en ze heeft ook nog eens een wiskundig talent. Dat vindt ze allemaal heel normaal. ‘Iedereen is toch sociaal?’, zegt ze.

Een magere 4,5

Ik zie het vaker bij mensen die ik coach; ze jammeren dat ze niet anders zijn of een bepaalde opleiding niet hebben gevolgd. Ze geven zichzelf op de kop dat ze het niet als nog aanpakken. Er gaan veel gedachten en vaak ook gesprekken in zitten. Ze willen hun zwakke punten verbeteren, en gaan onnodig veel twijfelen als dat niet lukt. Ze zien niet waar ze wel goed in zijn en komen niet op het idee om dat te koesteren.

Ik stel Simone de schaalvraag. “Stel, je bent helemaal in orde en hebt van de hele wereld een stempeltje met ‘100% goedgekeurd’ gekregen. Hoe voel je je dan?” Simone zegt dat ze dan een rustig, fijn gevoel zou hebben en dat ze dan beter zou kunnen focussen. We onderzoeken het nog verder. Als ik haar vraag waar ze nu zit op een schaal van 1 tot 10, geeft ze haar werk en leven nu niet meer dan een 4,5.

Dan vraag ik haar hoe het leven is, één stapje hoger, op een 5? Ze denkt na en zegt helder: “Dan weet ik dat ik niet meer overal goed in hoef te zijn.” Ze voelt de opluchting al. Ze schrikt er zelf een beetje van; kan het zo simpel zijn? We spreken af dat Simone de komende weken het zinnetje ‘ik hoef niet overal goed in te zijn’ zal herhalen. Ze besluit, nog een beetje aarzelend, om de dingen waar ze niet goed in is uit te besteden.

Een actiegerichte denker

Na deze wandeling gaat ze daar meteen mee aan de slag. Ze zoekt de samenwerking op met een vrouw die de stukken voor haar schrijft. En de mensen waarmee ze samenwerkt bij het opzetten van de opleidingstak gaan ook meer schrijven voor de website die ze opzetten. Verder beslist Simone dat ze zich meer wil focussen op de inhoud. Ze ontdekt haar specialiteit ‘organiseren van het eigen leren’ en wil zich hiermee profileren. Bijvoorbeeld door daar een methodiek of speciale coaching voor te ontwikkelen, een artikel of zelfs boek over te schrijven.

Maar de belangrijkste verandering voor Simone is nog wel dat ze haar bijzondere talenten leert waarderen. Ze heeft namelijk echt iets unieks in huis. We ontdekken dat ze een analytische denker is, die tegelijkertijd actiegericht is. Daarbij kan ze goed inspireren en motiveren, is ze warm en betrokken en weet ze mensen heel goed te overtuigen. Vooral die combinatie van denken èn actiegericht zijn is bijzonder en dat begint Simone steeds meer in te zien.

Ze is blij met haar talenten en dat maakt een bijzonder gevoel bij haar los. “Ik kan nu echt genieten van de dingen die goed gaan, en er gaat ontzettend veel goed! Daardoor heb ik het gevoel dat mijn leven weer hoogtepunten heeft.” Met haar bedrijf is ze nu in gesprek met grote klanten! En wat voor een punt geeft ze haar werk en leven nu? Een 9!”.

Kijk op haar website siemprovement (vanaf 1 februari 2010 in de lucht).

Ontdek en koester je talenten

Ben jij je net als Simone niet bewust van je unieke talenten? Vind je ook vaak dat je je zwakke punten moet verbeteren en zit dat je in de weg? Met deze tips ga je je unieke talenten waarderen.

*Geef jezelf het 100% in orde stempel: hoe zou je je voelen? Wat zou je doen? Schrijf het eens op.

*Ontdek wat je talenten zijn. Dat kan door een test te doen, maar ook door anderen te vragen wat zij bijzonder en goed aan je vinden. Natuurlijk kun je ook bij jezelf nagaan wat je talenten zijn, en denk dan niet te snel ‘maar dat kan toch iedereen?’.

*Doe de oefeningen uit de E-course die je ontvangt bij een abonnement op mijn E-zine. Je kunt er je talenten mee ontdekken.

*Schrijf je talenten bijvoorbeeld op en hou ze steeds op het netvlies (in plaats van je minder sterke punten), bij het solliciteren, bij een volgende stap in je carrière of tijdens oriënterende gesprekken. Zo zullen de stappen die je zet, sneller overeenkomen met je sterke punten.

* Zorg ervoor dat het werk dat je doet klopt met je unieke talenten. Vraag je eens af of wat je doet aansluit bij je talenten. Past het werk bij je sterke punten, ben je er goed in? Als dat niet het geval is, is het een goed idee om na te denken hoe het anders kan.

*Stel jezelf de schaalvraag; als je werk ideaal is, en alles is helemaal goed, hoe ziet het er dan uit? Dat is een 10. Welk cijfer geef je nu, en welke kleine stap kan dat cijfer omhoog een punt om hoog brengen?

Veel succes!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

——————————————————–

Geef je ook meer aandacht aan de dingen die je niet kunt? Heb je er last van dat je dingen uitstelt? Heb je soms het gevoel dat je leven kabbelt? Dan is het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen wat voor je. Je ontdekt je talenten en de unieke combinatie ervan, je authentieke wensen, je drijfveren en je passende werksetting en daarmee de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Kijk bij De Coachprogramma’s.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau