‘Eigen bedrijf starten? Leer het vak van ondernemen net zoals je je vak of expertise hebt geleerd’

Een jaar was Ellen de Lange- Ros mijn persoonlijke marketingcoach. Met alle vragen die ik had dacht ze doelgericht, alle aspecten in het ooghoudend en heel integer mee. Ze hielp me met het nemen van besluiten. Voor het thema Eigen Bedrijf van deze nieuwsbrief vroeg ik Ellen en nog 3 andere ondernemers, die een wandelcoachprogramma volgden, naar hun belangrijkste tips voor jou, als je een eigen bedrijf wilt starten.

Ellen

Ellen

Eigen Bedrijf starten? De 10 Tips van Ellen de Lange- Ros, marketingexpert

 1. Leer het vak van ondernemer net zoals je je vak of expertise hebt geleerd. Je vak leerde je niet zomaar, daar heb je veel opleidingen voor gedaan en over geleerd. Zo kun je ook leren als je ondernemer te worden: ga dat doen! Ik zeg altijd: ‘ondernemen is net zwemmen, bijna niemand kan het vanzelf en bijna iedereen kan het, met goede les, gewoon leren.’
 1. Praat niet over je expertise, maar over wat je klanten daar mee kunnen. Zeg dus niet: ‘Ik help mensen met weerstand tegen veranderingen’, maar zeg ‘ik help mensen om verandering X te realiseren’. Vertel aansprekende voorbeelden van andere klanten die mooie resultaten hebben behaald en praat nooit over je eigen nieuwe opleidingen of trainingen. Dat vinden je klanten toch maar saai.
 1. Leer jouw potentiële klanten kennen. Niet iedereen is je potentiële klant en dat hoeft ook niet. Ga ontdekken welke klanten bij jou en je bedrijf passen en ga alleen nog maar voor hen werken. Het kan echt!
 1. Ga online marketing snappen. Juist in deze tijd kun je klanten ontzettend gemakkelijk bereiken met online marketing, zoals emails. Ga leren wat werkt (en wat niet) en ga dat gebruiken in je bedrijf.
 1. Ga Facebook snappen. Teveel ondernemers doen net de verkeerde dingen op Facebook, waardoor ze er weinig klanten uit halen maar wel veel tijd in stoppen. Dat is heel jammer! Ga niet kijken wat collega’s of anderen doen, maar laat je voorlichten door mensen die precies weten hoe je Facebook in je bedrijf moet inzetten.
 1. Ga relaxt te werk en zorg voor rust. Te veel zzp-ers werken heel hard én verdienen te weinig. Dat is dus dubbel verkeerd. Je hoeft echt niet hard te werken om een gezond bedrijf te hebben. Ga ontdekken hoe je volop klanten krijgt, voldoende verdient op een relaxte manier. Ga vanaf het begin bouwen aan een bedrijf waarin je ontspannen kunt werken. Alleen dan blijft werken leuk.
 1. Ga slim nadenken over geld. Teveel zzp-ers hebben nog een loondienst-mentaliteit als het om geld gaat. Dat is een dure mentaliteit die je bedrijf kan verlammen. Ga leren hoe je anders tegen geld aan kunt kijken. Dat heeft je bedrijf nodig en zo kun je je klanten ook beter helpen.
 1. Luister naar anderen en volg dan je eigen koers. Goede ondernemers zijn niet eigenwijs. Goede ondernemers luisteren naar veel andere mensen, maar ze luisteren niet naar iedereen. Ze luisteren naar andere experts, gebruiken hun tips en kiezen dan hun eigen koers. Goede ondernemers luisteren niet naar prietpraat aan de bar of goedbedoelde adviezen van mensen die er eigenlijk niets van weten.
 1. Ga veel belasting betalen. Want dat betekent dat je een bedrijf hebt dat uitstekend draait. En dat willen natuurlijk alle ondernemers. Wees blij met jouw hoge betalingen aan de belastingdienst, het betekent dat je het goed doet!
 1. Bouw jouw bedrijf. Ga ontdekken wat jouw talenten zijn, wat helemaal bij jou past. Bouw daar een bedrijf omheen. Ga niet het bedrijf van een ander kopiëren, maar maak er echt ‘jouw ding’ van. Je bent natuurlijk niet voor jezelf begonnen om uiteindelijk toch in het bedrijf van een ander te werken. Doe het op jouw manier.

Groeten!
Ellen de Lange- Ros
www.faxion.nl

De 10 Tips van Astrid van der Poorten, Studiekeuze-coach

‘Ik heb het zo druk met klanten dat ik maar niet aan mijn nieuwe website toekom’

Astrid Van der Poorten rondde in maart haar wandelcoachtraject af. Ze heeft het ondertussen zo druk met klanten dat ze er maar niet aan toe komt om haar nieuwe website juffrouwhelder.nl in de lucht te krijgen. Astrid coacht jongeren (en hun ouders) die niet weten voor welke school of studie ze moeten kiezen. Ze zorgt ervoor dat jongeren uit de verf komen in hun studie. Lees de tips van Astrid.

2015-05-05 Astrid

Astrid

 1. Leer jezelf goed kennen. Ontdek wie je bent en wat je echt wilt, bv bij een (wandel)coach. Van hieruit kun je keuzes maken.
 1. Denk niet dat een ander het beter doet. Inzicht in je eigen talent en passie is wat je uniek maakt. Bouw je talent en passie uit en hou daar aan vast ook al denk je dat een ander het beter doet. Je kunt alleen vanuit je eigen kracht werken en authenticiteit maakt je uniek.
 1. Een probleem oplossen met jouw passie en talent maakt dat je de basis hebt voor een eigen product. Op jouw manier iets doen is al het product.
 1. Leef volgens je eigen product. Dus practice what you preach. Je geloofwaardigheid trekt klanten aan.
 1. Vind de mensen die jouw product willen afnemen. Wacht niet tot ze jou gaan vinden. Ik schreef een goede inhoudelijke nieuwsbrief en mailde die naar alle scholen in de omgeving. Daarna belde ik ze na. Nu heb ik het druk met klanten via mond-op-mond reclame. Alle ouders willen dat het goed gaat met hun kind op school.
 1. Besteed zaken uit waartoe je niet goed in staat ben, die kosten je teveel energie. Ik besteed bijvoorbeeld mijn administratie uit aan een bureau die daarin gespecialiseerd is en ik ontving ook nog eens tips waardoor ik geld besparend kan werken, een deel van de kosten heb ik daarmee alweer terug verdient.
 1. Besteed geld efficiënt en alleen voor noodzakelijke zaken. Laat je niet verleiden door allerlei marketing acties en advertentie verkopers die jou doen beloven je product in de markt te zetten. Jij kent je eigen product en markt het beste, kies je eigen acties en advertenties als je dat nodig vindt en onderhandel daarover zakelijk. Zij wachten op jou en niet andersom.
 1. Zorg voor balans in werk en ontspanning. Ook al is je werk nog zo leuk en lijkt het ontspannen.
 1. Doe! Dat is wel het belangrijkste. Begin en start en blijf niet hangen in voorbereidingen, filosoferen, plannen maken.
 1. Zet door. Als je gestart ben, blijf doorgaan, ook al zit het tegen. Ondernemen is meedeinen op de golfbewegingen. Ben je niet flexibel? Zoek dan een vaste baan.

Veel succes!
Astrid van der Poorten

De 5 tips van Cecile Wilbers, Literatuurcoach

‘Deze adviezen waren in mijn opstartfase heel waardevol’

Een eigen bedrijf starten met haar grootste hobby was het besluit van Cecile in het wandelcoachprogramma. Een eigen bedrijf starten met je liefste hobby: lezen! Hoe doe je dat? Cecile luistert naar je verhaal en kiest je perfecte boekenlijst. En meer! Laat je inspirerend door de tips van Cecile.

@literatuurcoach

Cecile

 1. Neem jezelf en je eigen bedrijf serieus
  Of: zorg dat je je basics op orde hebt. Blijf niet aan de keukentafel zitten, maar regel een goede werkplek. Werk aan een goede elevator pitch en vertel die net zo vaak aan mensen totdat je ‘m kunt dromen. Maak een mooie website met een helder verhaal. En geloof in wat je doet. Als jij er niet in gelooft, gaat het je ook niet lukken om andere mensen te overtuigen. Geloof in jezelf!
 1. Kies waar je je op richt en hou je daaraan
  Als zelfstandig ondernemer kun je alles doen. Dan is het soms moeilijk om te bedenken waar je moet beginnen. Of om te overzien waar je staat. Maak afspraken met jezelf over waar je je op richt. Wat wil je komend jaar bereiken, komende maand, komende week? Schrijf het op en evalueer na afloop of het is gelukt. Zo houd je je focus vast.
 1. Maak afspraken concreet
  Wees niet bang om heldere afspraken te maken met klanten en leveranciers. Zet ze op papier. Dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is en kom je niet voor verrassingen te staan.
 1. Heb plezier
  Als zelfstandig ondernemer heb je ontzettend veel vrijheid. Maak daar gebruik van! Loop je neus achterna als je iets interessants tegenkomt. Durf nieuwe ideeën te onderzoeken en te toetsen. Probeer eens wat uit. Als je ergens plezier in hebt, is de kans ook groot dat het uiteindelijk een succes wordt.
 1. Denk groot!

Wat zou je doen als alles kon? Als je overal invloed had, tien keer zoveel tijd en mensen had? Droom, denk groot en ga ervoor!

Doe het!

Cécile Wilbers


Geef je Eigen Bedrijf-Tip!

Welke tip heb je voor (door)startende ondernemers? Hoe kunnen ze met plezier succesvol worden? Wat werkte bij jou?

Vertel ons je succesvolle Eigen Bedrijf-Tip meteen hieronder.

Ik wens je heerlijke wandelingen!

Hartelijke groet,

Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau