In 2009 is het gedaan met Anneke’s werkplezier. Anneke (34) is rivierkundig adviseur. Ze adviseert over bouwen in watergevoelige gebieden, zoals uiterwaarden. Ze heeft het naar haar zin. Maar dan wordt haar bureau overgenomen door een grote jongen. 

Anneke:

Anneke verliest haar autonomie. Ze moet gaan overleggen met logge afdelingen. Niks schiet meer op. De besluitvorming gaat stroperig, terwijl er voor de uitvoering van de opdrachten te weinig tijd is. Anneke geeft alles, maar moet genoegen nemen met een mager resultaat. Dat vindt ze niks. Ze houdt van kwaliteit.

‘s Avonds is ze uitgeblust. Ze heeft geen puf om met vrienden wat leuks te doen. Ze is gefrustreerd. Ze komt bij mij voor wandelcoaching.

Minder papier, meer mensen

We lopen in het groen. Anneke wil het anders. Ze vertelt vol vuur over Tour for Life, een sponsoractie voor Artsen Zonder Grenzen. Met een groep vrouwen fietste ze in acht dagen van Noord-Italië naar Nederland.

Herfst in Amelisweerd

Dat gaf haar enorm veel energie: in teamverband sportief bezig zijn. Met maatschappelijke meerwaarde.

Wat zou ze willen? Anneke borduurt er op voort. ‘Wielrenners trainen. Fietsen is geweldig voor lichaam en geest, buiten in de natuur, genieten van het landschap. Met zulk werk lever ik echt een bijdrage. Maar ja, dat is te mooi om waar te zijn. Dat kan natuurlijk niet’.

‘Ken je iemand die iets doet in die richting?’ Ze kent een mountainbike-instructeur die clinics geeft. Ze maakt een afspraak met hem en het klikt. Ze besluit een clinic bij hem te volgen.

Talenten

We onderzoeken haar talenten. Anneke is analytisch ingesteld. Ze is creatief in het vinden van originele oplossingen voor ingewikkelde problemen.

Dat merkt ze in haar werk en ook privé. Soms roept ze iets bij een gerezen probleem en dan reageert iedereen heel enthousiast. Terwijl ze zelf denkt: ‘Zo bijzonder is dat toch niet?’.

Talent blijft liggen

Veel mensen die ik coach zijn in de veronderstelling dat het heel gewoon is wat ze kunnen. Ze zien hun talent als niks bijzonders en kiezen daarom niet voor werk waarin ze het kunnen benutten.

Jammer, want zo komen ze onvoldoende uit de verf en ontwikkelen ze hun talent niet verder.

Anneke gaat dat anders doen.

Keuzes maken

We doen een beroepskeuzetest. Die oppert het beroep van sportleraar. Ook een creatieve rol blijkt aan te sluiten bij haar competenties.

Anneke mijmert over de twijfel die ze op haar 18e had: fysische geografie of kunstacademie? Het is opnieuw aan de orde.

Ik breng haar in contact met een jongen die aan de HKU industriële vormgeving volgt. Het is een leuk gesprek en Anneke is enthousiast.

Maar nu het zo dichtbij komt wil ze niet nog eens vier jaar in de schoolbanken zitten. Het wordt een hobby. Geen werk. De helderheid doet haar goed.

Herwaardering werk

Anneke geniet van het proces. Het maken van analyses en het verzinnen van creatieve oplossingen voor lastige problemen is wat ze ook zo leuk vindt in haar huidige baan.

Tot de overname door het grote bureau werkt ze met veel plezier. Ze waardeert haar huidige werk weer. Maar ze heeft genoeg van de logheid en de bureaucratie. Ze wil hetzelfde werk blijven doen maar op een manier die bij haar past.

Een zelfstandig bestaan

Anneke wil meer invloed en autonomie, èn meer ruimte voor fietsen. Is het zelfstandig ondernemerschap iets voor haar?

Anneke klaart op van het idee van vrijheid en korte lijnen.

Ze tast haar omgeving af. Ze voert gesprekken met drie zelfstandigen en ontdekt dat ze kansen heeft. Het geeft haar enorm veel energie.

Anneke neemt ontslag en begint haar eigen bedrijf in Rivierkundig advies.

Opkomende zon  Bij Fort Rhijnauwen

Uit haar netwerk scoort ze binnen no time een paar opdrachten. Ook krijgt ze opdrachten van andere zelfstandigen, die haar expertise inschakelen voor grote klussen. Steeds meer opdrachtgevers weten haar te vinden.

Samen met andere zelfstandigen vormt ze een netwerk voor het uitwisselen van kennis en capaciteit. Al doende ontdekt ze dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om werk binnen te halen en andere ideeën uit te werken. Ze krijgt er een hoop energie van.

Fietsen

Ondertussen haalt ze haar examen voor sportfietsinstructeur. Ze traint de groep vrouwen die in 2010 de sponsorwielertour voor Artsen zonder Grenzen doet.

Ze benadert mensen binnen haar netwerk voor het volgen van fietsclinics. De fietstak brengt ze onder in haar onderneming.

Asfaltspaghetti

Wil je met je team of groep een fietsclinic doen? Kijk op Asfaltspaghetti. Ook in het buitenland. Hoe meer bochten des te meer spaghetti!

Anneke bundelt haar passie, talent en specialisme in een zzp-praktijk. Autonomie is haar sleutelwoord.

Kijk op de werkwebsite van Anneke op Rivierkundigadvies.

Tips:

  • Soms komt onvrede niet door je dagelijkse activiteiten (die vind je leuk), maar door hiërarchie, wijze van besluitvorming of organisatiecultuur. Hoe zit het bij jou? Is het zelfstandig ondernemerschap iets voor je?
  • Het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Je bent een hoop tijd kwijt aan acquisitie en administratie. Vooral voor specialisten kan dat hinderlijk zijn. Onderzoek het goed. Kijk bv op http://www.intermediair.nl/carriere/verandering/freelancen.
  • Ga de deur uit! Praat met mensen die doen wat jij graag doet. Hoe bevalt het hen? Hoe zetten zij hun bedrijf in de markt? Hoe schatten zij jouw kansen? Bespreek je ideeën. Anneke is een ster in het voeren van gesprekken. Het maakt haar keuzes helder.
  • Reserveer tijd voor jezelf. Wandel. Doe wat je energie geeft. Voor Anneke is het wielrennen. Wat is het voor jou? Zorg dat je niet omkomt in je verplichtingen en zorg voor jezelf.
  • Op 1 december verschijnt ZZP 2013: Handboek voor zelfstandigen, van Tijs van den Boomen. Een populair boek met financiële en marketingzaken.

Anneke deed 3 jaar geleden het wandelcoach traject. Lees hier volgende week hoe het NU met Anneke gaat.

Durfde jij het om voor jezelf te beginnen? Vertel ons je ervaring!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau