Steeds meer mensen maken de sprong naar een zelfstandig bestaan op de arbeidsmarkt. Ze worden ZP-er (zelfstandig professional), of beginnen samen met anderen een eigen bedrijfje. De onderliggende redenen zijn verschillend; de een wil vrij zijn, de ander heeft behoefte aan avontuur, terwijl een derde zijn expertise gerichter wil inzetten. Lees in dit E-zine hoe een gedreven geograaf in vaste loondienst niet lekker in haar vel zit, en de weg naar meer vrijheid kiest.

Als Anneke (34) bij mij komt voor een wandelcoach traject, is zij in vaste dienst als rivierkundig adviseur bij een groot adviesbureau. Zij adviseert over bouwen in watergevoelige gebieden, zoals bijvoorbeeld de uiterwaarden langs grote rivieren. Ze heeft het altijd erg naar haar zin gehad in haar werk en werkte tot voor kort met veel plezier. Anneke studeerde fysische geografie, en is nu 9 jaar aan het werk.

Bureaucratie

De laatste tijd zijn er op haar werk enorm veel veranderingen geweest. Het kleine adviesbureau waar ze voorheen werkte is overgenomen door een groot bedrijf. Sindsdien gaat de besluitvorming heel anders. Waar Anneke vroeger veel autonomie had, moet ze nu met verschillende afdelingen communiceren en met grote en ook logge klanten. De besluitvorming gaat stroperig, en er is behoorlijk veel bureaucratie bijgekomen.

Er is weinig tijd voor de opdrachten en Anneke heeft het gevoel dat ze enorm veel moeite moet doen, en toch maar een mager resultaat neer kan zetten. En dat terwijl ze juist erg kan genieten van kwaliteit afleveren. Ze merkt dat ze ‘s avonds helemaal uitgeblust thuiskomt; ze heeft zelfs geen zin meer om met vrienden wat leuks te doen, al haar energie wordt opgeslokt door haar frustraties op het werk.

Minder papierwerk, meer mensenwerk

Als wij gaan wandelen, praat ik met Anneke over haar passies. Anneke vertelt me dat ze met een club vrouwen vanaf Noord Italië naar Nederland is gefietst in 8 dagen, om geld op te halen voor Artsen zonder Grenzen. Deze leuke en enerverende ervaring heeft haar enorm veel energie gegeven; lekker sportief bezig zijn, in teamverband en het zo organiseren dat al deze activiteiten een maatschappelijke meerwaarde hebben. Dat spreekt haar erg aan.

Samen bespreken we hoe een ideale werkdag er voor haar uit zou zien. Anneke ziet zichzelf samen met enkele collega’s een groep wielrenners begeleiden. Ze wil hen iets leren over wielrennen en hen laten ervaren hoe goed en prettig het is voor lichaam en geest. Ze wil voor een langere periode met een groep bezig zijn en ze denkt bijvoorbeeld ook aan teambuilding. Op deze manier vindt Anneke dat haar werk meer zin heeft. Daarbij vindt ze de uitwisseling van kennis en ervaring met haar collega’s heel belangrijk.

Ik moedig Anneke aan te gaan praten met mensen die zich bezig houden met deze werkzaamheden: zij praat met een teamcoach die teams in reorganisaties begeleidt, en met een mountainbike-instructeur die clinics geeft. De teamcoach blijkt ook veel bureauwerk te doen en het spreekt haar minder aan, en voor een studie in deze richting loopt ze niet zo warm. Maar het gesprek met de mountainbike-instructeur vindt ze heel leuk! Ze besluit bij deze man een clinic te volgen om te kijken of het bij haar past.

Van fietsen tot architectuur

We onderzoeken haar talenten. Anneke is analytisch ingesteld en goed in het vinden van creatieve oplossingen voor ingewikkelde en ook praktische problemen. Dat merkt ze ook in haar werk en privéleven. Soms roept ze iets bij een gerezen probleem en dan reageert iedereen heel enthousiast, terwijl ze zelf denkt ‘zo bijzonder is dat toch niet?’. Het is dus echt een talent.

Dat komt bij veel mensen voor die ik coach, ze hebben geen idee wat hun talenten zijn, en zijn in de veronderstelling dat het heel gewoon is wat zij denken of doen. Het jammere hieraan is dat zij met hun talenten dan onvoldoende uit de verf komen en ze niet verder ontwikkelen. Ze kiezen uit zich zelf te weinig voor werkzaamheden waar zij met hun talenten kunnen floreren. Anneke is op weg dit te veranderen.

Uit de beroepskeuzetest komt naar voren dat een beroep als sportleraar haar goed ligt en ook een meer creatieve rol blijkt aan te sluiten bij haar competenties. Anneke mijmert over de twijfel die ze op haar 18e had: zou ze toen fysische geografie studeren of naar de kunstacademie voor industriële vormgeving? Ze zoekt het nu opnieuw uit: ik breng haar in contact met een man die aan de HKU industriële vormgeving volgt.

Het is een erg leuk gesprek en Anneke is inhoudelijk zeer enthousiast, maar nu het zo dichtbij komt ziet ze het niet zitten om nog eens vier jaar in de schoolbanken te zitten. Ze is wel geïnteresseerd geraakt in een kortere opleiding. Dat gaat ze onderzoeken en ze besluit dat het vooralsnog meer in de hobby sfeer zit.

Die helderheid doet haar goed. Ze heeft zeker geen spijt van haar keuze van destijds, fysische geografie was ook een erg leuke studie en Anneke constateert dat het maken van analyses en het verzinnen van creatieve oplossingen voor lastige problemen precies aansluit bij haar huidige baan! Tot de overname door het grote bureau werkte ze met veel plezier en ze waardeert haar huidige werk weer meer. Maar ze heeft genoeg van de logheid en de bureaucratie. Voor de kortere termijn wil ze op een andere manier werken.

Een zelfstandiger bestaan

Anneke wil meer invloed en autonomie in haar werk, èn meer ruimte voor haar passie. Zou het zelfstandig ondernemerschap misschien iets voor haar zijn? Anneke krijgt een enorme kick van alleen al het idee dat ze volledig zelfstandig haar werk kan vormgeven en de vrijheid en de korte lijnen.

Anneke tast haar omgeving af; ze voert gesprekken met drie andere zelfstandigen, twee potentiële opdrachtgevers en zijdelings betrokkenen. Op deze manier achterhaalt ze of het kansrijk is. Van het idee, en het ermee bezig zijn krijgt zij enorm veel energie! Iedereen is positief en er zijn voldoende kansen.

Anneke besluit ontslag te nemen. Ze voelt de toekomstige vrijheid en dat maakt haar heel gelukkig. Binnen no time heeft Anneke een paar opdrachten gescoord, ook krijgt ze opdrachten van andere zelfstandigen, die haar expertise inschakelen voor grotere klussen. Steeds meer opdrachtgevers weten haar te vinden. Samen met andere zelfstandigen vormt ze een netwerk voor het uitwisselen van kennis en capaciteit. Al doende ontdekt ze dat er nog genoeg mogelijkheden zijn om werk binnen te halen en andere ideeën uit te werken. Ze krijgt er een hoop energie van.

Tijd voor passie

Anneke heeft nu meer tijd om aandacht te besteden aan het fietsen! Want hoe ging het verder met deze passie? Naast haar zelfstandig ondernemerschap haalde Anneke haar examen voor sportfietsinstructeur en gaf zij trainingen aan een groep vrouwen die dit jaar de sponsorwielertour deden voor Artsen zonder Grenzen.

Ze benadert mensen binnen haar netwerk – onder meer bij Rijkswaterstaat – voor het geven van fietsclinics. Deze tak wil ze ook onderbrengen in haar eigen onderneming, zo kan ze ook haar wens om met groepen te werken vervullen.

Wanneer je met je team of groep een fietsclinic wilt doen, als uitstapje of uitdaging dan kun je bij Anneke terecht. Asfaltspaghetti.nl voor wielrennen, ook in de bergen, en zoals zij zegt ‘daar waar asfaltwegen door uitgestrekte dalen, slingerend hun weg vervolgen naar hoge bergpassen met adembenemende uitzichten. Hoe meer bochten des te meer spaghetti! Niet alleen van asfalt, maar ook welverdiend op het bord na een behaalde prestatie. Hoe je met veel plezier en beperkte tijd deze spaghetti kunt ervaren kun je lezen op deze site’.

Anneke is hard op weg om haar passie, talent en specialisme samen te bundelen in een goedlopende zp-praktijk. Het sleutelwoord tot geluk in haar werk bleek autonomie. Kijk op de werkwebsite van Anneke op rivierkundigadvies.nl.

Tips:

* Soms komt je onvrede niet zozeer door je dagelijkse activiteiten, maar door de hiërarchie of besluitvorming op je werk. Ga voor jezelf na hoe belangrijk vrijheid voor je is op het werk. Als jij moeite hebt om je aan te passen aan een organisatiecultuur, dan is het zelfstandig ondernemerschap misschien iets voor jou.

* Maar het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd; je bent een hoop tijd kwijt aan acquisitie en administratie. Vooral voor specialisten kan dat hinderlijk zijn, want een zelfstandig ondernemer is eigenlijk een duizendpoot. Lees je goed in over het leven van een zp-er, via de website lancelot.nl of lees Het Handboek Freelancen, van Thijs van den Boomen en Wilma van Hoeflaken

* Ga de deur uit! Praat met mensen die de stap hebben genomen naar werk dat jou geweldig lijkt. Hoe is het hen bevallen, hoe hebben ze hun bedrijf in de markt gezet, en hoe schatten zij jouw kansen? Bespreek jouw ideeën, en vraag of je een dagje mee mag lopen. Anneke was een ster in het voeren van gesprekken en het maakte haar keuzes helder.

* Reserveer tijd voor jezelf en vergeet niet de dingen die je energie geven. Voor Anneke is het wielrennen. Afgelopen week besloot een vrouw om na jaren weer te gaan paardrijden. Dat vrije gevoel en die ruimte geeft haar veel energie. Een andere vrouw besloot een dag minder te werken om te genieten van haar kinderen. Zorg dat je niet omkomt in je verplichtingen en zorg voor jezelf.

Ik wens je veel succes!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus ©2010

Wil je werken in loondienst of voor jezelf beginnen? Heb je er twijfels over en kom je er maar niet uit? Of ben je niet happy met het werk dat je doet? Heb je soms het gevoel dat je leven kabbelt of werk je veel te hard en word je er moe van? Misschien is het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen iets voor je. Je ontdekt hoe je met plezier en energie kan werken in de toekomst! Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau