Esther (foto) werkt met tegenzin als tactisch- en strategisch inkoper op een scheepsbouwwerf. Ze voelt zich er niet thuis en heeft al jaren een droom: coach worden en haar eigen coachbureau starten. Op deze manier kan ze anderen helpen met de kennis en ervaring die ze opdeed. Gaandeweg het wandelcoach programma ontdekt Esther dat de rol van coach totaal niet bij haar past! Ze lacht erom dat ze het jaren dacht. En wat past het beste? Haar huidige functie! Nu ze werkt vanuit een andere houding heeft ze er enorm veel plezier in. Ze voelt zich zelfverzekerd en ontspannen en ze is klaar voor de volgende stap. Lees welke stap ze gaat maken in het artikel, ‘Denk je dat je coach wilt worden…, past het niet!

Esther

Esther

—-

Allemaal Gelukkig

In maart volgde ik 4 onconventionele wetenschappelijke doch humoristische talkshows over de maakbaarheid van geluk, georganiseerd door de UvA en het CBS. Op de vier maandagavonden werden presentaties gegeven en gediscussieerd met wetenschappers, professionals, publiek en de moderators Bahram Sadeghi en Michael Schaap.

We praatten over gelukspillen, maakt geld gelukkig?, stroomstootjes omwille van je welzijn, sociale binding, tweelingenonderzoek, de schoonheid van huishoudelijke apparaten, maken social media gelukkig?, het geluk van de single, maakt mindfulness gelukkig?. Het was reuze interessant, bijzonder vermakelijk en vooral hoopvol.

De belangrijkste bijdrage aan geluk is het benutten van je talenten in werk!

Martijn Lampert, onderzoeksdirecteur van Motivaction vertelde over het onderzoek naar geluk: Er waren verschillende conclusies over wat ons gelukkig maakt. En de belangrijkste bijdrage aan geluk is het benutten van je talenten in je werk!

‘Het hebben van een doel of plan waarvoor je je kunt inzetten met je talenten, en waarin je je talenten verder kunt ontwikkelen maken je significant gelukkiger. Zorg dat je een beroep uitoefent waarin je met je talenten kunt woekeren. Maak geen impulsieve keuzes maar kies werk waarin je kunt groeien’, aldus Lampert.

En ja, als wandelcoach gericht op inzet en ontwikkeling van je talenten, word ik erg gelukkig van deze conclusie. En Esther ook. Toen zij ontdekte wat haar talenten waren en wist hoe ze ze kon inzetten, kon ze nieuwe stappen nemen. Lees het in het artikel hieronder.

—-

Wandelcoach ezine-artikel: Denk je dat je coach wilt worden…., past het niet!

Op rolletjes en niet gelukkig

Als we starten met onze eerste wandeling van het wandelcoach traject vertelt Esther (34) dat ze nooit nadacht of ze blij werd van haar functies. Ze maakte nare dingen mee in haar jeugd en wilde vooral zo snel mogelijk het huis uit. Ze startte als secretaresse en via verschillende functies en opleidingen, waaronder HEAO commerciële economie, groeide ze door naar haar huidige functie ‘strategisch inkoper’ bij een scheepswerf.

Nu werkt ze drie jaar op de unit bouwcomponenten en één jaar in haar huidige rol. Ze onderhandelt met leveranciers en contracteert ze. Met haar 3 collega’s is ze verantwoordelijk voor 100 miljoen omzet. Qua tijd zit ze ruim boven target en alles loopt op rolletjes. Maar ze is niet gelukkig; ze heeft steeds het idee dat ze niet voldoet.

Eerder in haar leven nam ze tijd om te dealen met haar nare jeugdervaringen en nu is het moment daar om te ontdekken waar ze gelukkig van wordt in haar werk. Het zal haar onrust wegnemen.

Gevoel en talent

Esther heeft behoefte om bij het maken van haar nieuwe keuzes te luisteren naar haar gevoel, en niet zo zeer naar wat handig, praktisch is en vooral wat ze moet van zichzelf. Al wandelend bekijken we haar gevoelens over aspecten van haar werk. Waar ze heel enthousiast over is, is een presentatie die ze afgelopen week gaf. ‘Ik luisterde niet naar de beangstigende stemmen maar naar de realiteit, ik was mezelf en ik had de lachers op mijn hand. Dat was zo’n stimulans!’.

Het thema van haar presentatie was ‘samenwerking tussen de verschillende units’. Een op haar lijf geschreven thema, ontdekken we als we verder praten. Als geen ander weet zij mensen te verbinden en bruggen te slaan tussen units. En ook met de leveranciers sluit zij vlot en in goede sfeer uitstekende deals. Ze is verbaasd over dit besef. ‘Maar’, vindt ze, ‘ik moet eigenlijk harder onderhandelen en volgens een stappenplan en met trucs werken, en ik hou helemaal niet van onderhandelen!’.

‘Stel dat jouw manier juist heel goed is’, opper ik? ‘Ja, het lukt heel goed en ik wil liever een win-win situatie bereiken’. ‘Bereik je dat?’, vraag ik. ‘Heel goed’, zegt ze. ‘Klinkt als een talent, mmhh, dat is leuk, dat heb ik alvast binnen!’.

Paardencoach

Wanneer Esther droomt over haar liefste werk ziet zij zichzelf werken in een landelijke omgeving. Na haar paardrijduurtje komen de klanten. Hun vragen kunnen persoonlijk zijn of gaan over marketing en strategie, waarbij ze aandacht heeft voor ‘het nieuwe werken’. Ze wil bijdragen aan een betere wereld. Esther: ‘als ik puur op mijn gevoel af ga wil ik coach worden. Ik denk hier al jaren over. Nu de paarden zo’n belangrijke rol spelen wil ik het misschien wel combineren en paardencoach worden’.

Acties

We voegen de daad bij het woord en zoeken naar passende acties. Naast een beroepskeuzetest en een talententest gaat Esther weer eens een paardrijdtochtje maken, bezoekt zij een open dag voor coachen met paarden, onderzoekt ze de vergoeding van haar werkgever voor een coachopleiding en koppel ik haar aan Desiree Murk, een bijzonder lieve en succesvolle vrouw in het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De testen en acties en het gesprek leveren veel inzicht. Esther moet er om lachen: na 5 minuten lag ze al van het paard af, de open dag vond ze amateuristisch en rommelig, haar baas wil de coachopleiding niet betalen en Desiree vraagt zich af waarom ze voor zichzelf zou beginnen? Klopt dat coachavontuur wel, vraagt ze zich af?

Testen

De testen laten een ander beeld zien: ze is iemand die leiding neemt, grote lijnen ziet, strategisch, snel en slim denkt, kordaat besluiten neemt, mensen samenbrengt, recht door zee is, graag onder druk werkt en flinke prestaties wil leveren.

Het beeld van manager komt naar voren. Hier wordt Esther enthousiast van! Dat geeft een goed gevoel, het klopt! En het feit dat Esther in geen geval een coachopleiding zelf wil betalen, maar liever haar geld investeert in haar splinternieuwe Volvo snappen we met onze managementbril ook ineens. Ha ha!

Omgeving

Maar ook dierbaren en collega’s bevestigen deze bevindingen. Ze vinden dat haar kracht ligt in ‘het doorzien van het grotere geheel’. Esther is vaak al verder met haar denken en heeft verschillende scenario’s van welke kant ze op kunnen. Zij heeft een helikopterview en omdat ze zo gedreven is en direct van communicatie heeft zij invloed.

Zo had Esther het nog helemaal niet bekeken. Ze was in de veronderstelling dat zij het eigenlijk niet zo goed deed en anders moest werken. Dit geeft een enorme boost en ook ontspanning.

Perfectionisme en coachen

Ik zie het vaker bij mensen die prestatiegericht zijn: de gedachte dat zij beter moeten zijn. Het is niet snel goed en ze kunnen nooit ontspannen in wat ze gedaan hebben. Dit perfectionisme had Esther ook in de tang, en haar gevoeligheid was nog iets groter door de nare ervaringen in haar jeugd. De perfectionisten leveren geweldig werk af maar zijn gefocust op hoe het anders zou moeten. Ze zien niet hoe goed ze zijn!

Omdat perfectionisten zoals Esther veel nadenken, lezen en zelf vaak coaching hebben gevolgd is de gedachte aan een rol als coach een aantrekkelijke optie. Voor hun gevoel weten ze er al veel van als ervaringsdeskundige. Maar ze zullen zich waarschijnlijk te kort doen als hun talenten op een ander terrein liggen.

Amelisweerd

Amelisweerd

Promotie naar manager

Esther vertelt me dat hoe meer ze ontdekt wat coachen inhoudt, hoe minder ze het zichzelf ziet doen. ‘Ik vind het zo opmerkelijk om te zien dat mijn talenten zo goed aansluiten bij mijn functie. Het geeft me rust en stevigheid. Ik zie nu dat mijn win-win-verbindende aanpak en mijn strategische toekomstgerichte blik heel erg gewaardeerd worden. Ik geniet mijn werk, voel me vrij en ik zie dat het ontzettend goed gaat!’.

En juist door het wandelcoachtraject, waarin zij haar manager en collega’s betrekt, zijn haar talenten voor hen ook explicieter geworden. Er is een vacature voor category manager, en hoewel haar baas haar ontzettend zal missen kan hij niet anders zeggen dan dat zij de meest geschikte kandidaat is voor deze nieuwe functie. In deze brede en complexe functie komen haar talenten nog meer uit de verf.

Ontdek en koester je talenten

Denk je net als Esther dat je coach wilt worden? Ben je je niet bewust van je talenten en welke functie er bij past? Met deze tips ontdek je en waardeer je, je talenten.

*Ontdek wat je talenten zijn. Dat kan door een test te doen, maar ook door anderen te vragen wat zij bijzonder en goed aan je vinden. En denk dan niet te snel ‘maar dat kan toch iedereen?’.

*Doe de oefeningen uit de E-course die je ontvangt bij een abonnement op mijn E-zine. Je kunt er je talenten mee ontdekken. Kijk op Gratis Ecourse.

*Schrijf je talenten bijvoorbeeld op en hou ze steeds op het netvlies, bij sollicitatiegesprekken, bij een volgende stap in je carrière of tijdens oriënterende gesprekken. Zo zullen de stappen die je zet, sneller overeenkomen met je kracht.

* Houd je talenten tegen het licht van je werk. Kloppen je talenten met wat je doet? Vraag je eens af of wat je doet aansluit bij je talenten. Als dat niet het geval is, is het een goed idee om na te denken hoe het anders kan.

* Als je een carrièreswitch wilt maken, bijvoorbeeld coach wilt worden, onderzoek het degelijk. Praat met mensen die het werk al doen. Zorg dat je zicht hebt op de realiteit en kijk of het bij je past.

* Lees het boek van Desiree Murk: ‘Rijk Zaken Doen’. Heel inspirerend en met liefde geschreven, over maatschappelijk verantwoord en spiritueel ondernemen.

Ik zie uit naar je reactie

Veel succes!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

—-

Vraag je je af of je huidige functie bij je past? Denk je soms ook dat coach worden de oplossing is? Ben je een perfectionist en word je er moe van? Dan is het beproefde individuele wandelcoach programma van 4 heerlijke wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen wat voor je. Je ontdekt je talenten en de functie of rol waarin jij het gelukkigste zal zijn en het beste zal presteren. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau