Marlies werkt als assessmentpsycholoog. Door de crisis wordt er meer flexibiliteit van haar gevraagd. Ze redt het niet met haar 2 kleine kinderen en een vriend met een druk eigen bedrijf. Ze slaapt slecht, is geïrriteerd en moe. Uitgeput van de spagaat tussen werk en gezin.

Marlies en haar dochters

Spagaat tussen werk en gezin: toenemende druk

Marlies werkt 5 jaar als assessmentpsycholoog. Ze doet selectie- en ontwikkelassessments en diagnostische onderzoeken. Een verantwoordelijke baan waarin ze in korte tijd belangrijke adviezen moet formuleren. Ze doet het lange tijd met plezier, tot de druk wordt opgevoerd als gevolg van de crisis.

De concurrentie is toegenomen. Voor Marlies betekent dat er een voortdurende vraag is om onverwacht te werken en lange werkdagen te maken. De vele rapportages moeten nog eerder klaar zijn.

Marlies wil tegelijkertijd bij haar kinderen zijn en bovendien vindt zij geen oppas. Ondertussen doet ze er alles aan om goed te boek te blijven staan bij haar werkgever. Ze werkt en werkt maar.

De druk op haar gezin, op haar werk en vooral op haarzelf wordt heel groot. Ze kan slecht tegen geluid, reageert geïrriteerd op haar kinderen, leest – en slaapt moeilijk. Ook leuke dingen voelen als een verplichting. Ze voelt zich uitgeput en huilt snel. Marlies is op weg naar een burnout. Ze besluit naar een wandelcoach te gaan.

Pad en boerderij in Amelisweerd

Creatieve wensen

Vlak voordat we elkaar voor het eerst ontmoeten in Amelisweerd heeft Marlies zich ziek gemeld. Met veel wroeging. Na haar ziekmelding wordt ze eerst alleen nog maar zieker. De wandelcoach wandeling doet haar goed. Een liedje dat haar helpt en een gevoel van vrijheid geeft is Lef van Karin Bloemen.

Nadenken over wat ze het allerliefste wil kan Marlies als de beste. Ze vult met gemak een zeer gevarieerde werkdag: ‘na een rustige start van de dag, samen met mijn vriend en mijn kinderen, loop ik mijn tuin in (die ik nu niet heb), en ik voel het gras onder mijn voeten.

Het gras dat me draagt en niet veroordeelt. Dat geeft me rust. In de ochtend fotografeer ik met aandacht een gezin met jonge kinderen, ’s middags geef ik dansles, ook aan kinderen, schrijf ik op mijn blog en knutsel ik, samen met mijn oudste dochter kaarten, die ik verkoop op een site’.

Marlies wordt heel gelukkig van de gedachte aan deze dag. Haar eerste stap, in het kader van haar herstel, is om voortaan rustig en met aandacht op te staan. Bovendien gaat ze meer tijd besteden aan creatieve activiteiten met haar kinderen en kinderen uit de buurt.

Het doet Marlies goed en ze mailt na een paar dagen haar verslag met een lied erin dat haar gevoelens vertolkt, Gabriella’s Song.

Juf

Soms is het bijzonder hoe ons onbewuste werkt. Als ik Marlies weer zie weet zij, zonder enige twijfel wat haar volgende loopbaanstap is: juf. Ze wil leerkracht worden in de onderbouw.

Het contact met kinderen, ouders, creatief kunnen zijn, een zekere routine hebben maar ook nieuwe dingen creëren, balans zoeken tussen eigen ideeën en doelen vanuit het onderwijs, originele lessen maken; ze is één en al motivatie. ‘Heb je er eerder aan gedacht’, vraag ik? ‘Nee, nooit’.

Wanneer we haar keuze naast haar verlangens van haar liefste werkdag leggen zien we veel overeenkomsten. We onderzoeken haar talenten en deze sluiten goed aan. Met haar attente zorgzaamheid stelt ze iedereen op haar gemak en slaat ze bruggen tussen mensen. Haar oudste dochter zit op een voornamelijk zwarte school in de buurt. Marlies legt heel vanzelfsprekend contact met Marokkaanse ouders en kinderen en betrekt hen bij activiteiten op school.

Marlies ziet het potentieel in mensen en heeft een natuurlijke aanmoedigende houding. Ze is helder in probleemanalyse en creatief in oplossingen. Ze ziet èn is in staat om zich flexibel op te stellen naar verschillende leerstijlen van kinderen.

Daarbij is ze op allerlei terreinen creatief en heeft Marlies een degelijke mensenkennis. Omdat ze betrokken is bij de school van haar dochter heeft ze zicht op de functie van leerkracht. Nu ze het weet spreekt ze met leerkrachten over hun vak en over de Pabo.

Pootjes in de sneeuw en ganzen

Eigen tijd

Marlies overlegt met haar werkgever en haar contract wordt ontbonden. Zij bezoekt open dagen van Pabo’s en kiest voor de opleiding bij de Marnix Academie in Utrecht. Marlies is heel enthousiast maar het afscheid van haar oude werk verloopt niet soepel. Dat kost haar veel energie en ze wordt er weer heel moe van. Zo moe dat als haar dochter uit school komt Marlies aan het eind van haar Latijn is. Ze kan dan haast niet meer wakker blijven.

We kijken wat haar helpt: elke middag doet ze een dut van 2 uur voordat haar dochter uit school komt, zodat ze op dat moment energie heeft. Marlies boekt een weekend helemaal alleen in een gezellige B&B in Zeeland en samen met haar vriend gaat ze, zonder kinderen, enkele dagen naar Berlijn.

Het doet haar goed. In het weekend alleen maakt ze het fotoboek dat ze al zo lang wilde maken en in Berlijn ontdekt haar vriend dat hij meer tijd wil nemen voor het gezin. Daarin steunt hij haar zeer. Marlies mailt me de volgende song: We fall down and we get up.

Doe wat je energie geeft

Zit je net als Marlies in een spagaat tussen werk en gezin? Of ben je om een andere reden in een burnout terecht gekomen? Merk je dat je baan niet meer bij je past? Met deze tips stop je met ‘moeten’ en ontdek je wat je energie geeft.

  • Wandel en fantaseer. Koop een mooi opschrijfboekje. Beschrijf het verloop van een ideale dag uit je ideale leven. Doe het in de tegenwoordige tijd en voel hoe het is als het al bereikt is. Zet zoveel mogelijk op papier. Waar krijg je energie van? Waar word je gelukkig van? Denk niet alleen aan werk; voor welke hobby, sport of andere vrijetijdsbesteding wil je tijd vrij maken? En hoe zit het met vriendschappen, familie en de liefde?
  • Neem tijd voor jezelf: boek een weekend alleen. Marlies kwam bij in Bed en Brood in Veere en ze nam alle tijd om haar fotoboek te maken.
  • Als je kinderen hebt ga eens zonder hen, en met je partner samen weg. Bespreek eens wat je zo fijn vindt aan de ander en wat je meer zou willen van de ander.
  • Sommige grote stappen, zoals het starten van een nieuwe studie, kunnen herstellend werken. Maar onderzoek of je er echt klaar voor bent. Wat houdt de studiebelasting in, wat wordt er van je verwacht?
  • Wandel nog meer. Marlies vond het wandelen tijdens het coachtraject heerlijk; de frisse wind op haar wangen gaven haar rust. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat de natuur herstellende effecten heeft. De ronde vormen en de stilte in de natuur werken rustgevend.
  • Een boek dat Marlies enorm inspireerde was Een nieuwe carrière na je vijfendertigste van Marieke Hoogwout.
  • Niet lang na het wandelcoach traject interviewt Flair Marlies over deze situatie. Lees het hier: Life goes on.

Onlangs sprak ik Marlies. Ze vertelde me:

‘De Pabo is de beste keuze die ik maakte. Ik sta nu bij de kleuters en dat gaat me zo goed af! Ik ben in flow en ervaar hoe belangrijk het is om op je werk goed in je vel te zitten. Dat gevoel neem ik ook weer mee naar huis. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf steeds beter op de eerste plaats kan zetten.
En, Marlies is verhuisd naar Zeist. ‘We hebben een enorme tuin, met gras en vol met bomen! Heerlijk!

Dank Marlies en plezier verder.
Succes ook voor jou lezer.
Reageer op mijn weblog . Wat zijn jouw anti-burnouttips of ervaringen? Wat kun je mensen meegeven?

Hartelijke groet,

Hilde Backus
©2013 Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau