Dit is mijn eerste wandelcoach E-zine in 2010 en ik wens je Gelukkig Nieuwjaar! Ik wens je alle goeds en een fijn en mooi jaar waarin je met veel plezier werkt, je krachtig en sterk voelt, je liefde deelt en in actie komt voor de dingen die belangrijk zijn voor jou. Want het begint bij jou.

Heb je al goed je wensen verbeeld, naar aanleiding van mijn vorige wandelcoach E-zine? Echt doen! Het vormt een van de eerste stappen op weg naar geluk en plezier op vele fronten, en ook in je werk. Misschien wordt 2010 het jaar waarin je je nieuwe baan vindt of de stap naar je eigen onderneming maakt!

De wandelingen met een wandelcoach zijn heel bijzonder in het sneeuwwitte landschap van Amelisweerd. We zien de zon opkomen en ondergaan in de sneeuw. Drinken warme choco met slagroom en hot gingers, En maken stevige stappen voorwaarts. Zo ook met Karina.

Zonsopgang in Amelisweerd

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe groot de invloed van je ouders is op je loopbaan? We zijn ons er vaak niet van bewust. We willen ze bewust of onbewust blij maken en we hopen dat ze trots op ons zijn. En daar doen we ons best voor. Karina deed het ook. Na jaren kwam ze er achter dat ze eigenlijk iets anders wilde dan bij een grote bank werken.

Lees in mijn nieuwe wandelcoach E-zine hoe zij tot haar echte keuze kwam, en hoe zij net na de vierde wandeling haar nieuwe baan vond! Na 8 jaar werken bij een bank gaat zij een nieuw avontuur aan. Ze heeft er reuze veel zin in en vooral: ze heeft er alle vertrouwen in!

Begin dit startte ik met mijn nieuwe wandelcoach programma: Loop naar de baan! Het is een vervolgprogramma op ‘Ontdek je talent’. Het is een kort en zeer intensief programma waarin je, letterlijk naar de baan loopt die past bij jouw talenten, in maximaal 4 maanden tijd. Onze jobhunter, ons enorme netwerk en de intensieve begeleiding gaan je erbij helpen. Lees er meer over bij De Coachprogramma’s.

E-zine: De invloed van je ouders is groot, maar wat wil jij?

Jarenlang heeft Karina zich met veel enthousiasme en plezier op haar baan bij de bank gestort. Maar na een paar jaar komt ze erachter dat ze dit ook deed om juist iets anders te doen wat haar ouders deden. Maar wat wil zij nu écht in het leven?

Karina (bijna 30) komt uit een echte horecafamilie. Vanzelfsprekend gaat Karina na de middelbare school naar de Hotelschool. Ze maakt het af maar een ding wordt duidelijk: de horeca is leuk als studentenbaantje en ze wil absoluut niet in de voetsporen van haar ouders treden. Ze wil het anders doen: ze ambieert een mooie kantoorbaan!

Promotie

Via het uitzendbureau vindt ze een baan bij een bank. Ze geeft financieel advies aan particulieren. Ze werkt in een leuk team, ze krijgt een interne opleiding en ze is trots dat ze haar kantoorbaan heeft gevonden. Na vijf jaar maakt ze promotie en wordt ze Bedrijvenadviseur. Het is een complexe baan; ze maakt analyses, zet cijfers op een rij en verdiept zich in ondernemersplannen.

Deze baan is eigenlijk te hoog gegrepen. Dan gaat ook Karina’s perfectionisme in de weg zitten; ze wil alle analyses perfect uitvoeren. Regelmatig werkt ze ook ’s avonds en in het weekend door. Perfectionisme kan een mooie eigenschap zijn, als je werk goed bij je past. Maar is dat niet zo, dan is het juist een recept voor een burnout.

Randje van overspannenheid

Als Karina bij mij komt, zit ze op het randje van overspannenheid. Ze vraagt zich af waar het mis is gegaan; die ambitieuze baan bij de bank was toch wat ze altijd al wilde? Maar als we samen haar sterke punten onderzoeken, blijkt al snel dat dit helemaal niet die droombaan is.

Zo heeft ze twee grote krachten die eruit springen: ze heeft van alles in huis om mensen te helpen en van dienst te zijn; ze is geduldig, enthousiast, kan mensen blij maken, ze kan goed luisteren en toont oprechte belangstelling. Verder is ze onbevreesd in het aangaan van nieuwe contacten. Naast deze behulpzame en mensgerichte aspecten is Karina ook een organisatietalent; geordend en gestructureerd. Ze kan goed overzicht houden. Wat ze wil is vooral praktisch hulp bieden, waarbij zij volgens bepaalde procedures kan werken en resultaat ziet. Een baan waarbij ze mensen kan helpen, in een goed gestructureerde organisatie zou veel beter bij haar passen.

Wat doen je ouders?

Het is een echte eyeopener. “Ik kan het prima vinden met mijn ouders maar ik wilde vooral iets anders gaan doen dan zij”, zegt Karina. “Maar ik ben nooit goed op zoek gegaan naar welk werk echt bij mij past.”

Ik zie het vaker. Veel mensen kiezen een bepaald beroep omdat hun ouders dat graag willen. Ze gaan bijvoorbeeld rechten studeren omdat hun vader dat ook heeft gedaan (of zegt dat het een goede keuze is) en belanden in dezelfde branche. Of ze zetten zich juist af tegen de wensen van hun ouders en gaan iets compleet anders doen. Dat gaat bewust maar vaak onbewust. Je wilt de waardering van je ouders, je wilt ze trots maken. Daar komt nog bij dat je heel jong een opleiding moet kiezen; op dat moment denk je nog niet echt na over wat je talenten precies zijn. Het probleem is dat als je op die manier je carrièrepad uitstippelt, je bewust of onbewust negeert wat je zelf nou eigenlijk graag wilt. Terwijl de belangrijkste vraag zou moeten zijn: ‘Wat wil ík nou eigenlijk?’.

Wat past echt?

Nu Karina haar sterke punten kent en weet in wat voor een soort organisatie zij tot haar recht komt, gaat ze op zoek naar het werk dat beter bij haar past. Ze oriënteert zich door met een consulent mee te lopen die bij een organisatie voor verstandelijk gehandicapten werkt. Maar ook dat is het niet helemaal; behalve mensen helpen wil ze vooral ook veel regelen, en een baan hebben waarbij veel structuur en duidelijkheid is.

Ze praat met een re-integratieadviseur, deze baan spreekt haar heel erg aan maar het ontbreekt haar aan kennis en ervaring. Het lijkt haar vooral leuk om de eerste intake te doen en het begin traject uit te zetten. Aan de ‘front office’ van het re-integratiebureau kan ze veel regelen en tegelijkertijd mensen helpen. Karina wil er misschien een opleiding in volgen.

Ze voert nog een gesprek met een Officemanager bij een loopbaan- en outplacementbureau. Dit regelwerk in deze persoonlijke organisatie spreekt haar enorm aan: een functie waar ze mensen kan helpen door veel te regelen, en dat heeft ze nu al allemaal in huis! Karina zal Karina niet zijn als ze niet keihard aan het solliciteren slaat. Ze solliciteert onder andere op de functie van projectcoördinator bij een trainings- en coachbureau. Ze voert twee leuke gesprekken, ze is reuze enthousiast en…ze wordt aangenomen! In deze sfeer, met deze leuke mensen met wie ze zich helemaal op haar gemak voelt, wil ze werken. Ze gaat zich inzetten voor al het regelwerk ten behoeve van trainers en coaches. Karina is door het dolle heen. Ze begint per 1 februari 2010 en ze heeft er ontzettend veel zin in.

Kom los van verwachtingen

Ben jij ook in de voetsporen getreden van je ouders, of heb je je er juist tegen afgezet? En heb je in de loop der jaren het gevoel gekregen dat je baan niet helemaal bij je past? Met deze tips kom je los van de verwachtingen van anderen.

*Stel jezelf eerst de vraag of je ouders, je gezin of misschien andere familieleden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het kiezen van je carrièrepad. Doe je dit werk omdat zij dan trots op je zijn, of omdat je er zelf van geniet? Past het werk wat je doet echt bij je, of denken andere mensen in je omgeving vooral dat dit de geknipte baan is?

*We willen allemaal onze ouders gelukkig maken en waardering bij hen oogsten. Dat is een heel natuurlijke neiging, en er hoeft helemaal niets mee mis te zijn. Maar praat er eens met vrienden over; vertel hen hoe je in dit werk bent gerold en vraag of zij vinden dat jouw baan bij je past.

*Als je het gevoel hebt dat je baan niet bij je past, ga dan op onderzoek uit. Praat met mensen die werk doen waarvan jij denkt: ‘misschien is het wel wat voor mij’. Solliciteren kun je ook verkennend doen; tijdens een procedure en sollicitatiegesprekken kun je er ook achter komen of een andere functie bij je past.

*Vind je het moeilijk of eng om in actie te komen? Lees dan het boekje ; Te vroeg oud, te laat wijs, van Gordon Livingston. Een boek vol wijsheden. Zijn motto: ‘We zijn wat we doen’. Het is een bekend verschijnsel in de psychologie dat je gevoel je gedrag volgt. Ga dus niet zitten wachten tot je beter in je vel zit voordat je solliciteert of je oriënteert, maar pak het meteen aan. Je gaat je er beter door voelen!

Ik wens je veel succes en ik hoop je te ontmoeten in 2010!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

———————————————————————————–

Het afgelopen jaar ontving ik veel enthousiaste reacties op mijn wandelcoach E-zines. Ik ben blij dat mijn informatie, tips en artikelen gewaardeerd worden.

De komende tijd wil ik nog meer gratis informatie op mijn website plaatsen die jou verder helpt. Daarom mijn vraag aan jou: wat is het grootste probleem waar jij tegenaan loopt in je huidige functie en/of in je loopbaan? Waar zit je al een tijdje mee en kom je maar niet verder?

Vermeld jouw bericht, je probleem of je vraag onder dit bericht, of mail het naar .

Ik ga mijn best doen om de komende maanden je vraag te beantwoorden in de artikelen.

Je mag ook vertellen waar je van geniet in je werk, waar je energie van krijgt, wat een succesvol moment was, hoe je een lastig probleem hebt opgelost.

Ik hoor het graag van je.

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau