Als Peter (42) zo doorgaat, zegt zijn huisarts, krijgt hij gegarandeerd een burn-out. Dat is even slikken voor de ict-consultant. Ziek thuis zitten? Het ‘rustig aan’ doen? Hij staat helemaal naar ‘niet zeuren en hard werken’. Maar dat er íets moet gebeuren, dat is wel duidelijk. Lange tijd werkte Peter met plezier maar zijn werkgever, een groot adviesbureau, heeft door de crisis harde klappen gekregen. Er zijn minder opdrachten, dus iedereen moet harder lopen om werk binnen te halen.

Voor Peter betekent dat vooral versnippering: hij werkt in het eerste kwartaal aan vijf projecten tegelijkertijd, terwijl hij ook nog met vier acquisitietrajecten bezig is. En ja, dat zijn dus niet allemaal declarabele uren. Dus dreigt hij zijn target niet te halen en loopt hij zijn bonus mis. Een aantal collega’s die vorig jaar hun target niet haalde, is ontslagen. Lees in onderstaand artikel welke wending plaatsvindt in het leven van Peter, zowel in zijn werk als privé.

—-

Herfst in Amelisweerd

De herfst is los gebarsten in Amelisweerd! Het is een feest. Paddenstoelen vliegen uit de grond in alle soorten en maten: van piepkleine groepjes naar gewone witte stinkzwammen en enorme elfenbanken (foto’s) in allerlei kleuren. Het weer is lekker, de zon schijnt flink en af en toe een bui; het geeft prachtige luchten. De bladeren worden droger waardoor de bomen nog harder ruisen: heel rustgevend! Ik zag kattenstaart langs het water en zwanen in het water: een zwanencollectief en zwanenfamilie. Zie de foto’s in het artikel. Het is de tijd voor heerlijke najaarswandelingen.Geniet ervan!

Wandelcoach artikel: Boos en gefrustreerd in je werk? Zelfacceptatie doet wonderen!

Druk in werk en privé

Peter voelt de druk flink toenemen. Er wordt van alle kanten aan hem getrokken. Hij krijgt stekende hoofdpijn en wordt soms duizelig. En dat is het punt dat de huisarts ingrijpt. En het moment dat Peter bij mij terechtkomt op aanraden van een vriend.

We gaan wandelen en al vrij snel blijkt dat Peter nog meer aan zijn hoofd heeft. Peter vertelt over zijn chronisch zieke zoon van zeven jaar, die continu zorg nodig heeft. Peter en zijn vrouw hebben hun leven compleet aangepast, en dat is niet gemakkelijk. Soms, als hij de buurvrouw haar zoon hoort roepen om binnen te komen voor het eten, en dat het jongetje gewoon naar binnen komt huppelen, zonder al de hulp die Peter en zijn vrouw aan hun kind moeten geven, dan voelt Peter zich rot en emotioneel. Hij verlangt naar een gewoon leven, zoals zijn buren hebben.

‘Ben je boos?’, vraag ik hem. ‘Ja’, antwoordt hij. ‘Ja, soms ben boos dat dit mij overkomt. De dingen zijn niet zoals ik wil dat ze zouden zijn, en dat frustreert me! Maar vervolgens voel ik me daar weer schuldig over.’

Zijnsoriëntatie en nieuwe wensen

Dat kan ik me voorstellen. Boosheid, jaloezie en de daarmee gepaard gaande schuldgevoelens zijn heftige emoties, die je compleet in beslag kunnen nemen. Ik vertel Peter over de visie van de Zijnsoriëntatie. Veel mensen accepteren deze lastige gevoelens niet. Ze vinden dat ze die emoties niet zouden mógen hebben. Ze vechten er tegen, en dat gevecht is vaak de oorzaak van de ellende, niet de boosheid zelf.

Terwijl we er zo over praten merkt Peter de natuur op, ‘wat is het hier eigenlijk mooi, ik wist niet dat dit zo dicht bij Utrecht zat!’. Hij ontspant en voelt zich milder. Hij ziet nu duidelijk dat het gevecht alleen maar energie kost en niet nodig is. Hij voelt zich minder zwaar in zijn hoofd en helder van geest. Dat klopt: hoe groter en sterker de emoties, hoe troebeler de geest. En andersom.

Zwanen

Vanuit die helderheid komt er een nieuwe wens. ‘Wat ik graag zou willen..’, zegt hij, ‘..is tijd voor mij en mijn vrouw. Dat onze zoon een keer gaat logeren, en wij een avondje voor onszelf hebben.’ Voorheen zou Peter zich geen goede vader voelen. Maar nu ziet hij glashelder dat hij alleen een goede vader is als hij zorgt voor zijn eigen tijd, plezier, rust. Hij gaat het regelen, belooft hij.

Nog meer authentieke wensen

We stappen door en nu hij zo helder van geest is en zichzelf niet veroordeelt, voelt hij zich vrij in zijn wensen. Een lang gekoesterde wens, zegt hij, is zelfstandig worden. Peter verlangt naar onafhankelijkheid en overzichtelijkheid. Hij wordt er heel opgetogen van en zal gaan rondvragen in zijn netwerk om zijn mogelijkheden te onderzoeken.

Het verlangen komt nu echt op gang. Peter snuift de boslucht op en zegt, uit de grond van zijn hart: ‘En dan ga ik ook verhuizen! Naar een plek dicht bij het bos! Dat heb ik altijd al gewild, in plaats van die saaie nieuwbouwwijk waar we nu wonen. Binnen een jaar wil ik verhuisd zijn!’

Beter in zijn vel

Een paar weken later zien we elkaar weer. Zijn zoon is uit logeren geweest, Peter zit beter in zijn vel nu hij zichzelf en zijn situatie wat meer accepteert. Daarom is hij ook weer gaan werken en dat gaat redelijk.

We bespreken de Talentenscan. Peter is van huis uit een techneut, en zijn analytisch vermogen combineert hij met daadkracht, besluitvaardigheid en inlevingsvermogen en een heel prettige communicatie. Hij krijgt steeds meer in handen om zichzelf te verkopen en het sterkt hem in het vertrouwen om voor zichzelf te beginnen.

Opdrachten?

Hij gaat meteen bezig met de eerste opdrachten: wat kan hij allemaal krijgen? ‘Draai het om’, zeg ik. ‘Denk niet: wat kan ik nu krijgen, maar hoe zou ik het willen, wat zijn mijn randvoorwaarden?’. ‘Ah, dat klinkt aantrekkelijk’, zegt hij, en begint ze op te noemen. Hij wil als architect een langdurige opdracht, in een commerciële omgeving, bij een grote telecomorganisatie, niet te ver van zijn woonplaats met één team in één locatie.

Koe en kattenstaart

Het is een advies dat ik vaak aan startende zelfstandigen geef: als je je zelf verkoopt moet je goed weten wat je zélf wilt, en wat je te bieden hebt. Dan ben je overtuigend. Denk niet: wat is er allemaal, maar wat wíl ik, welke opdrachten wil ik, welke klanten wil ik?

Concurrentiebeding!

Intussen wordt er op zijn werk steeds meer aan hem getrokken. Als hij weer zou terugvallen in zijn oude gewoonte – het werk moet af, zonder zijn hulp duurt het project langer, dus hup, aan de slag! – zit hij in no time weer ziek thuis; dat voelt hij meteen. Hij wil zijn plannen bespreken met zijn directeur.

Ziek thuis zitten, dat kost het bedrijf alleen maar geld. Maar als Peter nu opstapt, heeft hij een concurrentiebeding, dus kan hij niet zomaar naar zijn oude werkcontacten stappen voor klussen. Peter wil een ruil voorstellen: geen concurrentiebeding, dan is hij bereid om zonder al te veel poespas weg te gaan. We bereiden het gesprek goed voor tijdens het wandelen. Als we elkaar weer treffen is Peter opgetogen. ‘Het ging goed! De directeur stond open voor mijn voorstel!’

Nog mooier

Het is zelfs mooier geworden dan Peter had gehoopt. Zijn werkgever heeft net een lange termijnklus binnen gehaald. Ze spreken af dat Peter tot 1 januari 2012 in dienst blijft en die klus doet, en dat hij het werk daarna als zelfstandige overneemt, via een constructie met zijn oude werkgever. Zo spreken ze het af om in de toekomst ook te gaan doen. Het bureau heeft een groot netwerk en zit overal. In ruil voor een klein percentage kan Peter zich als zelfstandige ict-consultant laten detacheren. Voor Peter betekent dat vrijheid en duidelijke, langdurige klussen met één team op één plek. En het bureau is de specifieke en gewilde expertise van Peter niet kwijt. Iedereen blij.

De lange termijnklus waar Peter aan gaat werken, is bij een organisatie in een bosrijke omgeving, ook nog eens in de buurt van een speciale school voor zijn zoon. Nu weet Peter waar hij op zoek gaat naar zijn nieuwe huis!

Investering

Peter is blij met het resultaat van het wandelcoachprogramma. Hij vindt de investering meer dan waard! Het leverde hem op wat hij graag wilde: ZZP’-schap en dichter bij de natuur wonen. Maar ook het goede gevoel dat hij eerlijk en transparant naar zijn directeur was.

En op persoonlijk vlak lukte het zijn situatie meer te accepteren, niet constant het gevecht tegen de frustratie te voeren en zich te verzetten tegen de beperkingen van zijn zoon. Hij is stap voor stap stabieler geworden. Peter zit weer goed in zijn vel en heeft zin in zijn hernieuwde toekomst.

Tips:

  • Als je erg geëmotioneerd bent – boos, verdrietig, angstig, jaloers – probeer je niet te verzetten tegen die emotie. Dat gevecht geeft de meeste pijn, niet de emotie zelf. Dat kost je veel energie en vertroebelt je denken.
  • Ik kan je er mee helpen en vertaal het naar praktische stappen. Er zijn ook andere goede begeleiders in de Zijnsoriëntatie. Shanta Baan, Ingrid Isphording, Marion Beugels ken ik persoonlijk. Ze zijn goed.
  • Wil je meer lezen over de visie van de Zijnsoriëntatie lees dan ‘Inspirerend leven en werken’ of ‘Discipline van geluk’, beide van Rianne van Rijsewijk en Paula van Lammeren.
  • Wil de je de sprong naar zelfstandigheid wagen? Weet goed wat je wilt, en wat je te bieden hebt, dan ben je overtuigend naar potentiële opdrachtgevers toe. Bedenk wie je ideale product en klant is.
  • Praat ook met mensen die deze sprong al gewaagd hebben. Leer van hun successen.

Ik wens je veel succes en je reactie is welkom.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau