Het dilemma tussen het verlangen naar een loopbaan die veel beter bij je past enerzijds en de angst om je niet passende (baan)zekerheid op te geven is het thema van mijn nieuwe artikel. Het is vaak een lastig probleem: je hebt wensen en verlangens naar een andere baan of om voor jezelf te beginnen, maar dan moet je ook bepaalde zekerheden opgeven. Wat ga je dan kiezen? Hoe pak je het aan?

Aleida worstelde er ook mee. Al heel lang. Ze werd erg moe van haar werk. Ze besloot dat er op korte termijn echt wat moest veranderen. Lees in het artikel hieronder hoe zij stap voor stap ontdekt hoe zij haar nieuwe loopbaan gaat aanpakken. Ondertussen is ze weer vrolijk en optimistisch en neemt ze met veel energie grote stappen.

Beren op de weg

Aleida is erg moe van haar werk als onderwijskundig beleidsmedewerker. Het bureau- en papierwerk hadden nooit haar passie en toch is het haar dagelijkse werk. Zij verdient er goed mee. Maar zij vindt haar werk nutteloos en wil meer betekenis geven aan haar werk. Maar hoe? Haar baanzekerheden opgeven valt haar moeilijk. Beren op de weg… Gelukkig weet ze langzaam uit de worsteling tussen verlangen en zekerheid te komen.

Ze twijfelde na de middelbare school tussen een studie verpleegkunde en onderwijskunde en Aleida koos voor de laatste studie, een beetje op advies van haar ouders. Eigenlijk beviel de studie niet, maar met haar medestudenten had ze het zo gezellig dat ze haar studie toch afmaakte. Ze belandde in verschillende onderwijskundige banen en nu werkt ze bijna 3 jaar bij een ROC als onderwijskundig beleidsmedewerker. Het houdt in dat ze bureauwerk doet: vergaderingen voorbereiden, docentenwerkgroepen leiden, nieuwe wet- en regelgeving verwerken in beleidsplannen en deze presenteren aan het MT. Ze doet het allemaal met veel moeite.

Aleida vraagt zich vaak af wat het nut is van al dat werk als die beleidsplannen toch maar in een la verdwijnen en ze wordt moe van de docenten die ze steeds maar moet motiveren. Ze merkt dat ze niet meer geconcentreerd en gemotiveerd werkt. Daar wordt ze heel onrustig van; zo’n manier werken past niet bij haar natuur. Ze slaapt slecht en is ook minder enthousiast buiten haar werk om.

Gezondheid

Fantaseren over haar werkwensen vindt Aleida heel lastig. “Als ik iets bedenk dan denk ik gelijk dat het toch niet kan”, zegt ze. Ik moedig haar aan stel kleine, eenvoudige vragen en langzamerhand wordt het een en ander duidelijk. Aleida wil in ieder geval mensen helpen want dat geeft haar echt een nuttig gevoel en ze wil resultaat zien van haar inspanningen. Omdat ze een tijd in Zuid-Afrika werkte en vrijwilligerswerk doet met asielzoekers spreekt het interculturele haar aan, mogelijk wil ze werken voor allochtonen, en ook kinderen en studenten spreken haar aan. De gezondheidszorg komt ook weer om de hoek kijken net als in haar middelbareschooltijd.

Soms vinden mensen het spannend om los gaan in het fantaseren. Wensen, verlangens, gevoelens, die ergens wel aanwezig zijn maar die je nog net voldoende kunt negeren om je leven en werk draaglijk te houden, komen zomaar bloot te liggen. Je kunt er niet meer omheen en het vraagt om spannende stappen. En aan de andere kant denken mensen ook: dat lukt toch niet! En het klopt dat niet alles wat je wilt mogelijk is; je moet talent hebben voor het werk dat je wenst en het moet haalbaar zijn. Maar in de praktijk blijkt er wel veel meer mogelijk dan mensen denken! En om te ontdekken wat je echt wilt is het nodig om eerst de fantaseerdeur open te zetten zodat je erna kunt ontdekken wat je ervan gaat realiseren.

Talenten, gesprekken en een opleiding

Gedurende het wandelcoach traject onderzoeken we haar talenten en Aleida is erg goed en gemakkelijk in contact maken met mensen en ze kan hen goed op hun gemak stellen. Ze is ook onderzoekend ingesteld en zal er alles aan doen om kwaliteit af te leveren. En daarin zal ze haar eigen gang gaan en onafhankelijk zijn. Ze wil beïnvloeden en voelt zich meer thuis als ze zelf aan het roer staat dan dat iemand haar leiding geeft. Complexe situaties vindt ze leuk! Ze kan goed het overzicht houden.

We combineren haar wensen en talenten en Aleida onderzoekt verschillende beroepen in de gezondheidszorg. Ze spreekt met een pedagoog, een ergotherapeut en een fysiotherapeut en iemand van HR van het UMC die vertelt over het vak van verpleegkundige.

De volgende wandelcoach wandeling weet ze een ding zeker: het medische spreekt haar aan. En ook de beroepskeuzetest bevestigt dit. Vooral voor fysiotherapie voelt ze heel veel: ‘ik kan onderzoeken, mensen echt helpen, de resultaten zijn zichtbaar, en ik sta als professional aan het roer. “Maar alle opleidingen zijn fulltime”, zegt ze. “En kan ik het wel?”, vraag ze zich af. “Weet je het zeker?”, vraag ik haar. Het zijn beren op de weg die mensen zien op het moment dat de waarheid dichterbij komt. “Kan het echt waar zijn dat ik met plezier en geluk werk in de toekomst?”.

Worstelen tussen angst en verlangen

De deeltijdopleiding bestaat en is in Breda en op de opendag en de meeloopdag spreekt Aleida met studenten, docenten, ziet ze behandelingen en volgt ze enkele colleges. Ze ziet hoe onderzoek en praktijk verbonden zijn en hoe mensen geholpen kunnen worden. Ze is om. Voor 200%. Er is geen weg meer terug. Dit is wat ze wil.

Ja maar, ja maar, ja maar: beren op de weg. Het is nog een kleintje maar beren kunnen snel groeien. De hypotheek, minder werken, toch nog deze ongeïnspireerde baan? Hoe zal ze het oplossen? We nemen het een voor een door. Dat ze fysiotherapie wil studeren is duidelijk en ook dat Aleida niet meer wil werken als onderwijskundige bij het ROC. Ze weet dat ze wilt werken in de gezondheidszorg en ze ontdekt dat er ook een functie bestaat als assistent fysiotherapie.

Een nieuwe baan in de gezondheidszorg is een realistische optie. Ze brengt haar financiën in beeld en is bereid haar spaargeld aan te breken als het nodig is. Met een aangepaste levensstijl kan ze het een tijdje uitzingen. Het geeft allemaal lucht. Het voelt niet meer als een offer.

En dan komt de verlossing. Aleida wist wel dat het speelde maar dat het ROC zo royaal kon zijn?! Het ROC moet inkrimpen en iedereen die uit eigen beweging vertrekt krijgt een royale vertrekpremie mee! Aleida valt van haar stoel van geluk. Ze zegt onmiddellijk haar baan op, schrijft zich in voor de opleiding fysiotherapie en viert die avond nog een feestje met familie en vrienden.

Wending

Mensen die ik coach willen graag doen wat echt bij hen past. Ze willen een carrièreswitch maken, mensen helpen, voor zichzelf beginnen, weer gaan studeren. Maar ze worden heen en weer geslingerd tussen dit verlangen en de behoefte aan zekerheid. Beren op de weg kunnen je ook helpen: het is ook goed om geen overhaaste en wilde stappen te nemen. Maar ga fantaseren en op onderzoek uit, praat met interessante mensen en kijk welke volgende stap je kunt maken. Wanneer je echt in actie komt genereert dat al heel veel energie!

Aleida werkt nog tot het einde van haar contract en solliciteert heel intensief naar een baan waarin zij de combinatie tussen zorg en opleiden kan samenvoegen. Volgende week heeft zij 2 sollicitatiegesprekken. Het gaat nu hartstikke goed met haar. Met plezier rond ze haar werk af en vrienden vinden haar weer vrolijk en optimistisch. Haar leven neemt een geheel andere wending. Op termijn wil ze zich misschien specialiseren in zorg voor migranten en ontwikkelt ze er trainingen voor. Mogelijk begint ze haar eigen praktijk of wordt ze teamleider!

Beren op de weg? Ban de beer!

Verlang jij ook naar doen wat echt bij je past, en wil je onderzoeken wat er mogelijk is? Met deze tips kom je in actie.

*Haal nog eens terug in herinnering wat je wilde als kind of op de middelbare school? Aleida komt nu toch weer terug in de gezondheidszorg, de wens die ze toen ook had.

*Fantaseer meer! Wat zou je doen als alles mogelijk was en er geen belemmeringen zouden zijn, hoe ziet je werk er dan uit? Vragen die kunnen helpen zijn: welke 3 zaken wil je in ieder geval terug zien in je werk? Voor wat wil je gewaardeerd worden? Waar krijg je energie van? Wat zou je willen leren? Neem je wensen en verlangen serieus. Ze zijn namelijk niet zomaar te veranderen. Start daarna je onderzoek.

*Beren op de weg? Ban de beer. Denk niet meteen ‘ja, maar, het kan niet’. Als je hier steeds de nadruk op legt word je heel moedeloos. Praat met boeiende mensen of start een coachtraject. Alleen al de beslissing om dit coachprogramma te volgen gaf Aleida al energie, maakte dat zij bewuster nadacht over haar toekomst en gaf haar hoop.

*Om te lezen: ‘De wending, hoe van baan veranderen je leven verrijkt, van Geerhard Bolte. Een heerlijk en bemoedigend boek!

Veel succes. En je weet het hè: je bent welkom!

Hartelijke groet,

Wandelcoach Hilde Backus

www.coachbureau.nl

Worstel je ook met de spagaat tussen verlangen en angst, tussen vrijheid en zekerheid?

Wil je individueel en diepgaand onderzoeken in welke functie jij je talenten inzet en verder ontwikkelt en waarin je tot je recht komt en gelukkig wordt? Dan is een individueel wandelcoach programma iets voor je. Hierin kijken we in 4 frisse wandelingen in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, met welke talenten je jouw wensen gaat waarmaken. Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent.

Je bent van harte welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau