Veel mensen met een persoonlijke vraag, en verwijzers weten niet dat wandelcoaching en andere hulpverlening in het groen bestaat. Laat staan dat ze het kunnen vinden! Daarom is er Beter in het Groen.

logo bihg_sBeterinhetgroen.nl maakt jou, Wandelcoach, online vindbaar!

Beter in het Groen bundelt het Groene aanbod en brengt het duidelijk en toegankelijk in beeld. Zo wordt de Groene Zorg online vindbaar voor iedereen: coachklanten, cliënten, patiënten, mantelzorgers, artsen en andere gezondheidsprofessionals die adviseren of verwijzen.

Ben je Wandelcoach? Meld je meteen aan!

Beter in het Groen ontwierp een prachtige en duidelijke website waar je je aan kunt melden. Met Beter in het Groen word je goed vindbaar voor iedereen.

Meld je hier meteen aan!

20150423_groen

Interview met de initiatiefnemers

Onlangs interviewde ik Augie Vissers, initiatiefnemer van Beter in het Groen en Elze Hemke, senior adviseur van het ministerie van EZ over hun inzet voor Beter in het Groen en wat het voor wandelcoaches kan betekenen.

augie en elze

Augie Vissers (l) en Elze Hemke

Waarde van de natuur voor gezondheid

Augie, waarom heb je het initiatief genomen voor Beter in het groen?
Ik ben weg van de natuur! Het doet me goed. En niet alleen mij. Als onderzoeker vind ik het geweldig dat er toenemend wetenschappelijk bewijs is dat natuur goed is voor de gezondheid. De afgelopen jaren zie ik veel goede initiatieven waarbij bewust ervoor gekozen wordt om cliënten in een natuurlijke omgeving te coachen en begeleiden om gezond(er) te leven of weer in balans te komen.

Veel mensen hebben baat bij wandelcoaching en runningtherapie. En er zijn ook beweegprogramma’s in het park of bos, beweeg- en belevingstuinen in de wijk, of re-integratie door middel van dagbesteding in de natuur. Het draagt allemaal bij aan de fysieke, mentale en sociale gezondheid van kinderen, jongeren, volwassenen en senioren.

Beter in het groen: 16 enthousiaste partijen

Augie: Maar veel mensen en ook verwijzers (zoals huisartsen, bedrijfsartsen, werkgevers, het UWV) kennen de vorm van coaching en begeleiding in het groen helemaal niet. Daar wilde ik verandering in brengen. Ik vind het fantastisch dat we inmiddels een Green Deal hebben met 16 enthousiaste partijen die zich inzetten om Beter in het Groen groot te maken.

Groen op recept voor iedereen!

Ben je ook weg van de natuur, Elze?
Elze: Ja, als kind banjerde ik met mijn bal om onze boerderij en door het land van mijn vader. En ja, dan viel die in de sloot en viste ik hem er uit. Dat fysieke vind ik nog steeds lekker: de grond in mijn handen als ik in de tuin werk, genieten van gras maaien en de geur van pasgemaaid gras. En ook de vrijheid van niets hoeven als ik door de duinen wandel, onderdeel zijn van een groter geheel. Ik ben niet zo bezig met kennis van de natuur, van vogels, nee, ik beleef de natuur. Ik voel me er goed bij.

20150423_lucht

Veel voordelen

Waarom zet je je in voor Beter in het groen?
Elze: Mijn persoonlijke drijfveer is: Groen op recept voor iedereen! De positieve effecten van de natuur op gezondheid zijn er in overvloed, maar ze zijn onvoldoende bekend en ze worden onvoldoende benut. Ik werk aan het zichtbaar maken van die effecten en het stimuleren van het actieve gebruik van het groen.

Naast gezondheidswinst is er nog andere maatschappelijke winst te behalen: de kwaliteit van leven gaat omhoog, participatie neemt toe, zorgvraag neemt af. Het gebruik van groen voor gezondheid ligt voor het oprapen. Ook in de stad, want het gaat niet alleen om natuur buiten, maar ook om de stadsparken.

Augie: Ja, en de positieve effecten van wandelcoaching op bijvoorbeeld stress of depressieve gevoelens kunnen mensen ervaren.

Beter in het Groen is laagdrempelig

Elze: Beter in het Groen is een laagdrempelig instrument. Nu is de informatie over wat-en-wie iets doet in de groene zorg versnipperd en moeilijk vindbaar. Dat verandert met Beter in het Groen. Het helpt om mensen in contact te brengen met natuur. Binnenkort kan de huisarts samen met de patiënt met de Beter in het Groen-zoeker in de spreekkamer het groene aanbod in de omgeving vinden. Als het aanbod concreet is wordt de kans groter dat de patiënt ook echt actief de natuur in gaat.

Wandelcoaches worden vindbaar

Ja, want waarom zouden wandelcoaches en natuurcoaches zich aan moeten melden op de website van Beter in het Groen?
Augie: Dat moeten ze zeker doen! Het kan ze veel opleveren. De Beter in het Groen-zoeker (de widget) kun je binnenkort vinden op websites van bijvoorbeeld zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en gemeenten.

Als wandelcoach en natuurcoach kun je zo nieuwe doelgroepen bereiken. Je bereik is dan veel groter. En doordat het gezonde aanbod in de natuur gebundeld wordt, is het voor verwijzers gemakkelijker om Beter in het Groen te raadplegen. Ze hoeven zich niet meer suf te zoeken op internet om helder te krijgen wat er aan groene hulp in de nabije omgeving is.

Bovendien kan de zoeker mensen ook op nieuwe ideeën brengen: omdat het aanbod in Beter in het Groen gericht is op verschillende behoeften, kan het zijn dat iemand die op zoek is naar het één, via Beter in het Groen ontdekt dat wandelcoaching bestaat! Mensen kunnen verrast worden door mogelijkheden bij hen in de buurt.

20150423_groen2

Goed voor je marketing en bijdrage aan gezondheid

Elze: Twee redenen om je als wandelcoach aan te melden. Een: marketingtechnisch is het interessant om er bij te horen. Je bent vindbaar. Twee: je helpt mee om het actieve gebruik van de helende werking van de natuur te stimuleren. Want, herstellen van stress, gezonder oud worden, vitamine D, enz.: het ligt op straat (in het bos) en als we niet uitkijken stappen we er over heen!

Meld je meteen aan. Hoe?

Dat klinkt goed. Hoe gaat dat aanmelden bij Beter in het Groen?
Augie: Als wandelcoach, natuurcoach of tuintherapeut kun je je vanaf 21 april 2015 aanmelden en je bedrijfsgegevens aanleveren in Mijn Beter in het Groen. Half juni gaat de gevulde website live en krijg je extra profilering. Via een link komen mensen op jouw website. In ruil voor gratis profilering verwachten we dat de wandelcoach zelf zijn gegevens actueel houdt (1 à 2 keer per jaar).

Kijk meteen hier of je aan de criteria voldoet.
Meld je hier aan op Beter in het Groen.

Welkom!

De foto’s van Amelisweerd zijn gemaakt door Peter Metselaar.

infogr bihg

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau