Margje (30, foto) werkt zeven jaar als orthopedagoog/psycholoog. Al die tijd twijfelt ze of ze wel het goede beroep heeft gekozen. Presteert ze wel voldoende? Ze is kritisch. Zou ze meer plezier hebben als ze beter was in haar werk? Misschien. En haar creatieve kant: moet ze dat in haar werk zien te krijgen of meer als hobby zien? Genoeg twijfelmateriaal.
Margje
Dan krijgt ze de kans om – naast haar baan als diagnostisch psycholoog in een ziekenhuis – de zeer gewilde opleiding tot GZ-psycholoog te gaan volgen. Nu moet Margje echt beslissen: is dit haar richting, of gaat ze radicaal een andere kant op?
Onzeker
Met al die twijfels wil ze wandelen in de frisse lucht. Op adem komen. Margje voelt zich onzeker over haar presteren. Ze is stiekem blij als cliënten een afspraak afzeggen. Alleen al het idee dat iemand kritiek op haar zou kunnen geven, is zenuwachtig-makend. Ze is bang ‘om door de mand te vallen’ en zegt ‘ja, wat weet ík nou helemaal?’
Splitsing ~ Boom ~ Elfenbankje
En misschien is dit ook jouw ervaring, als je dit leest: als ik Margje vraag welke kritiek ze zoal krijgt is ze even stil. ‘Ik krijg eigenlijk nooit kritiek!’. Ze is er een beetje verbaasd over. Als we erover doorpraten zegt ze ‘in vergelijking met sommige collega’s lever ik juist heel goed werk, soms wel beter dan dat van hun.’ Mmhh, dat is een prettige ontdekking.
‘Maar ja’, zegt ze vlot, ‘ik krijg dan geen kritiek maar ik krijg ook helemaal geen waardering! Als ik het echt goed zou doen zou ik toch een compliment krijgen? Misschien ben ik toch niet goed genoeg’.
Pannenkoeken
‘Als ik nu een lunchcafé of pannenkoekenrestaurant zou hebben dan werk ik in een overzichtelijk en gezellige omgeving. En als de klant niet tevreden is met zijn pannenkoek, dan is snel duidelijk hoe ik hem wel tevreden kan stellen’, zegt Margje. ‘Gewoon een nieuwe pannenkoek!’
Geen moeilijke vragen, geen boze klanten.
Goed fout
Tijd voor verder onderzoek. Het is rustig in het bos en wanneer we langs de weidsheid van de Kromme Rijn lopen zien we de wolken. Om uren naar te kijken. Het is een mooi moment om Margje kennis te laten maken met haar ‘innerlijke vriend’. Ik vertel haar over de innerlijke vriend. ‘Wat denk je’, vraag ik Margje, ‘dat jouw innerlijke vriend tegen je zou willen zeggen?’
Wolken
Ze is stil.‘Die zegt…dat ik vertrouwen kan hebben in mijn eigen kunnen. Er zijn geen aanwijzingen dat ik iets niet goed doe. En, na nog een stilte zegt ze, ‘zelfs al zou ik fouten maken in mijn werk dan ben ìk nog wel goed. Dan ben ik goed èn maak een fout. Niks aan de hand’.
Dat is een opluchting!
Humor
Een paar weken later zien we elkaar weer. Fleurig gekleed, een bloem in haar haar. Het lukt Margje best goed om wat positiever naar haar eigen functioneren te kijken, dankzij de innerlijke vriend. Ze waardeert zichzelf meer en geeft ook letterlijk complimenten aan zichzelf.
Waarover? Niet eens zozeer over haar werk, want daar is ze gewoon goed in. Nee, over haar houding: ze laat veel meer haar humor zien. Ze maakt grapjes met collega’s en ook met ouders en kinderen. Ze merkt dat ouders ook meer lucht en hoop krijgen over het herstel van hun kinderen. Margje voelt zich bekwamer. Ze heeft gelijk maar even zelf om een compliment gevraagd bij een vriendin. Dat ze zelf het heft in handen neemt geeft haar veel energie.
In één keer goed
Het is zeker leuker op haar werk. Maar nog steeds vraagt ze zich af: ‘Is dit het nou?’ Het liefst wil Margje snel duidelijkheid. Nu is ze nog orthopedagoog, maar zo’n lunchcafé runnen, is dat nou wat? ‘En als ik er voor kies, hoe kan dan zo snel mogelijk succesvol zijn? Dat is natuurlijk heel veel werk’.
Dat zie ik vaker. Mensen hebben een fantasie en willen graag dat het in één keer staat. Hup! En als ze merken dat het zo niet lukt, worden ze ongeduldig en denken ze ‘laat maar zitten’.
‘Eens een keertje praten met een pannenkoekenbaas?’, opper ik terwijl we voor het pannenkoekenhuis Rhijnauwen staan. Margje lacht. ‘Ik weet wel iets, een vriend van een vriend heeft een cateringbedrijfje, die kan ik spreken. En ik ken een leuke lunchtent in mijn stadje, daar zou ik kunnen meelopen’.
Pannenkoekenhuis Rhijnauwen
Combineren
Drie weken later is ze net vóór de wandeling gaan kijken bij de vriend. Het was best leuk, maar hij heeft het niet gemakkelijk. Het is hard werken. Het lunchcafé had geen tijd voor meelopers. ‘En dat was zo’n opluchting! Ik hoef niet meer zo’. Ze realiseert zich dat één radicale ommezwaai niet zo maar mogelijk is. En eigenlijk ook niet nodig is. Het zou te eenzijdig zijn. Het zou ook best mogelijk zijn om haar creatieve en wetenschappelijke kanten te combineren, misschien wel met twee banen.
Talenten
Ondertussen maakte zij ook de Talententest- en Scan. En dat doet haar goed! De test meldt dat Margje empathisch is, goed in contact leggen en mensen met elkaar verbinden. Ze heeft een analytische geest, ziet problemen vlot, en kan ze adequaat oplossen, afgestemd op de wensen van de ander. Ze is zorgzaam, heeft humor en maakt anderen blij. Ze stelt heldere diagnoses en weegt genuanceerd de mogelijke opties af. En anderen zien deze kwaliteiten dus ook!
Ze vinden haar ook creatief. En ze zeggen dat ze echt niet zo kritisch op zichzelf hoeft te zijn! Wees wat milder voor jezelf, zeggen ze.
Margje is blij verrast door die feedback. Wow, dat ze dat allemaal in haar zien! En het verbaast haar ook. Is ze echt zo goed? Maar ook: is ze echt zo kritisch? Blijkbaar wel. Voor veel mensen is feedback een eye-opener. We kunnen niet zo maar op onszelf reflecteren. Soms zijn we zo kritisch met onszelf bezig dat we onze talenten en waarde niet in beeld hebben.
Haar eigen gedachten
De innerlijke vriend deed al een voorzet maar nu realiseert Margje dat ze zélf al die kritische gedachten maakt. Omdat ze zo analytisch is ingesteld, bekijkt ze alles van alle kanten, en vindt ze eigenlijk altijd wel een reden waarom ze iets wel of niet zou moeten doen.
En dus komt ze moeilijk tot actie, ziet ze zich nu. Want met al die verklaringen voedt ze haar innerlijke criticus. ‘Ja, maar…’ klinkt er telkens als ze iets wil. Op een moodboard dat ze maakt zet ze ‘Margje is 100% in orde, Waarom? ‘Omdat ik het ben. Omdat ik het vind. Omdat ik het voel. En daarmee basta!’
Moodboard van Margje
Keuze
Als we in de laatste wandeling, in de Veldkeuken zitten, zie ik een losse, humorvolle en soms wat provocatieve jonge vrouw. Ze wil de GZ-opleiding doen en werkt met meer plezier bij het ziekenhuis. Het lunchcafé is van de baan. Ze heeft het onderzocht, maar ze realiseert zich dat ze geen werk onder haar niveau wil. Daar zal ze niet gelukkig van worden.
Waar ze wél gelukkig van wordt, is dat ze gewoon zichzelf kan en durft te zijn. Ze staat zichzelf toe wat losser en vrolijker te doen op haar werk. Wat zelfverzekerder.
Ze zegt: ‘ik zie in dat ik soms dingen gewoon mag vinden, voelen of denken zonder dat ik hoef te verklaren waarom. Dat inzicht geeft me ontzettend veel lucht en ruimte. Over een paar weken begin ik met mijn GZopleiding en ik heb er meer zin in dan ik ooit had verwacht. Ik ga het doen. Gewoon omdat het een unieke kans is en omdat ik het wil!’
Anti-Pieker Tips
Vind je jezelf voortdurend niet goed genoeg en ben je, net als zo velen, bang om op je werk door de mand te vallen? Met deze tips krijg je een positiever en vooral realistischer zelfbeeld.
- Om te beginnen: realiseer je dat de kritiek vooral van één kant komt. Die van jou. De werkelijkheid is dat anderen jou echt niet zo negatief zien als jij jezelf ziet.
- Vraag anderen naar wat ze van je vinden. Wat zien ze als je talenten? Wat zien ze als je kracht? Waar ben je goed in? Wat is hun liefdevolle advies? Vraag het aan mensen die hartelijk zijn. Ze hoeven je niet goed te kennen. Mensen hebben snel een beeld van je sterkten.
- Vraag om een compliment. Zoek iemand waar je je veilig bij voelt en stel je vraag niet dwingend (‘ik krijg nooit een compliment en nu wil ik er een van jou!’), maar opgewekt en geïnteresseerd. Bij Margje werkte het heel goed.
- Ben je onzeker of je wel op de goede plek zit? Durf te verlangen en fantaseren naar wat je echt zou willen doen, en ga dat eens onderzoeken.
- Lees ‘Denk je sterk’ van Fred Sterk. Een goed, helder en toegankelijk boek waarin Fred Sterk vriendelijk doch stevig korte metten maakt met de innerlijke criticus. De moeite waard.
- Margje krijgt ook altijd een glimlach van de verhaaltjes van Toon Tellegen, bijvoorbeeld in ‘Misschien wisten zij alles’. Koop het boek of de cd. Heerlijk om te luisteren in de auto. En ook in de natuur!
- Extra tip voor leidinggevenden: vergis je niet in je invloed en in de kracht van het compliment. Waardeer je werknemers expliciet. Iedereen verlangt er naar. Het effect is verbluffend.
Veel succes en heb je nog meer goed werkende anti-piekertips of wil je reageren? Je reactie is welkom!
Hartelijke groet, Wandelcoach Hilde Backus
—–
Voel je je vaak onzeker en vertroebelt dat je denken? Kun je geen heldere keuzes maken? Ontneemt het veel plezier en ga je met tegenzin naar je werk? Het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’, heeft een heldere, persoonlijke, frisse en authentieke aanpak.
In 4 wandelingen krijg je hoop, energie en helderheid. Je kunt opnieuw keuzes maken die aansluiten bij jouw wensen en talenten. Je ontdekt welke kant je uit wilt gaan met je carrière zodat je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent‘ of mail naar . Je bent van harte welkom.
Hartelijke groet, Hilde Backus
©2012
www.coachbureau.nl 06 17066750
Kijk ook bij onze leuke en deskundige coaches!
——
Het Coach Bureau, Wandlecoach Hilde Backus
‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’
Als wandelcoach/psycholoog in Amelisweerd en Rhijnauwen, is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) of rol optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, en passende werksetting, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht. Zij coachte meer dan 500 mensen, zij werken nu met plezier en energie, zetten hun talenten in, ontwikkelen zich optimaal en vinden vervulling en betekenis in hun werk en leven. Ken je anderen voor wie dit e-zine interessant is? Stuur het gerust door met de link onderin! Je kunt je abonneren via mijn website www.coachbureau.nl
Geef een reactie