Angeline (48) zit tussen twee opdrachten in. Ze zit in de leegloop. Ze is adviseur/consultant bij een groot adviesbureau. Ze doet haar werk uitstekend maar ze is altijd bezorgd of ze het wel goed doet.
In haar vrije tijd speelt ze percussie en treedt ze op in het theater. Ze heeft de (gedeelde) leiding van een Musicalschool en is dramadocent. Dit doet ze met superveel enthousiasme en energie. Het gaat vanzelf, met een natuurlijke flair, zonder angst om fouten te maken of te falen.
Angeline
Werk creëren
Op haar werk creëert ze een tijdelijke functie van coördinator van een helpdesk. Team- en andere problemen van klanten in het land, lost ze via mail en telefoon op. De klant weet de helpdesk nog niet zo te vinden en daardoor is er weinig actie. Het is saai! Angeline wil mensen zien!
Ze verveelt zich. Ze heeft een unheimisch gevoel. Ze besluit het wandelcoach traject te doen.
‘Als een boom richten naar de zon en groeien’
Dat wil ze. ‘Hoe?’ Ze sombert: ‘van groei merk ik niets. Ik heb het gevoel dat ik stil sta’.
Wat als alle problemen zijn opgelost?
Angeline zit vast. Het lukt haar niet vrijuit te denken. We zien de bomen. Hun winterse kaalheid geeft precies weer hoe ze zich voelt. Haar ratio is voortdurend spelbreker. Dát belemmert haar in haar fantasie. Bij alles denkt ze kan dat wel?
Kale bomen
Innerlijke vriend
Dan laat ik haar kennis maken met haar ‘innerlijke vriend’.
Ze ontspant. Ze ziet het mooie landschap van Amelisweerd.
Haar verlangen komt op gang: samen met haar ‘innerlijke vriend’, een wijze vrouw maakt ze een lange fietstocht. Het is een lieve warme vrouw. Zij heeft alle aandacht en oordeelt niet. De vrouw weet alles van Angeline en staat achter haar. ‘Ze houdt van me zoals ik ben!’ Angeline voelt zich vrij.
En dan.
Ineens.
Als een duveltje uit een doosje roept Angeline: ik wil CliniClown worden! Ik wil géven! Warmte en vrolijkheid!
Ze lacht. Ze huilt.
Ik zie een enorme opluchting.
Ik zie Angeline.
Ochtendmist in Amelisweerd
De man
Ze vertelt over de clownscursus die ze deed. Hoe heerlijk het was. Hoeveel plezier ze beleefde. Hoe goed ze was. Ze straalt. Maar dat ze het vervolg erop, een auditie voor de CliniClowns, niet aandurfde. Verdriet. Nu ook weer.
‘Mijn man. Hij is van zekerheden. Ik ben eigenlijk anders. Wild en rebels…’ Ze wil hem ontzien. Hem niet met haar fratsen belasten.
‘Waar houdt hij van, van jou?’ vraag ik. Ze moet het antwoord schuldig blijven. ‘Wil je het hem eens vragen? Is dat een idee?’. Ze gaat het doen.
Kriebels
Maar de weggestopte clownskriebels heeft ze weer gevoeld en ze gaat er iets mee doen. Ze zoekt uit wanneer ze weer auditie kan doen. Ook fantaseert ze over serieus werk maken van de Musicalschool: ‘dan ga ik voor een grotere locatie zodat we meer leerlingen kunnen ontvangen en gespecialiseerde activiteiten kunnen aanbieden aan kinderen met adhd of een vorm van autisme.’
Wat zou de ‘fietsvriendin’ zeggen?
Haar innerlijke vriend is steeds vaker bij haar: ‘pak je problemen aan in plaats van ze groter te maken. Je bent mooi mens. Wees niet alleen lief en zorgzaam voor anderen maar ook voor jezelf.’
De ‘fietsvriendin’ geeft haar een symbool: een oranje bol die blaakt van warmte en energie.
Angeline zelf dus.
Daar staat Angeline. Op het jaagpad van de Kromme Rijn. Met blozende wangen. Haar tranen zitten hoog. Maar haar lach is niet ver weg. Een intens levende vrouw.
Kromme Rijn
Talentenonderzoek
Empathisch. Een mensenhelper. Problemen onderzoeken en oplossen. Ze vindt persoonlijke problemen het meest interessant. In groepen. Les geven. Ze heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en stelt hoge ethische normen. Dol op onverwachte dingen, dat geeft haar de gelegenheid te improviseren. Dát kan ze goed. Anticiperen en sturen.
Angeline is volgens haar omgeving een kei in het overdragen van kennis en lesgeven. Ze heeft een groot inlevingsvermogen, kan goed plannen en organiseren. Een teamplayer. Wat ze nodig heeft: uitdaging, vrijheid en creativiteit.
Trainen, dát past bij haar. Geluk geven aan anderen.
‘Op wat voor een manier?’
CliniClowns!
Thuis
‘Waarom hou je van mij?’ vraagt ze aan haar man. ‘Ik koos je omdat ik je leuk vond en anders dan de anderen.’ Ze houdt van hem. Hij geeft haar een veilig en geborgen gevoel. Met weinig woorden geven ze grote betekenis aan de liefde die ze voor elkaar voelen. Ze zijn beiden diep geraakt en heel nabij.
Dan vertelt ze haar wensen.
Doorbraak
De volgende wandelcoach wandeling komt het water met bakken uit de hemel. Angeline’s wangen zijn nat. Nat van de tranen. Ze loopt over van emoties. Vol vuur vertelt ze over een feest waar ze vorige week met haar man was.
Ze is een feestbeest. Uitbundig. Haar man is rustiger en houdt er niet zo van. Gewoonlijk denkt ze: vindt hij het leuk? Vermaakt hij zich wel? Maar nu is het anders. Ze gaat voor haar eigen plezier! Geen zorgen om haar man.
Ze beseft dat zij niet verantwoordelijk is voor zijn plezier. Ze gaat helemaal uit haar dak op de dansvloer. Ze geniet! Een overwinning.
Angeline heeft het gevoel alsof ze door een muur heen breekt. Het bevrijdende gevoel ervan is een openbaring.
Sneeuwklokjes
Nog een voorbeeld
Ze heeft contact met de Wethouder Cultuur over een grote ruimte voor de Musicalschool. De wethouder ziet het zitten en zet het op de agenda. Tijdens dit gesprek was de spreekwoordelijke muur nergens te bekennen.
En nog een
Een collega van Angeline spreekt over lean: bekijken en verbeteren van werkprocessen. Lean is hot. Er moeten mensen worden getraind om lean-trainingen te geven. Dit betekent helpen en voor een groep staan. Een podium hebben. En er een feestje van maken.
Ze bedenkt een constructie: ze volgt eerst zelf een leantraining en gaat vervolgens als freelancer vanuit het adviesbureau waar ze werkt aan de slag. Er is vraag bij klanten om werkprocessen efficiënter te maken.
Muur? Helemaal niet.
Stap voor stap dichterbij
Ze meldt zich aan voor een workshop en een opleiding als contactclown. De volgende stap wordt de auditie bij CliniClowns.
En haar man? Hij wil niet dat ze in zeven sloten tegelijk loopt. Dat ze gekke dingen doet. Maar hij geeft haar de ruimte om te zoeken naar werk waar zij zichzelf in kan zijn.
Flexibele muur
Angeline vecht niet meer tegen de muur. Het helpt niet, weet ze nu. Ze kijkt er nu naar met acceptatie. Zoals haar ‘fietsvriendin’ zou doen. Acceptatie maakt haar bezielend en zacht voor zichzelf.
Dit is terug te zien in haar werk en vrije tijd. Als coach en trainer is ze een echte gevoelscoach/trainer. In het theater en de Musicalschool is ze zichzelf. Een vrouw met warme en oprechte emoties die gezien mogen worden.
Tips om uit de ja-maar stand te komen en je wensen te onderzoeken
- Stel je voor dat je iemand anders bent: wat zou die doen? Hoe ziet dat er uit? Welk klein stapje kun je al nemen? Laat je inspireren.
- Stel je voor dat een wijze, niet oordelende man of vrouw jou ziet: wat is zijn of haar vriendelijk geformuleerde advies? Het gaf Angeline ontspanning en opende de deur naar het erkennen van haar wensen.
- Begin bij plezier! Onderzoek waar je plezier van krijgt. Dat kan met de gratis Ecourse ‘In 5 stappen naar optimale inzet van je talent’.
- Doe het volgende oefeningetje met een vriend of collega. Je begint met een gesprekje van 5 minuten waarin de ander voorstellen doet of ideeën oppert. Het kan over van alles gaan. Zeg op alles ‘nee’. Zonder uitleg. Vervolgens reageer je op elke voorstel 5 minuten met ‘ja maar…. . Tot slot zeg je op alle voorstellen ‘ja en…’ en je borduurt voort op het idee van de ander. Wat is het effect op de sfeer en de kwaliteit van de ideeen? Hoe voel je je erbij? En de ander?
- Lees Ja maar, wat als alles lukt? En Omdenken van Berthold Gunster. Goede boeken. Op zijn www.ja-maar.nl vind je nog meer leuke info.
Veel succes! Ik stel je reactie zeer op prijs. Herken je je ge-ja-maar? Hoe pakte jij het aan? Wat was het resultaat? Laat het ons weten op de weblog.
Hartelijke groet,
Herkenbare nieuwsbrief; een altijd actieve ratio. Ik volg nu met veel wandelplezier ook het online wandelprogramma, maar het is me nog niet gelukt helemaal vrij te fantaseren in week 4. Ik fantaseer en wens nog een extra weekje eraan vast.
Leuke site: ja maar. Mijn winst zit heel duidelijk in de nee-want. De nee-want is wel in ontwikkeling en het lukt steeds beter mijn eigen wensen belangrijk te vinden.
Hallo Heleen,
Wat leuk dat je plezier hebt aan mijn online-wandelprogramma!
Is het gelukt een beetje vrij te fantaseren? Dat is al een begin. Kun je daar al iets van waarmaken? Een klein stapje maken?
Maar, ik snap het ook: nee-want kan heel bruikbaar zijn om lekker op je veilige plek te blijven (in je comfortzone). Maar zo te lezen komt er een beetje rek in. Veel succes! Ik zie je op de Anti-Piekerdag van 22 maart. Leuk.
Groet, Hilde