We zijn bijna gekomen aan het eind van het jaar. De feestdagen staan voor de deur. Ik hoop dat je gaat genieten van fijne en vrije dagen. En het nieuwe jaar? Wordt komend jaar het jaar van plezier en voldoening op vele fronten en ook in je werk?

Misschien wordt 2012 het jaar waarin je nu echt dat gesprek aan gaat met je manager, voor jouw plezier en ontwikkeling. Of misschien vind je je nieuwe baan of neem je de stap naar je eigen onderneming, zoals Sabine (foto) uit bijgaand artikel doet. Wat zijn jouw plannen?

Sabine

Nieuwe coaches bij Het Coach Bureau

Het afgelopen jaar was een geweldig jaar. Ik heb heel veel gewandeld in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen met leuke mensen die flinke stappen zetten. Het waren 121 mensen. Maar ik heb het niet alleen gedaan.

Ik heb twee fantastische, leuke en deskundige seniorcoaches intensief ingewerkt in het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’. Zij hebben een aantal trajecten met succes uitgevoerd en ik ben heel blij om met hen samen te werken.

Ik stel ze graag aan je voor in het nieuwe jaar.

Ondergaande zon ~ Wandelpad langs de Kromme Rijn

Samen bereikten we mooie resultaten. Mensen namen hun wensen en dromen (eindelijk) serieus, kregen hun talenten en sterke punten in beeld, ontdekten welke functies ècht bij hen passen, gingen weer studeren, namen ontslag, stapten over naar nieuwe functies, herwaardeerden hun eigen functie door kleine wijzigingen of begonnen hun eigen onderneming, zoals Sabine uit het artikel.

Deze mensen voelen zich energieker en steviger en ‘grijze sluiers’ verdwenen. Er was minder somberheid, meer hoop en zelfvertrouwen om nieuwe stappen te zetten. Het werkte ook door in hun relaties want het heeft een enorm effect als je gaat doen wat je wilt in plaats van er alleen maar over praten (dat je niet doet wat je wilt).

Als je dichter bij jezelf komt en duidelijk ziet hoe talentvol, leuk, goed, krachtig en betekenisvol je bent, worden bepaalde beslissingen nu eenmaal eenvoudiger.

Ik gun het je van harte om in 2012 te kiezen voor datgene wat voor jou echt belangrijk is. En nu echt! Je bent natuurlijk welkom in een van onze wandelcoach programma’s bij mij of een van de andere coaches.
.


.

Artikel: Voor jezelf beginnen als coach, durf jij het?

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je helemaal niet op de goede plek zit op je werk? Dat je elke dag met lood in je schoenen aan de slag gaat omdat je diep in je hart weet dat dít niet is wat je eigenlijk wil? Maar dat je tegelijkertijd niet weet wat het dan wél is, en daarom maar gewoon blijft doorgaan?

Je bent niet de enige. Neem Sabine (34), die bij mij een wandelcoachprogramma volgt. Ze is van huis uit arbeids- en organisatiepsycholoog, en werkt de afgelopen drie jaar bij een groot arbo-adviesbureau. Eigenlijk weet ze al heel lang dat ze daar niet zo goed past. Het begeleiden van de cliënten vindt ze heel leuk werk. Maar de sfeer is na talloze reorganisaties negatief geworden, verschillende eilandjes bestrijden elkaar en Sabine vindt lang niet bij al haar collega’s aansluiting. Ze voelt zich op kantoor niet thuis, maar blijft wel gewoon naar haar werk gaan, steeds vermoeider en met steeds grotere tegenzin.

Sabine kookt

Langzaam gebeurt het onvermijdelijke: ze krijgt een burn-out en komt thuis te zitten. Als ik Sabine voor het eerst ontmoet, heeft ze een half jaar niet gewerkt. De rust heeft haar goed gedaan en ze is herstellende. Langzaam is er ruimte gekomen om na te denken over haar toekomst. Dat ze niet blijft werken waar ze zat, dat is duidelijk en ze is met haar werkgever in goed overleg over een ontslagregeling. Maar wat is het dan wél?

Overspannen

Het punt waarop Sabine zit als ze aan het wandelcoachtraject begint, dat zie ik vaker. Mensen die te lang blijven zitten op een plek waarvan ze eigenlijk weten dat die niet goed voor ze is. Als ze zich te lang naar hun werk blijven sleuren, raken ze, als het maar lang genoeg duurt, overspannen. Net als Sabine. Ergens blijven zitten omdat het nou eenmaal je baan is, is niet de beste optie.

Samen onderzoeken Sabine en ik tijdens onze eerste wandeling haar authentieke wensen zijn. Vooraf waarschuwt ze me. ‘Ik kan heel snel heel enthousiast worden over iets. Dat is heel leuk, maar soms ook erg vermoeiend. Voor mezelf én mijn omgeving. Dus laten we voorzichtig zijn.’

We zetten kleine stapjes. Dat ze met mensen wil werken, dat is meteen duidelijk. Ze is empathisch, maakt gemakkelijk contact en draagt bij aan een goede sfeer, merk ik. Na haar laatste werkervaring is haar behoefte aan vrijheid alleen maar toegenomen. Ze wil haar eigen keuzes maken, haar eigen tijd in delen en geen baas meer boven zich. Ze wil voor zichzelf werken!

Coach en trainer

‘Het liefst’, zegt ze, ‘wil ik zelfstandig coach en trainer zijn. Om mensen te helpen om te gaan met stress en andere werkgerelateerde problemen’.

‘Wat voor soort mensen zijn dat?’, vraag ik haar om het wat concreter te maken. ‘Waar worstelen zij mee? Omschrijf je werk eens? De plek waar je zit?’

‘Ik zit in een mooi, licht kantoor. Een prettige omgeving. Er zijn ook collega’s met wie ik samenwerk waar nodig. Dan staat er een klant voor de deur, een gevoelig en kwetsbaar mens. Die is dichtgeklapt om een of andere reden op het werk. Of hij of zij is juist heel emotioneel geworden. Hem of haar ga ik helpen.’

‘Hoe help je hen het allerliefste?’, vraag ik, ‘wat is jouw speciale aanpak?’.

‘Niet door alleen maar praten’, zegt Sabine beslist. ‘Ik heb veel meer in mijn pakket. Afwisselends manieren….’ Ze vertelt me dat ze als arbeidspsycholoog een aantal cursussen volgde: Reiki, mindfulness, intuïtieve ontwikkeling, NLP… Daarnaast is ze ook actief met yoga en hardlopen, en houdt ze van werken met beelden en vormen, foto’s, of kleuren.

‘Het liefst wil ik per persoon kijken wat het probleem is, en dan per keer uit één van mijn aanpakken kiezen die het meest aan de orde is. Iets dat bij die persoon en dat probleem op dat moment past. Daar word ik blij van. Dan voel ik dat mijn creativiteit er toe doet, dan ben ik op mijn best.’

Brief uit de toekomst

Sabine wordt enthousiast en wil stappen nemen. Ik vraag haar enkele succesvolle coaches te interviewen over het opzetten van een praktijk. En ze gaat de Talententest maken. Bovendien vraag ik haar ‘de brief uit de toekomst’ te maken. Dat is een brief die je op een zelfgekozen moment in de toekomst aan een vriend of vriendin schrijft, en waarin je over je leven en werk vertelt.

Appelboom

Sabine is door de buitenlucht en het wandelen in de natuur een beetje los gekomen. ‘Ik durf nu veel meer vanuit mijn gevoel te praten, in plaats vanuit mijn denken. Daar draai ik steeds in vast’, zegt ze aan het eind van de wandeling met een blij gezicht.

Sabine schrijft een brief vanuit 2016. Ze schrijft dat ze dan al vijf jaar succesvol coach is en een leuke man heeft. Ze heeft met veel plezier een opleiding tot energetisch therapeut afgerond en leidt een fijn, gestructureerd leven, met tijd voor gezond eten, dagelijkse yoga, hardlopen, en af en toe een goed bezoek aan het café. Dat zou ideaal zijn, een gestructureerd en gezond leven, met genoeg tijd voor liefde en gezelligheid.

‘Hoe zit dat nu?’, vraag ik. ‘Het lukt wel een beetje met een gestructureerd leven’, zegt ze, ‘maar ik zou het meer willen.’ We maken een plan maken, met een duidelijke en behapbare weekindeling en tijd voor alle dingen die ze belangrijk vindt. Dat doet haar goed. Het plannen geeft haar energie en richting, en later blijkt dat ze het gemakkelijk volhoudt omdat het plan zo helder en concreet is en ze de effecten merkt.

Netwerken

We wandelen in de zon. Sabine heeft in de tussentijd de coaches gesproken. ‘Het begint bij netwerken’, zegt ze. Een praktijk vestigen is in het begin vooral: praten met iedereen, contact leggen, weten wat je te bieden hebt. Gelukkig is netwerken iets dat Sabine gemakkelijk afgaat. Dat blijkt ook uit de Talententest die ze maakte, en de Talentenscan die ze haar vrienden en collega’s laat invullen. Sabine is empathisch, heel toegankelijk, stemt zich af op de ander, maakt een goede sfeer en heeft snel een klik met mensen.

Zelf merkt ze ook tijdens het coachingsproces dat ze goed is in netwerken. Zolang het maar authentiek voelt. ‘Ik merk dat verkramp als ik iets sta te verkopen’, zegt ze. ‘Maar als ik ben zoals ik ben, dan heb ik eenvoudig interesse in degene met wie ik praat. Dan heb ik een klik en is de ander vlot overtuigd. Ik leer steeds meer op mezelf te vertrouwen. Dat voelt geweldig aan.’

Ze is een gevoelsmens. Haar voorgaande functies vroegen veel rationele acties en dat ziet ze nu duidelijk. Geen wonder dat ze zich niet op haar plek voelde bij het arbo-adviesbureau. Het begeleiden van een persoonlijk proces past veel beter bij haar dan de theoretische inhoud van het standaard arbeidspsychologische werk.

Eerste klanten

Langzaamaan formuleer ik samen met Sabine een passende werkomschrijving: Sabine wil mensen helpen die vastgelopen zijn omdat ze zich kwetsbaar voelen, in korte of middellange coachtrajecten. Ze wil vanuit verschillende creatieve invalshoeken de ander weerbaar maken zodat ze heldere keuzes kunnen maken in hun werk en leven. Zo’n groei- of veranderingsproces begeleiden vindt ze het allerleukste.

Een paar weken later zien we elkaar weer. Het gaat lekker – ook omdat ze een fijne yogaweek heeft gevolgd in Frankrijk. Sabine is haar bureau gestart, heeft een begin gemaakt met haar website en is met allerlei mensen – coaches, maar ook toekomstige klanten – gaan praten.

Het gevolg van al die acties? De eerste paar opdrachten zijn al binnen! Bij een gerenommeerd HR-bureau kan ze een aantal loopbaan- en outplacementtrajecten uitvoeren. Via een vriendin die in de salestrainingen zit, heeft ze al enkele klanten om te coachen en ze geeft een aantal trainingen. Allemaal uit haar netwerk. ‘De eerste facturen zijn op de bus gedaan en dat is een erg lekker gevoel’, zegt Sabine.

Zo is Sabine in relatief korte tijd uitgegroeid tot een zelfverzekerde zelfstandige coach en trainer. Door heel veel te praten met mensen die ze interessant vindt, door plannen te maken en uit te voeren, en door lekker te bewegen. Ze is een coach geworden die juist die mensen kan helpen die meemaken waar zij zelf ook doorheen moest. Mensen die vastgelopen zijn, maar die door een passend creatief coachingstraject weerbaarder en gelukkiger worden. Net als zijzelf.

Tips

  • Zuigt je werk al je energie uit je, en weet je diep van binnen dat je baan niet bij je past? Wacht niet te lang met aan de bel trekken. Onderneem actie. Praat met mensen of zoek een loopbaancoach. Maar vooral: blijf niet stilzitten. Dat is zonde van jou, jouw talent en zelfs je gezondheid.
  • Schrijf je ‘brief uit de toekomst’. Dat is een brief die je schrijft vanuit de toekomst. Je kiest een jaartal bv 2014 en aan een dierbare schrijf je hoe het je de afgelopen jaren is vergaan en welke successen je bereikte. Op deze manier wordt helder welke stappen je allemaal wilt maken. Je kunt de brief echt opsturen, en er over praten, maar je kunt hem ook voor jezelf houden.
  • Als beginnend coach kun je klanten vinden door een goede internetmarketing (website, blog, nieuwsbrieven, zoekmachineoptimalisatie) maar onderschat de kracht van het ouderwetse offline netwerken niet. Ga praten met mensen die interessant voor je zijn!
  • Luister naar je zelf, en trek je wat minder aan van je omgeving. Uiteindelijk zullen de mensen om je heen je steunen, zeker als ze zien dat jij gelukkiger wordt van de keuzes die je hebt gemaakt.
  • Een boek waar Sabine veel aan had: ‘Vrij zijn, waar je ook bent’ van Thich Nhat Hanh. Een dun boekje maar vol met nuttige en bruikbare informatie.

Ik wens je veel succes en ik stel je reactie zeer op prijs: je kunt die in het reactieveld onder dit artikel achterlaten.

En ik wens je heel fijne feestdagen met je dierbaren. Voor het nieuwe jaar wens ik je moedige besluiten op weg naar geluk, plezier, succes en vervulling.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau