In het blog van vorige week nam Anneke ontslag. 

Ze werkte als rivierkundig adviseur. Na de overname door een groot bedrijf raakte ze gefrustreerd door de logheid en bureaucratie. Ze wilde regie en vrijheid.
Anneke startte twee bedrijven: in rivierkundig advies en in fietstrainingen.

Anneke

Het is nu 3 jaar later: hoe is het haar vergaan?

Anneke:

“Het gaat heel goed. Al vanaf het begin heb ik veel opdrachten voor rivierkundig advieswerk binnen gehaald: van kleine klussen tot grote projecten. Mijn klanten? Verschillende opdrachtgevers: andere zelfstandigen, grote en kleine adviesbureaus, aannemers en Rijkswaterstaat.

Mijn grote voordeel is dat ik specialistisch werk doe. Dat is gelijk een tip voor de starter: specialiseer je. Ik ben zichtbaar. Opdrachtgevers weten mij te vinden. Ik hoef eigenlijk geen acquisitie te doen.

Goed werk afleveren is vanzelfsprekend belangrijk. Dat lukte in mijn baan niet meer. Nu lever ik weer mijn eigen kwaliteit. Heerlijk.

Tip: je product is je visitekaartje. Vaak rolt uit het ene project weer een volgende opdracht. Bovendien tippen tevreden klanten anderen over je kwaliteiten. 

Ik werk samen met andere zelfstandigen. Als collectief (netwerk) kun je verschillende diensten leveren. Opdrachtgevers hebben meer vertrouwen in een groep zelfstandigen. Je kunt elkaars werk controleren en elkaar vervangen. Kwaliteit en continuiteit is ge waarborgd. Met het netwerk concurreren we met grote adviesbureaus. Zo won ik vorig jaar samen met twee zelfstandigen een grote opdracht bij Rijkswaterstaat.

Als specialist werk ik het liefst voor integrale projecten: meerdere specialisten zijn er bij betrokken. Mijn bijdrage combineer ik met de wensen van andere specialismen. Dat is leuk. Het project wordt dan breder gedragen en komt dan echt een stap verder. Ik krijg veel waardering. Ze hechten waarde aan mijn inbreng.

Ik werkte bijvoorbeeld mee aan een groot Ruimte voor de Rivier project langs de Nederrijn. Boskalis en Grontmij voeren het uit. Het was leuk om in een hecht team te werken. Ik leerde veel over het inhoudelijk werk maar ook over processen en politieke belangen.

Ik geniet van mijn vrijheid en onafhankelijkheid. Ik deel zelf mijn tijd in. Ik werk op mijn manier. Ik vind het leuk om met verschillende mensen te werken, voor verschillende opdrachtgevers.

Met mijn advieswerk verdien ik genoeg om tijd over te houden voor andere dingen. Ik verdiep me in stadslandbouw. Ik deed een 3-daagse cursus om efficiënter te werken. En ik heb tijd om te fietsen, natuurlijk.

Anneke op de fiets

Fietsen

Mijn fiets-trainings-bedrijf, Asfaltspaghetti, loopt steeds beter. Ik volgde een opleidingsjaar bij de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie). In 2010 trainde ik als stage een groep fietsers en daarna gaf ik ook clinics. Leuk om te doen, maar gek om te merken dat er fysieke grenzen zijn. Ik kan niet eindeloos trainingen geven. Herstel is een belangrijk onderdeel van training anders word je zo vermoeid dat je overtraind raakt.

Ik trainde ook een groep die in 2011 Tour for Life ging fietsen. Twee ervan geven spinningles bij Herenstraat 33. Het klikte. We kregen allerlei ideeën en maakte het concreet. Samen bieden we nu een binnen-buiten-programma aan voor wielrenners. Daar is veel belangstelling voor: enthousiaste fietsers, van beginners tot gevorderden.

Vanuit deze club richtten we begin dit jaar het Cycle Training Center Utrecht (CTC) op. Wielrenners volgen de binnen- en buitentrainingen in blokken van 4 weken. Je (klim)uithoudingsvermogen en techniek verbetert: je gaat beter en harder fietsen. Het resultaat: zelfverzekerdheid! Dat werkt door. Ook als je af stapt.

We ontwikkelden ook een afwisselend winterprogramma met mountainbiken, clinics en gezamenlijke tochten. Afgelopen weekend zijn we op mountainbikeweekend geweest in Winterberg (Sauerland). De deelnemers waren laaiend enthousiast en blij met dit initiatief, voor herhaling vatbaar! Genoeg te doen dus.

Nog meer tips van Anneke als je voor jezelf wilt beginnen

  • Wees klantgericht maar stel je grenzen. Als zelfstandige heb je een beperkte capaciteit. Word niet arrogant als het goed gaat. Geen opdrachtgevers, geen werk.
  • Zoek ontspanning. Gun jezelf tijd om na te denken of te praten met anderen. Het brengt je op nieuwe ideeën.
  • Jouw (Hilde) rekenvoorbeeld hielp me enorm. Hoeveel uren moet ik werken om uit de kosten te komen? Wat zijn mijn kosten? Wat is mijn uurtarief? Ik kwam uit op 10 uur per week. Ik wist dat dat haalbaar was.
  • Spreek mensen in andere vakgebieden of werkvelden. Luister en denk mee. Je netwerk wordt op die manier groter en je ontmoet bijzondere mensen. Het kost tijd, maar er komt een moment waarop je iets terug krijgt.
  • Investeer in je netwerk. Opdrachten komen eerder uit je (eigen) netwerk dan uit koude acquisitie.
  • Kijk naar je talentenlijst. In de waan van de dag verlies je ze uit het oog. Door ze er bij te pakken blijf je scherp.
  • Volg de workshop ‘Een goede start met de KvK en de Belastingdienst’. Nu weet ik waar voordelen zitten. Maar regel je belastingaangifte niet zelf. Ik heb een belastingadviseur. Het is voordeliger om hem de belastingaangifte/jaaropgave te laten doen dan dat ik het zelf doe.
  • Wandel natuurlijk. Maar fiets ook! Dat kan ook in de natuur. Heb je zin om fietstrainingen te doen? Wil je trainen voor een bijzonder fietsdoel? Kijk op http://www.cycletrainingcenter.nl/.

Succes zou ik zeggen!”

Groeten van Anneke

Dank Anneke voor je verhaal en tips.
Heb jij (lezer) nog meer tips, vertel ze ons op mijn weblog.
Hartelijke groet,
Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau