Lange tijd was de natuur vooral een plek voor hobby en vrije tijd. Een plek om tot rust te komen of te sporten. Voor een aantal ook een beetje saai. De wezenlijke dingen gebeurden immers in de stad. De natuur, er was genoeg, dus je hoefde er niet zo zorgvuldig mee om te springen. Ondertussen, blijkt uit onderzoek, zijn stadse mensen minder gelukkig, leven ze stressvoller en voelen ze zich vaker moe. Al dat werk ook…

Herontdekte waarde van de natuur

Het was al eerder onderzocht maar nu ontdekken we het pas echt: de natuur heeft een enorm gunstig en positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Met groen in de buurt zijn we gezonder en gelukkiger. Enkele effecten zijn:

 • Je bloeddruk en hartslag verlaagt. Zelfs hartproblemen die mensen hebben verminderen aanzienlijk, en gewicht daalt.
 • Als je last hebt van angstgevoelens en depressie dan vermindert het als je in de natuur bent. We voelen ons positiever, milder en optimistischer.
 • We ervaren meer helderheid in ons hoofd en kunnen ons beter concentreren.
 • Gepieker en getwijfel wordt minder en complexe besluiten kun je wel nemen.
 • En zelfs zelfdiscipline neemt toe; gemaakte afspraken komen we eerder na, we komen eerder in actie voor wat we echt willen.

Dit zijn maar enkele effecten van vertoeven in de natuur.

Natuur, een gratis medicijn, besparing 400 miljoen

Het voordeel is dat de natuur vrijwel gratis is. Misschien leef je in een groene omgeving. Mogelijk moet je een stuk fietsen of met de auto/bus er naar toe. KPMG rekende bovenstaande voordelen door en komt op een besparing op ziektekosten van 400 miljoen per jaar. Dat is aanzienlijk. Zij pleiten voor meer groen in de stad zodat natuur naar je toe komt.

Ontmoet wandel- en natuurprofessionals op IPPS symposium

Het driedaagse International People en Plant Symposium wordt voor de 11e keer gegeven en komt voor het eerst naar Europa en wel naar Nederland! Het sluit helemaal aan bij de actuele herwaardering van de effecten van de natuur Dit is een unieke kans om een royale hoeveelheid professionals: (tuin-)therapeuten, tuin- en landschapsarchitecten, wandelcoaches, wetenschappers, opleidingsinstituten en professionals uit het bedrijfsleven te ontmoeten.

Ook ontmoet je er mensen uit de hele wereld uit verschillende en aangrenzende disciplines. Zij vertellen over hun onderzoekswerk zodat we een internationaal perspectief kunnen ontwikkelen over de effecten van natuur op de gezondheid en leven.

Prachtige locatie

Op het sfeervolle Kasteel ‘de Berck’ (vlakbij de Floriade) in Venlo, vindt op 6, 7 en 8 september 2012 het 11e International People Plant Symposium (IPPS) plaats met als thema: ‘Diversity: Toward a new Vision of Nature’.

Dynamisch Programma

Het programma is een dynamische en kleurrijke ervaring met levendige lezingen, presentaties en tal van workshops betreffende het contact tussen mens en natuur. Er is tevens een cultureel programma, een informatiemarkt en een platform voor discussie en ontmoeting tussen wetenschappers, beleidsmakers en uitvoerders betrokken bij natuur en gezondheid.

Keynote speakers 

De keynotespeakers spreken over actuele resultaten van recent onderzoek over de effecten van natuur op gezondheid, ervaringen met groen in het onderwijs, de rol van de natuur in de gezondheidszorg en nieuwe visies en kansen voor het bedrijfsleven.

 • Agnes van den Berg (WUR, RUG),
 • Jerwin Tholen (KPMG),
 • Matthijs Schouten (WUR, Staats bosbeheer),
 • Bram van de Klundert (WWF),
 • Peter Merry (Wisdom University),
 • Joseph Cornell (Sharing Nature)
 • Willem Beekman.

Er zijn nog kaarten beschikbaar. Je bent welkom! Voor meer informatie over programma, sprekers en workshopleiders kijk op www.IPPS2012.com. Je kunt je hier gelijk aanmelden.

Welkom!

Nationale Wandelcoachdag, ook op IPPS symposium

In het hele land organiseren wandelcoaches op 8 september activiteiten om te laten zien hoe waardevol, leuk en zinvol het wandelen in de natuur is, en het werk van de wandelcoaches.

In het kader van de Nationale Wandelcoachdag geef ik op 6 en 8 september op dit unieke symposium IPPS de wandelworkshop ‘Van Piekeren naar Lef’. Het is een wandelworkshop waarin je leert om met meer zelfvertrouwen te leven. Iedereen is welkom om kennis te maken met het werk van een wandelcoach en natuurlijk minder te piekeren.

Wandelworkshop van Piekeren naar Lef. Pluk de vruchten van wandelen in de natuur.

Want, stel je hoge eisen aan jezelf? Ben je kritisch naar je zelf en voel je je daardoor onzeker? Heb je de neiging om naar jezelf te kijken door de ogen van de ander en ‘vergeet’ je wat jij nu wilt? Zou je je eigen koers willen en durven varen?

Je bent niet de enige. Veel mensen hebben de gewoonte om kleine fouten zwaar te laten wegen en successen voor lief te nemen. Dat kost veel energie. Je doet jezelf te kort.

Het is mogelijk om natuurlijker en met meer zelfvertrouwen te leven. 

Hoe? Door je zelfcompassie te ontwikkelen! De natuur helpt je daarbij. In deze wandelworkshop leer je hoe om kunt gaan met de kritische gedachten zodat je je eigen koers vaart. Je voelt je meer zeker en je maakt keuzes. Je werkt met meer lef, plezier en je piekert veel minder!

Je bent welkom op 6 en/of 8 september op het mooie Kasteel ‘de Berck’ in de prachtige natuurlijke omgeving (vlakbij de Floriade in Venlo).

Meld je hier aan. Voor een toegangskaart kun je alle lezingen volgen en een keuze maken uit de workshops. Heerlijke biologische lunch en dagverzorging zijn inbegrepen. Je ontvangt tevens een gratis toegangskaart voor de Floriade! Deelnemers aan mijn workshop ontvangen mijn pas verschenen wandelboek ‘Op weg naar plezier in je werk’ cadeau.

Welkom en hartelijke groet,

Hilde Backus
©2010-2012
www.coachbureau.nl

**********************************************************************

Wil je de voordelen van de natuur ervaren? In het individuele wandelcoachprogramma ‘Ontdek je talent en wie je bent’ nemen we de tijd voor je en geven we exclusieve aandacht en rust.

In 4 heerlijke wandelingen, samen met mij of een van mijn gespecialiseerde wandelcoaches, ontdek je weer wie je werkelijk bent en wat je wilt als je jezelf waardeert. Je krijgt helderheid, hoop en energie. Je ontdekt welke besluiten je wilt nemen. En je gaat ze nemen! Op weg naar een leven en carrière waarin je met meer gemak, ontspanning en plezier je talenten inzet en verder ontwikkelt. Kijk op ‘Ontdek je talent en wie je bent’.
**********************************************************************

Wil je deze zomer eens lekker in je eigen tijd aan de wandel gaan? En op je eigen gekozen wandellocatie(s) stappen zetten op weg naar voldoening en plezier in je werk? Bijvoorbeeld op je vakantieplek in binnen- en buitenland. Dan kan met het heerlijke en resultaatgerichte Online Wandelprogramma ‘7 wandelingen op weg naar plezier, vervulling en succes in je werk, zodat je gaat floreren’. In dit programma ontvang je 7 wandelmodules die je met gemak en plezier in je eigen tijd kunt doen en je leert al wandelend, stap voor stap hoe je weer kunt floreren in je werk. Kijk op Online Wandelprogramma 7 Wandelingen op weg naar plezier, vervulling en succes in je werk.

**********************************************************************

In mei verscheen mijn nieuwe wandelboek ‘Op weg naar plezier in je werk’

Bestel het hier. En ga op weg naar plezier!

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau