Yvon (47, foto) volgde de Wandelcoachopleiding en deelt graag haar ervaringen. Oorspronkelijk begeleidde ze mensen bij re-integratie en werkloosheid. Daarna werkte ze als loopbaanadviseur in een academisch ziekenhuis. Toen hier een reorganisatie kwam, mocht ze blijven maar ze kreeg wel een andere functie: beleidsadviseur.

Yvon:

Ik twijfelde al een jaar. Het was best leuk werk en ik was er goed in maar ik miste iets in mijn werk als beleidsadviseur. Steeds vaker kwamen mensen naar me toe, om gesprekken te voeren. Dáár werd ik blij en enthousiast van.
Toen wist ik het weer: ik wilde iets kunnen betekenen in één op één situaties. Gek hè, dat je zoiets kan vergeten.

Om mijn wens te uiten heb ik alle dingen die voor mij belangrijk waren op een rij gezet. Met behulp van een coach heb ik het gesprek met mijn leidinggevende voorbereid. Daardoor wist ik de juiste toon te vinden.

Als ik iets anders wil moet ik er zelf werk van maken

Mijn leidinggevende deed een aantal toezeggingen, maar dat schoot niet op. Op een bepaald moment realiseerde ik me: als ik iets anders wil dan moet ik er zelf werk van maken. Ik wilde niet langer wachten op besluiten in zo’n grote organisatie. Ik wist dat ik als coach en ook trainer verder wilde. Ik nam het heft in eigen hand. Dat gaf een energieboost!

In mijn jaargesprek gaf ik vervolgens aan dat ik het fantastisch zou vinden om dit binnen de organisatie te doen maar als dat niet mogelijk was, dan zou ik mijn eigen pad zoeken. Kicken hoor!

Ik zat niet stil

Het was zo bevrijdend, dat ik duidelijk had aangegeven wat ik wilde. Ik hoefde de schijn niet meer op te houden en kon ontspannen mezelf zijn. Mijn leidinggevende deed haar best voor mij en ik kon Insights-trainingen gaan geven en af en toe werd me een training en een coachtraject toegeschoven.

Maar zelf zat ik ook niet stil. Ik oriënteerde me op een opleiding tot ritueelbegeleider bij verlies. Dit bleek toch niet iets voor mij te zijn. Maar ik had mijn doel voor ogen en door het heft in eigen hand te nemen schoot ik als het ware uit de kramp.

Grijp je kans!

In die periode was ook de voorlichting van de Wandelcoachopleiding. In mijn achterhoofd speelde al een tijdje dat ik wandelen ook erg leuk vond. Dus toen ik de voorlichtingsbijeenkomst voorbij zag komen, dacht ik: grijp je kans!  

Op de voorlichtingsbijeenkomst voelde ik dat het klopte. Dingen die mij aanspreken, kwamen hier samen en ik werd heel enthousiast. Het voelde als thuiskomen. Dit is wat ik wil en ik ga dit gewoon doen. Dit is mijn pad!

Amelisweerd

Wandelcoachen en mijn bedrijf

Ik ben voorstander van het oplossingsgerichte werk. Werken met wat er is en vooral kijken naar de dingen die goed gaan. Onderzoeken waar je meer van wilt. Dat sprak me al aan bij mijn coachopleiding, maar dit was concreter en beter toepasbaar in de Wandelcoachopleiding.

Een kader kunnen neerzetten en in relatief korte tijd resultaten boeken. Dat was het coachende deel wat me in de Wandelcoachopleiding aansprak, nu met een toegevoegd aspect van compassie. Maar ook het concreet werken en nadenken over je eigen bedrijf. Die combinatie is perfect.

De opdrachten waren heel waardevol. Ze helpen om elke keer weer een stap te zetten. Zo werd het proces gaande gehouden en werden plannen ook werkelijk concreet.

Buiten zijn en bewegen

Hoe de natuur bij coaching kan worden ingezet, daar had ik niet zo’n goed beeld van. Voor mij was het buiten zijn de aantrekkingskracht; buiten zijn en het bewegen.

Ik ben en voel me geen natuurcoach, geen boomknuffelaar. Natuurlijk maak ik wel gebruik van de natuur. Maar dan meer gericht op het stilstaan bij een mooie vogel die voorbij vliegt.

De extra natuurinformatie van boswachter Norbert Kwint: daar heb ik van genoten. Bewonderenswaardig hoeveel dingen hij opmerkt en dan ook nog kan benoemen. Ik vond het heerlijk om te ervaren en het heeft me zeker geïnspireerd. Weten wat de mogelijkheden zijn, maakt dat ik daarvoor bewust kan kiezen.

Tijdens het wandelen verandert je omgeving. Natuurlijk kun je dit gebruiken, maar dat hoeft niet per se. Ik neem de mensen mee om letterlijk op pad te gaan en samen een stukje te lopen. Het is ook niet zo erg als er een keer een stilte valt.

Oefenen met collega uit de Wandelcoachopleiding

Lef ontwikkelen bij vrouwen tussen 40 en 55

Veel vrouwen tussen 40 tot 55 jaar lopen rond met het gevoel dat ze hun werk wel goed doen maar zich afvragen of ze er nog wel genoeg plezier in hebben. Uit ervaring weet ik dat je, voorafgaand aan verandering, moet ontdekken wat je werkelijk wilt. Dat moet je onderzoeken. Daarna kun je nagaan wat je zelf nu al kunt veranderen om je dichter bij je doel te brengen.

Deze vrouwen wil ik begeleiden. Het lef in hun wakker maken, zodat ze dit kenbaar kunnen maken op hun werk. Ik breng hen letterlijk in beweging en help hen plezier en zelfvertrouwen in het werk terug te geven of te vergroten.

Ervaringen delen in de groep

Ik vond het erg prettig om tijdens de opleiding in een groep te werken. Ervaringen uitwisselen met twaalf mensen die allemaal in de opbouwfase zitten en allemaal een eigen pad kiezen. Je hoort en leert veel van elkaar. Je inspireert elkaar, en je ontdekt door de verschillen ook dat bepaalde dingen voor jou niet geschikt zijn. Ook dat is een wezenlijke kracht van de opleiding.

Tijdens de opleiding werkten we in een zogenaamde mastermindgroep van vier cursisten. Met deze groep gaan we gewoon door! Die vorm is fijn en het past prima qua tijdsbesteding. Ik kijk ook erg uit naar het terugkommoment in juni met de hele groep. Lekker bijpraten en een volgende stap zetten!

Wandelcoach op de werkplek

En op mijn werk? Ik heb een andere rol gekregen! Ik verzorg trainingen, coördineer de interne coachpool en ik houd me bezig met individuele coaching: ik ben steeds meer de wandelcoach op mijn werk. Te gek!

Amelisweerd

Mijn stijl: spreek je uit!

Mijn eigen stijl van coachen? We kijken samen naar wat kán en hoe je dat kan uiten. Spreek je uit, zo ontstaat er ruimte. De ander weet dan wat je wilt en er kan worden gekeken naar mogelijkheden die er zijn. Als je je niet uitspreekt, focus je jezelf in je hoofd op wat niet kan. Door jezelf uit te spreken komen dingen op je pad en dan kun je die kansen pakken. Dat is fantastisch.

Het zit echt in het persoonlijk leiderschap. Want als je niet aangeeft wat je wensen zijn, hoe kan je dan van een ander verwachten daar iets mee te doen? Ga op zoek en ga het gesprek aan.4

Wandelcoachen: nieuwe inzichten en methodes

Ondanks dat ik al ruime ervaring had in het coachen, heeft de Wandelcoachopleiding zeker toegevoegde waarde. Er is veel aandacht voor de opbouw van het coachgesprek, het neerzetten van een context. Je leert nieuwe inzichten en methodes. Een aantal zal ik wel toepassen en een aantal niet, ik kan kiezen.

Ik kan de Wandelcoachopleiding echt aanraden aan mensen die al een achtergrond als coach hebben of in het voeren van coachende gesprekken op hun werk. Wandelcoachen is veel meer dan een gezellig gesprek buiten: de vragen die je stelt, de verleiding adviezen te geven, wat maak je los bij de ander, hoe bouw je zo’n gesprek op, waar zit je in je coachtraject, wat doe je wel en niet met de natuur en hoe breng je het tot een goed einde? De Wandelcoachopleiding was een zeer waardevolle aanvulling.

Dank Yvon, voor je duidelijke en persoonlijke verhaal!

Ben je een vrouw tussen 40 en 55 jaar, ben je goed in je werk, maar je voelt het plezier wegebben? Wil je stappen nemen en ook uitkomen waar je voor staat?
Kom dan in beweging en wandel met Yvon! Kijk op www.yvonbeemsterboer.nl.

Wil je reageren op het verhaal van Yvon? Laat je reactie horen op ons weblog

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau