Succes blijmakend? Veel mensen lijden onder de succes druk. Wandelcoach Betsy Nobel: Het gaat mij juist niet om dat vlotte succes, maar om dieper kijken in je leven. Wat is de zin van je leven? Vanuit welke waarden wil je leven en hoe maak je dat concreet in je dagelijks leven? En het gaat me ook om ‘zin’ als in plezier.

20150915Betsy

Betsy

Wandelcoach Betsy Nobel is al jaren predikant in Terwolde en De Vecht, nabij Deventer. Na haar studie theologie leidt ze kerkdiensten en voert ze veel gesprekken met mensen die ingrijpende gebeurtenissen meemaken. Mensen zijn bijvoorbeeld ernstig ziek, verloren hun partner, hun baan en inkomen, of voelen zich eenzaam.

Sporen van verdriet en verlangen

Tijdens de Wandelcoach Opleiding merkt Betsy dat letterlijk in beweging komen ook beweging in de geest geeft. Een van haar proefklanten is gescheiden en zat daar in vast. Het verleden deed nog veel pijn. Met het wandelcoachen lukt het voor het eerst een opening te vinden naar haar verlangens en de toekomst. Het verdriet hoeft niet weg maar er is meer dan verdriet alleen.

Betsy: Eerder wilde ik mensen van hun pijn ‘af helpen’ maar nu zie ik dat het niet hoeft. Het is mooi dat er naast een spoor van verdriet ook een spoor van verlangen kan zijn. De concrete stappen die iemand dan neemt maken het verdriet minder zwaar.

Succes. Dat het moet geeft druk

Ik neem mensen nu veel meer mee naar buiten. Ik wil ook meer dertigers en veertigers uitnodigen want zij lijden zo onder de succes druk. Het gaat mij niet om dat vlotte en oppervlakkige succes, maar om dieper kijken in je leven: vanuit welke waarden wil je leven en hoe maak je dat concreet in je dagelijks leven? Maar het gaat me ook om ‘zin’ als in plezier. Als alles voelt als moeten dan heb je er geen zin meer in.

Verbondenheid

Zo coach ik nu bijna twee jaar een vrouw wier partner plotseling is overleden. Zij heeft een lichte handicap en haar man zorgde veel voor haar. In onze gesprekken herhaalt zij haar pijn en het gemis vaak, dat is geen punt. Ik luister altijd. Het verdriet mag er zijn (vaak kan de omgeving de aandacht voor groot verdriet niet meer opbrengen).

Maar toen we wandelden kwam er beweging in haar. Samen keken we naar de waarde van haar leven. Zij was in de relatie met haar man ook dingen van haarzelf kwijt geraakt. Nu had ze de kans om zichzelf te ontdekken. Samen ontdekten we nieuwe manieren om te reizen. Nu niet gebracht en gehaald door haar man, maar met de bus. Nu reist ze alleen. Door samen praktische dingen te doen ontdekken mensen ook hun waarden. Zij ontdekte zelfstandigheid en verbondenheid. Verbondenheid met mensen, met natuur, met de wereld. Dat blijft, ook als je je man verliest.

Succes. Van een andere orde

In de Wandelcoach Opleiding leerde ik ook om zelf niet te veel te blijven hangen in de pijn, zonder de pijn te bagatelliseren. Verlangen is daarbij prachtig om ruimte te geven. Dat maakt veel los in mensen, het geeft richting en het past bij mij. En weet je, als er dan succes is, is dat van een andere orde.

20150915wei

Toen stond ik naast een boomknuffelende man

Ik leerde om meer aandacht voor de natuur te hebben. Mensen ontdekken al iets als je ze vraagt bewust rond te kijken. Een man had grote moeite met contact leggen, met vriendschappen maken. We ontdekten hoe groot zijn verlangen was. Ik vroeg hem een boom te kiezen die hem aansprak.

 ‘Als de boom een mens was hoe zou je contact maken?’ Met zijn vingertoppen ging hij heel voorzichtig te werk. Toen ik zei: ‘als de boom een boom is, hoe is het dan?’ Ongeremd omhelsde hij de boom. Wow! Tja, daar stond ik met een gelukkige bomenknuffelende man in het bos.

Het zal nog wel spannend zijn voor hem, om het uit te breiden naar mensen, maar het royale gevoel dat contact maken hem gaf was nieuw voor hem.

De natuur heeft impact

De natuur inzetten leerde ik in de opleiding met duidelijke wandelcoach-opdrachten. De gekozen of toevallige beelden blijven vaak beter hangen dan woorden. Met een onrustige beroepsmilitair deed ik de eigen-tempo-oefening. Het grappige was dat toen we aankwamen bij de (doel)boom hij al iemand anders was. Een rustiger man. Zo snel kan het gaan.

Een vrouw, op zoek naar haar verlangen koos een ongeknotte knotwilg. De boom was duidelijk gehavend en gebutst, ze zag haar eigen leven erin. Maar deze boom had ook een bos weelderige takken. Dat er nog zoveel frisse takken uit de gebutste boom konden ontspruiten…, misschien kon er wel een nieuwe boom uit ontstaan! Het geeft haar ontspanning en hoop. Samen ontdekken we wat de weelderige takken concreet betekenen en wat ze gaat doen.

20150915zwaan

Verbondenheid blijft als succes wegvalt

Het gaat er mij om een diepere laag te herkennen en dan ontdekken hoe die er precies uit ziet. Daar is weinig ruimte voor in onze maatschappij. Het gaat om oppervlakkig succes en dan mis je toch een paar dimensies van je leven. Als je die wel vindt dan zie je dat bijvoorbeeld verbondenheid er ook is als succes wegvalt, als je ziek bent of als je geen werk hebt. Het geeft veerkracht en besef van kwetsbaarheid en dat niemand daaraan ontkomt. Alleen dat maakt al minder eenzaam.

Haar website is bijna klaar maar hier vind je alvast meer info van Wandelcoach Betsy Nobel Facebook.com/wandelnaarzininjeleven

De foto’s maakte Betsy in haar wandelgebied.

logo opl

Spreekt het werken als Wandelcoach je aan? Hou je van wandelen, mensen, de natuur en coachen? Wil je een professionele en goedlopende Wandelcoach worden?

Kijk op De Wandelcoach Opleiding en meld je aan voor een oriënterend gesprek.

Of kom naar de inspirerende (kosteloze) infomiddag. Ik vertel je alles over de toekomst van het vak van Wandelcoach, actuele trends en de vernieuwde Wandelcoach Opleiding, op 20 november in Bunnik. Je kunt al je vragen stellen. Ik zie er naar uit je te ontmoeten. Meld je meteen aan.

Je bent van harte welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau