Norbert Kwint geeft Bomenles in de Wandelcoach Opleiding. Hij verrast me steeds met zijn parate kennis en zijn nauwkeurig aansluiten bij vragen van de deelnemende Wandelcoach in opleiding. Norbert is ook Boswachter bij Natuurmonumenten. Vorig jaar rondde hij de Wandelcoach Opleiding af en ondertussen heeft hij zijn eigen Wandelcoachbureau.

norbert

Norbert Kwint:

Ik ben een natuurmens in hart en nieren. Als kind ging ik vaak met mijn ouders en 2 broers in de Renault 4 naar de Veluwe. We wandelden, speelden en dan altijd het vaste ritueel: mijn moeder haalde de pan koude macaroni uit de keukenhanddoek. Geborgen, zorgeloos en plezier.

Ik bof met mijn werk als Boswachter. Het geeft me vreugde om zinvol bezig te zijn met de natuur. Ik vertel graag over de natuur. Voorheen had ik een leidinggevende functie en coachte ik mensen in mijn team. Het persoonlijke contact en mensen verder helpen spreekt me aan. Als Boswachter, miste ik dat.

Coachen deed ik destijds op gevoel. Maar nu wilde ik professioneel met coaching aan de slag. Ik besloot om vier dagen te werken en de vijfde dag te reserveren voor het coachwerk. Ik wilde mijn wandelcoachbedrijf starten naast mijn baan.

Eén ding wist ik, dat snap je: ik wilde mijn kennis van de natuur combineren met het coachen. Ik wilde mijn liefde voor de natuur en mijn liefde voor mensen samenbrengen.

Complete opleiding

Ik googelde verschillende opleidingen en vergeleek ze op inhoud. Veel opleidingen zijn vooral gericht op zelfontwikkeling. De Wandelcoach Opleiding sprong eruit omdat je hier echt wordt opgeleid tot een degelijke wandelcoach. Ik wilde heldere instrumenten om goed te coachen in de natuur.

Bovendien leer je hier hoe je een bedrijf kunt opzetten, wie je klantgroep is en hoe de marketing werkt. En wel van iemand bij wie het duidelijk is dat het bij haar zelf erg goed lukt. Niet bedacht dus, maar werkend. Heel compleet, precies waar ik behoefte aan had.

Ik vond het een inspirerende opleiding met boeiende en actieve buiten-bijeenkomsten. Het was goed om zelf bezig te zijn. Ondertussen maakte ik toch zelf een heel proces door, dankzij reflectie en nieuwe inzichten. We hadden een fijne, homogene groep. We verstonden elkaar. Daaraan kon ik merken dat er selectie heeft plaatsgevonden. We leerden niet alleen van Hilde en de andere trainers, maar de hele groep leerde van elkaar. Een open proces.

Compassievol coachen

Ik vond het leuk en waardevol om de verschillende werkvormen aangereikt te krijgen. Ik heb veel geleerd van Hildes compassievolle houding, die vind ik heel mooi, zij voert het in alles door. Ze zegt het niet alleen maar doet het ook, ze is het.

Ik ben zelf behoorlijk kritisch. Het viel me op dat in al haar reacties iets goeds en waarderends zit. Ook als er iets te verbeteren valt. Dat heeft mij wel beïnvloed. Ik heb geleerd compassievoller te kijken naar anderen en mezelf.

Mensen zeggen het niet letterlijk tegen me maar ik zie wat het bij hen doet. Ik merk dat ik verder kom door mensen met compassie te benaderen.

Toegevoegde waarde van de mastermind-groep

Je krijgt tijdens Wandelcoach Opleiding bruikbare literatuur aangereikt. Daarnaast is er de mastermind-groep. Heel erg de moeite waard. Onze groep is na een jaar, nog steeds heel actief. We leren elkaar steeds beter kennen, vullen elkaar aan en ondersteunen elkaar.

Dit begon tijdens de opleiding en dat had een enorme toegevoegde waarde. De uitwisseling was intens. Nu nog bespreken we elkaars dilemma’s, we wisselen ervaring uit over de aanpak en praktische zaken.

2015-03-03 bomenles2

Eigen bedrijf

Inmiddels heb ik mijn eigen wandelcoachbedrijf. Het was een bijzonder moment, toen ik bij de KvK naar buiten stapte!

Ik heb 2 doelgroepen. Tijdens de opleiding leerden we al om onze niche te kiezen waar je zelf overeenkomsten en raakvlakken mee hebt. Als jij, lezer, thuis en in je vrije tijd creatief en uitbundig bent, maar op je werk juist introvert, en je wilt die uitbundigheid ook in je werk leven, dan moet je bij mij zijn. Dan ga je stappen maken!

Ik ken dat als geen ander. Ik ben actief in een zangkoor en leef me helemaal uit in het theater. Door die ervaring te integreren in mijn werk als Boswachter en Wandelcoach, voel ik me niet alleen vrijer, de sfeer is ook beter en ik ben effectiever in mijn werk.

Tweede niche

Gaandeweg ontstond mijn tweede niche. Ik wilde de natuur nog concreter inzetten met mijn boswachterservaring en de Toolkit die we vanuit de Wandelcoach Opleiding hebben gekregen. Ik richt me op coaches die de natuur meer bij hun coaching willen betrekken.

2015-03-03 bomenles

Bomenles

Dat doe ik ook bij de deelnemers van de Wandelcoach Opleiding. Ik geef ze Bomenles. Heel praktisch.
Hoe dat gaat? Kies je probleem en kies een boom. Ik ga daar op door met vragen en vertel over het type boom. Heb je gezien dat dit de grootste is of het is de kleinste maar hij heeft een afwijkende kleur? We kijken naar de diversiteit in kleuren, de diversiteit in vormen, de schors, de stam, het type hout, de plaats in het bos.

Het is verbazingwekkend dat de natuur een rol kan spelen waar mensen door geraakt worden. Mensen zijn verrast om te ontdekken dat het niet toevallig is. Ik vind het mooi om van de biologische kenmerken van de boom een vertaling te maken naar een vraagstuk en zo ideeën en antwoorden te vinden waar de ander verder mee komt.

De natuur geeft ruimte en vrijheid

Ik gun iedereen de inspiratie, de ruimte en de vrijheid van de natuur. Je kunt van de natuur genieten, lachen, tegen een berg bladeren schoppen en paddenstoelen bewonderen. De natuur is niet zwaar en serieus, de natuur is licht en zit vol humor.

Norbert Kwint

Ben je benieuwd hoe Norbert je kan helpen? Ben je introvert en wil je uitbundiger zijn op je werk? Of ben je (wandel)coach en wil je je kennis en toepassingen van de natuur uitbreiden?
Ga dan snel naar www.wandelennatuurcoach.nl en maak kennis met Norbert!

 

logo opl

Spreekt het werken als Wandelcoach je aan? Hou je van wandelen, mensen, de natuur en coachen? Wil je een professionele en goedlopende Wandelcoach worden?

Kijk op Wandelcoach Opleiding en meld je aan voor een oriënterend gesprek.

Of komt naar de inspirerende (kosteloze) infobijeenkomst. Ik vertel je alles over de toekomst van het vak van Wandelcoach, actuele trends en de vernieuwde Wandelcoach Opleiding, op 19 mei in Bunnik. Je kunt al je vragen stellen. Ik zie er naar uit je te ontmoeten. Meld je aan via de link. Je bent van harte welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau