Kelly van Koppenhagen: ‘Voorheen liep ik nooit buiten met de jongeren die ik dagelijks begeleid. Waarom deed ik dat niet?! Ik werk al jarenlang pal naast een natuurgebied …!’

Kelly sprankelt. Ze is naar eigen zeggen een ‘natuur-nerd’, studeert kruidengeneeskunde en volgde onlangs de Wandelcoach Opleiding. Dat veranderde haar manier van werken! Naast haar werk als School Maatschappelijk Werker is ze illustrator, ze maakt prachtige natuurtekeningen.

Kelly van Koppenhagen

Jongeren

Kelly is zeer bevlogen in haar werk. Ze werkt ruim 15 jaar bij Farent, een organisatie voor sociaal werk, waar ze jongeren begeleidt op een ROC. ‘Het is een dynamische en levendige werkomgeving. De jongeren zijn tussen de 16 en 25 jaar en hebben uiteenlopende problemen: somberheid, stress, problemen met familierelaties, een pestverleden, een extreem laag zelfbeeld, faalangst, huiselijk geweld, geen kleur meer in het leven zien. Mijn doel is dat ze beter in hun vel komen of dat ze de juiste hulp krijgen.’

Wereld op je rug dragen illustratie Kelly van Koppenhagen

Onderzoek

Dat het niet goed gaat met jongeren is bekend. In een uitgebreid Volkskrant artikel van afgelopen zaterdag (6 januari) zien onderzoekers op alle fronten de mentale problemen van tieners en jongvolwassenen de laatste jaren groeien. Vooral meisjes voelen zich het hardst geraakt. Ze bespreken ‘excessief’ hun zorgen, en angsten en somberheid met elkaar en dat zou kunnen bijdragen aan mentale problemen (co-ruminatie). Ze maken zich zorgen over oorlogen, het veranderende klimaat en de woningmarkt, aldus het artikel.

Veelgenoemde verklaring zijn verder de prestatiesamenleving: jongeren moeten op alle vlakken scoren, ouders die hen niet leerden grenzen te stellen en keuzestress. Zelf geven de geïnterviewde jongeren aan dat het door social media komt, vanwege de vergelijkingen en het commentaar dat ze elkaar daar geven. Het zijn precies die ontwikkelingen die Kelly ook ziet bij de jongeren op haar school.

In de natuur werkt het beter

Vanuit haar werkgever Farent volgde ze Incompany de verkorte Wandelcoach Opleiding voor Zorgprofessionals, Hulpverleners en Therapeuten. ‘Mijn leidinggevende Cecile van Damme volgde zelf de Wandelcoach Opleiding, paste het toe, ziet de effecten en zij is razend enthousiast over wandelcoaching. We kregen allemaal de gelegenheid om het te volgen.

Hoe je de natuur kunt verweven in je begeleiding en betere resultaten kunt boeken terwijl je wandelt en buiten bent, dat zie ik ook. Vorig jaar zomer deed ik mee aan jullie workshop om kennis te maken met wandelcoaching. Ik heb me meteen opgegeven!’

Wandelcoaching Kelly van Koppenhagen

Puur en eerlijk

Ondertussen heeft Kelly al met tientallen jongeren gewandeld. Tot haar verbazing gaan alle jongeren tot nu toe mee naar buiten. En als ze twijfelen dan vraag ik ze: ‘Wil je lekker naar buiten of wil je hier liever in dit muffe hok zitten?’. Dan is de keuze snel gemaakt, lacht Kelly. ‘De jongeren zijn eerlijk en puur. Ze geven het terug als iets niet oké is.’

Stiltes zijn oké

Kelly ziet veel voordelen van het wandelend begeleiden. ‘De jongeren praten veel makkelijker buiten, en als ze even niks zeggen, dan is het ook goed. Die stiltes hoef je niet op te vullen, de student gaat uiteindelijk zelf weer verder. Het gesprek gaat meer ongedwongen.

Veel jongeren vinden het fijn dat je elkaar niet de hele tijd aan hoeft te kijken, hierdoor voelen ze zich vrijer om iets te zeggen. Of juist even niet. En hoe dan ook hebben de jongeren weer beweging gehad!’

Meer energie

Soms heeft Kelly wel zes coachwandelingen op een dag. Voorheen voerde ze de gesprekken binnen. ‘Vanuit een hok zonder daglicht, vertelt Kelly en ze kijkt er een beetje zuur bij. ‘Ik geef me helemaal in een gesprek en ben gefocust. Na zo’n dag was ik helemaal leeg. Maar buiten is het anders. De natuur geeft me letterlijk zuurstof.

En doordat ik wandel, hoef ik minder aan het gesprek te trekken. Het gaat allemaal veel makkelijker. Ook de afronding gaat vanzelf. In het rondje dat ik loop, komt de school namelijk op een gegeven moment in zicht. Een natuurlijk moment om het gesprek af te ronden.’

Op z’n ‘Kelly’s

‘Begeleiden is voor mij niet nieuw’, zegt Kelly. ‘Maar het inzetten van de natuur wel. Tijdens de Wandelcoach Opleiding leer je verschillende oefeningen en technieken. Het is ook veel oefenen om het goed onder de knie krijgen. Nu heb ik die tools altijd paraat, en weet ze goed in te zetten op de juiste momenten. Ik snap de kern van deze stijl van coaching. En nu wil ik het ‘op z’n Kelly’s maken’: luchtig en gezellig. Want iedereen kan er zijn eigen stijl van maken.’

De natuur helpt

‘De natuur helpt altijd een handje, dat merk ik steeds opnieuw. Er gebeuren gewoon dingen waardoor een gesprek ineens een andere wending krijgt. Of waardoor iemand gaat praten, die eerst stil was.

Bijvoorbeeld een student van 18 jaar vertelde over haar moeder met Alzheimer. Haar moeder herkent haar niet meer, ze zal ook niet oud worden. De student wil liever niet meer naar haar moeder toe, ze had al geen goede band met haar. Haar hele omgeving moedigt haar aan om haar moeder op te zoeken.

Maar ze heeft haar standpunt ingenomen; ze gaat niet meer naar haar toe. Ik zei haar dat ik het zo krachtig van haar vindt dat ze hierin zo alleen durft te staan. En echt waar – dit verzin ik niet – terwijl ik dit zeg, vliegt er vlak boven ons zo’n V-vorm met wilde ganzen. En één gans vliegt uit die vorm. We kijken elkaar aan, glimlachen. Ongelooflijk toch, zo bijzonder!’

Of die keer dat ik met een leerling liep en ons gesprek op water kwam. Daar blijkt ze veel van te houden. Op mijn rondje komen we langs water, dus ik stel voor om erheen te lopen. Ik vraag haar wat ze zo mooi of fijn vindt aan water. Ze vertelt over de film Pocahontas, waar ze hun problemen weggooien in de rivier.

Ik nodig haar uit om háár problemen weg te gooien. Ze kiest met aandacht een tak en gooit hem in de rivier. En daarna nog een. Een diepe zucht. Toen was het oké. We gaan kijken hoe dit verder uitpakt, maar dit soort onderwerpen of oefeningen worden je door de natuur in de schoot geworpen.’

Blije wandelcoach

Als we het over de toekomst hebben, heeft Kelly een duidelijk beeld. ‘Mijn plan is om na het afronden van mijn studie Kruidengeneeskunde één dag in de week te starten met natuurgeneeskundige begeleiding én wandelcoaching. Een geweldige combinatie! En uiteraard bouw ik het wandelcoachen uit in het sociaal maatschappelijk werk op het ROC.

‘Ik heb ontdekt dat wandelcoachen zó dichtbij me ligt dat het bijna als vanzelf gaat, ik hoef er nauwelijks bij na te denken. Daar ben ik positief verrast over. Ik heb het gevoel dat ik hier mee door moet gaan. Want als het zo vanzelf gaat, dan heb je iets te pakken. Ik word enorm blij van het wandelcoachen. Ik hoop een hele goede wandelcoach te worden waar de mensen die ik begeleid ook blij van worden. En dat het een positief effect heeft op de mensen. Dat zou ik prachtig vinden!’

Meer tekeningen van Kelly van Koppenhagen vind je op Instagram: drawingplantlady.

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Wil je de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding volgen?

Je leert in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding een vernieuwende en verfrissende stijl van begeleiden die jou helderde handvatten geeft en je coachee richting, hoop en actie geeft. Je leert hoe je de effecten kunt versterken van je coaching door natuur betekenisvol te maken.

Alles wat we doen heeft een basis in de wetenschap. Niet saai of taai hoor, maar praktisch en behapbaar. Je leert hoe je mensen echt naar nieuw gedrag kunt begeleiden, want dan gaat er echt wat veranderen in het leven van je coachee.

En ook bij ingrijpende en lastige emoties ontdek hoe natuur kan verzachten en troosten, en ook hoe je in het wandelen emoties kan reguleren of tegenreguleren. Met onze leuke en ervaren ondernemerscoach leer je de basis van ondernemen. De principes kun je ook inzetten als je wandelcoaching op je werk wilt introduceren.

Hoe kun je aan de slag?

EMCC EQA-EIA Nobco-logo

Wil je de Wandelcoach Opleiding met NOBCO-variant?

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Je volgt dan dezelfde opleiding maar met enkele aanpassingen en zo volg je een erkende NOBCO-opleiding die opleidt tot Wandelcoach op Practitionerslevel.

Je hebt de Europese en stevige erkenning van het EMCC en je kunt je aansluiten als volwaardig coach bij de NOBCO. Lees hier meer en maak meteen een belafspraak via info@wandelcoach.nl. We geven graag meer info.

Wij zijn blij met het oordeel van de assessoren: In short, the training can be classified as clear, compact, targeted and of high quality.

Lees meer over de Wandelcoach Opleiding en meld je hier aan.

Heb je vragen? Mail naar info@wandelcoach.nl en we kunnen ook een belafspraak maken. Ik spreek je graag! Welkom.

Hartelijke groet, Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau