Ben je zorgprofessional, hulpverlener of therapeut?
Wil je het Wandelcoachen in de vingers krijgen?

Ontdek hoe je natuur op een toegankelijke manier soepel in je begeleiding verweeft. Ga met ons mee naar buiten en ontwikkel een nieuwe wandelgewoonte in jouw leven én in dat van je cliënt.

Heb je een mooie baan in zorg of welzijn en ben je na een dag begeleiden uitgeblust? Loop je soms vast in de vraagstukken van je cliënten?
Zoek je naar een verfrissende aanpak die beproefd is en goed werkt?
En zou je willen ontdekken hoe je niet alleen jezelf fitter voelt na een werkdag maar ook goede en misschien wel betere resultaten hebt met je cliënten?
Of: misschien weet je dat het goed is voor jou en je cliënten maar vind je het lastig om de stap naar buiten te zetten? En vraag je je af hoe je het praktisch regelt?

Wandel dan samen met ons naar buiten de natuur in. Hoe? Je leert het in de driedaagse training ‘Oplossingsgericht Wandelcoachen voor Zorgprofessionals, Hulpverleners en Therapeuten’.

Voor jou

Werk je als POH-GGZer, (school)maatschappelijk werker, psycholoog, jeugdprofessional, sociotherapeut, PMT-er, SPV-er of in een andere vorm van hulpverlening of zorg? Ga met ons mee naar buiten en ontwikkel een nieuwe wandelgewoonte in jouw leven én in dat van je cliënt.

Ontdek hoe je natuur op een toegankelijke manier soepel in je begeleiding verweeft. ‘Oplossingsgericht wandelcoachen voor zorgprofessionals en therapeuten’ is een heerlijke en praktische training waarbij je veel buiten bent. De training geeft je een stevige basis in je werk, het geeft je rust, je komt sneller tot de kern en hebt betere resultaten. Het is verfrissend, geeft jou en je cliënt een lichter gevoel. Je kunt je nieuwe werkterrein praktisch met kennis, vaardigheden, zelfvertrouwen en plezier tegemoet treden.

Waarom coaching voor therapeuten?

Ik hoor het zo vaak: zorgprofessionals en therapeuten die onze Wandelcoach Opleiding volgden zeiden na afloop: ‘wat is die coachende aanpak, wandelend in de natuur een verademing! Het geeft mijn cliënten hoop, ik werk minder hard, we zijn meer gericht op mogelijkheden en alles wordt lichter in de begeleiding. De cliënten gaan meer doen en het doet hen goed. Het komt door het wandelen in de natuur, maar zeker ook door jullie coach-methodiek. Meer professionals zouden dit moeten toevoegen in hun vaardigheden.’

Wandelcoaching ochtendnevel natuur

Wandelend begeleiden: het helpt!?

Wandelend begeleiden is fantastisch. Je nodigt je coachee uit om te wandelen in de natuur. Die ervaart de ruimte om zich heen. En ja, ook weer ín zichzelf. Ruimte om te leven! De wind door de haren, frisse lucht. Het lichaam beweegt: het bloed gaat stromen. Je coachee voelt zich weer mens!

Naar buiten gaan, wandelend coachen, de natuur betekenisvol maken: het helpt! Dat merken we. En we weten het ook uit onderzoek: als je mensen meeneemt in de natuur en de ruimte om hen heen en in hen zelf laten ontstaan, kunnen zij zich makkelijker met zichzelf verbinden en met de mensen om hun heen. Met een goede coachmethodiek kunnen ze keuzes maken die ertoe doen.

Wil je leren wandelcoachen en cliënten buiten begeleiden? Marian van Riel vertelt over het grote voordeel voor zorgprofessionals.

Wat leer je in de driedaagse training Oplossingsgericht Wandelcoachen voor zorgprofessionals en therapeuten?

Je leert praktisch toepasbare en effectieve methodieken waarmee je samen met je cliënt in de natuur, tot succesvolle resultaten komt. Onze methodiek is wetenschappelijk onderzocht door de Universiteit van Groningen (RUG, Hoogleraar Natuurbeleving en Omgevingspsychologie Dr. Agnes van den Berg), heeft zeer goede en hoopvolle resultaten en werd gewaardeerd door de onderzoeksgroep met een 8,7. Hier vind je de publicatie van het onderzoek.

Hoe leer je het? Door:

  • Heldere stappen! Je leert een fijne en aandachtige start in de natuur, behulpzame tussenstappen en je leert hoe je richting resultaten wandelt. Veel professionals ervaren onze aanpak als vernieuwend en heel toegankelijk.
  • Alles wat we doen heeft een basis in de wetenschap en je maakt kennis met theorieën die we praktisch vertalen en helder inzicht geven. Niet saai of taai.
  • Je leert praktische wandeloefeningen waarbij je de natuur betekenisvol kunt maken voor je cliënten. Er is niets zweverigs aan.
  • Je ontdekt hoe belangrijk verlangen is, hoe je cliënt hier contact mee krijgt en hoe dit energie en koers geeft.
  • Je leert hoe je mensen zelf kan laten zoeken, zonder jouw interpretatie, advies, of suggesties. Je leert behulpzame-vragen stellen die de ander helpen in zijn of haar eigen proces waarbij je even verlost bent van diagnoses en behandelplannen maar een mens-met-een-wens ziet. We hebben vaak gehoord hoe ontspannen dat voor je werkt. En je cliënt gaat dat voelen.
  • Je begeleidt je cliënt naar kleine, concrete gedragsstappen en je ontdekt hoe het lukt om de ander echt stapjes te laten zetten. Er gaat echt iets veranderen in zijn leven, en hij heeft de stapjes zelf bedacht.
  • Je leert hoe je met buitenoefeningen ingrijpende en lastige emoties kunt reguleren. En ook hier kan de natuur verzachten en troosten.
  • Je gaat genieten van het buitenzijn en het geeft je rust en ontspanning.
  • We kijken natuurlijk ook naar de praktische zaken die bij het wandelcoachen komen kijken, zodat het niet alleen fijn is maar ook daadwerkelijk haalbaar.
Incompany training wandelcoaching zorgprofessionals

Hoe kun je aan de wandel?

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. We geven een Incompany training aan jullie team of aan medewerkers in de organisatie. We stemmen af op jullie wensen. Eventueel is er de wens voor een aanvullend dagdeel met de boswachter (tevens wandelcoach). Heb je belangstelling? Mail naar . We nemen vlot contact op en bespreken de mogelijkheden.
    De Incompany-training voor zorgprofessionals in Waalwijk is op 26 september, 24 oktober en 28 november 2023 VOL
  2. Je volgt de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding en leert tevens hoe je voor jezelf kunt beginnen als wandelcoach en/of hoe je wandelcoaching binnen je organisatie integreert. Kijk hier voor meer info en aanmelding. Of mail ons: . We spreken je graag.

Wat ontvang je als je deelneemt aan Oplossingsgericht Wandelcoachen voor zorgprofessionals en therapeuten?

  • Gevarieerde en inspirerende opleidingsdagen
    We komen bij elkaar van 9.30 tot 16.30 uur (vanaf 9.00 uur ben je welkom en staan koffie/thee en lekkers klaar).
  • Één met één intervisie
    In twee intervisiebijeenkomsten met een collega uit de groep, bespreek je je voortgang en ondersteun je elkaar om soepel te worden in de wandelende begeleiding. Je doet dit aan de hand van heldere en leuke oefeningen en een bekrachtigend format.
  • Praktische WandelcoachToolkit
    Je ontvangt de Toolkit met helder omschreven wandelcoachoefeningen, die je ook tijdens de wandelingen met je (oefen)cliënten kunt gebruiken.
  • Literatuur & video’s als naslag en ter verdieping
    – Boek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7-stappenplan voor coaches die de natuur in willen’ (Boomuitgevers 2021) van Hilde Backus
    – Ebook ‘Op weg naar plezier in je werk’ (Forte Uitgevers 2012) van Hilde Backus
    – Verdiepende video’s over o.m. de theorie van (wandel)coachen en wetenschappelijke onderzoeken over het effect van groen op mentale gezondheid
  • Registerplein geeft je 37,5 PE-punten voor deze Wandelcoachtraining.
Oplossingsgericht wandelcoachen

Het programma Oplossingsgericht Wandelcoachen voor zorgprofessionals en therapeuten

Elke opleidingsdag staat in het teken van specifieke thema’s.

  • Dag 1: De Start en de Basis

    • Kom eerst zelf op adem in de natuur, en dan je cliënt (en kom in de mood)
    • Praktische aspecten van wandelend begeleiden
    • Natuuroefening om te zien hoe je natuur betekenisvol kunt maken
    • De Hartklopmethodiek, waardoor je vrij luistert en aansluit
    • Effectief (wandelend) intakegesprek, krijg heldere focus voor je begeleiding
    • Wetenschappelijke kennis over het effect van natuur op gezondheid. Lekker praktisch gebracht zodat je het ook makkelijk kunt uitleggen aan collega’s en evt. aan je cliënten.
  • Dag 2: Wandelcoachen naar wezenlijke resultaten

    • Eerst kom je op adem, nu door te vertragen. En: waarom je cliënt sneller gaat door te vertragen (en jij ook)
    • Verlangen ontdekken, waarom is het belangrijk? En hoe doe je het?
    • Sterkteperspectiefvragen: vragen die openen en kracht geven
    • Resultaatgedreven en gelijkwaardig waarderen
    • Haalbare gedragsstappen ontdekken, tussen de bomen
    • Heldere opbouw van de eerste coachwandeling
  • Dag 3: Wandelcoachen met diepgang en effect

    • Kom op adem in 7 stappen. Eerst jij, dan je cliënt
    • De waarde van Compassiewandelen
    • Emotieregulatie met inzet natuur en fysieke lichaam
    • Handige Toolkit boordevol wandelcoachoefeningen, voor allerlei vraagstukken
    • Heldere opbouw van de 2e en vervolg-coachwandelingen
    • Hoe rond je je begeleiding af: de laatste coachwandeling
    • Afsluiting van de driedaagse: je certificaat (37,5 PE-punten Registerplein)!

Wie zijn je trainers?

Marian van Riel

Bevlogen en zeer ervaren opleider, trainer en wandelcoach. Ze werkte 10 jaar in de kinder- en jeugdpsychiatrie en 8 jaar als preventiefuntionaris-ggz bij GGZBreburg. Zij weet als geen ander wat het betekent om met cliënten naar buiten te gaan in de zorg. Met haar aanstekelijke enthousiasme, uitstekende vermogen om af te stemmen op jou én de groep en haar deskundigheid, brengt ze je letterlijk en figuurlijk in beweging (en vervoering!). Marian geeft ook de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding, is gecertificeerd trainer Vakopleiding train de trainer bij de stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland en gecertificeerd Practitionerscoach bij de NOBCO.

Laetitia Hartman

Ze maakte een carrièreswitch van huisarts naar wandelcoach, trainer en arts-docent. Ze coacht jonge artsen, arts-docenten en co-assistenten. Laetitia is thuis in de zorg en zorgwereld, ziet de waarde van wandelcoaching en is enorm gemotiveerd om wandelcoaching toegankelijk te maken in de zorg. Zodat zorgprofessionals, ook bv POH-GGZers, patiënten en cliënten mee naar buiten nemen en daar begeleiden en gaan zien hoe ze sneller in beweging komen en vooruitgang boeken. Ze heeft gemerkt dat je zo je eigen werk nog heel lang leuk houdt en je zelf fris en energiek blijft.

Kwaliteit en erkenningen

Registerplein accreditatie logo

Registerplein accreditatie

Deelname aan de driedaagse training Oplossingsgericht Wandelcoachen voor zorgprofessionals en therapeuten (ID nummer: 527758) levert 37,5 registerpunten op voor de geaccrediteerde deskundigheidsbevordering voor bij Registerplein geregistreerde professionals.

Geregistreerde Onderwijsinstelling

Het Coach Bureau staat met de Wandelcoach Opleiding geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en voldoet dus aan de strenge Europese richtlijnen voor onderwijsinstellingen.

NRTO

Het Coach Bureau is lid van de Nederlandse Raad voor Trainingen en Opleidingen en De Wandelcoach Opleiding heeft het NRTO-keurmerk voor hoog gekwalificeerde en gevarieerde educatie.

Registerpsycholoog NIP

Hilde Backus is als Psycholoog NIP opgenomen in het Register Arbeid en Organisatie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Dat borgt vakbekwaamheid, kwaliteit en permanente educatie.

NOLOC Erkend loopbaanprofessional

Bij Noloc is Hilde Backus erkend loopbaanprofessional. Het Noloc toetst op groei, zorgvuldigheid, kwaliteit en deskundigheid.

Waar?

We geven de driedaagse training op een eigen locatie van je organisatie, of bijvoorbeeld op een van deze locaties in Nederland:

  • In Bunnik, bij Utrecht
    … op de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen ten oosten van Utrecht. In het hostel Stay-Okay Bunnik op het landgoed kun je goedkoop een voorovernachting boeken.
  • In Oosterhout, bij Breda
    … bij BOS & Co, aan de rand van de voormalige boswachterij Dorst, in het uitgestrekte bosgebied tussen Oosterhout, Rijen, Teteringen en Dorst, bij Breda.
  • In Deventer (Diepenveen)
    … bij Hotel Gaia, aan de bosrand van landgoed Nieuw Rande, in het (Noord)Oosten van het land, op loopafstand van de uiterwaarden van hanzestad Deventer.

De locaties bieden fijne trainingsruimtes en een heerlijke natuurlijke omgeving voor de vele buitenoefeningen.

Wat is je investering?

Laten we in gesprek gaan over de wensen en investering voor de Incompany Wandelcoachtraining. Heb je een eigen locatie of verzorgen wij die? Door onze CRKBO-erkenning kunnen we de training btw-vrij aanbieden en bespaar je 21% op de kosten.

De investering is inclusief:

  • 3 opleidingsdagen waarin je wandelcoachvaardigheden leert die je meteen kunt toepassen in je werk als zorgprofessional of therapeut
  • Praktische hand-outs en uitgebreide Toolkit met wandelcoach-oefeningen
  • Ebook ‘Op weg naar plezier in je werk’ (2012 Forte Uitgevers)
  • Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen’ (2021 BoomUitgevers).
  • Het certificaat

Heb je interesse?

Geweldig! We verzorgen de driedaagse training Oplossingsgericht Wandelcoachen voor zorgprofessionals en therapeuten graag voor jou en je collega’s. In jullie organisatie of op een mooie locatie in het land.

Mail ons, en we nemen vlot contact op voor een gesprek over de mogelijkheden.