Esther Hensen volgde de vorige ronde van de Wandelcoachopleiding. In dit artikel vertelt ze hoe ze erbij kwam om voor wandelcoachen te kiezen en hoe ze de Wandelcoachopleiding heeft ervaren. 

Esther Hensen

In mijn werk als opleider bij een zorgverzekeraar, leid ik mensen op in praktische zaken. Ik merk dat ik hier niet voldoende energie uithaal om dit nog jaren te doen. Al een tijdje keek ik rond naar een opleiding die meer diepgang biedt dan de praktische werkzaamheden. 

De keuze om een coachopleiding te gaan doen, stond wel vast. Ik kan het op mijn werk inzetten maar het doel is een eigen coachbedrijf. Op mijn zoektocht op internet naar een geschikte coachopleiding, sprong de Wandelcoachopleiding van Hilde er meteen uit. Van andere coachopleidingen werd ik echt niet vrolijk: het leek zo schools. Misschien komt het door de natuur en het wandelen dat het vrijer voelt.

Op de website staat al veel informatie. De artikelen spreken me aan en geven meteen al een duidelijk beeld en een goed gevoel. Persoonlijk. Kleinschalig. Tja, en toen ging ik naar de informatieochtend en Hilde’s enthousiasme stak me onmiddellijk aan.

Heb ik wel voldoende ervaring voor de Wandelcoachopleiding?

Ik vond het wel spannend. Het was druk op die bijeenkomst, met veel verschillende mensen. De rest kwam op mij over als ervaren coaches. Ik vond het spannend: wat voor club zal hier uit ontstaan, wie blijven en wie niet?

Ik was een beetje bang dat ik niet in de groep zou passen omdat ik niet dezelfde achtergrond heb. Ik heb geen echte coachervaring maar heb wel gedeeltelijk sociologie en psychologie gestudeerd. Achteraf is het veel belangrijker dat we hetzelfde niveau hebben. Er is echt een hele fijne club mensen uitgekomen.

Het grappige is dat ik mijn ‘gebrek aan ervaring’ nu vaak als voordeel zie. Ik ben er blanco ingestapt. Ik ken geen andere stijl van coachen en hoef dus ook niets af te leren. Voor mij werkt deze stijl fantastisch. Dat merk ik aan de reacties van mijn proefklanten. Ze komen in beweging en zijn verrast door de oefeningen in de natuur.

Oefeningen zijn verrassend simpel maar effectief

Zelf sta ik ook verbaasd van het effect van de wandelcoachoefeningen. Het lijkt zó simpel dat ik vaak denk: had ik dat zelf niet kunnen bedenken? Het is ook een kunst om het zo puur mogelijk te doen. Ik zie deze opleiding voor mezelf als basis. Daarna zal ik nog veel leren van mijn klanten en mijn eigen reactie daarop.

Afwisseling

Iedere opleidingsdag ervaar ik als een cadeautje. Het zijn mooie dagen. We leren heel veel met en van elkaar. Ik krijg er heel veel positieve energie van. De combinatie van binnen en buiten bezig zijn vind ik perfect. Er is ruimte om te praten, ervaring uit te wisselen, oefenen, spelen, luisteren en vooral: doen! Die afwisseling is prettig.

Geen rollenspel maar echte problemen

Bovendien vind ik het heel mooi dat de problemen die we gebruiken voor onze oefeningen echt zijn. We spelen daardoor geen rollenspel maar werken aan een oplossing voor een echt probleem. Problemen die vaak herkenbaar zijn voor de rest van de groep: we hebben immers allemaal met angsten en onzekerheden te maken over bijvoorbeeld het opzetten van een eigen wandelcoachbedrijf waar we mee aan de slag zijn.

Lekker sparren met groepsleden van de Wandelcoachopleiding

De samenstelling van de groep is heel goed. Er is openheid, we steunen elkaar en de sfeer is goed. De echtheid is bijzonder. Ik mis de groep nu wel een beetje. Gelukkig spreken we onderling nog af om te sparren en te wandelen. Dat heb ik al eens eerder gedaan met een van de deelnemers, naast de mastermindbijeenkomsten.

Tijd te kort? Tijd genoeg!

Als Wandelcoach heb ik al een niche gekozen. Ik richt me op mensen die het druk hebben en meer tijd voor zichzelf willen. Al wandelend ontdekken ze hoe ze meer tijd voor zichzelf kunnen nemen en wat ze (eindelijk) kunnen doen met de tijd die ze over hebben (wat ze altijd al wilden). Mijn website is er al: www.tijdgenoeg.com. Ik wil hem nog verder uitbreiden.

Binnenkort hoop ik mijn coachingsvaardigheden binnen mijn organisatie toe te passen: er zijn ontwikkelingen. Ik kan er nu nog niets over zeggen maar het is erg leuk en spannend. Mijn doel blijft uiteindelijk wel om ook mijn wandelcoachbedrijf verder vorm te geven. Het wandelcoachen geeft me zoveel energie en ik word er blij van.

Wat heb ik geleerd?

Het belangrijkste dat ik tot nu toe heb geleerd in de Wandelcoachopleiding is het wandelcoachen op zich. Ik voel me competent erin. Dit is mijn eerste kennismaking met coachen en deze stijl past heel erg bij mij: naar het resultaat toe werken en niet steeds over het probleem nadenken, niet in het verleden blijven hangen maar verder gaan. En de natuur erbij inzetten. Ik pas dit ook gemakkelijk toe omdat het zo bij mijn persoonlijkheid past. Ik ben geen zwartkijker maar optimistisch.

Ik investeer in mezelf

Natuurlijk was het veel geld. Maar hoe bepaal je de juiste prijs? Ik investeer tijd en energie in mijn eigen ontwikkeling. En ook geld. Terugkijkend weet ik dat het de investering zeker waard was. Omdat ik voel dat dit echt bij mij past. Van tevoren kun je dat alleen maar inschatten.

Hilde’s sterke punt is zonder twijfel haar enthousiasme waar ze iedereen mee aansteekt. De opleiding zit goed in elkaar. Door de manier waarop ze vertelt over wandeloefeningen, de natuur en de theorie, krijg je er zin in en wekt ze vertrouwen.

Wanneer start ze eigenlijk een vervolgopleiding, haha?

Dank Esther, voor je persoonlijke beleving. Veel (wandel)coachplezier!

Ik stel je reactie op dit artikel zeer op prijs op mijn website.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau