Ken je die verschillende soorten trots? Trots omdat je iets gepresteerd hebt waarmee je boven jezelf uitstijgt. Trots omdat je zoveel waardering krijgt. Of trots omdat je bent wie je bent. Niet meer en niet minder. Ken je dat? Over de laatste ‘trots’ schrijft Marieke in ‘Hoe trots kun je zijn?’, haar beschrijving van de vierde en laatste coachwandeling uit het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent’.

In dit artikel beschrijft Marieke hoe zij tot het besluit komt de wereld kennis te laten maken met de Marieke-precies-zoals-ze-is. Dat is spannend. Maar dat het haar zoveel brengt overtreft haar verwachtingen.

Marieke mailt me later: ”de zichtbaarheid doet me erg goed. Zonder, zoals ik in het verleden vaak meemaakte, een soort ‘manische’ ondertoon, waarbij ik overenthousiast was om dan vervolgens, keihard in een zwart gat te vallen. Nu is het echt van mezelf is, ik doe het zo graag! Ik heb mijn basis gevonden, en ik denk dat ik me daarom rustig en kalm voel. Nu al een half jaar!”.

Haar vorige wandelingen Doen wat ik niet laten kan, This is for real en Klus jij wel eens aan jezelf? verschenen vorige drie weken. Dit is de vierde en laatste wandeling uit het wandelcoach programma.

Even vooraf: Marieke werkt als communicatieadviseur bij een gemeente. Het werk kost haar veel energie en de sfeer is niet inspirerend en uitdagend. Toch heeft zij veel nieuwe ideeën die soms wel gewaardeerd worden. Marieke heeft een zogenoemde diagnose borderline. Toch weet eigenlijk niemand op het werk dit, en merken mensen ook niet wat er in haar leeft.

In het wandelcoach programma ontdekt ze haar liefste wens: ze wil met haar schrijftalent werkgevers, ‘gezonde’ werknemers, bedrijfsartsen én hulpverleners vertellen, over hoe het is om te leven en te werken met een psychische stoornis…. “zodat we er met z’n allen aan kunnen bijdragen dat ook psychische beperkingen op het werk geen taboe meer zijn. En heel veel mensen nog veel beter uit de verf komen”, zegt Marieke.

Lees haar ervaringen van de vierde en laatste wandeling in het Ezine-artikel ‘Hoe trots kun je zijn?’, hieronder.

—–

‘Door de Bomen het Bos weer zien!’

25 mensen wandelen naar plezier, vervulling en succes in werk, in Amelisweerd en Rhijnauwen.

Vorige week lanceerde ik mijn nieuwe boek ‘Door de Bomen het Bos weer zien!’. Ik kreeg ontzettend leuke en hartverwarmende reacties. Dank, dank!. Heel veel mensen hebben de tijdelijke gratis online versie gedownload door zich aan te melden op Cadeau. Het kan nog tot en met 28 februari.

Enkele reacties op mijn boek:

  • ‘Een mooie, heldere opzet van het proces dat mensen doorlopen, met heldere teksten, levendig, concreet, dichtbij en persoonlijk geschreven. Heldere en concrete tips en heel mooi vormgegeven, prachtige lay out en foto’s! GROTE COMPLIMENTEN’.

Ineke van den Berg, schrijfster van ‘Lopen doe je zelf!.

  • Wat een positiviteit en geloof in talenten straalt er vanaf! Ieder artikel en hoofdstuk ademt oplossingen en geluk. Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur (soms ketst een opdracht af, of kost iets meer dan je had begroot, etc.), maar de algemene tendens is duidelijk: doe waar je goed in bent en waar je plezier van krijgt, dan kan het eigenlijk niet echt fout gaan. Het is ook zo mooi opgemaakt en gestyled, echt grote complimenten daarvoor. Een goed samenspel tussen inhoud en vorm. Nogmaals dank voor het laten zien, in het coachtraject, hoe je een handrem loshaalt en je in volle vaart toch kunt blijven sturen.

Milou de With www.handsonhuiswerkbegeleiding.nl

  • Wat rond talenten vooral een eyeopener voor mij was, is dat je iemand beschrijft die het gevoel heeft conflicterende talenten te hebben, en dat jij dat juist ziet als een unieke mix. Ik ben ook zo iemand, in mijn geval zowel sterk analytisch en filosofisch maar ook heel praktisch, met een spiritueel/energetisch accent. Ik heb lang geprobeerd om in mijn werk de ene of de andere helft in te zetten maar daar word ik niet gelukkig van. Vandaar dat ik nu wil kijken hoe ik juist deze unieke mix kan inzetten. Ik heb nog geen idee hoe maar ben in elk geval al blij dat jouw boek me duidelijk heeft gemaakt dat in die mix de sleutel ligt.

Martijn Anthonio

  • Gefeliciteerd met je boek! Goed gedaan. Ik ga het lezen en aan anderen aanraden.

Hartelijke groet,
 Anneke Dekkers, schrijfster van ‘Lachen met lef!’

  • Wat een mooi boek is het geworden! Dankjewel daarvoor! En wat leuk dat mijn verhaal er ook in staat! Ik lees je eZine altijd met vele interesse en plezier. Mooie verhalen zijn dat toch. Ik ben in mijn nieuwe functie en team bezig en het bevalt echt goed! Van een paar energieverslindende klussen ben ik zomaar verlost. Ik hoop dat je ook dit jaar weer veel mooie wandelingen maakt.

Ilona

  • Wat een cadeautje! Mijn complimenten voor de opzet van je boek. En wat een sympathiek gebaar om het zomaar aan ons weg te geven. Daarnaast kan ik je, met 20 jaar grafische ervaring achter de rug, zeggen dat ik de opmaak erg origineel vind. Je hebt een boswandeling in pdf-formaat van gemaakt.

Veel succes! Eddy Pijpstra

‘Door de Bomen het Bos weer zien!’, bevat 25 persoonlijke verhalen van individuele wandelcoachprogramma’s die mensen samen met mij liepen in Amelisweerd en Rhijnauwen. De verhalen inspireren je en geven je zin, energie en moed om zelf ook je talenten te ontdekken en in te zetten voor dat wat je het allerliefste doet.

‘Door de bomen het bos weer zien!’, heeft 193 pagina’s, is full-colour vormgegeven en rijk en vrolijk geïllustreerd met tekeningen, mooie natuurfoto’s van Amelisweerd en Rhijnauwen èn met portretten van een aantal mensen zelf!

Nieuwe wandelcoach ezine-abonnees die zich aanmelden in de maanden januari en februari 2011 ontvangen het boek ook. Je kunt je aanmelden bij Cadeau

Na 28 februari is het Ebook te koop op deze website voor € 14,95 incl. btw.

Ik zou het waarderen en toejuichen als je vrienden, collega’s, familie en kennissen op de hoogte stelt van mijn boek/ebook. Wanneer zij zich inschrijven voor mijn wandelcoach  ezine, ontvangen zij

Tweewekelijks mijn wandelcoach ezine met aansprekende, persoonlijke, herkenbare verhalen en resultaten over mijn klanten, met praktische en bruikbare tips, ideeën, ervaringen en inspiratie voor gelukkig en succesvol werken!

De Minicursus ‘In 5 stappen naar optimale inzet van je talent!’,

Tijdelijk in de maanden januari en februari 2011: De online-versie van mijn nieuwe boek ‘Door de bomen het bos weer zien!’.

—-

Wandelcoach ezine-artikel: Hoe trots kun je zijn?

door Marieke Sweens

Mijn vierde en laatste wandeling van het wandelcoach traject op 2 december 2010

Toen ik deze zomer Hilde belde om te bespreken of ik iets aan haar traject kon hebben, was ik er van overtuigd geraakt dat ik een soort ‘alien’ was. Een amper normaal functionerend persoon. Iemand die meer níet kon dan wel. Die gebukt ging onder een loden last aan oud zeer.

Beweging zocht ik. En rust

Mijn liefste wens, schreef ik in opdracht van Hilde, is niet meer hoeven werken. Rust. Maar ook wilde ik iets voor anderen kunnen betekenen. Daarvoor wilde ik mijn weblog uitbreiden. En ik wilde mijn ervaringen gaan delen, hoe je kunt omgaan met een psychische stoornis op het werk.

Ik wilde werk gaan doen dat van mij is, dat iets over mij zegt, dat juist door mijn inbreng is zoals het is. Beweging zocht ik ook. Zonder dat ik me het ooit eerder had gerealiseerd, was ik het zat om elke dag op dezelfde tijd dezelfde route te fietsen naar hetzelfde kantoor met dezelfde collega’s.

Tijdens de wandeling waarin Hilde me de wondervraag stelde zag ik het haarscherp voor me, hoe ik afwisselend thuis en elders zou werken. Hoe ik op pad zou gaan om met mensen te spreken en kennis te delen.

Het is goed zoals het gaat

“Ben je dan niet bang dat je alleen maar in dat hulpverleningscircuit blijft rondhangen?”, is een vraag die me de afgelopen maanden meer dan eens werd gesteld. “Ben je dan niet de hele tijd alleen maar met je beperkingen bezig?”. Eén ding wist ik zeker: nee, wat ik wilde zou me juist niet ín het hulpverleningscircuit houden, maar eruit halen. Als cliënt.

En wáár ik ook mee bezig ben, het zijn níet mijn beperkingen. Niet eerder voelde ik zoveel kracht en was ik zo overtuigd van mezelf. Ik ben bezig met mijn talenten, met mijn sterke kanten. Mijn drijfveren staan als verkeersborden langs de weg die ik ga. En het gekke is, ik haast me niet meer dan nodig is. Zo vaak ben ik impulsief aan van alles en nog wat begonnen om even ongeremd weer af te haken – daar is nu geen sprake van. Het is goed zoals het gaat. Ik twijfel niet. Geen moment.

Met de billen bloot

Geen twijfel dus. Maar wel enige aarzeling om een belangrijke stap te zetten: het updaten van mijn LinkedIn-profiel. Als ik korte metten wil maken met de onzichtbaarheid van mensen met een psychische stoornis op het werk, zal ik zelf ook met de billen bloot moeten. Ofwel:het is de hoogste tijd dat ik het werk, dat ik als zzp’er wil gaan doen, via LinkedIn wereldkundig maak. Met als gevolg dat al mijn collega’s kunnen zien wat ik schrijf en kunnen zien wie ik echt ben.

En niet alleen mijn collega’s. Iedereen die mij kent en die me googelt komt er achter. Daar krijg ik toch wel even het zweet van in mijn handen. Maar dan haal ik diep adem en voeg ik twee pagina’s met mijn ambities aan mijn weblog toe. Vervolgens ontwerp ik visitekaartjes die ik een dag later bestel. En last but not least, zet ik een link naar mijn blog op LinkedIn, en sluit ik me aan bij een groep op het gebied van ervaringsdeskundigheid.

Trots

En dan wandel ik met Hilde de laatste wandeling. Toen ik in juli van dit jaar mijn liefste wensenlijstje opstelde, kon ik me niet voorstellen dat vier afspraken genoeg zouden zijn om die wensen vrijwel allemaal om te zetten in realistische doelen. Niet meer hoeven werken, schreef ik op. Rust, dat wilde ik ook.

Mijn bedrijf ‘Dit Is MarsMania’ is werk. Maar zo voelt het niet. Mijn nieuwe bestaan op poten krijgen is geen rust. Maar zo voelt het wel. “Je bent goed zoals je bent”, zei Hilde tegen me. Ja, ik ben goed zoals ik ben. En ik ben er trots op. Heel eenvoudig. Trots.

Marieke Sweens

Marieke, dank voor je echte en oprechte beschrijving van je ervaringen van het hele wandelcoach traject. Een inspirerend verhaal om ons te herinneren hoe eenvoudig trots we kunnen zijn op onszelf met maar één reden: omdat wij het zijn.

Ik hoop dat het je (lezer) net als ik genoten hebt van de 4 wandelbeschrijvingen van Marieke. Helaas is deze serie afgelopen maar gelukkig kun je Marieke dagelijks volgen op de website van haar bedrijf Ditismarsmania. Aansluitend bij deze wandeling lees Kiem en Balansdag.

Hoe trots ben jij? En waarop? Je reactie op het artikel is welkom!

Hartelijke groet,
Hilde Backus, Wandelcoach/Psycholoog NIP A&O

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau