Op dit moment legt Agnes van den Berg, hoogleraar Natuurbeleving, de laatste hand aan de onderzoeksrapportage van het wandelcoachonderzoek dat zij in 2013/2014 deed. Binnenkort lees je het op haar en mijn website.

Op 3 oktober presenteerde Agnes de eerste resultaten op het Wandelcoachfestival. Van die stralende najaarsdag is een filmpje gemaakt. De foto’s zijn ook van die dag.

.

Wat weten we nu?

We ervaren het zelf, we zien het bij onze coachklanten en eerdere onderzoeken laten het zien: wandelen in de natuur heeft zeer gunstige effecten op onze psychische en fysieke gezondheid. Het biedt rust, ontspanning, ruimte en beweging.

Hoe zit het bij wandelcoaching?

In het wandelcoachonderzoek ervaren de deelnemers van de onderzoeksgroep bij de start van het wandelcoachprogramma veel stress en onzekerheid. Vaak hebben ze burnoutklachten.

In haar presentatie noemt Agnes de positieve effecten die wandelcoaching heeft op ontwikkeling, verandering en het welzijn van coachees.

Na afloop van de wandelcoaching ervaren de deelnemers in de onderzoeksgroep:

  • Meer mildheid en acceptatie
  • Meer zelfvertrouwen
  • Meer bewustzijn van zichzelf en de omgeving (mindful)
  • Meer zin om iets te ondernemen, in actie te komen
  • Meer plezier in werk
  • Meer bevlogenheid
  • Ze zijn tevredener over het leven en hebben minder stress en burnoutklachten.

Hoe komt het?

Het effect van de coaching is niet alleen afhankelijk van het wandelen in de groene omgeving. De motivatie en inzet van de coachee, het meegeven van huiswerkopdrachten, de deskundigheid van de coach en de relatie zijn belangrijke aspecten die het resultaat van de coaching bepalen.

Vervolgonderzoek

Een eerste wetenschappelijk onderzoek is meestal een klein startonderzoek om een trend te ontdekken. Zo is de grootte van de wandelcoachonderzoeksgroep en controlegroep ook hier klein (2 x 20) en de controlegroep ontving geen coaching.

Vervolgonderzoek zou nog meer en preciezer de effecten kunnen aantonen. Het zou mooi zijn als er onderzoek gedaan wordt naar de vergelijking tussen binnen- en buitencoaching, de vergelijking tussen wandelcoaching en andere vormen van groene zorg en naar de vraag of lange termijn effecten van wandelcoaching anders zijn dan van binnencoaching. Hopelijk komt er financiering voor dit onderzoek!

8,7

We zijn bijzonder verheugd over de positieve resultaten. Deelnemers hebben aantoonbaar baat bij de wandelcoaching en zij scoren het wandelcoachprogramma met een 8,7! Daar zijn we superblij mee.

Dus op naar het vervolgonderzoek. En op naar de coachklanten die zoveel baat hebben bij wandelen in de natuur.

Veel succes en wandelcoachplezier!

 

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau