Marlies werkt als assessmentpsycholoog en na een interne verandering van het beleid, wordt er veel meer flexibiliteit van haar gevraagd. Ze redt het niet met haar 2 kleine kinderen en een vriend met een druk eigen bedrijf. Na verfrissende wandelingen tijdens het wandelcoach traject ontdekt ze dat het haar niet meer om presteren gaat maar om plezier. Haar gezicht klaart op en haar lichaam ontspant: Marlies wordt juf. Ze start in september met de opleiding.

Toenemende druk

Marlies werkt 5 jaar als assessmentpsycholoog. Ze doet selectie- en ontwikkelassessments en diagnostische onderzoeken. Ze ervaart het als een verantwoordelijke baan waarin ze in korte tijd belangrijke adviezen moet formuleren voor mensen en bedrijven. Ze deed het lange tijd met plezier, tot de verandering in het beleid. Marlies heeft een leuke vriend met een druk bedrijf, maar de opvang van de kinderen komt, net als bij veel vrouwen, helaas, vaak op haar schouders neer.

Marlies

De flexibiliteit die de organisatie haar altijd heeft geboden is er niet meer. De concurrentie is toegenomen. Voor Marlies betekent dat er een voortdurende vraag is om onverwacht te werken, lange werkdagen te maken en de vele rapportages moeten nog eerder klaar zijn. Marlies wil tegelijkertijd bij haar kinderen zijn en bovendien vindt zij geen oppas. Maar ze doet er alles aan om goed te boek te blijven staan bij haar werkgever en ze werkt en werkt maar.

De druk op haar gezin, op haar werk en vooral op haarzelf wordt heel groot. Marlies is op weg naar een burn-out: ze kan slecht tegen geluid, reageert geïrriteerd op haar kinderen, leest – en slaapt moeilijk en ervaart leuke dingen ook als een verplichting. Ze voelt zich uitgeput en huilt snel.

Creatieve wensen

Vlak voor de eerste wandelsessie heeft Marlies zich, met veel wroeging, ziek gemeld. Na haar ziekmelding is ze misselijk, heeft ze veel hoofdpijn en is nog zieker dan voorheen. Maar de wandeling doet haar goed. Een liedje dat haar helpt en een gevoel van vrijheid geeft is Lef van Karin Bloemen

Nadenken over wat ze het allerliefste wil doen kan Marlies als de beste. Ze vult met gemak een zeer gevarieerde werkdag in: ‘na een rustige start van de dag, samen met Oscar en mijn kinderen, loop ik mijn tuin in (die ik nu niet heb), en ik voel het gras onder mijn voeten. Het gras dat me draagt en niet veroordeelt, geeft me veel rust. In de ochtend fotografeer ik met aandacht een gezin met jonge kinderen, ’s middags geef ik dansles, ook aan kinderen, schrijf ik op mijn blog en knutsel ik, samen met mijn oudste dochter, kaarten, die ik verkoop op een site’.

Marlies wordt heel gelukkig van de gedachte aan deze dag en haar eerste stap is, in het kader van haar herstel, om voortaan rustig en met aandacht op te staan. Bovendien gaat ze meer tijd besteden aan creatieve activiteiten met haar kinderen en kinderen uit de buurt.

Het doet Marlies goed en ze mailt na een paar dagen haar verslag met een lied erin dat haar gevoelens vertolkt, Gabriella’s Song.

Juf

Soms is het bijzonder hoe ons onbewuste werkt. Als ik Marlies weer zie weet zij, zonder enige twijfel wat haar volgende loopbaanstap zal zijn: juf. Ze wordt leerkracht in de onderbouw. Het contact met kinderen, ouders, creatief kunnen zijn, een zekere routine hebben maar ook nieuwe dingen creëren, balans zoeken tussen eigen ideeën en doelen vanuit het onderwijs, originele lessen maken; ze is één en al motivatie. ‘Heb je er nooit eerder aan gedacht’, vraag ik? ‘Nee, nooit’.

Wanneer we haar keuze naast haar verlangens van haar liefste werkdag leggen zijn er veel overeenkomsten. We onderzoeken haar talenten en deze sluiten goed aan. Met haar attente zorgzaamheid stelt ze iedereen op haar gemak en slaat ze bruggen tussen mensen. Haar oudste dochter zit op een voornamelijk zwarte school in de buurt. Marlies legt heel vanzelfsprekend contact met Marokkaanse ouders en kinderen en betrekt hen bij activiteiten op school.

Marlies ziet het potentieel in mensen en heeft een natuurlijke aanmoedigende houding, ze is helder in probleemanalyse en creatief in oplossingen, ze ziet èn is in staat om zich flexibel op te stellen naar verschillende leerstijlen van kinderen. Daarbij is ze op allerlei terreinen creatief en heeft Marlies een degelijke mensenkennis. Omdat ze betrokken is bij de school van haar dochter heeft ze zicht op de functie van leerkracht. Nu ze het weet spreekt ze met leerkrachten over hun vak en over de Pabo.

Eigen tijd

Marlies overlegt met haar werkgever en haar contract wordt ontbonden. Zij bezoekt open dagen van Pabo’s en kiest voor de opleiding bij de Marnix Academie in Utrecht. Marlies is heel enthousiast maar het afscheid van haar oude werk verloopt niet soepel. Dat kost haar veel energie en ze wordt er weer heel moe van. Zo moe dat als haar dochter uit school komt Marlies aan het eind van haar Latijn is. Ze kan dan haast niet meer wakker blijven.

We kijken naar wat haar kan helpen. Om bij te komen gaat ze enkele stappen nemen: elke middag doet ze een dut van 2 uur voordat Rosa uit school komt, zodat ze op dat moment energie heeft. Marlies boekt een weekend helemaal alleen in een gezellige B&B in Zeeland en samen met haar vriend gaat ze, zonder kinderen, enkele dagen naar Berlijn.

Het doet haar goed. In het weekend alleen maakt ze het fotoboek dat ze al zo lang wilde maken en in Berlijn ontdekt haar vriend dat hij meer tijd wil nemen voor het gezin. Daarin steunt hij haar zeer. Marlies mailt me de volgende song We fall down and we get up.

Verder herstel

Nu Marlies de last van haar baan van zich heeft afgeschud wordt ze langzamer weer energieker. Toch laat ze haar plan om in januari al te starten met de opleiding varen. ‘Het is te vroeg, zegt ze. Ik ben er nog niet bovenop. Ik overlegde met mijn vriend en we kunnen de tijd nemen. Ik start in september’.

We kijken hoe Marlies de tijd goed kan gebruiken zodat ze persoonlijk en fysiek herstelt. Ze gaat een belangrijke oefening doen: elke avond neemt ze de dag door en schrijft ze 3 dingen op waar ze tevreden over is. Ze mailt het me en het doet haar goed. Ze gaat het sporten weer oppakken, gaat alvast een snuffelstage regelen, het voorbereidend boek voor de Pabo lezen en wil graag deelnemen aan de Voorleesexpress.

Zelf zegt ze het zo: ‘Ik weet heel goed wat ik wil en volg nu mijn hart. Ik ben er inmiddels achter dat ik wil bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen in combinatie met creatieve activiteiten en mensen wil verbinden. Dat ik er niet eerder opkwam’.

Inmiddels zoekt Marlies met haar gezin een huis met een tuin zodat ze het gras onder haar voeten kan voelen.

Doe wat je energie geeft

Ben jij net als Marlies in een burnout terecht gekomen en merk je dat je baan niet meer bij je past. Met deze tips stop je met ‘moeten’ en ontdek je wat je energie geeft.

* Neem tijd voor jezelf: boek een weekend alleen. Marlies kwam bij in het gezellige Bed en Brood in Veere en nam alle tijd om haar fotoboek te maken.

* Als je kinderen hebt ga eens zonder hen, en met je partner, samen weg. Bespreek eens wat je zo fijn vindt aan de ander en wat je meer zou willen van de ander.

* Sommige grote stappen, zoals het starten van een geliefde studie, kunnen herstellend werken. Maar onderzoek of je er echt klaar voor bent. Wat houdt de studiebelasting in, wat wordt er van je verwacht? De studieboeken vormen geen punt voor Marlies, maar ze voelt zich nog te kwetsbaar om na 4 weken al feedback te krijgen over haar eerste praktijk onderdeel voor de klas.

Ochtendzon in Amelisweerd

* Ga wandelen, natuurlijk. Ook Marlies vond het wandelen tijdens het coachtraject heerlijk; de frisse wind op haar wangen gaven haar rust. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat de natuur echt herstellende effecten heeft. Ze kon in de natuur makkelijker fantaseren over haar droombaan en kreeg er ook weer energie van. Neem iemand mee die goed naar je kan luisteren.

Veel succes en hartelijke groet. Herken je dit verhaal? Heb je andere tips? Laat je reactie hieronder achter. Ik stel het zeer op prijs.

Wandelcoach Hilde Backus

©2010

Word je ook moe van je werk? Loop je tegen een burn-out aan? Twijfel niet langer en doe er iets aan. In 4 heerlijke wandelingen tijdens het wandelcoach traject in de prachtige landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen kom je bij en ontdek wat nodig is om gelukkig en plezierig te werken. Geef het jezelf cadeau in het nieuwe jaar! Kijk bij Ontdek je talent en wie je bent.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau