Wandelcoach Ellen Pauw Ga op reis om de reis te maken

Ellen Pauw slaagde enkele weken geleden voor de Opleiding tot Register Wandelcoach. Zij is daarmee erkend Post-Hbo Register Wandelcoach®. Na een lange carrière in HR veranderde dit haar loopbaan in een loop-baan! Dit artikel is een bewerking van haar werkstuk en nodigt je uit op reis te gaan. Ga op reis om de reis te maken, zegt Ellen. Je hoeft nergens aan te komen. Je bent er al.

Ellen Pauw: reizen hoort bij mij. Of het nu dichtbij is of ver weg, kort of lang. Altijd ben ik nieuwsgierig naar wat onze aarde te bieden heeft. Ik wil mijn wereld en perspectief verruimen. Het liefst wandelend in de natuur. Het gaat me niet om een einddoel – het gaat me om de reis zelf. En alle kleine en grote reizen hebben mij gevormd tot wie ik nu ben.

Hoe werkt dat nu precies, vroeg ik me af. Wat doet reizen eigenlijk met je en heeft je houding tijdens het reizen daar invloed op? En als reizen echt zo goed voor je is (zoals Ap Dijksterhuis* zegt), kan ik dat dan inzetten voor wandelcoaching en misschien wel integreren in mijn persoonlijke wandelcoachstijl?

Midden in deze mooie zomer waarin bloemen en grassen volop bloeien en vogels lustig kwinkeleren, deel ik graag mijn inzichten hierover met je. In de hoop dat je net zoals ik geïnspireerd je zomerreis zal maken. Geniet ervan!

Word je écht gelukkiger van reizen?

Wandelcoach Ellen PauwKort gezegd: ja. Reizen is immers een ervaring, een beleving. Ervaringen geven een intenser geluksgevoel dan wanneer je iets koopt. Want de grootste rem op geluk is gewenning. Als je iets koopt dat je graag wilt hebben, verliest het snel zijn gelukswaarde omdat je eraan gewend raakt.

Door de ervaring van het reizen gaat de aanmaak van gelukshormonen veel langer door. Als je reist hebt je bovendien zowel voor- als napret, dat heb je nauwelijks als je iets koopt.

Reizen maakt ook gelukkig omdat gedeelde ervaringen ons meer verbinden met andere mensen dan gedeelde consumptie. We voelen ons nauwer verbonden met een reisgenoot op trektocht door Canada dan met iemand die toevallig dezelfde Samsung tv koopt. En dat geldt zelfs wanneer je onafhankelijk van elkaar dezelfde plek bezoekt. Je weet vast wel hoe heerlijk het is om reiservaringen uit te wisselen – dát gevoel van herkenning en verbinding.

Het hangt af van je houding tijdens je reis

Reizen maakt niet zomaar gelukkig. Je wordt niet per se gelukkig van een andere omgeving met nieuwe prikkels, ook al wandel je door Toscaanse heuvels met statige cipressen, omgeven door de geur van lavendel en rozemarijn.

Wat wél bijdraagt aan je geluksgevoel is je houding tijdens de reis.

Op reis heb je meer focus. Thuis zit je hoofd vol beslommeringen en is je aandacht versnipperd. Nu kijk je onbevangen en zie je de schoonheid om je heen: geuren, kleuren, geluiden en natuur. Die prikkels laten je als vanzelf genietend in het hier en nu glijden, en vertragen je dag.

Je wordt moediger. Op reis zijn je uren letterlijk geteld en elk moment doet ertoe. Dit duwt je op natuurlijke wijze uit je comfortzone. Zo droeg ik een man die een slaapmiddel had genomen over een gammele noodbrug in Pakistan, terwijl ik mijn eigen evenwicht al bijna niet kon bewaren. Gewoon omdat hij daar niet kon achterblijven.

Je leeft langer. Je brein houdt de tijd niet bij in seconden of minuten, maar met nieuwe prikkels. Door nieuwe prikkels, en die van de natuur ontspannen je, duurt de tijd langer. Toen ik op één dag in Nieuw-Zeeland een voettocht maakte over de Fox gletsjer en een paar honderd meter afdaalde van de eeuwige sneeuw naar het tropisch regenwoud had ik het gevoel dat de sneeuw dágen terug was.

Je hervindt je verwondering. Bij het ouder worden slijten de momenten van verwondering ongemerkt, qua frequentie en intensiteit. Maar verwondering is juist belangrijk omdat het je geest vraagt zich aan te passen aan nieuwe referenties, en daarmee is het een bron voor inspiratie en creativiteit. Stap uit je vertrouwde omgeving, reis en maak verwondering mogelijk!

Je wordt zorgelozer. Zeker als je actief bezig bent, bijvoorbeeld lekker wandelt. Hoe meer je gedachten bezig zijn met wat je op dat moment doet en meemaakt, hoe minder je piekert over een nare collega of lastige taken. Heerlijk!

Je wordt zachter en ontspannen. Dat merken je medereizigers ook! En ondertussen sta je ongemerkt meer open voor nieuwe ontmoetingen. Al die verrassende gesprekken…

Je bent even niet zo met jezelf bezig. Want die nieuwe omgeving vraagt aandacht. Het mooie van reizen vind ik dat ik mezelf kwijtraak in het nu. Ik ben waar ik ben. Klaar. Reizen verplaatst mijn aandacht naar de rest van de wereld.

Veel redenen dus om op reis te gaan!

Ellen Pauw wandelcoach Ga op reis om de reis te maken

Reizen als metafoor voor wandelcoaching

Je kunt daadwerkelijk op reis gaan, je koffers pakken en de nachttrein boeken. Maar reizen kun je ook zien als een metafoor voor uit je vaste gewoontes en omgeving stappen, op ontdekkingsreis gaan naar jezelf. Bijvoorbeeld in wandelcoaching. Ook dat is een echte ervaring, plek voor verwondering en blijdschap over frisse inzichten en nieuwe besluiten.
Ik zei al dat als je reist de aandacht verplaatst van jezelf naar de rest van de wereld. Dat geldt zeker voor de wandelcoach tijdens de reis van de coachee. Als coach maak ik mijn hoofd zoveel mogelijk leeg en vul het met de ander (coachee) terwijl ik bij de ander blijf met aandacht en focus.

Net als bij echt op reis gaan, is wandelcoaching beperkt in tijd en ruimte. Ik spreek met mijn coachee bijvoorbeeld af om 15.00 uur, bij de Reeuwijkse Plassen. Ook qua planning komen reizen en wandelcoaching overeen. Dat zie je goed als je kijkt naar de vragen die ik als wandelcoach stel:

  • Waar sta je nu?
  • Welke obstakels zie je voor je?
  • Wat voor effect hebben ze op jou?
  • En waar wil je naartoe?

Vaak is die bestemming niet zozeer een plek. Wel een nieuwe manier om tegen dingen aan te kijken en ze daardoor anders te ervaren.

Verwondering leidt tot geïnspireerd denken en doen

Ik ben zowel wandelcoach als bevlogen reiziger. En ik vind het heel erg mooi om, als het me lukt, de coachee zich te laten verwonderen over zichzelf: oh, daarom doe ik altijd zo, wat grappig eigenlijk!

De verwondering geldt ook voor mij als wandelcoach. Ben ik in staat om onbevangen, (zoveel mogelijk) zonder oordeel te kijken naar de uniekheid van de coachee en zijn proces? En kan ik mijn vragen daarop afstemmen? Dan is dat een solide basis voor de coachee om tot bevlogenheid en creativiteit te komen. Dat helpt bij de stappen die hij wil gaan zetten, zowel in het denken als het doen.

Maak je eigen reis

Wandelen in Canada - wandelcoach Ellen PauwHoe wil jij je levensreis uitstippelen, beleven en herinneren? Probeer eens in je dagelijks leven met verwondering te kijken. Hoe kijk je dan tegen onverwachte zaken of tegenvallers aan? Misschien vallen ze mee. Want waarom zien we wat er op reis gebeurt vaak als een avontuur, en ervaren we hetzelfde thuis als een last?

De website van Ellen is nu nog niet gereed, maar houd www.buitenkleur.nl in de gaten!

Welke reis maak jij deze zomer? Laat het hieronder weten in het reactieveld.

Lees het interview met hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis over zijn boek Wie (niet) reist is gek

*Bronnen voor het werkstuk:

  • Wie (niet) reist is gek, Ap Dijksterhuis hoogleraar psychologie, Radboud Universiteit Nijmegen
  • Thomas Gilovich, hoogleraar psychologie Cornell University NY
  • Interview met Harco van Uden, CEO en oprichter van reisorganisatie Experience Travel

 

Wil je net als Ellen de Wandelcoach Opleiding volgen en wil je een prachtige verdieping in het vak met de Opleiding tot Register Wandelcoach® en het erkende Post-hbo-diploma tot Register Wandelcoach® halen?
Laat het ons weten en stuur een berichtje. Je bent welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau