Arjanne Boekhout volgde de Wandelcoach Opleiding. In dit artikel blikt ze terug.

Arjanne wilde altijd al met mensen werken en studeerde HBO-J en orthopedagogie. Ze werkte onder andere als projectleider voor MEE, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt.

Maar zij had ook een groot verlangen om buiten te zijn in de natuur en meer kennis erover op te doen. Daarom volgde ze de opleiding biodynamische landbouw bij Warmonderhof en werkte ze op verschillende (zorg)boerderijen in Europa.

Arjanne

Arjanne: Ik was diep geraakt door het pure werken en het ritme van de boerderij. Voor mij: het voelen van de basis van het leven. Maar ik dacht steeds: ‘òf ik moet hard werken op het platteland, òf ik moet binnen werken met mensen. Ik dacht dat ik deze twee levensgebieden moest scheiden. Totdat een reorganisatie bij MEE werd aangekondigd…

Startsein

In de reorganisatie kreeg ik een heel andere baan. Ik vond hem niet aantrekkelijk en wilde niet blijven. Maar wat moest ik dan? Doorgaan in welzijnswerk of kiezen voor het platteland en de buitenlucht? De reorganisatie was het startsein om naar mijn toekomst te kijken en het heft in eigen handen te nemen.

Ik nam tijd om een en ander te laten bezinken. Toen ontdekte ik dat ik de twee werelden bij elkaar wilde brengen! Ondertussen vond ik een nieuwe baan in het welzijnswerk; ik moest immers geld verdienen als alleenstaande moeder.

BuitendagBuiten

Het was erg leuk om de BuitendagBuiten te ontwikkelen. Een concept waarbij mensen op een biodynamische tuin zich verbinden met zichzelf en elkaar, zich verwonderen over de natuur en genieten van het moois en het lekkere eten uit de tuin. Het was een dag om je natuurlijke balans te hervinden.

Het idee was mooi maar ik miste van alles om hiermee goed naar buiten te treden. Ik had handvatten nodig want ik had veel te weinig klanten.

Twijfel over de Wandelcoachopleiding

De nieuwsbrief kwam voorbij en ik zag dat Hilde mensen de Wandelcoach Opleiding startte. Op de informatieochtend was ik geraakt.

Op deze ochtend ontdekte ik al wat er nog ontbrak en wat ik nodig had om mijn bedrijf succesvol te maken. Het werd ineens heel duidelijk. Ik voelde dat ik mijn bedrijf wilde uitbouwen en professionaliseren.

Ik heb wel getwijfeld. Niet over de opleiding zelf maar of ik dit wel aankon. De opleiding gecombineerd met mijn baan en het alleenstaand moederschap. Maar in het persoonlijke gesprek met Hilde zag ik dat mijn verlangen en de wil om dit te laten slagen vele malen sterker was. Ik heb er veel voor over, ik wil dit ontzettend graag.

Kiezen…brr…

Ondertussen weet bijna iedereen die een eigen bedrijf begint dat het belangrijk is om je doelgroep te kiezen. Dit lijkt zo makkelijk maar ik heb mijn medestudenten óók zien worstelen. Al vanaf de eerste dag moesten we hierover denken en kregen we gerichte oefeningen en opdrachten. Wie spreekt me aan?

Het werken met proefcoachees was daarbij een leerzaam en waardevol proces. Het hielp om mijn doelgroep te bepalen. Dankzij de proefcoachees had ik te maken met een grote diversiteit aan problemen. Sommigen in mijn allergiezone, anderen waar mijn bloed van ging stromen. Het beeld werd steeds duidelijker.

Maar het was spannend om te kiezen. Als je kiest voor de een, sluit je de ander uit. Door de opdrachten uit te voeren en door de samenwerking en gesprekken met elkaar, ontvouwde de doelgroep vanzelf. Het mooiste is dat je gaandeweg beseft dat je zelf mag kiezen wie jouw ideale klant is. Geweldig toch?

Mijn specialiteit: mensen die moe zijn en opgebrand, die zich geleefd voelen in plaats van dat ze leven.

Mijn slogan: wil je leven in plaats van geleefd worden? Ontdek je natuur en bruis!

Door mezelf hardop te horen zeggen wie ik ben en wat ik doe en voor wie, groei ik er ook echt naar toe. Het wordt waar. Ik heb tijd nodig gehad om de juiste woorden te vinden.

Compassie

We kregen een complete toolkit met wandelcoachoefeningen. De methodiek is praktisch en resultaatgericht. Het is een duidelijk handvat.

De echte eyeopener was voor mij het kijken en ervaren op een compassievolle manier.

Normaal stel ik hoge eisen aan mezelf. Maar mijn mindset is echt veranderd. Ik kijk met meer compassie naar mezelf en naar anderen. Ik merk aan de reacties dat het bij anderen ook veel losmaakt.

De stijl van vragen en de formulering is compleet anders. Het is gericht op waardering en acceptatie. Ook van de dingen waar je een hekel aan hebt bij jezelf. Dat is nieuw. Ik ga van nature uit van mogelijkheden en compassievol coachen past daar ontzettend goed bij.

Het maakt het ook lichter en er is ruimte voor humor. Een verademing!

Werk dat niet meer voelt als werk

Ik kom er achter dat het echt heel veel werk is om je eigen bedrijf op te zetten, zeker naast mijn baan. Gelukkig heb ik hulp van mijn verloofde die mijn website maakte. Binnenkort werk ik wat minder om meer tijd in mijn bedrijf te steken.

Ik ontdekte mijn talent en kwaliteit en merk dat werken voor mijn eigen bedrijf helemaal niet aan voelt als werk. Ik doe het met heel veel plezier, krijg er energie van en volop ideeën.

Daarin voel ik me veel zekerder dan voor de wandelcoach opleiding. Ik kan nu zeggen dat ik een andere manier van coachen beheers.

Het helpt mij enorm dat ik nu een keuze heb gemaakt voor mijn doelgroep. Ik ga nu veel gerichter en bewuster netwerken en op zoek naar samenwerking. De eerste samenwerking is een feit. Samen met een psychologe heb ik een mooi programma ontworpen in het kader van de landelijke stiltedag op de laatste zondag van oktober.

Gaandeweg begin ik meer mijn eigen stijl van buiten-coachen te krijgen. Ik ben alleen maar aan het groeien, in diepte én inhoud.

Ik kan echt heel gelukkig worden als coachees zeggen dat de coaching zo’n goed gevoel heeft gegeven dat ze dit nog de hele week met zich meedragen. Ik zie het gebeuren: ze willen naar buiten en komen in actie. Ze voelen weer energie.

Sfeer in de opleiding

Ik vond de begeleiding van Hilde heel respectvol, steunend en oprecht. Ze had veel aandacht voor de studenten en de feedback was altijd opbouwend. Ik voelde me serieus genomen als student. Alles vond plaats in een prettige kleine setting.

De sfeer die bij de opleiding heerste is voor mij bepalend voor mijn eigen bedrijf. Ik neem het mee als basis en voeg er mijn eigen elementen aan toe.

Tja, en dan die lunch hè en al dat lekkers! We werden echt verwend iedere keer.

Het is heerlijk: ik zit volop in de flow om mijn bedrijf de wereld in te zetten. Ik heb er zin in en ga ervoor! Het gaat lukken!

Groet, Arjanne

Dank Arjanne, voor je oprechte verhaal!

Arjanne ontwikkelde 2 goed werkende en leuke tuincoachprogramma’s voor je als je moe, opgebrand en lusteloos bent. Wil je leven in plaats van geleefd worden? Ontdek je natuur en bruis!

Hartelijke groet,
Hilde Backus

Oud Amelisweerd

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau