Hilde-Backus-crown-hotel-sleutel-kamer-15

Van mijn fietstocht naar Parijs wist ik dat het kan, een hele dag in de regen fietsen. Doorfietsen om de volgende geboekte B&B te halen. Vroeg of laat raak je doorweekt. Het gaat door je regenjas heen. Mijn fietsbroek met dat extra dikke zitstuk had zich helemaal volgezogen.

In de fietsvakantie deze zomer in Engeland had ik ook zo’n dag. Mét flinke wind tegen. Op weg naar Ipswich rustten en dropen we uit. Tussen de middag op een overdekt terrasje in het schattige plaatsje Framlingham.

We keken uit op het Crown Hotel. Met gouden letters stond het op de gevel. De weersverwachting was niets dan regen. We fantaseerden. Hoe heerlijk zou het zijn, een verfrissende douche, kleren laten drogen, een lekker bed.

the-crown-hotel

Na een kopje thee zocht ik het op. Maar alle 15 kamers waren bezet, zei booking.com. Ook op de website van het hotel zelf was alles bezet. Jammer, zei ik. Heel jammer. Ik wrong een sok uit.

‘Je kunt het natuurlijk altijd binnen even vragen’, zei de man.

‘Ja, maar de website zegt…
Of? Zal ik?’

Ik ging.

Na 5 minuten kwam ik triomfantelijk naar buiten, breed lachend met bengelend de sleutel in mijn hand. De sleutel van kamer 15.

Het was een mooie kamer, met uitzicht op dakpannen, dat wel, maar dat kon ons niet deren. We bezochten het kasteel in het dorp en hadden een perfecte regendag.

Dus…ook als alles zegt dat iets niet kan, zou het zomaar kunnen dat het wél kan.

Waakvlam-stand

Dit gebeurt ook vaak in (wandel)coaching. In onze aanpak coachen we op verlangens, op diepe verlangens. Op de dingen die mensen enorm graag willen, waar hun hart sneller van gaat kloppen en waar ze energie voor voelen, waar ze gelukkig van worden.
Als dat toch eens waar zou zijn.

En dan zegt je coachee: ‘oh ja, dat zou ik heel graag willen, maar dat is niet voor mij weggelegd’, of ‘ik weet zeker dat mijn partner daar niet mee akkoord gaat’, of ‘daar ben ik veel te onzeker voor’. En ga maar door. Of ze beginnen niet eens aan het ontdekken van hun verlangens, ze blokkeren. Ze gaan weer naar de waakvlam-stand. Ken je dat?

Jij ziet kwaliteiten en mogelijkheden

Jij, als coach, ziet de potentie in je coachee. Wij coaches zijn er goed in om talent, kwaliteit, mogelijkheden te zien. Als de ander dat nou ook zag, denk je. En in je enthousiasme vertel je het je coachee. Maar het beklijft niet. Je coachee legt je nog eens haarfijn uit waarom het toch niet kan.

Of veel coaches geven complimenten. Heel goed. Maar dan hoor je je coachee al weer zeggen: ‘ja maar…’. Ze bagatelliseren je compliment.

En als coach ga je harder werken om je coachee te overtuigen van zijn mogelijkheden. Je wordt er moe van. Herken je dat? En misschien raak je wel geïrriteerd.

Dus hoe kan het wel?

Het ligt zo dichtbij. Wil je leren hoe je het vuur naar boven haalt in mensen en boven houdt? Wil je leren hoe coachees uit de ‘dat kan toch niet’-spiraal komen? Wil je ook ontdekken hoe je kan complimenteren zodat je coachee er echt van gaat glunderen? Én nog nieuwe stappen neemt ook! Wil je ze begeleiden van waakvlam naar vuur? Én hoe ze voor hun diepe verlangens in actie komen? En hoe je daar de natuur betekenisvol bij inzet?

Je leert het in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding. En je leert nog veel meer.
Want misschien wil jij zelf je waakvlam ook weer zuurstof geven zodat jouw vuur oplaait en jij gaat vlammen.

Wat je nog meer leert in de Post-Hbo Wandelcoach Opleiding:

 • Heldere stappen! Je leert de structuur van een wandelcoachtraject. Veel studenten ervaren onze aanpak als vernieuwend en verfrissend. Elke opleidingsdag nemen we je mee in de volgende stap, die jij ook gaat nemen met je oefencoachees.
 • Alles wat we doen heeft een basis in de wetenschap en je maakt kennis met heldere theorie die we praktisch vertalen.
 • Je ontdekt hoe belangrijk verlangen is, hoe je coachee hier contact mee krijgt en hoe dit energie en koers geeft.
 • Je leert hoe je mensen zelf kan laten zoeken, zonder jouw interpretatie, advies, of suggesties. En je leert de vragen stellen die de ander helpen in zijn of haar eigen proces. Dat blijkt soms best moeilijk, maar het werkt heerlijk. Je geeft je vertrouwen aan de ander. En die gaat dat voelen.
 • Je begeleidt je coachee naar concrete gedragsstappen. Dan gaat er echt wat veranderen.
 • Je leert hoe je kunt begeleiden bij ingrijpende en lastige emoties. En ook hier kan de natuur verzachten en troosten.
 • Met onze leuke en ervaren ondernemerscoach leer je de basis van ondernemen. Zij is ook heel leerzaam voor als je wandelcoaching op je werk wil introduceren.
 • Met de aimabele boswachter ga je op pad en krijg je meer kennis van de natuur en leer je wat dat kan betekenen in je coaching.
 • Natuurlijk ontvang je:
  – Heldere hand-outs,
  – De Tookit met ruim 30 wandelcoach-oefeningen waarbij de natuur betekenisvol wordt en het lichaam ontspant.
  – Een uitgebreide marketing wegwijzer.
  – Mijn succesvolle wandelcoachboek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid; 7 Stappenplan voor coaches die de natuur in willen’ (2021, uitgeverij BOOM).
  – Mijn boek ‘Op weg naar plezier in je werk’ (2012, uitgeverij Forte).
  – Onze WandelcoachWaaier ‘Zo geef je bomen betekenis in je coaching’ die ik samen maakte met boswachter Norbert Kwint en natuurtekenaar Jasper de Ruiter. Een leuk en onmisbaar tool (past in je achterzak).

© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau

Hoe kun je aan de slag?

Na de zomer starten we weer met 3 nieuwe Post-Hbo Wandelcoach Opleidingen. Alleen in Oosterhout is nog 1 plek vrij. Je vindt hieronder ook de nieuwe data van de eerste twee groepen die we starten in in 2024. Van harte welkom! Natuurlijk!

Data van de Wandelcoach Opleidingen najaar 2023:

Data van de Wandelcoach Opleidingen voorjaar 2024:

 • Bunnik (bij Utrecht): 2 februari, 15 maart, 12 april, 26 april, 17 mei, 7 juni, 21 juni (ochtend) Meld je hier aan
 • Diepenveen (bij Deventer): 9 februari, 1 maart, 22 maart, 19 april, 17 mei, 14 juni, 28 juni (ochtend) Meld je hier aan

Logo EMCC Practitioner Post-Hbo Wandelcoach Opleiding

Wandelcoach Opleiding met NOBCO-variant

Heb je belangstelling voor de NOBCO-variant van de Wandelcoach Opleiding? Je volgt dan een erkende NOBCO-opleiding die opleidt tot Wandelcoach op Practitionerslevel. Je hebt dan de Europese en stevige erkenning van het EMCC en je kunt je aansluiten als volwaardig coach bij de NOBCO. Lees hier meer en maak meteen een belafspraak via

Wij zijn blij met het oordeel van de assessoren

The organization deserves compliments for its elaboration of the trainer material, the course material and the exam. This creates an image of the program that knows very well what it is doing, works systematically and pays attention to both the input and the output of the program. In short, the training can be classified as clear, compact, targeted and of high quality.

Lees meer over de Wandelcoach Opleiding en meld je hier aan.
Heb je vragen? Mail naar of bel 06 170 66 750.
Je bent welkom.

Hartelijke groet, Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau