Cynthia Kluitmans (49, foto) was één van de deelnemers aan de Wandelcoach Opleiding. Zij vertelt hoe zij de Wandelcoach Opleiding heeft ervaren en wat het haar heeft opgeleverd.

Start Wandelcoachpraktijk

Ik was al mijn coachbedrijf aan het opstarten en ik had al wel eens gewandeld met een proefklant. Dat beviel me zoveel beter dan het binnen zitten. En de cliënt ook! Het past ook helemaal bij mij, ik ben een buitenmens, altijd geweest. Ik zocht naar een mogelijkheid om de combinatie coachen en wandelen met gebruikmaking van de natuur uit te kunnen werken.

Na de informatie-ochtend was ik overtuigd dat ik déze opleiding nodig had. De Wandelcoachopleiding sprak me aan omdat het programma heel duidelijk en overzichtelijk in elkaar zit. Geen vaag geneuzel, maar concreet, helder en duidelijk.
Coachen op basis van een structuur. Er zit een lijn in de opleiding en het is concreet. Dat past bij mij en dat wil ik mijn klanten ook geven.

Doelgroep: dat ben je zelf!

Wat mij opviel, is dat we al vroeg in de opleiding gingen nadenken over onze doelgroep. Hieruit blijkt wel dat de opleiding ook echt praktijkgericht is. Ik denk dat dit erg belangrijk is als je voor jezelf wilt beginnen. Dat is het startpunt als je het serieus wilt aanpakken.

Het wandelcoachen leerde ik met de duidelijke aanpak, en de huiswerkopdrachten zijn zo geformuleerd dat je keuzes gaat maken. Je kunt niet zomaar wat opschrijven. Wat is voor mij haalbaar? Wanneer ga ik dat uitvoeren? Alles is erop gericht, dat je na afronding van de opleiding aan de slag kunt. Voor mij werkte het heel goed om met behulp van de oefeningen mijn doelgroep duidelijker in beeld te krijgen.

De keuze voor mijn doelgroep was een continu proces, dat zich vanzelf uitkristalliseert. Als persoon ontwikkel je jezelf natuurlijk ook voortdurend. Zo merk ik bijvoorbeeld hoe mooi het is om je doelgroep af te stemmen op zaken die ook actueel zijn in je eigen leven. Ik herken mezelf in mijn eigen doelgroep. De meerwaarde is dat ik mezelf als coach zo volledig in de situatie kan inleven. Je snapt precies waar die ander mee worstelt.

Dagen met inhoud

Ik kan oprecht zeggen dat ik door de Wandelcoach Opleiding mijn wandelcoachpraktijk vorm heb kunnen geven. Ik weet hoe ik kan wandelcoachen, ik heb mijn doelgroep en marketingboodschap helder. De oplossingsgerichte methode past helemaal bij mij. Dankzij de structuur van de opleiding, de stapsgewijze opbouw, zes duidelijke dagen met een eigen inhoud kreeg ik veel houvast. Mij heeft dat echt op weg geholpen!

De opleiding zit vol met praktische handvatten om de natuur in te zetten. Je krijgt een koffer vol met instrumenten, waaruit je kunt kiezen wat bij jou, het moment en de coachee past. De mogelijkheden zijn grenzeloos. Heerlijk!

Ik herinner me mijn eerste proefklant nog goed. Ik had het gevoel dat ik er klaar voor was: yes, kom maar op! Dat zou ik voorheen niet gedurfd hebben.

Samen met de groep

Heel fijn vond ik ook het werken in een groep. Ik houd van het groepsgebeuren. Gezellig, leuke mensen, allemaal met hun eigen achtergrond. Motiverend vond ik het om steeds ieders vorderingen en ideeën te horen. Je helpt en stimuleert elkaar enorm. Het tussentijds overleg in de mastermindbijeenkomsten vond ik heel fijn.

De trainingsdagen zijn vol en intensief. Na afloop weet je dat je weer erg veel gedaan hebt. Ik had dan direct zin om de heldere, nieuwe oefeningen met mijn proefcliënten te gaan doen. Supertrots was ik dat ik tijdens de opleiding al benaderd werd door cliënten uit mijn doelgroep die door mij gecoacht wilden worden. Het werkt dus!

Over Hilde: ze heeft ook zoveel knowhow. Dit maakt haar een geloofwaardige trainer. Ik geniet ook altijd van haar blogs: zo solide, positief en enthousiast. In de Wandelcoachopleiding wordt echt waargemaakt wat er is beloofd. What you see is what you get, geen gebakken lucht!

Slecht slapende piekeraar

Uiteindelijk heb ik een programma ontworpen voor de slecht slapende piekeraar. Mensen die zich zorgen maken over hun gezin, werk, relatie of de levensfase waarin ze zitten. Met mijn programma bied ik een alternatief voor een slaaptablet of kalmeringsmiddel. In plaats daarvan, gaan we samen in naar buiten. We doen oefeningen om het weer rustig te krijgen in het hoofd van de coachee. Vaak meditatieve oefeningen, wandelopdrachten, de basiswandeling.

Daarnaast onderzoeken we, wat is er nu echt aan de hand is. Welke overtuigingen heb je over je kinderen, je werk, je relatie. Ik bied ondersteuning bij het accepteren. Sommige zaken zijn immers onveranderlijk. Die help ik hanteerbaarder te maken.

Week in Frankrijk

Ik ben er zo enthousiast over en het is echt een droom van me: van 31 mei tot 7 juni organiseer ik een week in Frankrijk: Joie de Vivre. Zeven volle dagen voor jou als je toe bent aan niets-hoeft-alles-mag. Ik ben dol op lavendel en in het prachtige Franse landschap heb ik een heerlijk huis gevonden, met zwembad, midden in de natuur. Ik bied 3 themagroepswandelingen aan en er is volop gelegenheid om één op één wandelingen met me te doen. Ik heb zo’n zin, echt, ik kan niet wachten tot het zover is!

Ik voel me volledig thuis in de natuur. Ik pak spontaan dingen op die op mijn pad komen en zet ze in tijdens de coaching. Laatst maakte ik nog met een cliënt een heerlijke ‘Natuurtaart’ met alle kwaliteiten die zij van mensen om haar heen had terug gekregen. Het was voor haar zo verhelderend en een mooie eyeopener!

Je kunt altijd iets met de natuur. Als je vastloopt, als je ergens op terug wilt vallen, als je een vraag hebt. Al is het maar het pad waar je op loopt. Soms is het een vlak pad, zoals soms ook je leven glad en makkelijk gaat. Soms loop je echter over een ruiterpad, dan is het wat minder effen. Precies zoals het leven is. Daar zitten ook moeilijke stukken in en hoe ga je daarmee om?

Dank Cynthia voor je persoonlijke en enthousiaste verhaal.
En lezer, ben je een slechtslapende piekeraar? Wil je het gericht aanpakken? Of je heb je zin in een week niets hoeven in het heerlijke Frankrijk?

De Leefstijlpraktijk is de naam van haar bedrijf. Maak kennis met Cynthia Kluitmans!

Cynthia en Otto-Chris (lees zijn verhaal hieronder) zijn ook aanwezig op de infobijeenkomst over het vak van Wandelcoach en de Wandelcoachopleiding aanstaande woensdag 14 mei in Bunnik.

Voel je vrij te reageren op dit artikel.

Veel wandelplezier en hartelijke groet,

Hilde Backus
Wandelcoach/Psycholoog NIP

Wil je meer inspiratie over de Wandelcoachopleiding? Lees het verhaal van:

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau