Ben je de weg kwijt in je loopbaan? Of loop je met je ziel onder je arm? Ontmoedigd door de oorlogssituatie in de wereld? Gefrustreerd, angstig en verdrietig. Nieuwe dingen oppakken, een nieuwe richting inslaan voelt zinloos. Je hangt op de bank of plakt vast in je baan. Je onderneemt niets (nieuws). Zonde.
Pim (30) is zo’n bankhanger. Hij leeft steeds meer op de bank, voor de tv, met chips en wijn. Zijn huis is ondertussen een puinhoop.
Hij piekert zich suf.
Lees verder en ontdek hoe Pim uit zijn impasse komt. Met 8 tips die echt werken en 4 zeer boeiende boeken, die je leven gaan veranderen.
Wat nu?
Pim zit vast. Na zijn studie pedagogie werkt hij in de jeugdhulpverlening, maar hij baalt van de negatieve sfeer, de hoge werkdruk en de standaardprotocollen. Daarbij overleed zijn vader vorig jaar en naast de pijn voelt hij zich kwetsbaar. Door het overlijden heeft hij een financiële buffer. Hij neemt ontslag.
Maar wat nu? Wil hij een andere baan, een nieuwe studie, voor zichzelf beginnen? Hij wil zich vooral beter voelen, juist nu hij tijd zat heeft om te piekeren. Maar hoe?
Soms weten bankhangers of baanplakkers best wat ze willen (soms verzuipen ze in de hoeveelheid keuzes), maar ze zien vooral veel hobbels. Ze zijn bang voor mislukking van hun wensen en dat maakt onzeker. Voor de zekerheid dan maar geen stappen zetten.
Wandelen
We wandelen in Amelisweerd en ik zie Pim diep ademhalen bij de Basiswandeling (download de vernieuwde Basiswandeling) ‘Het is raar’, zegt hij, ‘dat ik zoveel binnen zit, terwijl het zo fijn is om hier te wandelen’. Buiten zijn, bewegen: het doet hem goed.
Ik stel hem de Ontdek-je-verlangen vraag. Hij droomt over zijn favoriete werkdag. ‘Na een ochtendwandeling’, lacht hij, ‘ga ik een Grand Café in’. We lopen net de Veldkeuken binnen en bestellen taart en thee.
Hij observeert mensen. ‘Ik kan uren naar ze kijken en fantaseren over hun levens. Ik geniet van dat denken.’ Hij kijkt naar enkele bezoekers in de Veldkeuken en deelt zijn fantasieën. Wat ik hoor vind ik grappig, en ook ontroerend.
Wanneer we verder wandelen geeft hij het toe: ik wil schrijven.
Zo, dat is eruit.
Schrijven
De zon schijnt in zijn gezicht en hij knijpt met zijn ogen. Pim schrijft al veel, vertelt hij. Maar niemand weet het, hij houdt het voor zichzelf. Hij is bang voor kritiek en ja, dat zou zijn droom weer aan diggelen slaan.
Op school waren docenten lovend over zijn schrijfsels. ‘Oh leuk!’, zeg ik, misschien wat te enthousiast. Want volgens Pim was dat om aardig te doen. ‘Ik was onzeker en volgens mij wilden ze me daarmee wat moed geven’. Dat denkt hij nog steeds.
Ik stel voor dat Pim iets doet wat hem helderheid geeft over zijn kwaliteit van schrijven. Iets wat hij echt gelooft. Zou hij dat willen? Dat wil hij wel. Hij bewondert een journalist die hij via-via kent. Aan hem zal hij zijn schrijfsels voorleggen.
Zin
De journalist is onder de indruk. Er kunnen echt nog een hoop dingen verbeterd worden maar hij vindt dat Pim fris en origineel schrijft. Daar gaat Pim van gloeien. Hij raakt een beetje zijn angst kwijt. En nu komt hij zelf meer te voor schijn, hij krijgt er zin in.
.
Cursus
Pim gaat dan vaker de bank af. Hij wandelt elke dag. Elke dag het zelfde rondje. Hij vindt het heerlijk en zijn hoofd wordt weer helder.
Hij wil zijn energie zetten op de ontwikkeling van zijn schrijven en schrijfstijl. Hij onderzoekt de mogelijkheden en hoewel hij het enorm spannend vindt meldt hij zich aan voor twee schrijfcursussen: een cursus literaire non-fictie van Judith Koelemeijer en een cursus bloggen.
En dan smult hij van de cursussen: hoge kwaliteit en leuke deelnemers. Misschien schrijft hij een boek over zijn familiegeschiedenis, nu zijn vader overleden is. Het inspireert hem.
Baan
Hij wil wel geld verdienen met schrijven, maar dat is niet eenvoudig. Om in de schrijfsfeer te blijven vindt hij een baan als facilitair medewerker bij een uitgever. In deze eenvoudige baan observeert hij ondertussen collega’s. Hij fantaseert erop los. Op zijn vrije dagen en ’s avonds schrijft hij en hij komt helemaal tot bloei.
Met een personal organizer ruimt hij zijn huis op en hij koopt een nieuwe bank. Een mooie, om naar te kijken vanaf zijn schrijftafel.
Baanplakker
Heldere en fantasievolle denkers als Pim zijn leergierig. Maar met hun creativiteit is het een peulenschil om elk nieuw idee dramatisch de nek om te draaien. Mooi voor een verhaal. Maar niet voor een leven op de bank of vastgeplakt in je baan.
Heb je het ook? Ben je een bankhanger? Of een baanplakker? Juist nu, nu de oorlog in Oekraïne narigheid en onzekerheid geeft.
Toch is het zonde. Van je wensen, talenten, eigen-aardigheden. Van je vuur, je levendigheid, je enthousiasme. Van je leven!
Er zijn mogelijkheden! Kom in actie en stap de wereld in. Ontmoet nieuwe mensen en zet een kleine stap. Als je begint, kom je op gang.
8 Tips om van de bank af te komen of los te komen van je baan.
- Kom van de bank af en wandel. In de natuur.
Ga naar buiten de natuur in en maak in je eentje een wandeling van minstens 2 uur. Gewoon doorstappen. Concentreer je op wat je ziet, hoort en ruikt. Richt je aandacht naar buiten. Je hoeft nergens aan te denken. Als je weer piekert haal je je aandacht op een vriendelijke manier weer terug naar de natuur. De Basiswandeling inspireert je hierbij. Lees ook hoe de Natuurpiramide je richting kan geven.
- Ontdek je verlangen. Of als je het stiekem al weet: neem het serieus.
Fantaseer erover en schrijf zo veel mogelijk details op. Of knip, scheur en plak en maak een moodboard. Echt doen! Hoe wil je werken? Hoe wil je leven? Wat is je best mogelijke toekomst? Bespreek het met een vertrouweling en kijk wat je eerste kleine stap kan zijn. De Ontdek-je-verlangen vraag en veel meer wandelcoachoefeningen vind je in mijn boek ‘Wandelcoaching bij stress en onzekerheid’.
- Spreek af met iemand wat je wanneer gaat doen.
En vertel vervolgens hoe het is gegaan. Hierdoor is de kans groot dat je doet wat je zegt. Wil je weten hoe je echt in actie komt? Lees ‘De Ladder’ van Ben Tiggelaar. Hij legt helder uit hoe je tot nieuw gedrag komt.
- Wacht niet tot je angst, onzekerheid over, of ‘verwerkt’ is.
Dat is wachten tot je een ons weegt. Bedenk welke kleine, concrete stap je nu kunt zetten. En zet hem. Kom je er zelf niet uit? Boek een wandelcoachtraject bij ons of een van de vele wandelcoaches. Kijk hier voor wandelcoaches in Nederland en Vlaanderen.
- Wie bewonder je?
Trek je stoute schoenen aan en mail, bel hem of haar vandaag nog en maak een afspraak. Maak duidelijk wat je graag van je ander wilt.
En bedenk wat je de ander kan bieden (je hebt namelijk van alles in de aanbieding) en neem wat lekkers of een plantje mee. Doen hè, nu!
- Beloon jezelf voor je uitgevoerde acties. Niet voor het resultaat.
Soms lukt je stoere actie niet meteen. Je belt 5 bedrijven om een oriënterend gesprek te vragen en dan lukt het pas. Zet door. Houd vol. Beloon je voor je moed.
- Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent.
Je hebt deze tip vast al vaker gehoord. Heb je hem ook gedaan? Niet? Begin nu. Het kan klein of groot zijn. Koop een mooi opschrijfboekje of schrijf in het Dankboek van Ernst-Jan Pfauth. Dan lees je meteen de wetenschappelijke achtergrond van dankbaar zijn.
- De belangrijkste tip is: doe iets anders!
Soms weet je niet waar je moet beginnen. Lees dan ‘4000 Weken’ van Oliver Burkeman. Ik schrok me een hoedje toen ik besefte hoe kort mijn leven is. En hoe we leven alsof we alle tijd hebben en dat we denken dat het later beter zal gaan. Ik nam radicale besluiten over minder en anders werken, gezonder leven en aandacht voor mijn dierbaren. Het leven is veel te kort voor bankhangen, baanplakken, geneuzel en gemekker.
Tot slot, ben je (wandel)coach, psycholoog of hulpverlener en wil je ontdekken hoe je je coachee/cliënt kunt begeleiden naar een vitaler leven met nieuwe keuzes? Kijk eens bij onze nieuwe tweedaagse training ‘Wandelcoaching naar Vitaliteit’. Je leert de laatste wetenschappelijke kennis over slapen, voeding, bewegen en stress én hoe je je coachee kunt begeleiden naar daadwerkelijke gedragsverandering. Dat doe je in ieder geval niet door adviezen te geven.
Dit artikel uit 2012 bewerkte ik. Pim hoopt zijn boek dit voorjaar van 2022 af te schrijven. Hij is ondertussen schrijfcoach.
Hilde Backus
© Wandelcoach.nl | Het Coach Bureau
Geef een reactie