Anique van Kooij Als je introvert bent

Gaandeweg heeft modeontwerpster Anique van Kooij het steeds minder naar haar zin op haar werk. ‘Mijn zelfvertrouwen werd er niet beter op. De noodzaak werd steeds groter dat er iets moest veranderen, ik was doodvermoeid. Ik wilde weg. Verder. Iets anders. Maar wat?’ Op het moment dat Anique van Kooij de knoop doorhakte voelde ze de opluchting al.

Diepgang

Anique werkte twintig jaar als modeontwerpster van kinderkleding, bij verschillende bedrijven en als zelfstandige. ‘Ik heb alles gedaan, van hoog segment tot laag segment, van merk tot grootwinkelbedrijf, van motieven ontwerpen tot de kleding zelf. Op zeker moment dacht ik: wat wil ik nu nog meer leren? Ik vind het creatieve stuk heel leuk, maar ik miste de diepgang en de modewereld was hard.’

Iets wat niet bestaat

‘Ik begon een blog ‘klein maar fijn’. Daarop schreef ik over mindfulness, over natuur, over mijn gedachtes, over creativiteit; over de kleine-maar-fijne dingen van het leven. Met als doel te onderzoeken wat ik graag zou willen. Op een zolderkamertje in mijn eentje ploeteren, wilde ik niet, want dat had ik al eerder gedaan als freelance ontwerpster. En voor een baas werken, daarbij dacht ik ook: dan moet dat wel een héle leuke baan zijn.’

Anique van Kooij - Als je introvert bent

Weg van de mode

‘Ik probeerde van alles uit: yoga, een moestuin, gezond bakken. Het deed me goed. Het werden hobby’s. Ik zie het nu als pogingen om weg te komen uit de mode, om uit de situatie te komen waar ik niet meer in paste. Maar wat ik eigenlijk wilde, waar ik steeds weer op uit kwam, was een combinatie van dingen. Het was iets dat helemaal niet bestond, ik kon het niet pakken’.

Klein maar fijn

Ik werd actief op Instagram onder de naam: @kleinmaarfijn. Louter voor mijn plezier. Hier hervond ik mijn passie voor handwerken weer terug. Als kind was ik er weg van, maar door mijn drukke baan in de mode had ik daar geen tijd meer voor. Het was heerlijk en ik was enorm creatief. En tot mijn verbazing sloeg het aan: ik verzamelde een grote schare fans, werd uitgenodigd op haakfeestjes en mocht meehelpen aan tijdschriften. Ik leefde helemaal op. Hier kon ik mijn ei in kwijt. Op mijn werk deed ik mijn uiterste best, ik haalde nipt alle deadlines, maar o, wat kostte het een moeite. Het kwam uit mijn tenen. Tjee, wat was ik moe’.

Wandelcoaching

Op Instagram leerde Anique weer bezig te zijn met haar eigen stijl. ‘Ik ontwikkelde me verder in waar ik vroeger tijdens de kunstacademie aan was begonnen. Dat was ik verloren door het commerciële werk in de modewereld. Daar moest ik me conformeren aan wat de opdrachtgevers wensten, en als zij het zelf niet wisten, dan wist ik het ook niet.’
Maar juist als ze dicht bij zichzelf kon blijven, zoals in het handwerken, lukte het wel!

Toen wilde ik het concreet maken en zo kwam ze bij Hilde terecht. Wat wilde ik dan precies? Hoe zou ik dan willen werken? Tijdens de eerste coachwandeling ging het over mijn eigenheid, mijn natuurlijke stijl, precies zoals ik was. Ik kon alle interne belemmeringen loslaten en vrij kijken. En ik ontdekte dat het iets met mijn creativiteit in combinatie met psychologie moest worden. Dat was meteen raak!’

Verlangens toestaan

Als ‘huiswerk’ borduurde ze er verder op door. ‘Hoe wilde ik ’s morgens uit mijn bed stappen? Ik maakte moodboards. Natuur was belangrijk, creativiteit, licht, vrouwelijkheid. Ik was in flow toen ik de moodboards maakte en het mooie was: ik kreeg er een gevoel bij. Het verhaal klopte steeds meer en vanaf die eerste wandeling was het doel voornamelijk dat ik mezelf al mijn verlangens kon toestaan om van daaruit de toekomst concreet in te kleuren.’

Stimulans

Dat is best een proces geweest. ‘Ik was een ster in het downsizen van mezelf. Dus daar moest ik wat mee. De aanpak tijdens de wandelcoachsessies paste precies bij me. Ik was op dat moment heel onzeker en had geen behoefte aan een harde hand of confrontatie. Ik vond het fijn hoe alles er mocht zijn, hoe goed ik van nature was, ik voelde me gestimuleerd en ge-uplift. Het ontspande me.’

Zacht met kracht

‘Mijn wens om het liefst in een zachte wereld met alleen maar aardige mensen te werken leek mij een onmogelijke droom. Maar Hilde zei: stel dat het kan, wat dan? Hilde leefde het bovendien voor: zij werkt ook alleen met leuke, prettige mensen die bereid zijn om te leren, in zichzelf te investeren en te reflecteren. Dat was zo’n ontzettende push voor mijn zelfvertrouwen: dat iemand mij zag, dat wat ik wilde kon bestaan, dat het mogelijk was!

Het allermooiste inzicht voor mij is dat je niet dominant, gehaaid of commercieel hoeft te zijn om succesvol te zijn. Ik ben introvert, zacht en echt. Mijn motto is: zacht met kracht. Toen durfde ik het waar te laten zijn: Sensa Stijlcoach, dat gaat het worden. Ik voelde de energie in me stromen en was klaar voor de volgende stap.

Als je introvert bent Anique van Kooij

Fake it ‘til you make it

Anique startte met een businesstraining. ‘Daar leerde ik, start before you’re ready! Ik ben met acties aan de slag gegaan, doelgroepen gaan onderzoeken, het gaf mij echt een flinke push om het echt te gaan doen. En in feite was het learning by doing.’

Op zoek

Voor een ‘huiswerk’- opdracht lanceerde ik de challenge ‘Ontdek je eigen stijl’, via haar social-mediakanalen ontving Anique van Kooij honderdtwintig aanmeldingen. ‘Wow, dacht ik, wat gebeurt hier? Er is behoefte aan, mensen zijn op zoek. Ze gunnen zichzelf een stijladvies.’

Stijlcoach

Het doet iets met je uitstraling, met je zelfvertrouwen, je zelfbewustzijn. ‘Als je niet goed weet wat er bij je past, op alle fronten, dan doe je maar wat. Je twijfelt over wat je aan moet doen, je weet niet precies wat je mooi of leuk vindt, of wat er goed bij lichaamsvormen past. Of je hebt een heleboel leuke feestjurken in de kast, maar er is nooit een geschikt feestje om het naar toe aan te trekken. Of je gaat veel op de fiets en hebt te nauwe rokjes hangen. Dat werkt niet. Dus het is: hoe klopt jouw kledingkeuze bij jouw lifestyle en bij je karakter?

Tot in al mijn vezels in orde

Het wandelcoachtraject was een groot cadeau aan mezelf. Het luisterende oor, het langzame wandelende praten, en dat ik zo diep als mogelijk op mijn dromen en visualisaties in mocht gaan, dat ik tot in al mijn vezels mocht zijn wie ik was en daarop werd aangesproken: dat gaf enorm veel rust. Al die aandacht voor mij buiten in de natuur. Ik hoefde niet langer te pleasen, in de smaak te vallen. Ik was voldoende zoals ik was.’

Als je introvert bent fluitenkruid

Fluitenkruid

‘In mijn zoektocht naar mijn rol als stijlcoach hielp de natuur om me steeds aan te passen aan mijn stemming. Dat gaf nog meer ruimte.’ Toen Anique van Kooij tijdens één van de coachwandelingen bij de vijver met waterlelies bij het Landhuis Oud Amelisweerd stond, gaf ze heel stellig aan dat dát niet haar idee van een mooi plaatje was. ‘Nee, het zijn veel te statige stijve dingen, voor mij mag het allemaal veel frivoler, veel losser,’ en ze wees naar de bossen fluitenkruid langs de Kromme Rijn.’

Een ander mens

‘Ik ben een ander mens, dat krijg ik ook veelvuldig te horen. Mensen vragen regelmatig: wat is er met jou gebeurd? Je straalt! Het komt echt van binnenuit. Het is voor het eerst in mijn leven dat ik serieuze ambitie voel. De opdrachten komen binnen, de reacties zijn hartverwarmend, ik ben succesvol ‘precies zoals ik ben’.

Wil je uitstralen hoe je je van binnen voelt? Kijk op www.sensastijlcoach.nl voor ‘free stuff en bekijk het aanbod van Stijlcoach Anique van Kooij.

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau