Marika Jannink rondde dit voorjaar de Wandelcoach Opleiding af. Ze is zelf aan een burn out ontsnapt door een belangrijke keuze te maken. De natuur gaf haar ruimte en is een bijzondere inspiratiebron voor haar. Dat maakt haar naast professioneel wandelcoach ook ervaringsdeskundige.

marika_s

Marika:

Ik werkte bijna dertig jaar als leerkracht en intern begeleider in het speciaal basisonderwijs. Achteraf is dat net iets te lang geweest. Ik ging slechter slapen, had geen energie meer, ik voelde me moe. Ik had geen puf meer en was op weg naar een burn out.

De eerste dag dat ik niet ging werken, bleef ik binnen. Maar vanaf dag twee ben ik erop uit gegaan om te wandelen. Ik merkte dat het me meteen rust gaf. Op school voelde ik altijd de druk van alle veranderingen. Nu zette ik mijn schooltas in de kast en ging naar buiten om alles even helemaal los te laten.

Buiten was alles goed

Als ik buiten liep, vroeg ik me af wat er nou eigenlijk mis was? Buiten was alles goed. Ik zag al snel een mooie grote boom die werd gesnoeid. Er werd een grote tak afgehaald en ik dacht: die boom gaat niet dood, die groeit gewoon door. Ik trok de vergelijking met mezelf: als ik de tak onderwijs weghaal groeit er ergens anders wel weer een nieuwe tak. Snoeien betekent geen einde. Eigenlijk besloot ik toen dat ik wilde stoppen met het onderwijs. Ik had er een prachtige tijd gehad maar ik wilde het niet tot mijn 67ste doen.

Wandelcoach?

Een kennis adviseerde me om gewoon eens rond te kijken op internet en te kijken wat me leuk leek om te doen en zo mijn blik te verruimen. Ik heb van alles onderzocht. Tot ik ging wandelen met een collega en haar vertelde hoe ik genoot en opknapte van het wandelen in de natuur. Zij wees mij me op het wandelcoachen. Ik had er nog nooit van gehoord!

Thuis ging ik zoeken en vond wel drie wandelcoach opleidingen. Die van Het Coach Bureau sprak me het meest aan en er was al snel een informatiemiddag. Het hele verhaal over de opleiding trof me zo en was zo pakkend; precies wat ik zelf voelde.
In diezelfde periode moest er op mijn werk iemand uit en toen heb ik gezegd dat ik dat wilde zijn.

Het had zo moeten zijn.

30150331_3paars

Liefde voor de natuur

Onderwijs is een prachtig vak, daar lag het echt niet aan. Maar het was genoeg zo. Ik ben nog steeds geïnteresseerd in het onderwijs en hoe we kinderen op de toekomst het beste voorbereiden. Ik had geweldige collega’s en de school is op een prachtige locatie. Maar ook daar keek ik naar buiten en dan had ik het gevoel: ik wil eruit! De liefde voor natuur was er al. Het is heel natuurlijk gegaan. Ik heb een mooi afscheid gehad. Heel fijn.

Positief, hoopvol en compleet

Wat mij het meest bijbleef van de informatie-middag was de positieve en hoopvolle benadering. Ik was geraakt door het feit dat er een opleiding bestond voor iets dat ik zelf al had ervaren. Eerdere deelnemers die de opleiding hadden gevolgd waren er ook en ze waren zo eerlijk en positief. Er was meteen een klik. Wat ik ook mooi vond: de opleiding is doelgericht en resultaatgericht, je gaat echt ergens naar toe werken. Wandelcoach, het klinkt misschien vaag maar dat is het helemaal niet.

Het effect van wandelcoachen is wetenschappelijk onderbouwd. Tijdens de opleiding werk je toe naar je eigen bedrijf, heel concreet en heel compleet. Je komt één keer per maand bij elkaar en dat is goed want het heeft gewoon tijd nodig. Dat zie ik ook bij klanten, dat het allemaal moet landen. Je moet ermee aan het werk en het moet rijpen.

30150331_3wei

Ruimte en Compassie

Tijdens de eerste en tweede opleidingsdag vond ik het mooi om te ontdekken dat we niet in het verleden bleven hangen maar juist kijken: waar wil je naartoe en wat wil je bereiken? En dan lekker veel de natuur in. Soms zijn het hele kleine stapjes die het verschil maken. Dat kende ik ook wel van school dus die kennis sloot op elkaar aan.

De dag over compassie vond ik bijzonder mooi. Compassie is heel dichtbij jezelf. Als je iets anders wilt is het gemakkelijk om anderen te schuld te geven, maar als je naar jezelf kijkt en bij jezelf begint, dan stel je je veel meer open. En wat je geeft krijg je ook weer terug. Dat zit ook in mijn manier van leven.

De kracht zit in de mensen zelf

Alle oefeningen en de Toolkit met wandelcoach oefeningen zijn heel waardevol. Ieder mens is uniek, wat je bij de een moet doen, moet je bij de ander laten. De kracht zit in de mensen zelf, daar liggen hun mogelijkheden. En dáár de juiste tools bij vinden. Wat ik nodig heb haal ik uit mijn gereedschapskist.

Een boek dat mij heel erg aanspreekt is ‘Ver van Huis: nieuwe moed in deze dwaze wereld’ van Margaret Wheatley. Ik kreeg het van mijn kinderen. Een inspirerend boek over hoe deze wereld zichzelf helemaal kwijt aan het raken is. Dat we de verbinding missen en individuen worden die allemaal hun eigen ding doen. We moeten veel meer de verbinding met elkaar zoeken en vertrouwen hebben. Prachtig boek en die gedachte neem ik mee in mijn wandelcoaching omdat ik het zelf ook zo ervaar.

????????

Paeon (vlinder en Griekse god van geneeskunst)

Ondertussen heb ik een eigen website. Met niet te veel woorden maar krachtige beelden. Ook hierover leerde ik ook in de opleiding. Maar sommige dingen, zoals nieuwsbrieven schrijven, zijn niks voor mij. Ik maak liever gebruik van beelden en korte inspirerende (ervarings)verhalen of gedichten. Mijn bedrijf heet ‘Paeon’, dat is een vlindertje: hét symbool voor verandering: van rups naar vlinder. Een vlinder staat voor licht, vrolijkheid, structuur en symmetrie. Als hij zijn vleugels sluit, ziet hij er anders uit dan wanneer hij weg fladdert.

Er is veel duidelijk geworden: ik coach best breed en begeleidde mensen met een burn-out of die in een scheiding zitten.

Waai uit in Winterswijk en ervaar ruimte

Ik woon in het prachtige buitengebied van Winterswijk. Een super mooie omgeving. Als ik nu naar buiten loop, zie ik de sleutelbloemen en binnenkort komen de orchideeën weer uit. Je loopt hier in het coulisselandschap met kronkelende paadjes en weilanden. Voor mensen uit de Randstad is het een verademing om hier te zijn. Uitwaaien in Winterswijk: kom tot rust en ontdek weer wie je echt bent.

Er zit hier in de buurt een Bed & Breakfast. Je zou dan twee keer twee dagen kunnen coachen en echt helemaal tot rust kunnen komen, hier in de stilte van de natuur.

30150331_3pad

Prikkels

De huidige wereld heeft veel prikkels en lawaai. Die zorgen voor vermoeidheid bij mensen. Je authentieke gedachten raken ondergesneeuwd door de hectiek, waardoor je jezelf ook niet meer hoort. Als je tot rust komt, kom je weer bij die gedachtes en bij jezelf.

Ik coach mensen in de natuur om dit op tijd in te zien. Ga niet wachten. Als je signalen herkent van oververmoeidheid, overspannenheid of burn-out, neem je verantwoordelijkheid en wees proactief: zoek het bij jezelf om iets te veranderen. En ja, je bent welkom in de prachtige omgeving van Winterswijk.

Ik ben blij dat ik dit inzicht op tijd kreeg. Daardoor is een echte burn-out me bespaard gebleven en heb ik een keuze gemaakt die mijn leven een fantastische nieuwe wending heeft gegeven.

Marika

Dank Marika, voor je prachtige, persoonlijke verhaal.

Lezer, ben je moe van de hectiek, de drukte, de eisen. Ben je misschien wel op weg naar een burn out? Aarzel niet en kijk meteen op http://paeonwandelcoaching.nl. Laat alles los en kom op adem in Winterswijk. Je bent in goede handen bij Wandelcoach Marika Jannink.

Hilde Backus

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau