Verveling in je werk

Wat te doen bij verveling in je werk?

‘Wat te doen bij verveling??’, zucht Yvo (41) door de telefoon. ‘Ik kan het niet meer opbrengen. Als ik dit werk het komende jaar nog moet doen krijg ik het Spaans benauwd!’

Yvo werkt 8 jaar als kwaliteitscoördinator. Grote projecten die soms jaren duren wisselt hij af met kortere projecten als klantwaarderingsonderzoek en  visitaties. Hij heeft leuke collega’s, een prima leidinggevende in een prettige werkomgeving. Hij heeft credits opgebouwd en daardoor vrijheid. Het is allemaal heel comfortabel. ‘Daarom blijf ik plakken. Maar’, zegt hij vurig: ‘ik trek dit niet meer. Ik wil avontuur!’

Hij droomt veelvuldig over een avontuurlijk leven. Maar het komt er nooit van om stappen te zetten. Nu wil hij de tijd nemen, wandelen, zijn mogelijkheden degelijk onderzoeken en op weg naar plezier!

Nieuw, nieuw

Ik ontmoet Yvo. Grote man, vriendelijke ogen. We wandelen en het is zonnig en lekker fris. Stevige laarzen, stevige stappen, stevig tempo. En dan verzucht hij weer ‘wat te doen bij verveling? Heb je daar niet iets voor?’ Hij wil wel iets anders maar hij wil eigenlijk ook niet weg van zijn zekerheden. En ook ‘ik verveel me zo erg dat ik totaal gestrest ben. Ik heb pijn in schouders, slaap slecht, ben niet efficiënt’. In de Basiswandeling ontspant hij. Hij geniet van tijd alleen voor hem. Fantaseren werkt verfrissend en dat is direct aan hem te zien.

Hij wil nieuwe dingen leren, werken op de toppen van zijn kunnen, samen met mensen die hij leuk vindt. ‘We hebben een gezamenlijk doel. Ik voel me vrij, barst van de nieuwe ideeën en beweeg me tussen verschillende groepen of teams.’

Eigenheid

In zijn huidige organisatie ziet hij teams die samen moeten werken, horizontaal en verticaal, en hij ziet ze ploeteren met bedachte plannen waar zij geen raad mee weten. Daar zou hij zijn tanden wel in willen zetten. ‘Ja, maar, dat is een heel andere baan!’

Hij fantaseert door. Hij ziet zich ook werken in de transitie van de zorg naar de gemeente. ‘Ik zou daar zo graag hands on te werk gaan en iedereen erbij betrekken.’ Met voorbeelden uit zijn huidige werk, waar hij nieuwe kwaliteitsprojecten totaal anders introduceert dan voorgeschreven, illustreert hij zijn mening. ‘Ze zien niet dat mènsen het moeten uitvoeren, het zijn geen poppetjes. Goh, ja, zo denk ik er over’. Hij lacht en kijkt omhoog. ‘Mooi dat blauw tussen de wolken’.

Visie

Yvo heeft visie: iedereen erbij betrekken en meteen concreet worden in gedrag. Haalbaar gedrag. Al pratend ontdekt hij dat hij in zijn huidige werk ook eens zou kunnen praten met afdelingsmanagers om zijn ideeën te delen. Zijn wenkbrauwen gaan omhoog. Ja, ik heb er zin in.

Het klinkt als een manager, een verandermanager, denk ik nog. Ik zeg niets. Het kan nog alle kanten op.

Puur Talent

Het Talentenonderzoek geeft zijn lange termijn denken aan en zaken in een groter perspectief plaatsen. Verder: creatieve ideeën genereren, aandacht voor het individu, brede belangstelling èn diepgang willen bereiken. Complexe vraagstukken en situaties geven hem energie. Hij is puur, authentiek en ziet mensen en hun eigenheid. Beslissingen neemt hij graag zelfstandig.

Hij wil sturen en daadwerkelijke veranderingen begeleiden. Daarin kan en wil hij improviseren, experimenteren en innoveren. Samen met mensen. Heldere doelstellingen en deadlines helpen. Bureaucratie werkt averechts. En ja, het is duidelijk dat zijn baan hem dit niet geeft. Het lijkt of hij zijn antwoord vindt op zijn vraag ‘Wat te doen bij verveling?’

Ochtendzonlicht 5 280

Leidinggeven

We raadplegen zijn omgeving. Hij weet direct pijnpunten en cruciale succesfactoren te benoemen. Hij heeft vlot goed door wat er van sleutelfiguren en medewerkers uit de organisatie nodig is. Hij is collegiaal, nieuwsgierig maar kan tegelijkertijd ook kritisch doorvragen. En hij is toe aan iets nieuws, zegt zijn omgeving.

Yvo ziet zichzelf steeds meer in een positie waarin hij richting geeft aan ontwikkelingen. Leidinggeven, mensen coachen, afwisseling, reuring, doelstellingen formuleren en realiseren.

Wat te doen bij verveling? Angst!

Yvo wordt er heel enthousiast van. Zou het dan toch waar zijn dat hij dat kan? Hij voert netwerkgesprekken. Ze bevestigen zijn keuze. Yvo is blij met wat hij weet.

En dan zegt hij: ‘nu kan ik gewoon weer even door in mijn werk. Ik zal wel solliciteren. Een keer. Later.’ In mijn hoofd hoor ik hem nog nagalmen ‘wat te doen bij verveling’? Zou hij het er echt bij laten zitten nu?

Grappig hè. Dit maak ik regelmatig mee. De concrete match tussen diepe wensen, talenten en motivatoren is ontdekt. De koers is duidelijk, de keuze is gemaakt. Wat een blijdschap. Een boost aan zelfvertrouwen. En dan nu: weer gewoon verder met de huidige job. Het komt wel een keer. Later. Of nooit?

Het gevoel van risico, angst voor nieuwe stappen, de vertrouwde bekendheid met de saaie baan. Er is veel dat kan belemmeren. Ook gelukkig zijn in je werk en leven. Je zal het maar zijn. Help.

Verlossing

We hebben nog één wandeling en bovenstaande staat op het programma. Bij nader inzien wil hij toch graag echt een andere baan. En dan mailt Yvo me. ‘Ik ben gevraagd om de functie van mijn manager, manager strategie over te nemen. Die heeft een nieuwe baan. Spannend. Het zet alles op z’n kop, maar geeft mij wel de gelegenheid mijn visie uit te dragen en te bezien of het leidinggeven iets voor mij is. Nu moet ik wel.’

Wanneer ik hem weer zie lacht hij breed. ‘Het is fantastisch. Door het wandelcoachtraject werden mijn wensen concreet, niet alleen voor mij maar ook voor mijn omgeving. Daarom werd ik gevraagd!

Ik heb zo veel plezier. Ik neem mijn rol, stel onconventionele vragen, verras medewerkers en voer veel veranderingen door die mensen zien zitten. Ik betrek ze, zeg dat ik ze nodig heb. Wat ook zo is.

Ik wist niet dat ik het in me had. Ik wist niet dat ik me zo veel verder kon ontwikkelen!’

Ochtendzonlicht 6

Wat te doen bij verveling op je werk? Tips.

  • Doe de basiswandeling. Fantaseer en focus op je grootste, diepste verlangens: wat wil je als alles mogelijk is? Het is onmogelijk dat je faalt. Of: het is geen punt als je faalt. Ontdek je verlangens. Neem de ruimte voor je verlangens. Hoe nieuw en groot ze ook zijn.
  • Zoek dingen in de natuur die je associeert met je verlangen. Maak er een compositie van in de natuur. Je kunt er ook foto’s van maken en daar thuis een collage van maken. De natuur spreekt je intuïtie aan. Wat ontdek je nog meer?
  • Praat met mensen die je verlangens al doen. Hoe zijn zij er gekomen? Yvo sprak met 3 mensen en hij genoot van de nieuwe werelden.
  • Yvo had mazzel, hij vond het doodeng maar stortte zich (met succes) in mijn nieuwe managementbaan, waar hij voor werd gevraagd. Maar als je het eng vindt ga op zoek naar je nieuwe baan in kleine stappen. Spreek met mensen die werk doen dat jou boeit. Bereid deze gesprekken goed voor en verdiep je in de persoon die je gaat spreken. Neem iets lekkers mee. Solliciteer vervolgens en stem je cv af per vacature. Je brief moet goed zijn maar je cv is veel belangrijker. Schakel de sollicitatie-deskundige in. Houd vol.

Wat is jouw aanvullende tip? Hoe overkwam jij je angst voor een nieuwe stap in je carrière? Vertel het ons in het reactieveld.

Hartelijke groet,
Hilde Backus

© Het Coach Bureau

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau