Katleen Van den dries Wandelcoaching

Katleen Van den dries

Wandelcoaching binnen organisaties kàn!

Katleen: ‘Toen ik iemand ontmoette die de opleiding tot wandelcoach had gevolgd dacht ik meteen: Bestaat dit? Dat is gewoon mijn droomjob! Het is in België nog niet heel erg gekend, wandelcoachen.
Ik was op zoek naar een methodiek, omdat ik het begeleiden van mensen in hun loopbaan op een gestructureerde manier wilde leren aanpakken. Ik ben daarom met heel veel goesting aan de Wandelcoach Opleiding van Het Coach Bureau begonnen. Het is ook een van de eerste opleidingen die ik, sinds ik aan het werk ben, echt in mezelf geïnvesteerd heb. Het wandelcoachen is zo’n logisch verhaal voor mij. Ik geloof gewoon in de kracht van beweging, de natuur, het buiten zijn. Ik wil graag helpen het hier in België op de kaart te zetten. Wandelcoaching binnen organisaties kan!’

Katleen Van den dries woont dichtbij Leuven, een studentenstad in België. Zij is werkzaam in Human Resources, en dit al sinds haar studie Toegepaste Economische Wetenschappen met specialiteit Personeel en Organisatie. ‘Ik werk nu voor IKEA als HR proces ontwikkelaar en heb voornamelijk ervaring als talent manager en opleidings- en ontwikkelingsverantwoordelijke.’

Energie en talenten

‘Mensen helpen hun sterktes te ontdekken en hun kracht te laten ervaren. Zorgen dat iemand zich goed voelt op zijn werkplek. Dat is mijn ding. Om iemand echt vooruit te kunnen helpen, geloof ik in een goed gesprek en het aanreiken van oefeningen zodat mensen genoeg zelfvertrouwen krijgen om stappen te ondernemen. Deze zaken binnen een organisatie gestructureerd aanbieden, de context creëren voor dit gesprek en dat aanbod toegankelijk maken is noodzakelijk. Zonder zo’n gestructureerde aanpak, zal loopbaanbegeleiding binnen een organisatie tot weinig leiden.
Je hebt er niet veel aan als je je energie en talenten ontdekt en er vervolgens niets mee kunt.’

Teruggevonden passie

Katleen wandelt liever dan dat ze de fiets pakt. ‘Het doet deugd om na een hele dag op kantoor nog even buiten te komen en een toertje te maken. Van thuis uit wandelde ik al graag. Mijn ouders namen ons vroeger mee naar de Alpen en de Dolomieten, om te wandelen. Het is iets wat ik vooral de laatste jaren weer terug ontdekte voor mijzelf, hoe graag ik dit doe, wandelen.’

Coach Bureau Wandelcoaching binnen organisaties kan

Van lodge naar lodge

‘Ik wandel veel op vakantie en vind dat heel fijn. Mijn laatste reis was naar Nepal. Zes dagen de bergen in, van lodge naar lodge, dat was fantastisch gewoon. Je komt zoveel tegen: mensen, landschappen, dorpen, … alles met een eigen verhaal. Het is een heerlijk tempo om al wandelend te reizen.’

Natuur een rol geven

‘Wandelen biedt op een natuurlijke manier mogelijkheden om inzicht te krijgen in waar je op dit moment staat en waar je naar toe zou willen. Bomen, struiken of stenen kunnen hierbij als markering dienen. Je zet letterlijk stappen vooruit. Op die manier ben je actief met je vraag aan de slag, je ervaart welke richting je op gaat en welke obstakels je achter je laat. De natuur biedt altijd wel een passend voorbeeld, door middel van een uitzicht, een geur, het weer of een gevoel.

Zo zag een coachee communicatie met anderen als een groot, bijna onoverkomelijk obstakel om verdere loopbaanstappen te ondernemen. Net op het moment dat dit werd uitgesproken lag er een grote boomstronk langs de weg. We hebben letterlijk geoefend met eens langs de andere kant van het obstakel te gaan staan en te ervaren dat het niet zo moeilijk was om over deze stronk heen te stappen, stap voor stap.’

Niet zweverig

‘Er zijn enorm veel mogelijkheden om onderwerpen uit te diepen of aan te kaarten zónder dat het zweverig wordt. Heel simpel, door naar buiten te gaan en te gaan wandelen, geef je de natuur een rol in het traject zonder dat het als gekunsteld wordt ervaren. Bijvoorbeeld: Iemand met een voorliefde voor vergezichten en weidse landschappen bleek ook op professioneel gebied belang te hechten aan overzicht hebben over alle zaken en het geheel te zien in plaats van de details.’

Katleen- Wandelcoaching binnen organisaties kan

Daadkracht en actie onderweg

‘De omgeving verandert tijdens een wandeling continu. Je bent buiten, in beweging, je ondergaat voortdurend nieuwe en onverwachte impulsen. Er ligt ongelooflijk veel symboliek voor het grijpen. Als iemand zegt: ‘ik wil eens dit bospaadje inwandelen, hier ben ik nog nooit geweest’, dan durft hij een onbekend pad in te slaan. Dat kan een link leggen over durf voor ontwikkelingen en nieuwe stappen op het werk. Veel van de daadkracht en actie die je onderweg tegenkomt, kun je gebruiken als illustratie, om inzicht te krijgen en om echte verandering te krijgen.’

Informeel

‘Een extra meerwaarde bij het wandelen vind ik dat je elkaar niet in de ogen hóeft te kijken. Je kunt ook echt lang stil zijn zonder het gevoel te hebben eigenlijk iets te moeten zeggen. Het informele coachen werkt, dat is wat ik bevestigd heb gekregen. Dat is ook hetgeen waar ik mij het sterkst in voel. De opleiding heeft dit voor mij nog veel meer duidelijk gemaakt: coaching werkt beter in een informele context, ook los van de natuur en de beweging op zich. Het kan evengoed bij een koffie of tijdens een etentje, buiten de formele muren van een kantoor.’

Katleen: Wandelcoaching binnen organisaties kan

Wandelcoaching is laagdrempelig

‘Bij het volgen van de Wandelcoach Opleiding wist ik wel meteen dat ik dit alleen zou willen doen als bijberoep, zoals dat in België heet. Veel mensen die de opleiding volgen starten een eigen praktijk, soms samen met andere collega’s, waarbinnen ze fulltime één op één mensen coachen. Dat wil ik niet op die manier, het zou te eenzijdig zijn. Ik wil het complexe van een groot bedrijf erbij. Toch heb ik nu via via al mensen waar ik naast mijn werk mee wandelcoach. Dat is tof!

Omdat wandelcoaching zo laagdrempelig is denk ik dat het voor heel veel medewerkers, eender op welk niveau binnen een bedrijf, aantrekkelijk kan zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die even nood hebben aan een babbel, niet lekker hun vel zitten. Maar ook voor medewerkers die echt uitgekeken zijn op hun huidige job of nieuwe zaken willen exploreren.’

Wandelcoaching binnen organisaties kan!

‘Net omdat het wandelcoachen zo goed werkt, merk ik dat ik het iets wil laten zijn voor iedereen. Stel nu dat je een batterij aan coaches hebt in je bedrijf, waar je low-profile een wandeling mee kunt maken! Voor iedereen beschikbaar. Dat is eigenlijk hetgeen wat ik supergraag zou willen ontwikkelen. Als ik nu van een bedrijf de mogelijkheid krijg om binnen de eigen organisatie een (wandel)loopbaancoach-centrum op te richten, dan doe ik dat met alle plezier.

Ik ben sociaal, maar geen tafelspringer, of een haantje de voorste. Ik zit gewoon graag tussen de mensen. Anderen helpen en blij maken, daar haal ik veel voldoening uit. Dat is ook wat mij drijft. Een buitenmens en een mensenmens, da’s eigenlijk een goede omschrijving.
Het mag geweten zijn dat ik geloof dat wandelcoaching binnen bedrijven iets heel goeds zou brengen.’

Katleen Van den dries

Wandelcoaching binnen organisaties kan Coach Bureau
Ben jij wandelcoach, loopbaancoach of HR-adviseur en wil je wandelcoaching binnen jouw organisatie introduceren? Welke ervaringen heb je?
Vertel ze ons en we denken met je mee!

©2017 Het Coach Bureau


Logo WandelcoachOpleiding

Wil je een gedegen Wandelcoach worden?

Stap voor stap zien steeds meer gevestigde organisaties en ook huisartsen de waarde van wandelcoaching.
Wandelcoaches zijn bij uitstek in staat om coachees te begeleiden: nauwkeurig volgend, wandelend en natuur ervarend, in de frisse buitenlucht. Op weg naar gezond en heilzaam leven.
Lees alles over de Post HBO-Wandelcoach Opleiding en de bouw van je Wandelcoach Bedrijf. In april start de nieuwe Wandelcoach Opleiding in Tienen in België. Doe je mee? Het kan nog net.

Wandelcoaches Wandelcoach opleidingWandelcoaches Wandelcoach opleiding

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau