Saskia van der Schaaf is trainer medezeggenschap bij de Algemene Onderwijsbond (AOb). Ze gaf ook één op één loopbaanbegeleiding en trainingen. Dat werden gesprekken en trainingen, zittend op kantoor. ‘Totdat mijn toenmalig leidinggevende op het idee kwam om loopbaancoaching wandelend aan te bieden.’

Saskia:

Werkdruk

Oorspronkelijk ben ik psycholoog maar ik focuste me op trainingen. Door de Wandelcoach Opleiding herontdekte ik de positieve psychologie en daarmee neuroplasticiteit. Tot op hoge leeftijd kunnen we ons leven beïnvloeden. Heel boeiende materie.

Zo kwam ik terecht op de Wandelcoach Opleiding. Na afronding van de opleiding had ik binnen de AOb meteen drie doelgroepen voor ogen. De eerste groep bestaat uit mensen die last hebben van de werkdruk. Er zijn nergens zo veel mensen als in het onderwijs met een burn out. De tweede groep omvat mensen die in conflict raken met hun leidinggevende en die bij juridische dienst terecht kunnen komen. In de derde groep zoeken mensen naar een nieuwe stap in hun loopbaan.

20150602_3_bloem

Hoe win je vertrouwen?

Het duurde even voordat ik het vertrouwen won met wandelcoaching binnen mijn organisatie. De directeur wilde het wel uitproberen. Ik kreeg een interview in het onderwijsblad van de AOb en daarna hebben we de Loopbaanwandelingen op de website gezet. Toen ging het snel.

We zorgen dat we voldoende onder de aandacht komen. Elke twee weken komt het onderwijsblad uit en daar zet ik een aankondiging, een soort advertentie, in met een link naar de website. De Loopbaanwandelingen krijgen daardoor steeds meer bekendheid en mensen bellen me om een afspraak te maken.

Bevlogen

Inmiddels heb ik zo’n veertig mensen al wandelend gecoacht. Ik geniet van de variatie van mensen die ik begeleid. Zo is er een groep 60-plussers die ook van hun laatste jaren in het onderwijs iets leuks en betekenisvols wil maken. Ze hebben altijd met hart en ziel hun werk gedaan en willen zeker niet klagend vertrekken.

Soms moeten ze erg wennen omdat hun energie beperkter is dan vroeger en zoeken ze naar een nieuwe rol of andere invulling met een andere takencombinatie. Of ze gaan een dag minder werken naast hun seniorenverlof. Ik vind het een voorrecht om deze bevlogen mensen te ontmoeten die al veel hebben meegemaakt en wie weet wat voor toekomst nog voor zich hebben.

20150602_3_pad

Docenten in de knoei

Ik coach ook jonge mensen die met startproblemen rondlopen. Is dit nou wat het is? Zij zoeken weer vrijheid nadat ze voor het onderwijs hebben gekozen. Zij willen hun mogelijkheden onderzoeken en hun blik verruimen. Wil ik dit nou echt? En hoe dan?

Ik ontmoet mensen die heel erg goed zijn in hun vak, echte topdocenten. Maar zij komen in de knoei als ze naar een andere school gaan en daar hun draai niet meer kunnen vinden. Ze worden minder goed in hun werk omdat ze in een totaal andere cultuur terecht zijn gekomen. De ene school is zo anders dan de andere en dat verrast hen soms volledig.

Er zijn docenten die teamleider willen worden en dan blijkt dat eigenlijk heel lastig te zijn met eigen collega’s.

Invalkrachten vormen ook een aparte groep. Vanwege de nieuwe wet ‘werk en zekerheid’ kunnen zij niet meer een hele trits tijdelijke contracten krijgen. Na 3x moet de werkgever je in vaste dienst nemen. Zo’n verandering is voor sommigen aanleiding om over hun toekomst na te denken.

De overtuigde invallers kunnen overal op inspelen en halen daar juist hun plezier uit. Ze zijn flexibel en weten veel van al die verschillende onderwijsmethodes. Maar er zijn ook invallers die overal worden ingezet en geen band opbouwen, geen scholing krijgen en het gevoel hebben langs de zijlijn te staan. Zij willen hulp bij het vinden van een vaste baan.

We onderzoeken samen wat een volgende stap zou kunnen zijn. Mijn loopbaanklanten zijn proactieve mensen, met een gevarieerde achtergrond. Ik zie vaak mogelijkheden en ben regelmatig onder de indruk van wat ze al hebben gedaan.

20150602_3_zon

Wandelen en praten is soms gewoon genoeg

Ik hoor het van al mijn klanten terug dat ze het fijn vinden om in de natuur te wandelen. Ze vinden het heerlijk om buiten in beweging te zijn. Of ik ook oefeningen doe met mijn klanten, hangt erg af van de persoon. Ik ben vooral een wandelende coach.

Mijn manier van coachen is er een met humor en ik laat me leiden door verbazing en verwondering. Ik probeer mijn eigen mening niet op te dringen en gewoon te luisteren zonder oordeel. Ik denk dat mensen dat voelen en waarderen: niets is vreemd of gek. Je kunt alles tegen mij zeggen.

Verlangens, angst, boosheid

Voordat ik met een klant ga wandelen, zorg ik dat ik zelf goed geland ben. Dat doe ik met de basiswandeling. Niets van mijn eigen ballast mag nog in de weg zitten zodat ik de volledige aandacht heb voor de klant.

Mijn kracht is dan ook dat ik goed kan luisteren en tussen de woorden door de verlangens van mensen oppik. Maar ook hun angst of boosheid, waar vaak snel overheen wordt gepraat, hoor ik en pak ik op.

We praten wel over het probleem maar ik praat verder over de verlangens die ik hoor. Zo coach ik toekomstgericht en zoeken we naar een kleine stap die gevolgen heeft. Ik heb er vertrouwen in dat mensen het zelf weten. Ik hoef het niet allemaal voor hen te regelen, ik help ze alleen in te zien welke stappen ze zelf kunnen nemen.

Dank Saskia! Heerlijk om te horen hoe je geniet van de onderwijs-mensen en het wandelcoachen. Geweldig dat het lukt om als Wandelcoach binnen je eigen organisatie te werken.

Werk je in het onderwijs? Doe de Loopbaanwandelingen met Saskia van der Schaaf. Kijk op www.aobscholing.nl.

logo opl

Spreekt het werken als Wandelcoach je aan? Hou je van wandelen, mensen, de natuur en coachen? Wil je een professionele en goedlopende Wandelcoach worden?

Kijk op De Wandelcoach Opleiding en meld je aan voor een oriënterend gesprek.

Of kom naar de inspirerende (kosteloze) infomiddag. Ik vertel je alles over de toekomst van het vak van Wandelcoach, actuele trends en de vernieuwde Wandelcoach Opleiding, op 20 november in Bunnik. Je kunt al je vragen stellen. Ik zie er naar uit je te ontmoeten. Meld je hier meteen aan.

Je bent van harte welkom!

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau