Susan (33) is doodmoe van haar werk, terwijl ze helemaal niet hard werkt. Haar baan is niet meer uitdagend. Maar ze durft geen stappen te ondernemen om ander werk te vinden. We ontdekken haar bore-out verschijnselen. Gelukkig leert Susan weer naar haar verlangens kijken en neemt ze grote stappen. Lees het in het artikel hieronder.

——

Scherp in Werk

Afgelopen week was ik op een boeiend symposium van het kenniscentrum Innovatief In Werk. Het thema was ‘jobcrafting’ ofwel ‘baanboetseren’. Wat kun je doen om het optimale uit je huidige baan te halen? Wat kun je doen om je eigen functie uit te breiden met activiteiten en werkzaamheden die beter passen bij je wensen en talenten?

Jobcrafting

Directeur Sonia Sjollema interviewde professor (arbeid en organisatiepsychologie TU Eindhoven) Jan de Jonge (foto). Hij vertelde dat motivatie en duurzame inzetbaarheid steeds belangrijker wordt. Elk jaar gaan er 65.000 mensen van de beroepsbevolking met pensioen en er komen maar weinig jongeren bij. We zullen langer door moeten werken en de match tussen persoon en werk wordt daarom alleen maar belangrijker.

Jobcrafting is een van de antwoorden, en tijdens het symposium werden methodieken aangereikt die als ingang dienen om bewustzijn te creëren bij de medewerker en hoe vruchtbare en effectieve gesprekken te voeren. Ook interessant voor je manager, P&O adviseur of directeur. Onderaan geef ik als een van de tips de website. Op dit symposium werd ook het boek ‘Scherp in Werk’ aangeboden.

Bevlogen professor

En natuurlijk waren er interessante bezoekers. Ik zag Arnold Bakker! Hij is professor arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus universiteit en doet onderzoek naar bevlogenheid. Voor mijn boek heb ik veel van zijn onderzoeken gelezen en nu zag ik hem. Bevlogen stapte ik op hem af en vertelde over mijn boek. Hij was heel enthousiast. Wat een leuke man. Bevlogen natuurlijk. Ik zei: ‘als het klaar is stuur ik het je en kom, op we gaan samen op de foto’! En zo geschiede.

—-

Verveel je je op je werk? Pas op voor ‘bore-out’!

Als Suzan aan het wandelcoach programma begint, werkt alweer zeven jaar als journalist bij een huis-aan-huisblad, maar het plezier is er voor haar goed van af. Ze verveelt zich en vindt het allemaal niet meer uitdagend. Ze baalt ervan als ze weer naar het zoveelste lustrum van een buurthuis wordt gestuurd of een stukje moet schrijven over de verjaardag van een oude dame. Haar werk heeft ze intussen zo goed in de vingers dat ze ver voor het einde van de dag klaar is en dan maar een beetje gaat surfen op internet.

Dan gaat ze naar een rampenfilm, om er een recensie over te schrijven. De film zet Susan aan het denken. ‘Als morgen de wereld vergaat, heb ik nooit met plezier gewerkt!’, realiseert ze zich. Het is de druppel. Ze neemt een besluit. Ze wil op zoek naar werk waar ze blij van wordt.

Uren zoet met YouTube

Susan is lang niet de enige met een bore-out. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 7 mensen met een kantoorbaan zich chronisch verveelt. Ze zijn de uitdaging allang kwijt, maar durven ook geen stappen te ondernemen om werk te vinden dat beter bij ze past. Om uitdagender taken vragen doen ze meestal ook niet, bang als ze zijn dat de leidinggevende dan denkt dat hun functie overbodig is of dat ze lui zijn. Om de tijd de verdrijven zijn deze verveelde werknemers uren zoet met privézaken; ze bekijken filmpjes op YouTube, beantwoorden privémailtjes en zoeken alvast informatie op voor de vakantie die ze aan het plannen zijn. Maar daar voelen ze zich natuurlijk helemaal niet goed bij; ze gaan doodmoe en neerslachtig naar huis, en vroeg naar bed.

Kapot relativeren

Tijdens onze eerste wandeling merk ik dat Susan alles uit de kast haalt om haar gevoel van onvrede te onderdrukken. Een aantal vrienden die ze nog kent van de School voor Journalistiek hebben nooit een baan in de mediabranche gevonden. ‘Ik heb tenminste een baan in de journalistiek’, zegt ze dan ook tegen zichzelf. Dat relativeren gaat zelfs zo ver dat ze de rampen die ze op het journaal voorbij ziet komen erbij haalt. ‘Die mensen hebben geen eten, geen dak boven hun hoofd en helemaal geen zekerheid. Dan moet ik toch niet gaan klagen?’.

Susan heeft een heel sterk verantwoordelijkheidsgevoel, is plichtsgetrouw en heel bedachtzaam. Dat zijn op zich mooie eigenschappen. Maar als je er in door slaat, kan het gebeuren dat je – net als bij Susan – met je denkkracht elk verlangen kapot maakt. Het effect van die onderdrukking is dat Susan helemaal blokkeert als ik vraag wat haar wensen in het leven zijn. Ze kan niets bedenken.

Fantaseer er op los

Ik geef Susan een huiswerksuggestie mee waarmee ze aan het fantaseren kan slaan. Ik vraag haar zo lang mogelijke lijsten te maken met wat ze nog allemaal wil doen in haar leven. Kleine, of grote dingen, privé of werk, het maakt niet uit wat, als het maar op de lijst komt. Uit haar lijst komt een hele brede interesse. Ze wil parachutespringen, bergbeklimmen, met haaien zwemmen… Maar als ik er goed naar kijk, zie ik wel een rode draad. Werken met dieren, reizen, schrijven en meer zelfvertrouwen zijn wensen die steeds weer terugkomen.

Langzaamaan durft ze het waar te laten zijn. Als kind kwam ze al thuis met een half dood vogeltje, ze geniet van haar poezen en ze was altijd gek op dieren: Susan wil met dieren werken. En het reizen dan? Combineren met de dieren? Ja! Ze wil het combineren! Enthousiast onderzoekt ze wat deze wensen betekenen voor haar carrière. Op National Geographic Channel ziet ze een programma waarbij vrijwilligers met dieren werken in wild resorts in Afrika. ‘Dat werk wil ik doen, en er dan over schrijven’.

Op weg

Het mooie is dat Susan zich nu bewust is geworden van de remmende gedachten waar ze steeds last van had en daardoor haar wensen niet onder ogen durfde te zien. Maar ze ziet wel in dat als vrijwilliger in Afrika werken misschien wel het andere uiterste is voor iemand die toch wel veel van vastigheid houdt. Daarom oriënteert ze zich op een opleiding tot dierenartsassistente. Ze gaat naar een open dag en neemt ter plekke de beslissing: dit ga ik doen. Ze schrijft zich in en start kort daarop met de opleiding. Het is een parttime opleiding, daarnaast wil ze ander werk gaan doen. ‘In ieder geval niet meer bij het huis-aan-huisblad, die baan zeg ik op nog voor de zomervakantie’, zegt ze.

En…, haar grote droom gaat ze óók nog waarmaken. Deze zomer vertrekt ze naar Zuid-Afrika om daar een maand lang de rangers en dierenartsen in een wild resort te helpen. En haar liefde voor het schrijven raakt ze niet helemaal kwijt; over haar avonturen wil ze gaan bloggen. Susan voelt zich energiek, steviger dan ooit en heeft een helder toekomstperspectief! Ze ziet het weer helemaal zitten.

Tips tegen een bore-out

Verveel jij je ook kapot op je werk, kom je moe en down thuis, maar durf je niet echt stappen te ondernemen om de boel te veranderen? Dan helpen deze tips je om een einde te maken aan de verveling.

  • Als je wensen op een totaal ander gebied liggen dan je huidige werk valt er weinig te ‘jobcraften’. Op een andere plek pas je beter. Maak eens, net als Susan zo lang mogelijke lijsten met dingen die je nog allemaal wilt doen in je leven. Denk er niet meteen bij na of het allemaal wel kan, fantaseer er eerst maar eens op los. Bekijk de lijst daarna rustig; zit er een rode lijn in, zijn er wensen die steeds weer terug komen?
  • Denk na over wat jij allemaal uit de kast haalt om niet toe te geven dat het zo echt niet meer kan op je werk. Krijg zicht op je belemmerende gedachten. Relativeer je net zoveel als Susan?
  • Lees het boek ‘Bore-out, als verveling je werk wordt’, van Philippe Rothlin en Peter Werder. Daarin staat dat de grootste risicofactor voor een bore-out de verkeerde beroepskeuze is. Als je last hebt van de symptomen van een bore-out (je ambitie is weg, je vindt je werk saai, je bent apathisch, je hebt geen energie meer en je voelt je onzeker), zit je misschien niet op de goede plek. Sluit een andere baan beter aan bij jouw talenten en wensen?
  • Kijk eens op www.innovatiefinwerk.nl. En lees Scherp in werk, als je meer over jobcrafting wilt weten.
  • Ga wandelen in de natuur. De natuur is er altijd.

Veel succes. Je reactie is hieronder welkom!

Hartelijke groet,
Wandelcoach Hilde Backus
©2010-2023
hilde@coachbureau
www.coachbureau.nl

—-

Verveel je je ook wel op je werk. Sleep je je er naar toe en heb je de neiging om je gevoelens ‘kapot’ te relativeren? Verlang je naar inzet en ontwikkeling van je talenten en werken volgens je authentieke wensen? Wacht niet langer en meld je aan voor het wandelcoach programma ‘Ontdek je talent en wie je bent!’ bij een van onze leuke en deskundige wandelcoaches.

In 4 wandelingen ontdek je helder hoe jij wilt dat je pad er uit gaat zien. En je ontdekt waarvan jij gepassioneerd in aan de slag gaat.

Heb je belangstelling?
Mail naar
of vul het formulier in op ‘Ontdek je talent en wie je bent!
Bellen kan ook: 06 170 66 750.
We wandelen veel maar nemen dezelfde of volgende dag nog contact met je op.
Spreek de voicemail in, of sms.

Je bent van harte welkom!

Het Coach Bureau, Wandelcoach Hilde Backus

‘Er gaat echt wat veranderen in je leven!’

Als wandelcoach/psycholoog in Amelisweerd en Rhijnauwen, is Hilde Backus gespecialiseerd in het ontdekken welke functie(richting) of rol optimaal aansluit bij jouw combinatie van unieke talenten, authentieke wensen en drijfveren, en passende werksetting, zodat je plezier, succes en geluk vindt in je werk. Haar aanpak is fris, oprecht en actie- en resultaatgericht. Zij coachte meer dan 500 mensen, zij werken nu met plezier en energie, zetten hun talenten in, ontwikkelen zich optimaal en vinden vervulling en betekenis in hun werk en leven. Ken je anderen voor wie dit e-zine interessant is? Stuur het gerust door met de link onderin! Je kunt je abonneren via mijn website www.coachbureau.nl

Hilde Backus van Het Coach Bureau | wandelcoach.nl

Over Het Coach Bureau

Je las een blogartikel van wandelcoach.nl, de website van Het Coach Bureau van Hilde Backus. Leuk dat je op onze website bent!

Opleidingen voor wandelcoaches
Ben je geïnteresseerd in het vak van wandelcoach? We bieden verschillende opleidingen en trainingen.

Loopbaancoaching & talentontwikkeling
Ben je een professional of manager op HBO/WO-niveau? Heb je het gevoel dat je meer uit je werk en leven zou kunnen halen? Daar helpen we je graag bij.

Nieuwe artikelen direct per e-mail ontvangen?
Meld je dan aan voor ons gratis e-zine!

Meld je aan voor het gratis e-zine van Het Coach Bureau